engs
lbgu skrev:
Om hastighetsövervakningen sköttes av dolda fartkameror kunde en massa trafikpoliser flyttas över till 'vanliga' polisen.
Måste säga att jag tycker det är sällan jag ser polisen ute på vägarna numera. Jämfört med 10-15 år tillbaka känns det som en rejäl nedgång.

Edit: Hittade detta vid en snabb sökning. http://www.svt.se/ug/en-av-fyra-trafikpoliser-borta-pa-fem-ar "På 80-talet fanns nästan 1500 trafikpoliser i Sverige. Idag är de 432. Polisens interna statistik avslöjar hur trafikpolisen blivit mindre och mindre, och hur en av fyra försvunnit – bara de senaste fem åren. "
 
Redigerat:
Stuff skrev:
Nej det skulle inte hända eftersom det inte finns "en massa" trafikpoliser. Trafikpolisen idag är i det närmsta obefintligt. Det är ett otacksamt och dåligt betalt arbete för en arbetsgivare som väldigt få procent av de anställda har förtroende för så de flesta trafikpoliserna har redan sökt sig vidare för länge sen.
Det är grundproblemet, när politikerna sätter in en massa räknenissar att leda polisarbetet så blir det så, knappast något att förvånas över.
 
engs skrev:
Måste säga att jag tycker det är sällan jag ser polisen ute på vägarna numera. Jämfört med 10-15 år tillbaka känns det som en rejäl nedgång.
Säkert olika på olika platser, här på Gotland så är det inte helt ovanligt. Till en del beror det på att det verkar vara lite av en övningsplats då det antagligen är för farligt för dem att öva i Stockholmsområdet.
 
Den nya organisationen inom polisen har knappast gjort trafikarbetet effektivare, då det i princip går ut på att alla poliser skall syssla med allt, så ingen är specifikt trafikpolis.
 
engs
thomas33 skrev:
Den nya organisationen inom polisen har knappast gjort trafikarbetet effektivare, då det i princip går ut på att alla poliser skall syssla med allt, så ingen är specifikt trafikpolis.
Hela samhället går mot mer specialisering så polisen gör tvärtom... Dan Eliasson måste ha några rejäla hållhakar på politikerna för att få fortsätta köra myndighet efter myndighet i botten.
 
  • Gilla
ANR och 1 till
  • Laddar…
Bart skrev:
Enligt en bekants bekant som är polis och som jag träffar ibland, och debatterar polisens arbete med, är det just trafikövervakningen som ger bäst resultat när det gäller att plocka in tjuvar, drogpåverkade, alkoholpåverkade, bus i största allmänhet. Personer du helt enkelt inte vill ha i trafiken och som begår tyngre brott också. Vilket räddar liv och minskar övriga brott.

Så oavsett om jag gillar trafikövervakning eller inte är det svårt att prata bort effektiviteten i arbetssättet. Som nån annan skrev ovan skulle det vara betydligt bättre om polisen slapp all administration som tidigare låg på civilanställda. Det skulle ge en ordentlig skjuts i antal poliser på fältet.
Jo, den där har vi hört förr, och ett gäng andra lika dåliga bortförklaringar från polisens sida. Om det verkligen vore så att de såg "trafikövervakning" som ett effektivt sätt att hitta tjuvar och andra kriminella, då skulle de ju ta gubben som sitter med lasern i hand och ställa vid vägkanten också, och hela det gänget poliser som står och tar hand om de stoppade för att skriva ut böter, och ställa vid vägkanten, så skulle de kunna stoppa och kolla upp tre-fyra gånger så många bilar, och följaktligen kunna sortera ut lika många fler riktiga skurkar, men se nej, det är inte intressant.

Att "trafikövervakning" sedan är "det mest effektiva" sättet för polisen att hitta skurkar, säger kanske inte så mycket om trafikövervakning som metod för tjuvjakt, som det gör om polisens sätt att i övrigt jaga skurkar. Faktum är ju att trafikövervakning är i stort sett den enda metod polisen använder där de mer eller mindre slumpmässigt kontrollerar befolkningen i någon större utsträckning.

Om dom istället tog sig i kragen och genomförde lite husrannsakningar hos kända kriminella i till exempel biskopsgården i Göteborg, så skulle nog beslagsfrekvensen öka 1000-falt jämfört med trafikkontroller, och istället för en och annan fortkörare skulle de kanske hitta handgranater med dito ägare osv osv. Men, nej, vi kör en tre veckors intensivövervakning av trafiken istället, sa polisen. Den avslutades väl för övrigt nu helgen. Om dom inte förlängde den, vem vet, med lite tur kanske det kommer någon gängkriminell med en handgranat i bagaget och kör 3km/h för fort på E6an. Stoppar dom honom har dom ju sparat ett liv bara på det.

Jag har vid ett antal tillfällen fått se first hand hur polisen prioriterar, och jag är tyvärr väldigt långt ifrån imponerad. De enda gångerna de imponerat, är när de fattar att någons liv verkligen står på spel, då ploppar dom upp som svampar ur jorden på ingen tid alls. Men i övrigt ... (censur).
 
  • Gilla
lbgu
  • Laddar…
slurppe99 skrev:
Vilken o/tur du har som träffar dem så ofta att du även kan bedöma dem på andra avdelningar också. Vad jag förstår så är chansen att träffa på en polis i Västerbotten väldigt låg.
Nu raljerar du, jag har sett flera poliser i Västerbotten... inte lika ofta och många som älgar, men det känns som om det var olika individer...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.