TF83
Hej!

Vi har ett litet skrymsle i huset som är uppreglad (av förra ägarn) avsett som toa då det idag inte är avlopp indraget, måtten är endast 110x365 och det sitter också ett fönster 140cm ifrån högra väggen som är 100 b och 140 h. Här var det tänkt att få in en dusch, en toa och ett handfat som gärna får vara lite större en 40cm då det är permanentbostad.. SAMT en tvättstapel med tvättmaskin och torktummlare.. och inte nog med det så skulle också en del behövas till inkommade vatten och varmvattenberedare.. Själv får jag inte till det.. Och har ingen direkt möjlighet att få till det på annat vis just nu heller. Någon som har något förslag? Dörr kan sättas var som helst vid vägg A..

Ritning av ett smalt rum 110x365 cm med väggmått och en markerad dörröppning på kortväggen B.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ja du, trångt blir det.
Jag hade placerat, från vänster, TM, Toa, Handfat på långväggen mitt emot dörren, och gjort en dusch mot kortväggen till höger.
 
  • Gilla
Carinasb
  • Laddar…
Ja, det rimliga är ju att ha dörr i mitten på A och sen dela upp dusch på ena sidan, och tvätt/toa på andra. Det blir svårt med badrumsspegel med tanke på fönstret.

I trångt utrymme hade jag kollat på minimodell av tvättmaskin (inte lika djup). Då skulle du kunna ha den mot väggen nära fönstret vid handfatet, och då ha drygt 50 cm fritt att passera mellan toalett och handfat.
 
TF83
Ja det är fruktansvärt svårt att få till något vettigt! Och då ska också inkommande vatten med en 100 liters varmvatten beredare och pumpautomat också gärna få plats :/ Bifogar hur utrymmet där toan är uppreglad idag:

Ritning av en husplan med markerade rum som kök, matsal, hall och toalettutrymme, samt möblering och altanutgång.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Satt och fundera på om jag skulle rivit den endå och gjort enl följande och satt duschhörn typ http://www.bygghemma.se/inomhus/badrum/dusch/duschhörna/duschhorn-combac-kvadrat/p-613507-613563
Och sedan längst in till höger reglat upp med bara 45x45 och sedan satt en klädd "löstagbar" vägg bakom tvättstapeln där man kan ha varmvattenberedare och pumpautomat bakom, behöver man komma åt dessa av någon anledning så skjuter man bara fram tvättstapeln och släpper 4 träskruv och tar bort väggen. Vad tror ni om det? Och om planlösningen? Tror ni det kommer bli "konstigt" med utgången till altan om man gör såhär?

Ritning av ett hus med planlösning för badrum, tvättstuga och kök inklusive dusch, toalett och utrymme för vitvaror.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
tycker hela planlösningen ser märklig ut? Blir ju som att ha toaletten med ingång från vardagsrummet?
Sen lär det väl räcka med ett vanligt standard handfat? Man lär ju knappast stå fler än en i taget i ett sånt litet utrymme?
 
TF83
Kan tyckas, men då huset är ifrån 1890 så var där inget planerat utrymme för en toa ifrån första början då huset byggdes. Därav att den förra ägarn påbörjade toa bygget där för att kök och toa skulle ligga i fil för att slippa gå så långt med vatten rör och avlopp då det är trångt under kåken. Och hallen är obefintlig satt där finns ingen plats för toa heller. Kom gärna med förslag för en bättre placering som inte gör rör dragningen för komplicerad heller. Bifogar hela planlösningen.
Ang dubbla handfat är det för att alla kids jämt ska borsta tänderna samtidigt..

Såhär var en fundering till planlösning.

Planlösning av ett hus med märkt toalett, kök, sovrum och övriga rum, diskussion om toalettplacering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Här mer "avskalat" och som det ser ut idag.

Svartvit planritning av ett äldre hus utan tydligt utrymme för toalett, visande rumsuppdelning och kakelugnsplacering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tar man bort "toa väggen" och kakelugnen som står i ena rummet (båda rummen har haft kakelugn med de rev den ena) så ser man att huset har spegelvänd planlösning, detta då det förr var 2st ettor, dvs de 2 mindre rummen var kök med vedspis och de två större var väll sovrum med kakelugn... Satt det finns liksom ingen naturlig lösning för en toa.

Översiktsbild av en spegelvänd planlösning för ett hus från 1890 som visar rummens uppdelning och trappa.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det är ingen källare efter vad jag förstår? Vad används utrymmet under trappan till? Funderar på om det skulle vara möjligt för dig att ha toa eller tvättmaskin där? Det är rätt vanligt i sådana här små gamla hus.

Isåfall får du ju en sak mindre att klämma in i det lilla utrymmet och det blir genast mycket enklare.

Idén att bygga ut badrummet ser inte bra ut, möjligen med en sned vägg isåfall, som du kan ha tvättstället på.

Sovrum i bottenplan har nog dessa hus inte haft från början, utan kök med bäddsoffa och storstuga, eventuellt med sängar.
 
TF83
Ja det är svårt att få till det bra och tillräckligt stort. Huset är 8x10m och har ingen källare. Oinredd vind men vi vill helst inte ha annat en rum där uppe. Under den smala trappan finns ett lågt krypin som kommer behövas till klädförvaring då inte hallen heller är stor :)

Det är en del pyssel för att få ihop det, fördelen är att huset är skal tomt nu förutom de reglade väggarna satt det är väll nu man har chansen att påverka då avlopp, vatten och el kan dras vart som just nu. Ett tag funderade vi på att göra kök i ett av de mindre rummen och i det andra göra badrum/tvätt för att sedan slå ur den reglade väggen till nuvarande "toa" och ha ett av de rummen som sovrum och det andra som vardagsrum.. Men vet inte hur bra det skulle bli heller.. Tanken har ju också varit att bygga ut och ha de "våta" rummen där, men det är varken gratis eller nått man gör "bara sådär" jämte med att hitta en lösning i huset och få det att funka så vore det ju både billigare och lättare..
 
gör en "öppen planlösning" då med köket där du tänkt ha dusch / wc och det där du tänkt ha köket
större hall och större bad
 
  • Gilla
basseman och 2 till
  • Laddar…
TF83
nino skrev:
gör en "öppen planlösning" då med köket där du tänkt ha dusch / wc och det där du tänkt ha köket
större hall och större bad
Ja det kanske kan vara något :) Typ såhär du menar? Tråkigt bara att inte få vedspisen i köket en annars ger det ju både större hall, större toa och större kök.

Ritning över en bostads planlösning som visar hall, kök, vardagsrum, sovrum och toalett.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Japp så tänkte jag
ja vedspis i hallen är l inte optimalt :) men dom är inte så roliga att elda i heller... 3glasspinnar sen är det full, fyll på kaffemuggen så har det brunnit ut.
Satt sa hellre på en kamin av nåt slag om den är för värmens skull
 
Ytterligare ett alternativ: Låt köket vara där du ritat in det nere till vänster. Riv innerväggen mellan "toan" och matsalen så att du får en matsal och vardagsrum i det nedre högra hörnet vid utgången till altanen. Ev öppna upp lite mot köket om du gillar öppna planlösningar. Använd det övre högra hörnet till sovrum. Kakelugn i sovrummet är också mysigt.
Öppna en dörr från hallen in till det gamla sovrummet i övre vänstra hörnet och använd det övre vänstra hörnet till badrum/tvättstuga. Då kommer kanske varmvattenberedare längre från köket än vad du hade tänkt men rördragningen kanske ändå går att lösa via vind eller krypgrund?
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
hur ser det ut med sovrum i övrigt då? Det naturliga vore ju att lägga toan till vänster i hallen och disponera om rummen så det stora sovrum ett utgår och kanske hamnar nån annanstans och man gör ett mindre rum där?
 
AXS
Vad sägs om det här? Separat rum eller garderob med vvb och automat.

Ritning av bostadsplan med markerat teknikrum, dusch och toalett.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
BirgitS
zeus_axel skrev:
Vad sägs om det här? Separat rum eller garderob med vvb och automat.

[bild]
I så fall skulle jag föreslå att man byter plats på dusch och tvättpelare så att det går att få in och ut tvättmaskinen utan att behöva lyfta den över toaletten, samt att man inte behöver gå över det våta golvet framför duschen för att komma till toaletten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.