fp01 skrev:
Vi skall se här... Nätspänningen består av växelspänning, 50 perioder per sek, Varje halvperiod går 325V positivt och 325V negativt vid 230V växelspänning. Lysdioder är alltså en diod, med ett framspänningsfall på runt 3,6V på vita eller blå dioder, lite lägre på övriga färger. I backriktningen tål de runt 10-15V som bäst innan de bryter ihop och kortsluts. Tror du ändå på fullt allvar att man släpper "nätspänningen rakt igenom dioderna"?
Jag förstår givetvis att du menar att du upplever flimmer men diskussionen blir sundare på nåt vis om vi håller oss till fakta eller hur? Hela tråden genomsyras av en väldig massa tyckande, skrönor och "hittepå" omkring det här med LED och dess egenskaper, tyvärr.
Givetvis skall tyckandet vara baserat på fakta.

I den lampan jag håller i handen just nu är det fyra strängar med "filament led", som verkar vara kopplade så att två strängar är växelvis tända varje halvperiod av nätspänningen. En "sträng" består av ETT ANTAL lysdioder. Det är INTE bara EN "avlång" lysdiod så att säga. Den skulle ju som du antyder explodera direkt.

Flimret är mycket lätt att se genom att tex föra handen genom ljuset. Man ser då "flera diskreta händer" istället för "en suddig hand" som man hade sett om lampan hade haft ett (högfrekvent) drivdon eller liknande. Provade också med en kamera nu och man får precis det där kraftiga flimret som man får från lysrör som drivs med nätfrekvens istället för HF-don. Så min slutsats är att JA, något gör att lampan flimrar i takt med nätet. Och när jag tittar på den är slutsatsen att nätspänningen "går rakt igenom". Det står ju också en varning att man INTE får använda lampan om det yttre glaset är trasigt. Troligen just därför att det är en dålig ide att ta på metalltrådarna. :)
 
Redigerat:
fp01 skrev:
Vilken skön diskussion och vilket problem... Herregud, låt tiden gå så kommer ni säkert på vad ni skall göra med de förhatliga LED-lamporna efter 4-8 år eller vad det nu kommer att röra sig om...
De flesta jag känner byter ut saker då och då som är betydligt dyrare långt innan det gått så många år som det diskuteras här, Allt från skor och väskor, mattor och gardiner, soffor och TV-apparater, bilar och cyklar, you name it. Bra eller ej kan kanske diskuteras, men byts görs det utan att grejorna varken gått sönder eller slitits ut... Varför är det sånt jätteproblem med lamporna som bara kostar en bråkdel av ovanstående...?
Det är klart, förr halvsulade vi skorna, bytte ovanläder, eller klippte ner kläder och gardiner och vävde trasmattor, vände fodret ut och in i jackorna och använde dem en gång till... Vill vi tillbaka till denna tiden?
Måste verkligen ljuskällan vara utbytbar, till varje pris?
Jag är frågande till att du kommenterade just mig? Känns inte som du läst något av vad jag skrev.

Armaturer är typisk sådan sak som kan bestå i många år utan några som helst problem. Visst kan det vara så att man byter ut någon armatur då och då på grund av utseende och det är inget fel i det, problemet kommer när du blir tvingad till att byta ut den där armaturen som du uppenbarligen varit nöjd med i 8-10 år. Dessutom har du 8 sådana som nu också måste bytas om det ska matcha. Man måste inse att armaturer är design och en hel del design går inte ur tiden eller om inte annat kommer tillbaka.

Som sagt bara för att man säger att en LED håller 50 000 timmar så finns det inga garantier vilket inte är så konstigt då vi vet att en hel del LED håller inte ens hälften.

Om du inte har något problem med inbyggd LED, kör på men respektera andra som tycker det är ren skit.
 
Jag håller med snowjim. Att jämföra ljuskällan i en armatur med kläder eller andra modestyrda saker är inte rättvist. Om du köper att par kanonsnygga skor som du verkligen gillar, och så går innersulan sönder i högra skon, köper du då en helt ny högersko av annan modell och knallar runt med omaka skor? Eller slänger du båda skorna och skaffar ett helt nytt par? Nej, du köper en ny innersula och fortsätter njuta av dina favoritdojjor så länge du gillar dem och de inte blir för slitna överlag.

Vi har många armaturer som vi verkligen gillar, och som är tidsenliga med stilen i vårt 60-talshus. I en del av dem funkar det väldigt dåligt med LED, så vi tvingas köra med de värdelösa halogenlamporna. Som tur är finns det något undantag för vissa typer av glödlampor (tror de kallas "dekorationsglödlampor"), så dessa köper vi ofta. Dessvärre är ju frostat glas förbjudet på dessa, så det blir i många fall väldigt bländande ljus.

Jag har haft en diskussion med ägaren till min lokala lampaffär, och han är riktigt sur på att de gamla glödlamporna förbjöds. Han säger att det dagligen kommer in förtvivlade kunder som vill köpa de gamla lamporna, och att han och många av hans branschkollegor känner sig mycket begränsade i utformningen av armaturer.
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
Det verkar ha kommit en våg av "vanliga frostade lampor" med skaplig prestanda. Jag köpte nyss 6 st Osram E27 med helt vanligt glödlampsutseende och frostat glas. 8W och 806 lumen, 2700K. Dvs motsv 60W glöd. Satte dem i utebelysningen och kastade mina lågenergilampor från 2006. De har tappat en del i styrka men lyser fortfarande.

Det var snarare en nackdel i detta fall att se ser ut som en vanlig glödlampa, de når knappt upp i armaturen. ;)
 
snowjim skrev:
Det finns många lösa LED:ar som klarar över 20 000 timmar ex : [länk] så det verkar gå ganska bra även utan special kylning. Ärligt talat så skulle jag inte ha något emot att byta ut ljuskällan efter 10 000 - 20 000 timmar.
Vem vet. Hade de varit fast monterade hade de kanske klarat 50 000h. Sedan blir det att jämföra äpplen med päron lite. Ikea ljuskällan du länkar till ger runt 63lm/W. Tämligen uselt utbyte, en bra bit sämre än ett T5 lysrör.

Jämför med t.ex. denna badrumsarmatur;
http://glamox.com/se/produkter/A40-W/items/a40812262#c123d4337

104lm/w och livslängd 60.000h.

Badrumet i sig ha har ingen teknisk livslängd kvar när armaturen är trasig med tanke på hur kort tid det lyser i ett badrum. Varför ska vi då göra en med utbytbar ljuskälla med kanske sämre egenskaper?

snowjim skrev:
Vem erbjuder 100 000 timmar? De som jag tittat på anger som mest 50 000 tim men det är också upp till, det finns inga garantier : [länk] Trotts det kostar en armatur över 2000 kr.
.
Det man bör ha i åtanke med just LED är att rent teoretisk slocknar aldrig LED. Den bara tappar ljusstyrka. Så livlängden beror på hur stort ljusbortfall man accepterar. 70% har blivit någon form av standard när man gör ljusberäkningar, men det går naturligtvis att ha andra krav.

100.000h är mest vanligt inom industri. T.ex.;
http://www.ecolux.se/produkt/sicuro-led/

Armaturen i fråga ska enligt data ha 70% av ljuset kvar efter 100.000h och 90% kvar efter 50.000h

Detta är också vanligtvis räknat vid 25 graders omgivningstemperatur. Har du lägre temperatur, t.ex. utomhus, har du förmodligen också en längre livslängd.

snowjim skrev:
Ja om det hade varit så enkelt, problemet är att det finns ingen tillverkare som tror på detta själv, annars hade drivtsgarantin varit mer än ett par år.
Att garantin är kortare än livslängden är väl standard i de flest branscher. Jag har haft en 20 år gammal bil, men den hade ingen garanti kvar... Är den dålig då? Eller är det kanske bra att den hållit i 20år?

Garanti professionellt är ofta en förhandlingssak. Man dealer mycket med det vid stora upphandlingar
så det som står på hemsidor gäller oftast bara vid små ordrar eller enstaka armaturer.

snowjim skrev:
Vad gör man om armaturen skulle trilla ner eller om man får en strömspik? Eller om LED:en faktiskt skulle lägga ner efter 4 år vilket uppenbarligen inte är helt ovanligt.

Problemet hade lösts väldigt enkelt genom att låta folk byta LED i armaturen, tror ingen har något emot att byta var 10e år eller något.

Så vad gör du om de lägger ner om 4 år? Kanske får du en strömspik? Ska du då ta ner armaturen borra nya hål för en ny? Och ska du då byta alla 3 på en gång även om LED:en fungerar i de andra?

Jag har tyvärr köpt Malmbergs spotlights som visade sig vara integrerade LED så när de lägger ner måste man byta ut hela konsolen, undra vad man gör när de inte finns att tillgå? Ska man då byta alla i hela huset? Nej! Jag kommer inte köpa några armaturer med integrerad LED i fortsättningen, ser ingen som helt fördel med det
Tja, om inte om fanns. Du kanske t.ex. även kan köpa en sämre bil, så känns det inte lika tråkigt om du skulle repa den?

Om armaturen skulle ramla ner, sätter jag upp den igen. Den är gjord i gjuten aluminium, slagtålighet IK06 ( 1J), så den håller nog för det. Ännu en fördel med att köpa "bra" gerjor.
Med strömspik tror jag du menar någon form av överspänning, rätta mig om jag fattat fel. Ström tar oftast närmaste vägen till transformator och det är troligtvis inte via min ytterbelysning. Överpänningar tar förhoppningsvis överspänningsksyddet hand om.

Den armaturen jag länkade till som jag hade hemma har jag föreskrivit i samråd med en arkitekt på ett objekt (ja, jag är Elkonsult) och den har suttit i snart 7 år. Lyser på bra än så jag är inte oroligt.

Om tillverkaren skulle lägga ner om 4 år? Ja då har jag gott om livslängd kvar på armaturen ;)

Ang. dina malmbergsarmaturer så förstår jag inte varför de är så dåliga om de inte gått sönder? Är det något fel på ljuset? Det verkar vara något av en principsak för dig att det "ska" gå att byta även om de aldrig skulle gå sönder.
Nu är ju inte malmbergs något under av kvalité, men de flesta stora tillverkare har ett program där de har utbytesarmaturer även av produkter som utgått/förbättrats. Oftast har man bara gjort armaturerna effektivare och då får man en ny armatur med samma ljusegenskaper men som drar mindre effekt.


Jag köper för övrigt mest randsydda läderskor där även undersulan är lätt utbytbar, och går de sönder går jag först till skomakaren, inte till skoaffären. Så visst är det bra med utbytbarhet... på produkter där enskilda delar, t.ex. en undersula, har en betydligt kortare livslängd än andra.
 
Redigerat:
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
Styrman_jansson skrev:
Vem vet. Hade de varit fast monterade hade de kanske klarat 50 000h. Sedan blir det att jämföra äpplen med päron lite. Ikea ljuskällan du länkar till ger runt 63lm/W. Tämligen uselt utbyte, en bra bit sämre än ett T5 lysrör.

Jämför med t.ex. denna badrumsarmatur;
[länk]

104lm/w och livslängd 60.000h.
Har du ens tittat på vad utbytbara LED ljuskällor kan leverera? Bara på Ikea finns det ett par st som ger 1000 lm, har själv inte känt att jag behöver mer men tvivlar inte på att det finns LED med högre lm.


Styrman_jansson skrev:
Badrumet i sig ha har ingen teknisk livslängd kvar när armaturen är trasig med tanke på hur kort tid det lyser i ett badrum. Varför ska vi då göra en med utbytbar ljuskälla med kanske sämre egenskaper?
Som jag sagt säkert 10 gånger nu, det finns ingen garanti på att en LED håller 50 000 - 100 000 eller vad du nu drömmer om. Den kan till ock med lägga av efter 3 år då garantin gått ut, vad gör du då? Byta hela armaturen som du lagt så mycket tanke på när du passade in den i omgivningen? Varför?

Vad är det för egenskaper du pratar om? Har aldrig känt att jag behöver merän 1000 lm?

Styrman_jansson skrev:
Det man bör ha i åtanke med just LED är att rent teoretisk slocknar aldrig LED. Den bara tappar ljusstyrka. Så livlängden beror på hur stort ljusbortfall man accepterar. 70% har blivit någon form av standard när man gör ljusberäkningar, men det går naturligtvis att ha andra krav.

100.000h är mest vanligt inom industri. T.ex.;
[länk]

Armaturen i fråga ska enligt data ha 70% av ljuset kvar efter 100.000h och 90% kvar efter 50.000h

Detta är också vanligtvis räknat vid 25 graders omgivningstemperatur. Har du lägre temperatur, t.ex. utomhus, har du förmodligen också en längre livslängd.
Ändå kan du se i denna tråden många vars LED givet upp LÅNGT innan de där 20 000 eller vad de nu kan vara specade till. Ja inbyggda kanske kan ha bättre förutsättningar men söker vi lite på nätet så lär vi hitta en hel del som lämnat in långt innan det angivna värdet.

Styrman_jansson skrev:
Att garantin är kortare än livslängden är väl standard i de flest branscher. Jag har haft en 20 år gammal bil, men den hade ingen garanti kvar... Är den dålig då? Eller är det kanske bra att den hållit i 20år?

Garanti professionellt är ofta en förhandlingssak. Man dealer mycket med det vid stora upphandlingar
så det som står på hemsidor gäller oftast bara vid små ordrar eller enstaka armaturer.

Tja, om inte om fanns. Du kanske t.ex. även kan köpa en sämre bil, så känns det inte lika tråkigt om du skulle repa den?
Snacka om att jämföra äpple och päron? en bil kan man reparera, hela tanken med armaturer med inbyggd LED är att man ska slänga hela produkten och köpa ny när LED:en ger upp. Slänger du bilen för att du får en repa eller för att ett ljus slutar fungera?

Styrman_jansson skrev:
Om armaturen skulle ramla ner, sätter jag upp den igen. Den är gjord i gjuten aluminium, slagtålighet IK06 ( 1J), så den håller nog för det. Ännu en fördel med att köpa "bra" gerjor.
Gäller detta alla armaturer med inbyggd led? Min gissning NEJ. Och om en armatur med inbyggd LED trillar ner så tror jag de flesta inte skulle bli förvånade om LED:en slutat fungera.

Styrman_jansson skrev:
Med strömspik tror jag du menar någon form av överspänning, rätta mig om jag fattat fel. Ström tar oftast närmaste vägen till transformator och det är troligtvis inte via min ytterbelysning. Överpänningar tar förhoppningsvis överspänningsksyddet hand om.
Inget är omöjligt.

Styrman_jansson skrev:
Den armaturen jag länkade till som jag hade hemma har jag föreskrivit i samråd med en arkitekt på ett objekt (ja, jag är Elkonsult) och den har suttit i snart 7 år. Lyser på bra än så jag är inte oroligt.
Låter som det gått en hel del pengar och tid för att välja ut dem, vad gör du om de lägger ner om 3-4 år? Är det tillbaka till ritbordet då istället för att bara byta ut en ljuskälla?

Styrman_jansson skrev:
Om tillverkaren skulle lägga ner om 4 år? Ja då har jag gott om livslängd kvar på armaturen ;)
Hur menar du? Har du garantier som sträcker sig längre än 4 år?

Styrman_jansson skrev:
Ang. dina malmbergsarmaturer så förstår jag inte varför de är så dåliga om de inte gått sönder? Är det något fel på ljuset? Det verkar vara något av en principsak för dig att det "ska" gå att byta även om de aldrig skulle gå sönder.
Nu är ju inte malmbergs något under av kvalité, men de flesta stora tillverkare har ett program där de har utbytesarmaturer även av produkter som utgått/förbättrats. Oftast har man bara gjort armaturerna effektivare och då får man en ny armatur med samma ljusegenskaper men som drar mindre effekt.
Ja, de kan väl ändå inte vara så svårt att förstå? Lägger en spot ner(vilket tydligen inte är helt ovanligt) så ska man upp i taket och byta ut hela armaturen. Har man ingen hemma så får man köpa en ny för par 100 lappar och då måste man leta upp någon återförsäljare för just denna modellen. Finns de inte längre, ja vad för man då? Bytar ut alla 50? Man kan ju inte ha spottar som ser olika ut? Iallafall inte om man har lite känsla för design.

Du kan få kalla det princip men jag anser att jag lagt fram ganska bra argument för att kunna byta ljuskälla :

Utbytbar LED
- Byta ut ljuskällan om man skulle behöva ljusare, mörkare eller annan kulör
- Byta ut endast ljuskällan när den lägger ner, behöver inte fundera över nya armatur och allt vad det innebär
- Kan lägga mer tid på att välja armatur och även få ett bredare sortiment att välja bland
- I vissa fall tvivelaktig kvalité men som sagt, man kan alltid byta och utvecklingen går framåt.

Inbyggd LED
- Inga garantier att LED håller 50 000 timmar
- Tvingas byta X antal armaturer när en LED bestämmer sig för att lägga ner
- Den där armaturen som man tycker passade in så bra i sin miljö måste nu bytas ut, går den ens att ersätta till belåtenhet?
- Efter som armaturerna måste bytas istället för standardiserade ljuskällor så får man ordna nya infästning, borra och ha sig vilket för mig känns helt onödigt om man redan var nöjd med det som satt där.

Nej, jag kan faktiskt inte hitta någon fördel alls med inbyggd LED, möjligen att de kanske håller lite längre om man har tur men hur jobbigt är det att byta en ljuskälla var 10e år?

Styrman_jansson skrev:
Jag köper för övrigt mest randsydda läderskor där även undersulan är lätt utbytbar, och går de sönder går jag först till skomakaren, inte till skoaffären. Så visst är det bra med utbytbarhet... på produkter där enskilda delar, t.ex. en undersula, har en betydligt kortare livslängd än andra.
Finns som sagt inget som säger att en inbyggd LED verkligen håller 50 000 timmar. Hade så varit fallet så hade tillverkaren lämnat bättre garantier.
 
snowjim skrev:
Har du ens tittat på vad utbytbara LED ljuskällor kan leverera? Bara på Ikea finns det ett par st som ger 1000 lm, har själv inte känt att jag behöver mer men tvivlar inte på att det finns LED med högre lm.
.
Det är inte ljusflödet i sig utan effektiviteten lm/w jag pratar om. Och jag tittade mycket noga i din länk till IKEA-lampan och det gick alldeles utmärkt att räkna ut den kassa effektiviteten på den lampan som du kan läsa i mitt tidigare inlägg.

Men vill du köpa en ljuskälla som drar mer ström än en annan med likvärdigt ljusflöde så gör det. Jag sparar energi istället.

snowjim skrev:
Som jag sagt säkert 10 gånger nu, det finns ingen garanti på att en LED håller 50 000 - 100 000 eller vad du nu drömmer om. Den kan till ock med lägga av efter 3 år då garantin gått ut, vad gör du då? Byta hela armaturen som du lagt så mycket tanke på när du passade in den i omgivningen? Varför?

Vad är det för egenskaper du pratar om? Har aldrig känt att jag behöver merän 1000 lm?

Ändå kan du se i denna tråden många vars LED givet upp LÅNGT innan de där 20 000 eller vad de nu kan vara specade till. Ja inbyggda kanske kan ha bättre förutsättningar men söker vi lite på nätet så lär vi hitta en hel del som lämnat in långt innan det angivna värdet.
.
Men herregud vad du raljerar. Det är mycket vanligt att produkter både förväntas hålla och håller betydligt längre än garantitiden.

Men lägger man tiden på att utvärdera behov, produkt och installation så får man oftast i slutet en bättre anläggning som håller längre, både teknisk och estetiskt, än om du bara köper första bästa lampa du hittar på IKEA. Ta reda på vad du behöver och vill ha och köp det, istället för att bara köpa något och byta det tills något råkar passa.

För att besvara vad jag göra när garantitiden vanligtvis gått ut så är svaret; Ingenting. De mesta jag köpt har hållit även efter garantitiden. Är det en dålig produkt för det? Skulle mot förmoda min ytterbelysning gå sönder efter garantitiden köper jag en ny likadan. Tillverkaren garantera liknande egenskaper på den ny armaturen men oftast lägre energiförbrukning.

snowjim skrev:
Snacka om att jämföra äpple och päron? en bil kan man reparera, hela tanken med armaturer med inbyggd LED är att man ska slänga hela produkten och köpa ny när LED:en ger upp. Slänger du bilen för att du får en repa eller för att ett ljus slutar fungera?
.
Om motorn, vilket skulle kunna vara en lika vital del i en bil som en LED i en armatur, skulle skära i din bil så kostar oftast en ny motor mer än vad en något äldre bil är värd. Vet många som skrotat/sålt bilar där motorn har get upp.

Och det går att byta LED i även många fast monterad LED-armaturer. Det behöver bara ske på en elektronikverkstad. Dock är det inte lönsamt. Ungefär som att ett motorbyte för du inte hemma i köket.


snowjim skrev:
Du kan få kalla det princip men jag anser att jag lagt fram ganska bra argument för att kunna byta ljuskälla :

Utbytbar LED
- Byta ut ljuskällan om man skulle behöva ljusare, mörkare eller annan kulör
- Byta ut endast ljuskällan när den lägger ner, behöver inte fundera över nya armatur och allt vad det innebär
- Kan lägga mer tid på att välja armatur och även få ett bredare sortiment att välja bland
- I vissa fall tvivelaktig kvalité men som sagt, man kan alltid byta och utvecklingen går framåt.
.
Låt mig argumentera lite på ditt vis;

När din ljuskälla har gått sönder, vad gör du om den ljuskälla som gått sönder inte tillverkas längre? Den nya generationen ger mer ljus, eller så har märket förvunnit och alternativet har lite högre färgtemperatur? Byter i alla 50 armaturer? Verkar dumt.

Professionellt så har du dessutom nästan inget sortiment vad gäller LED med utbytbar ljuskälla. Vad tror du det beror på?

snowjim skrev:
Inbyggd LED
- Inga garantier att LED håller 50 000 timmar
- Tvingas byta X antal armaturer när en LED bestämmer sig för att lägga ner
- Den där armaturen som man tycker passade in så bra i sin miljö måste nu bytas ut, går den ens att ersätta till belåtenhet?
- Efter som armaturerna måste bytas istället för standardiserade ljuskällor så får man ordna nya infästning, borra och ha sig vilket för mig känns helt onödigt om man redan var nöjd med det som satt där.
.
Det roliga är att det finns väl inga garantier på ett utbytbar LED skulle hålla de betydligt mindre 20.000h som tillvekaren anger. Finns det garantier där? Dessutom verkar det vara stora problem med att de går sönder i förtid för alla i den här tråden som klagar på att LED-lampar har gått sönder för tidigt har använt sig av utbytbar LED. Dina malmbergs med fast monterad LED verkar ju ha hålla bra än så länge :cool: Men det är klar, du har ju ingen garanti på det...
 
Styrman_jansson skrev:
...
Har verken tid eller lust att läsa mer av dina romaner när de inte ger något. Jag har en mycket bättre idé, du kör vidare på dina inbyggda armaturer och jag kör vidare med armaturer där man kan byta ljuskälla, vi båda blir nöjda! Lägger din LED ner i förtid så kom inte o klaga, köp nytt och dyrt igen bara.
 
snowjim skrev:
Har verken tid eller lust att läsa mer av dina romaner när de inte ger något. Jag har en mycket bättre idé, du kör vidare på dina inbyggda armaturer och jag kör vidare med armaturer där man kan byta ljuskälla, vi båda blir nöjda! Lägger din LED ner i förtid så kom inte o klaga, köp nytt och dyrt igen bara.
Dito. Undertiden fram tills de går sönder så njuter jag av en lägre elräkning samt inga kostnader för utbyte av ljuskällor ;)
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
Verkar som att tillverkarna borde skriva av LED och i stället satsa på dimbara lågenergilampor. Fast jag antar att de har investerat för mycket i detta. Men finns det någon standard på gång för dimning? I och med att LED i allmänhet går att driva med låg spänning och att elektronik är billigt borde väl ett integrerat drivdon som är kompatibelt med gamla glödljusdimrar inte vara så dyrt?

Fast det kanske är dags att inse att Disco är dött och i stället jobba på en digital dimmerstandard så att man hela tiden skickar ut 230 Volt och en överlagrad digital signal som styr dimningen. Då går det ju även att använda icke dimbara LED-lampor i samma armatur.

Fast då får jag ju byta mina gamla glödljusdimrar som bara är tio år gamla...
 
Anders_Nilsson skrev:
Verkar som att tillverkarna borde skriva av LED och i stället satsa på dimbara lågenergilampor. Fast jag antar att de har investerat för mycket i detta. Men finns det någon standard på gång för dimning? I och med att LED i allmänhet går att driva med låg spänning och att elektronik är billigt borde väl ett integrerat drivdon som är kompatibelt med gamla glödljusdimrar inte vara så dyrt?
Jo, LED är extremt väl anpassat för dimning. Men det finns tyvärr inget som heter "kompatibelt med gamla glödljusdimrar" eftersom det finns många olika principer för glödljusdimning som alla måste behandlas olika rent tekniskt. Så det är svårt att göra i efterhand.

Lösningen är som du skriver att man hittar en bättre standard som är anpassad för LED. Och det börjar utkristallisera sig, men lär dröja några år innan det satt sig. (Marknaden är ju extremt trög och med mycket långlivad redan installerad materiel).
 
Anders_Nilsson skrev:
Verkar som att tillverkarna borde skriva av LED och i stället satsa på dimbara lågenergilampor. Fast jag antar att de har investerat för mycket i detta. Men finns det någon standard på gång för dimning? I och med att LED i allmänhet går att driva med låg spänning och att elektronik är billigt borde väl ett integrerat drivdon som är kompatibelt med gamla glödljusdimrar inte vara så dyrt?

Fast det kanske är dags att inse att Disco är dött och i stället jobba på en digital dimmerstandard så att man hela tiden skickar ut 230 Volt och en överlagrad digital signal som styr dimningen. Då går det ju även att använda icke dimbara LED-lampor i samma armatur.

Fast då får jag ju byta mina gamla glödljusdimrar som bara är tio år gamla...
Lysrör och lågenergilampor är svåra att dimra.

Varför vissa led inte går att dimmra är för dom flimrar i stället (släcker och tänder väldigt fort). Dessa hoppas jag kommer försvinna snarast. Många som får huvudvärk av dessa.
 
LED är inte svårt att dimmra. Däremot så är de dimmers som finns gjorda för att dimmra halogen och glödljus. När man försöker anpassa detta för LED går det sådär.

LED med separat drivsdon, typ jolly, är då att föredra. Krävs bara en vridpotentiometer (de ser precis ut som vriddimmrar) kopplat till driverna.

Eller professionellt använder man DALI som blivit en standard för ljusstyrning.

Lysrör går utmärkt att dimmra med dimbara HF-don.
 
Philips har något de kallar PRO-dimming och det fungerar riktigt bra. Fungerar på mina halogendimmers både de det står minst last 20 resp 50w. De kan dimmas ner till 0%!
 
Pratade med elektrikern på jobbet och han upplevde inte att det var några problem med livslängd på led.
Däremot får dom åka på just problem med led med dimmer, det verkar var vanligt att folk köper fel saker eller billigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.