A
Antar att huset har självdragsventilation p.g.a åldern på lägenheten (har dock inte set någon info från TS så endast en gissning). Under sommarhalvåret när temperaturskillnaden mellan ute- och inomhusluften är obefintlig kommer även ventilationen fungera väldigt dåligt, det blir helt enkelt inget drag i piporna (såvida det inte är en blåsig dag).
Jag har t.ex. alltid dörren på glänt för att få bättre luftväxling, speciellt efter en dusch.
 
Som många här varit inne på: det ser ut som om ni har svartmögel, det kommer främst genom otillräcklig ventilation i kombination med fukt. Badrum är en med andra ord en bra inkubator för svartmögel.

Ni har sedan hamnat i en moment22 situation, ni har ansvar för att ytskikt hålls i gott skick, eller åtgärdas. Eftersom ni köpte i det skick ni gjort är det rimligt att badrummets standard avspeglades i priset som borde vara lägre. De pengarna kan, och vill ni, lägga på en renovering. MEN: nu kommer snart ett stambyte, eftersom ni vet om det får ni inte täckning för era kostnader om ert nya badrum måste rivas upp. Ett alternativ är att renovera och byta anslutningsstammen till huvudstammen, men det är inte alltid det går. Styrelsen kan också ha fattat ett beslut att de vill ha alla badrum på minst en viss standard, se om ni kan få uppgifter om vilken denna är. Att styrelsen vill ha allt under samma garanti är högst rimligt och med tanke på att det år 400 lägenheter i föreningen är det en ekonomiskt god ide. Risken är annars att det blir omöjligt att avgöra vilken garanti som finns och som täcker vad, administrationen blir då en mardröm.

Det är en mycket tråkig situation, jag ser att både ni och styrelsen agerar rimligt. Styrelsen gör vad som är bäst för kollektivet, och ni gör vad som är bäst för er. Det är inte konstigt.

Mitt förslag är som många andra påpekat, gör något år ventilationen! Tvätta rent med mögeldödande medel, torka upp med avfuktare och sätt in en badrumsfläkt (utan kallrasskydd!) som är fuktstyrd. Vänta sedan på stambyte. Försök att ha en öppen och rak dialog med styrelsen, glöm inte att de är vanliga föreningsmedlemmar med vanliga jobb och familjeliv som försöker sköta föreningen efter bästa förmåga på sin lediga tid. En god dialog kommer att underlätta mycket.
 
Hej alla, tack för era kommentaren och förslag på åtgärder. Vi har valt att flytta ut och sätta in avfuktare. Än så länge har det inte blivit någon märkbar skillnad, fortfarande mycket förhöjda värden! En duschkabin är som sagt inte ett alternativ. Det går inte därför att det skulle kräva att man bila i golvet dessutom är utrymmet väldigt litet. Vårt badkar är 55 cm bred. Något bredare än så ryms inte. Tvivlar på att det finns sås smala duschkabinen?

Är föreningen skyldiga att stå för mögelsanering och avfuktning? Det kostar en del att ha den igång?

Jag föratår hur ni resonerar kring styrelsen osv men de har avhjälpt andra med mögel och fuktproblem (inte längesen). Men mot oss är de superskumma och vägrar öht föra en dialog. Det är omöjligt att göra något då. Grannens tak kan mycket väl vara skadat. Efter att ha pratat med dom visa det sig att de "byggt ner" sitt badrumstak. Därför kan de inte se ifall det är mögel....

Läste även att ventilationen inte blivit godkänd när den besiktades men att detta ska åtgärdas i samband med stambytet (detta var 4 år sedan)? Vi har självdrag (till och från luft).
 
Nej, föreningen har inte ansvar för avfuktning i ett badrum med ytskikt. Det kan bli aktuellt om man river ut, och det konstateras att fuktskador måste åtgärdas innan nya yt/tätskitk appliceras. Nu talar jag om formellt ansvar. En förening kan välja att lägga sig på en mer generös nivå.

Tipset om badrumsfläkt är bra, men det kan ev. ställa till det för övriga i föreningen, ofta får man inte installera en fläkt i en lägenhet. Problemet ligger i att de gamla ventilationskanalerna ofast inte är täta, inga problem så länge det råder undertryck som suger ut luft. Men börjar man då pressa in luft i den otäta kanalen mha. en fläkt, så kommer en del av luften att tryckas ut till andra lägenheter.
 
Som jag skrivit tidigare Att styrelsen har en "njugg" inställning till förtida reovering osv. kan ha naturliga förklaringar. Men om andra har kunnat göra exakt precis det du vill göra, så blir styrelsens agerande obegripligt.

Ett inte jättebra råd jag kan ge, men som är det bästa jag kan komma på, är att försöka skapa kontakt med ngn. enskild styrelsemedlem. Kanske på ngn föreningsaktivitet, ibland finns "klubbar" inom föreningen för olika aktiviteter, körsång, olika idrottsaktiviteter osv. Försök hitta en kontaktyta, som inte gäller just styrelseverksamheten.

Då kan du efter ett tag kanske få en styrelsemedlem som "ambassadör" för din fråga, eller få lite inside infromation om var problemet egentligen ligger. Kan vara en "despotisk" ordförande som exempel. Om man begriper vad det faktiska problemet är, så kan det vara lite lättare att hitta vägar frammåt.

Man skall givetvis inte behöva ta till sådana metoder för att få sin fråga korrekt behandlad, men ibland kan det vara en pragmatisk väg.
 
  • Gilla
GK100
  • Laddar…
Har väl egentligen inget att tillföra som inte sagts men ändock:

1) Sluta använd badkaret om det är i golvbrunn/avlopp läckan finns. Dock förstår jag inte varför inte grannen under har sagt något, vattnet borde ju ta vägen någonstans, förslagsvis nedåt?

2) För att förbättra boendesituationen temporärt, sätt in avfuktare i badrummet för att förhindra ytterligare mögelpåväxt. Kan vara värt att vädra manuellt en hel del också om nu husets ventilation är utdömd. Sådant åtgärdas ju inte på en kvart. Ta även bort allt trä eller annat organiskt material från badrummet. Multiverktyg går att få för några hundralappar. Visst, blir inte så snyggt men hälsan lär bli bättre.

3) Duschkabin borde bara en lösning, får ett badkar plats och en människa får plats att bada där i borde en duschkabin finnas på marknaden som passar? Ett badkar står väl också på skruvtassar så jag ser inte bekymret med att sätts några tegelstenar eller dylikt som duschkabinen kan stå på. Om badkarsavloppet misstänks dåligt borde man istället låta duschkabinen ha sitt avlopp i plaströret från handfatet, finns ju t-kopplingar att använda dör duschkabiner, tvättmaskiner etc. En pump behöver dock kopplas in då vatten inte rinner uppåt.

4) Bestäm ett möte öga mot öga med styrelsen eller delar av den. Gärna med en medlare som är opartisk. Det är lätt att det bli stel och på tok för formell/okänslig/typig stämning i mail, när konflikter är nära.

Ovan är ju temporära insatser då jag antar ni tänkt bo där under många år framöver. Har själv haft problem med snåla (oftast äldre) styrelser som verkar ha som enda agenda att bunkra upp med pengar och som sekundärt intresse se till att fastigheten sköts. På ett ställe jag bodde var fönstren tvåglas från 50-talet och i det närmaste fallfärdiga. I min mening borde de bytts för länge sen men jag flyttade 2001 och då satt de kvar. Så är det tyvärr, det gäller att hamna i "rätt" BRF...
 
Normalt vid en konstaterad vattenskada brukar försäkringsbolaget hjälpa till med avfuktning samt rivning så man kan se var skadan finns någonstans. Vilket försäkringsbolag har ni ? Beroende på vad som sedan orsakat skadan kan fördelningen av kostnaden mellan försäkringbolagen (Bostadsrättshavarens respektive föreningens) bli lite olika. Har ni pratat med föreningens försäkringsbolag ? Jag tror de är mycket intresserade av att fastigheten sköts för att man skall undvika en vattenskada som sprider sig. Uppgifter om vilket försäkringsbolag föreningen använder skall finnas i den allmänna informationen eller ska ges när medlemmar frågar.
 
Mycket bra som sägs här, ansvarsfördelningen är ju sådan att:

Föreningens ansvar <----allt under tätskiktet | tätskiktet och allt över----> boendes ansvar.

Ansvar för att åtgärda skador som fanns under tätskiktet när de tidigare boende flyttar ut tar föreningen över, men alla skador som orsakas av den nya boenden är dennes ansvar, t.ex. de som kan skapas genom att fortsätta använda ett defekt badrum. Tråkig sits att hamna i!

Ni verkar ju iaf ha en bra plan nu, torka upp och sedan vädra. Funkar badrumsfläkt är det kanon (obs! utan kallrasskydd för att självdraget ska fungera) men det förutsätter, som hempularen klokt nämner, täta vent-kanaler. Det borde finnas ett OVK-protokoll (Obligatorisk Ventilations Kontroll) som kan ge ledning, annars fråga styrelsen (försök få med dom i processen, arbeta lösningsorienterat så går ni från att ses som problem till att vara konstruktiva samarbetspartners). Kasta ut badkaret och sätt in kabin, då borde det få plats? 80x80 eller 70x90 går kanske att skohorna in?
 
Njaa.. fullt så enkelt är det inte med ansvar. Som medlem kan du bli ersättningsskyldig för skador på husets inre, och även för skador som visar sig i grannlägenheter. Men det ansvaret uppstår först om man varit vårdslös/oaktsam. Det är samma princip som gäller i de flesta skadeståndssammanhang. Bara för att orsakar en skada så är det inte säkert att man är ersättningsskyldig.

Just att fortsätta använda ett badrum, där man VET att tätskiktet är dåligt, är ett sådant fall som brukar tas upp som exempel på att man kan bli skadeståndsskyldig.

Men här verkar situationen vara lite speciell, medlemmen kan visa att man försökt vidta åtgärder, men inte får göra det. Då tror jag att föreningen inte skulle vinna ett mål om skadestånd.

Frågan är möjligen om man tänker sig att en granne drabbas, grannen har i så fall troligen ett case, men frågan är om det är mot föreningen som stoppat åtgärder, eller om det är mot medlemmen som "orsakar" skadan.
 
  • Gilla
AndersPS
  • Laddar…
Jag är också ledsen att ni inte mår bra i er lägenhet men som några har påpekat ovan så är det tyvärr inte så att ni som i en hyresrätt kan förvänta er att "någon annan" ska ordna med detta, dvs. en hyresvärd. Ni är medlemmar i föreningen och ni skulle ha undersökt badrummet ordentligt eller åtminstone förhört er närmare vad som skulle gälle ang. stambytet vid köpet av lägenheten. Att sitta och föreslå att styrelsen ska bytas ut och att de behandlar er illa när det handlar om en mångmiljonrenovering förmodligen är lite tråkigt. Förmodligen behöver då hela tidplanen göras om, entreprenaden fördyras av ometablering mellan hus mm samt andra problem.
 
Efter att sträckläst hela tråden så kommer här mina förslag:

1. Brunn, avloppsrör läcker. Nej troligen inte då vattnet skulle gå rakt ner till grannen under - inte sidledes/ uppåt ut i hallen. Avloppsrör och brunn ligger djupt i bjälklaget.
2. Det är klassiskt att när den moderna människan flyttar in och duschar i ett gammalt badrum, som troligen inte har något tätskikt överhuvudtaget i väggarna, men tjära som tätskikt i golvet, ja då blir det fuktskador på väggarna.
3. Låt badkaret vara kvar - sätt glasväggar i kanterna på badkaret 3 sidor så det bildar nästan en duschkabin, just i duschdelen.
4. Kaklet kan tätas genom att remaljera kaklet, fogarna blir då också remaljerade.
5. Vatten = fukt möglar inte bara sådär, utan mögel måste ha inte bara rätt temp och luftfuktighet utan också smuts eller trämaterial (organiskt material).
Om man tar bort smutsen eller trämaterialet (och naturligtvis också fukten) så finns inte förutsättning för möglet att växa. Bilden i inlägg 1 och brunnsfilmen visar att det finns en del att arbeta med när det gäller rengöringen.
6. Om inte OVK är godkänd som antyddes i ett inlägg, så kan man kontakta kommunens miljöenhet alt. stadsbyggnadskontoret så att dom agerar mot Föreningen.
 
  • Gilla
BerraBo och 1 till
  • Laddar…
O
SAWA skrev:
Hej alla, tack för era kommentaren och förslag på åtgärder. Vi har valt att flytta ut och sätta in avfuktare. Än så länge har det inte blivit någon märkbar skillnad, fortfarande mycket förhöjda värden! En duschkabin är som sagt inte ett alternativ. Det går inte därför att det skulle kräva att man bila i golvet dessutom är utrymmet väldigt litet. Vårt badkar är 55 cm bred. Något bredare än så ryms inte. Tvivlar på att det finns sås smala duschkabinen?

Är föreningen skyldiga att stå för mögelsanering och avfuktning? Det kostar en del att ha den igång?

Jag föratår hur ni resonerar kring styrelsen osv men de har avhjälpt andra med mögel och fuktproblem (inte längesen). Men mot oss är de superskumma och vägrar öht föra en dialog. Det är omöjligt att göra något då. Grannens tak kan mycket väl vara skadat. Efter att ha pratat med dom visa det sig att de "byggt ner" sitt badrumstak. Därför kan de inte se ifall det är mögel....

Läste även att ventilationen inte blivit godkänd när den besiktades men att detta ska åtgärdas i samband med stambytet (detta var 4 år sedan)? Vi har självdrag (till och från luft).
Att sätta in en avfuktare är bra! Men det sker inga förändringar över en natt. Tanken med avfuktaren var inte att du skulle bo någon annanstans för att låta avfuktaren gå. Bor du inte i lgh spelar det mindre roll med fukten, den värsta försvinner med tiden. Tanken med avfuktaren var att du skulle kunna fortsätta bo där! Men visst det är väl bra med avfuktare och inte använda badrummet! Om du nu tänker bo i lgh vilket jag antar. Så se till att göra så att det kommer så lite vatten som möjligt på golv och väggar. och sedan köra med avfuktaren hela tiden. Kanske kosta på sig en lagning av gb? Om det inte kostar för många tusenlappar...
 
Detta är varför bostadsrätt suger. I andra länder äger man sin lägenhet, och gör precis som man vill så länge det inte skadar resten av huset. I Sverige måste man tyvärr flytta till villa för att få lite frihet :(
 
Adam F skrev:
Detta är varför bostadsrätt suger. I andra länder äger man sin lägenhet, och gör precis som man vill så länge det inte skadar resten av huset. I Sverige måste man tyvärr flytta till villa för att få lite frihet :(
Just i det här fallet hade det nog inte gjort någon större skillnad. Stammar samt lägenhetsskiljande väggar ägs fortfarande inte av lägenhetsinnehavaren utan av en samfällighet.

Från Lantmäteriets hemsida angående ägarlägenheter:

"För gemensamma utrymmen bildas en så kallad samfällighet som varje ägarlägenhet i huset äger del i. För gemensamma anläggningar bildas en så kallad gemensamhetsanläggning som varje ägarlägenhet i huset också äger del i."
 
  • Gilla
AndersPS
  • Laddar…
Adam F skrev:
Detta är varför bostadsrätt suger. I andra länder äger man sin lägenhet, och gör precis som man vill så länge det inte skadar resten av huset. I Sverige måste man tyvärr flytta till villa för att få lite frihet :(
I princip säger lagstiftningen så även i en BrF. Styrelsen har små möjligheter att hindra renovering av olika slag. Att de sedan försöker är en annan sak.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.