A
Hej,

1) Jag har upptäckt att i alla våra elradiatorer har jorden frikopplats från jordledare på elementet, PE ledaren är alltså "ensam" i kopplingsklämman. Min fråga är VARFÖR man har kunnat tänkas vilja göra så?

2) Vi installade jordfelsbrytare för ett litet tag sen, och när jag igår klippte fas och nolla samtidigt (obs, säkring var urkopplad) så bröt jordfelsbrytaren. Är detta normalt? Varför gör den så? Upptäckte det någon gång tidigare också att när det blir kortslutning mellan fas och nolla så bryter jordfelsbryateren. Men då säkringen är urkopplad borde det väl rimligtvis inte kunna gå någon ström däremellan?

3) Ikväll såg jag i en kopplingsdosa till ett element att jordledaren var skarvad med en BRUN ledare (!!), dock verkar det som att den bruna ledaren även är jordledare för mätte jag mellan denna och fas så var det 230V (samt att jrdfelsbrytaren slog ut om jag inte laddat upp mätverktyget mellan fas och nolla tidigare) och så var det 0V mellan fas och den gulgröna...Det verkar alltså vara korrekt kopplat men helt FEL färg på sladd...
Iaf, när jag hade tagit bort kopplingshatten så jordledaren och den bruna var frikopplade.. så kollade jag i en kopplingsdosa till elementet i rummet bredvid och mätte mellan fas och jord, detta för att se om sladdarna gick hit.. och då var det yyyytterst lite ström i mätverktyget, lamporna lyste svagt på typ 6V.. Vad kan detta bero på?
 
1) Troligen (förhoppningsvis) är det placerad i gamla rum med ojordade uttag. Då ska inte heller elradiatorerna skyddsjordas.

2) Kanske var det nolla och skyddsjord du råkade klippa samtidigt? Om de får kontakt med varandra så får belastningsströmmen från andra grupper två vägar att gå, varav en går utanför JFB - därför löser den.

3) Det är inte första gången vi hör talas om galna färger på skyddsledaren :( Du har ju också korrekt mätt att det verkligen är en skyddsledare genom att lösa ut JFBn.

Ditt sista symptom får du förklara lite närmare. Du särade ju på skyddsledaren! Det ska du endast göra i spänningslöst tillstånd, dvs bryt strömmen och ohmmät skyddsledaren och den bruna för att se var den tar vägen. Det kan också vara så att fastråden inte är inkopplad så att det du mäter är en induktivt eller kapacitivt kopplad spänning.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
A
1) Du har rätt, alla element är i rum med ojordsde vägguttag. Men vsrför har då jord dragits fram till elementen? Varför ska den INTE kopplas in?

2) kan ha varit så :) vad menar du med belastningsström i detta fallet?

3) fastråden är inte inkopplad som du säger så kanske de kommer lite läckström från ett annat element? (Som jag bytte igår där jorden ÄR ikopplad...)
 
1) Det ska finnas jord framdragen enligt dagens regler, för den dag den behövs. Jag tror dock inte att den regeln fanns när dessa radiatorer installerades, så det får ses som en bonus.

2) Jag ritade en fantastisk bild här: https://www.byggahus.se/forum/el/283988-felsokning-jordfel.html?perpage=9999#post2567903
Den visar hur belastning under en annan JFB kan lösa den första. Du kan på samma sätt tänka sig att belastning under den första JFBn får två vägar att gå tillbaka vilket orsakar en obalans i JFBn.

3) Det är bra, det är viktigt att kontrollera skyddsjorden.
 
A
1) huset är byggt 74 så det får alltså vara en bonus?:S Finns de nån fara med att koppla in skyddsjorden? Blir det någon form av potentialskillnad om vägguttag i rummen inte har jord? (Radiatorerna har egna säkringar o alltså skiljda från vägguttagen..) och vad skulle det isåfall innebära? (Jag har redan bytt lite element här o var i huset och kopplat in jorden...)

3) vad exakt menar du är bra? :)
 
Redigerat:
Om du jordar radiatorerna i ett ojordat rum så tillför du jord till rummet vilket ökar risken att du skapar en krets från fas till jord om någon annan apparat går sönder. Om du inte har jord i rummet kan du inte skapa en krets lika lätt vilket minskar risken för strömgenomgång.
Så ser tankesättet ut för att inte jorda saker i ett i övrigt ojordat rum.
 
3) Jag menade din antydan att du hade kontrollerat att skyddsjorden var intakt, men inser nu att du kanske bara menade att skyddsledaren var inkopplad till radiatorn? Om det rummet i övrigt endast har ojordade uttag så ska du koppla bort skyddsjorden igen! Men gäller det badrum eller kök vid diskbänken, tvättstuga etc så ska radiatorn vara skyddsjordad (tillika uttagen).
 
A
3) yes, jag har kopplat in jordledaren i nya radiatorn, den funkar i den bemärkelsen att det är 230V mellan fas och jordledaren. Men jag förstår inte varför den inte ska vara inkopplad? Vägguttagen är ojordade i rummet. Vad har rummet för betydelse? Det är väl kablarna och till vilken slinga/säkring de är inkopplade till som spelar roll? Som jag nämnde ridigsre så är radiatorerna kopplade till egna säkringar, så hur kan ett ojordat vägguttah påverka?
 
För att förstå det måste vi gå in tekniskt på grundprinciperna för skydd mot elchock. Ett problem med ojordade uttag är hur man ska förklara vad det handlar om och vad som gäller. Eller ja, det är enkelt att ställa upp ett antal förhållningsregler men det är svårare att förklara orsaken och bakgrunden till dem. Så förr eller senare landar man i en teknisk beskrivning av ”hur det fungerar”, vilket i detta fall handlar om grundprinciperna för skydd mot elchock. Först när man förstår riskkällorna och hur principerna för elsäkerhet fungerar så finns grunden för att förstå vad ojordade uttag handlar om, och vad det egentligen är. Framför allt förstår man motiven till de regler som finns.

Man lär sig bland annat att ojordade uttag i sig inte är centralt här, utan det är en konsekvens av något helt annat.

Vad ”är” då ojordade uttag

Det är egentligen ingenting, men de har en viktig roll. Det handlar givetvis om elsäkerhet, om de olika metoder som finns för att skydda sig mot de faror som elströmmen utgör – att få ström genom kroppen. Den skyddsmetod som används i rum med ojordade uttag heter isolerad miljö (en metod som inte längre är tillåten). Som namnet antyder är miljön, dvs rummet, isolerat i den bemärkelsen att det inte finns något i rummet som har kontakt med jord, varken den jord man står på eller elsystemets skyddsjord. Givetvis ska därför uttagen inte heller ha någon skyddsjord.

Rummet är alltså en del av skyddet mot elchock, vilket är ett stort problem. Det låter ju fullständigt korkat att rummets väggar och golv skulle vara en del av elinstallationen, men precis så är det. Man kan alltså inte göra vad som helst med rummet, för då kan skyddet mot elchock förstöras. Men hur många begriper det?

Som en jämförelse kan nämnas att när det gäller inkoppling av en spis så är förvirringen total bland allmänheten, dock uppenbarligen inte bland yrkesmän. Det verkar vara en enkel sak. Men reglerna för isolerade rum renderar en stor mängd frågor även bland yrkesmän. Här finns tydligen några fundamentala egenskaper som är svårbegripliga.

Hur fungerar en isolerad miljö

Vad isolerad miljö handlar om på fackspråk är implementeringen av felskyddet som kompletterar det ordinarie basskyddet. Dessa två begrepp ingår i grundprinciperna för skydd av personer och husdjur. Basskydd och felskydd är två skyddsbarriärer. Vad de konkret består av beror på vilken skyddsmetod som används, i detta fall isolerad miljö.

Principen för skydd mot elchock

Här finns en viktig grundregel:

Det ska finnas två skyddsbarriärer mot elchock.​

Notera att föregående mening innehåller 1 överordnat krav, ett antal (två), ett begrepp (skyddsbarriär), och slutligen ett outtalat skyddsobjekt (personer).

De två skyddsbarriärerna kan bestå av

1. grundläggande isolering (basskydd), som i praktiken är en isolerad ledare, det man hittar om man skalar bort yttermanteln på en kabel (men den kan även bestå av en annan avskärmning),
Isolerade och oisolerade elledningar i olika färger för att illustrera skydd mot elchock.
2. och ett andra skydd (felskydd) som t.ex skyddsjordning, dubbel isolering eller i detta fall isolerad miljö.

Var och en av dessa två barriärer kan även betecknas som en enkel isolering. Var och en av dessa är fullgod i den meningen att det är ofarligt att t.ex ta i en enkelisolerad ledare med bara fötter i gräset. Ledarisoleringen är fullständig. Man kan bita i den, trampa på den, gräva ned den eller lägga den i vatten utan problem (så länge man inte överdriver).

Men internationella regler säger att det ska finnas två sådana lager av isolering – man vill ha ett dubbelt skydd – två skyddsbarriärer.

Det andra ”lagret” (felskyddet) består som sagt inte enbart av isolering, utan kan vara skyddsjordning, och i detta fall, rummets golv och väggar. (De två barriärerna behöver inte ens vara en isolering av något slag alls, utan det kan vara låg spänning eller något helt annat. Men i detta sammanhang med ojordade uttag så handlar det om ledarisoleringen och rummets isolerande väggar.)

En kabel är dubbelisolerad. Den består av ledare med sin isolering och en mantel utanpå som är det andra lagret med isolering. Därmed får man två skyddsbarriärer i form av två enkla isoleringslager. En skyddsjordad apparat har enkel ledarisolering internt, och vid fel på denna kommer skyddsjordningen av höljet göra att säkringen löser. Där är skyddsjordningen den andra skyddsbarriären.

Skyddsbarriären i ett isolerat rum är väggen!!

Dubbelisolerad elkabel med synliga röda och grå ledare samt svart yttre mantel.
Skyddsåtgärden isolerad miljö kan liknas vid en kabel. I dessa rum får det finnas enkelisolerade ledare som de grå och röda ledarna på bilden, medan rummets väggar och golv kan liknas vid den svarta manteln på kabeln. Den ska man alltså bildligen spika upp på väggarna (med spik av plast i så fall).

Däremellan finns alltså rummet.

För alla andra skyddsåtgärder så finns basskyddet och felskyddet mellan den spänningsförande delen och personen. Följande bild visar ett sådant exempel. Varje apparat har i sig dessa båda skyddsbarriärer. Strykjärnet har dels en grundläggande isolering internt, och ett skyddsjordat hölje och är ansluten till ett jordat uttag. Stavmixern är utförd med dubbel isolering. Det finns alltså inga risker med att hantera dessa apparater, vare sig i en torrt rum eller utomhus i gräset.
Illustration som visar olika typer av elskydd: grundisolering, skyddsjordning och dubbel isolering, samt en tecknad figur.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Men för isolerade rum befinner sig personen mellan basskyddet och felskyddet – man har ett skydd både framför och bakom sig. Strykjärnet är här anslutet till ett ojordat uttag och har därmed bara en (1) skyddsbarriär – den interna grundläggande isoleringen. Skyddsjordningen av strykjärnet är satt ur funktion eftersom det sitter i ett ojordat uttag.

Bordslampan på bilden är gammal och har enbart grundläggande isolering. Stickproppen är ojordad.

Här finns alltså bara en (1) skyddsbarriär mellan spänningsförande delar i apparaterna och personen. Den andra skyddsbarriären utgörs av väggar och golv. Rummet är en slags skyddad verkstad.
Illustration av skyddsbarriärer mot elchock med enbart grundisolering i enhet, väggar och golv.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vad händer vid ett (1) fel?

Reglerna säger att det ska kunna bli fel på en av de två skyddsbarriärerna utan att det orsakar en farlig situation, vilken av dem spelar ingen roll.

Det innebär att om det skulle bli ett fel på den grundläggande isoleringen så att en apparat blir spänningsförande så gör det ingenting, för golv och väggar (”kabelmanteln”) isolerar, är det tänkt. Man skulle i princip kunna skala av yttermanteln på alla kablar och enbart använda dom nakna ledarna - det är den skyddsnivå som finns i rummet innanför ”kabelmanteln” (väggarna). Faktum är att det till och med ska vara helt ofarligt att ta i en spänningsförande del, en ”naken fasledare”. Om rummet är isolerat som det ska så ska man inte känna någonting av detta, inte ens lite lätt kittlande i tårna. Men lite läskigt är det ju, och inte helt säkert för det kan ju finnas jordade elradiatorer ;)

Likaså kan det bli fel på rummets isolerande väggar och golv (yttermanteln) utan att det händer något, för inne i rummet ska alla apparater minst uppfylla kraven på grundläggande isolering. Det krävs två fel för att det ska bli direkt farligt.

Därför ska man givetvis inte dra in några jordade skarvsladdar i detta rum, för då har man satt rummets isolerande väggar ur spel.

Men hallå, jag har väl inga ”grundisoleringar” i mitt rum?

Multimeter visar 232,0 volt på en gammal ojordad lampa ansluten till ojordat uttag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Jodå, du ser dem bara inte. Bordslampan på bilden är ju fin, utanpå. Det går inte att se att den är strömförande. Jo, det är så att lampan på bilden faktiskt är strömförande vilket innehavaren fick erfara den hårda vägen (men det gick bra – han överlevde för att kunna ta bilden).

Inuti bordslampan finns det enkelisolerade ledare som alltså döljs av det ledande höljet, så i praktiken har man berörbara enkelisolerade ledare i rummet. Här blev det fel på den grundläggande isoleringen i
lampan som gjorde den strömförande.

Detta är ett exempel på en så kallad klass 0-apparat, se nedan.

Observera att det har uppstått två fel i detta exempel. Dels har den grundläggande isoleringen i lampan gått sönder, och dels är det fel på rummets isoleringen eftersom det sitter en vattenradiator under fönstret. Detta rum behöver därmed jordade uttag, och lampan behöver ha skyddsjord, om den inte går att bygga om så att den uppfyller kraven på dubbel isolering.

Det läskiga med denna bordslampa är att den kan ha varit trasig och strömförande länge. Det har bara inte upptäckts då rummet är isolerande (om vi antar att det var så i detta exempel). Det är alltså en fullt fungerande lampa som blir direkt livsfarlig om den flyttas till ett annat rum där det finns jord. Dessutom beror det på hur stickproppen är vänd. Om det är neutralledaren som har kontakt med höljet så är inte lampan strömförande – det går då inte att mäta upp en spänning mellan höljet och jord. Men genom att någon drar ut stickkontakten, för t.ex städning, och sedan sätter in den, fast vänd åt andra hållet, så kan en direkt livsfarlig situation uppstå.

Olika typer av apparater

I exemplet ovan hade vi en klass 0-apparat – en apparat som
- har ett ledande hölje,
- med enbart grundläggande isolering internt, och
- som inte är skyddsjordad.

Dessa är inte tillåtna idag, och befintliga apparater får bara användas i ojordade rum. Det är endast där de är säkra eftersom de behöver yttre hjälp i form av det isolerade rummet för att uppnå full elsäkerhet.
Hade den varit jordad i exemplet ovan (klass I) och suttit i ett jordat uttag så hade det blivit kortslutning så att säkringen (eller JFBn) löst ut.

Enda egentliga skillnaden mellan klass 0 och I är att klass I-apparater är skyddsjordade.

Alla apparater med ett hölje i metall behöver inte vara av klass 0 eller I. Den kan också vara utförd med extra isolering internt och därmed vara klassad som en dubbelisolerad klass II-apparat. På de apparater man köper idag ser man skillnaden på om stickproppen har skyddsjord eller inte. Men gamla klass 0-apparater har också en stickpropp utan skyddsjord, dock utförd så att den inte passar i ett skyddsjordat uttag. Men stickproppen kan vara utbytt – det är till och med sannolikt att den är utbytt pga slitage, så det gäller att se upp.

Risker med isolerad miljö

Det man ska se upp med här är rummets isolerande egenskaper – ”yttermanteln”. Om man för in jordpotential i rummet, t.ex i form av en skarvsladd, så försvinner ju plötsligt den andra skyddsbarriären. Rummet är inte isolerat längre och man har bara en skyddsbarriär kvar.

Detta kan få som konsekvens att redan felaktiga och strömförande apparater plötsligt blir direkt livsfarliga, vilket man inte märkte tidigare.

Felet kan finnas i en gammal ojordad bordslampa som i exemplet ovan, men även i en skyddsjordad apparat som sitter i ett ojordat uttag.

Det handlar alltså om att upprätthålla den andra skyddsbarriären i form av rummets isolerande väggar och golv. Det är vad isolerad miljö handlar om. Och just detta är ju inte så lätt. Dels ska man inse vad rummet har för betydelse, och dels ska man undvika rena misstag där jord omedvetet förs in i rummet.

Man ska givetvis även se till att apparaternas grundläggande isolering också hålls intakt. Att underhålla elmaterielen ingår i en innehavares allmänna skyldigheter.

Ok, jag drog en jordad skarvsladd till mitt ojordade rum, men jag dog inte. Varför?

Det finns ingenting direkt farligt med att göra så, förutsatt att det inte finns trasiga apparater i rummet. Vad som händer är som sagt att en av två skyddsbarriärer sätts ur spel. Men den kvarvarande skyddsbarriären kommer sannolikt att hålla till dess att man dör av andra orsaker. Man kan jämföra det med att gå ut med bara fötter i gräset och använda kablar där yttermanteln har skalats bort så att det är själva ledarna man håller i. Ledarisoleringen är fullständig så man märker ingenting av det, så länge som isoleringen är hel.

Dock är detta med två skyddsbarriärer en internationell, nästan helig grundprincip för skydd mot elchock som man inte tummar på, aldrig någonsin. Därför är det i dagligt tal ”farligt” att dra in skyddsjord i ett isolerat rum.

Sedan tillkommer ett par faktorer för att det bara ska bli en (1) skyddsbarriär. Skillnaden mellan ett jordat och ett ojordat rum är ganska hårfin. Alla kablar och sladdar, och alla dubbelisolerade apparater (med en stickpropp utan jord, så kallade klass II-apparater) gör ingen skillnad – de är lika säkra i båda typerna av rum, även när man för in jordpotential i rummet med en skarvsladd.

Det som gör skillnad är klass 0- och klass I-apparater (se ovan) då dessa i sig bara erbjuder en (1) skyddsbarriär i ett ojordat rum. (En klass I-apparat har bara två skyddsbarriärer när den ansluts i ett jordat uttag – en gång till – en skyddsjordad apparat har bara en skyddsbarriär när den är ansluten i ett ojordat uttag.)

Om man behöver dra in en jordad skarvsladd i rummet så gäller det att se sig om vilka typer av apparater som finns där, framför allt i närheten av den apparat som skarvsladden matar. Hur vet man att den gamla bordslampan inte redan är strömförande?

Vad gäller i ojordade rum?

Med ovanstående sagt kan vi ställa upp ett antal kortfattade regler för ojordade rum:

  • Regeln jordat eller ojordat gäller per rum. Det finns egentligen ingenting elsäkerhetsmässigt i detta annat än att skilda rum ger ett naturligt avstånd mellan ett jordat och ett ojordat uttag.
    Får man fortfarande tillämpa regeln på 2.5 meter och använda både jordade och ojordade uttag, även i andra rum än kök? Standardsvaret är nej, dvs i första hand ska alla uttag jordas. Den inofficiella 2.5-metersregeln kan bara komma ifråga vid renovering och mindre ombyggnad, och bara om det verkligen finns skäl som t.ex orimliga kostnader för att jorda alla uttag.
  • Rummet ska vara isolerat. Är ditt rum fortfarande det? En antennsladd kan räcka för att sätta detta skydd (det isolerade rummet) ur spel. Men man får ha en TV i ett ojordat rum...
  • Elradiatorer och alla andra fast installerade elektriska apparater ska vara ojordade.
  • Därmed gäller inga skarvsladdar mellan rum! Behöver man tumma på detta så får man sätta sig in vilka risker som finns och hantera dessa på lämpligt sätt.
  • Användning av olika typer av apparater:
    • Klass I: Man får använda en apparat med jordad stickpropp i ett ojordat uttag i dessa rum. Men man bör vara försiktig med att använda många inom räckhåll från varandra. Eftersom uttaget inte har skyddsjord så kan det likställas med en Klass 0-apparat. Den stora skillnaden är att när en klass I-apparat flyttas till ett jordat rum så blir den skyddsjordad och därmed fortfarande lika säker.
    • Klass 0: Dessa får endast användas i ojordade rum. Dessa apparater får inte säljas längre, så det handlar endast om befintliga apparater. Men de bör helst kasseras eller byggas om.
    • Klass II-apparater får användas i alla typer av rum. För dessa apparater är inte diskussionen om jordat eller ojordat relevant överhuvudtaget, för apparaten har i sig de två skyddsbarriärer som krävs, oberoende av om det sitter i ett jordat eller ojordat uttag. Huruvida rummet erbjuder en tredje skyddsbarriär är inte relevant för hur skyddet mot elchock definierats, men i praktiken är ju tre bättre än två.
  • Krav på skyddsjordning av en apparat styrs av rummet, inte apparaten i sig. Om rummet kräver att utsatta delar ska skyddsjordas, då ska apparaten skyddsjordas. I ett isolerat rum ska den tvärtom inte skyddsjordas.
    Det kan dock finnas apparater som kräver skyddsjord för att uppnå kraven på störningar. Det är en komplicerande faktor, som strikt kräver ett rum med jordade uttag.
Nu hoppas jag att du inte har några frågor :confused:
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Älska
Glimvark och 39 till
  • Laddar…
A
Detta var en helt fantastisk sammanfattning om detta ämnet! Sanningen är att jag gick elprogrammet (dock inte starkström och installation) för 15 år sen men gick en annan väg efter gymnasiet. Men under den tiden fick jag bara förklarat för vad skyddsjord var till för, inte eventuella (faktiska) konsekvenser den även kan medföra..

Men tyvärr förklarar det intr varför man på 70 talet då drog jord till elradiatorerna? Har man blivit klokare på senare år?
 
Och när du läst och tagit till dig av den grundliga genomgången Bo gett skulle jag vilja lägga till en enkel praktisk sak om du byter och skruvar med elementen. Om det är vidarematat i din kopplingslåda se till att jordarna fortfarande är hopkopplade oavsett hur du agerar med din nya kunskap, så om du lämnar elementet ojordat ska jorden vara skarvad vidare. Kan vara lätt att missa nu när skyddsjorden ses som lokalt onödig tom skadlig.
 
A
Absolut GK100, det är jag med på men tack för tipset :)
 
Idag finns det fina radiatorer som är klass2 tilläggsisolerade. Med sådana behöver man inte fundera om rummet är ojordat eller jordat. Dom är säkrare än klass1 elementen eftersom dom inte är beroende av matande installation för sin säkerhet mot elschock.
 
Mikael_L
Bo.Siltberg skrev:
För att förstå det måste vi gå in tekniskt på grundprinciperna för skydd mot elchock...
Dubbelgilla, ä trippel ... ähh qudrogilla, minst. (y)

Mycket bra, komplett, pedagogiskt osv...

Jag har sagt det förut, du borde få en heders-AB av ESV ... ;)
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 2 till
  • Laddar…
Kan detta klistaras, så vi kan hänvisa till detta nästa gång frågan om jordad/ojordat kommer upp?

När jag läste detta, så slog det mig: Ojordade uttag och vattenradiatorer i samma rum är ju vanligt i äldre hus. Det borde vara förbjudet? Eller om det är Klass 0-apparater som borde vara föbjudet...

Jag fick en plötslig lust att slänga alla mina gamla Klass 0-apparater som sitter inkopplade bredvid radiatorerna!
 
Redigerat:
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.