Hej, vi har tidigare haft STORA problem med inomhusmiljön då vi haft undergolv av spånskivor med grönaktigt spackel på. Dessa undergolv är nu utrivna, ersatta med nytt undergolv och med nya golv och inneklimatet har blivit mycket batter. I sovrummen har vi även bytt ut väggskivorna även om det sannolikt inte behövdes. Dessa var av det klassiska materialet som smular sig. Vi fick även därefter gjort en mätning och en analys av inomhusklimatet via Eurofins, en s k "screen air indoor" och den var OK. Jag känner inte längre av den dåliga inomhusmiljön, I varje fall inte så mycket. Men frun marker så fort hon varit borta ett par dagar att luftrören blir batter och när hon åter är hemma blir de sämre. Något måste det ju bero på. Jag känner som sagt oxo att luften inte är optimal, men lider inte längre av det. Min fundering går nu till garaget som är tillbyggt på den husgavel där vi har vårt sovrum. I garaget, som är ett kallgarage, luktar det ganska kraftigt jordslaget. Men kan den lukten verkligen tränga igenom tegelvägg, isolering mm och in i sovrummet?? Tacksam för alla tips. Har funderat på FTX för att öka luftväxlingen. Har funderat på att riva och bygga om garaget mm.....
 
Har ni fått utrett vad som orsakade era problem innan ni bytte golv och väggskivor?

Vilken typ av hus bor ni i?

Platta på mark?
Syllar av tryckt virke?
Enstegstätat hus?
Någon gång haft vattenskada?

På din beskrivning så får jag intrycket av att det finns något i huset som fortfarande inte är sanerat som orsakar besvären.

Att det skulle komma från garaget kan ju vara möjligt, men hörs i mina öron, lite osannolikt. Detta utrymme har väl ingen gemensam ventilation eller förbindelse med bostadsutrymmet?
 
Hur ventileras huset idag? Självdrag? Toalettfläkt?

Förstår inte varför ni inte säkerställer ventilationen i första hand när ni har problem?
 
Ser nu att du tidigare haft en tråd beträffande vatten som tränger upp i huset från din tomt. Bor du i samma hus fortfarande?
Har du lyckats stoppa vattenflödet?
Grundorsaken till dålig inneluft ligger kanske fortfarande på detta vattenflöden?
 
Vi gjorde ingen utredning innan vi bytte undergolvet. Däremot hade vi både Anticimex och en annan firma (som kollade ventilationsflöden) på plats flera tillfällen. Till sist fick en av killarna från Anticimex sniff på något i skarven mellan vägg och golv. Vi rev upp, och det fans misstänkt spackel på undergolvet. Sen byttes alla undergolv i hela sovrumsavdelningen. Det enda utrymme där vi inte bytt är badrummet och det är möjligt att det oxo behövs. Det är en kommentar i protokollet (se bif). Efter att golven bytts hade vi en Screen Air indoor som visade enligt bifogat. Huset är en plans med källare från 1974. Källare har putsade väggar och klinker med vattenburen golvvärme. Denna del av huset upplevs som den klart friskaste. Och nej, ingen förbindelse finns mellan garage och hus.

Protokoll med ritning över husets planlösning och anteckningar om mikrobiell skada i sovrum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Protokoll med ritning över husets planlösning och anteckningar om mikrobiell skada i sovrum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Absolut. Den tråden handlar dock om fritidshuset och vattnet har stoppats. Ganska stort ingrepp dock. Fick grävas och bilas 3,5 meter ned intill gaveln, därefter drän rör i botten och fyllt upp med single. Källaren är nu torrare än någonsin från att tidigare haft "fritt vatten" d v s en liten minibäck som rann genom huset antagligen någon åder från åsen.
 
  • Gilla
roland53
  • Laddar…
Huset ventileras genom självdrag. Har även satt 3 pax med grundflöde, en i varje badrum. Och haft ventilationsutredning från Ocab. Och ventilation bedömd som OK: Men har som sagt funderat på FTX....fast dyrt.
 
Som jag ser det pekar luftanalysen på flera avvikelser, om än små. Jag hade inte tolkat den som OK och jag har kört en del Screen Air i jobbet. Om det finns alternativa förklaringar till avvikelser är det en sak men annars pekar det ju på att något är skumt.

Jag hade förresten inte låtit enbart Anticimex tolka resultaten om de inte kan visa på specialistkompetens inom detta. Har ni möjlighet att prata direkt med Eurofins?
 
Redigerat:
Tack. Eurofins har gjort analysen men den har bekostats av Anticimex och de (Eurofins) har därför inte rätt att uttala sig. Så har jag iaf förstått det då jag tidigare kontaktat dem (Eurofins) direkt. Slutsatsen att utfallet inte är högre än normalt är sannolikt Eurofins. Låter ju oroande att det eventuellt ändå kan vara så. Då kan det vara troligt att det är badrummet. Kanske inte mycket att be för utan bita i det sura och göra om det.... Det kan mycket väl vara så att undergplvet i badrummet är spacklat med samma spackel som i övriga golven (som är bytta). Sen är det även så att iallfall kakeln är satt ovanpå en gammal kakel. Med golvet vet jag inte. Finns elektrisk golvvärme.
 
Hade ni inte känt några problem hade man kanske kunnat släppa små avvikelser men i och med att ni känner något så hade jag tagit fasta på avvikelserna.
 
Vissa emissioner kan ju ha flera orsaker, t.ex 2-heptanon som kan komma från lösningsmedel i färg men om man inte målat nyligen kanske det beror på mikrobiell påverkan. Samma sak med dimetylsulfid. Kan orsakas av uttorkad vattenlås men även av mikrobiell tillväxt. Det är ofta väldigt svårt att säga nåt med säkerhet när det gäller denna typ av ämnen och små avvikelser.
 
Det får nog bli badrummet. Är I princip den enda del av huset som inte är utbytt bit för bit....Frun kommer att bli överlycklig....även om det skulle visa sig att det inte är orsaken till problemen....
 
Undersökningar och utredningar kan ju snabbt äta upp en stor del av kostnaden för ett nytt badrum ;)
 
O
Fixa ventilationen.... FTX är helt klart värt det....
Även om det är "ok" så skulle inte jag sluta fundera på ventilationen. Ni verkar vara väldigt känsliga för luft problem, då är det väl värt att investera i ett FTX
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.