byggarätt skrev:
New England stilen är ok i New England...I sverige blir det som en eskimå i öknen
Bara röda hus med vita knutar, eller vad menar du?

En av sakerna som jag älskar med att bo där jag bor är att husen är olika. Det finns enplans, tvåplans, putsade, teglade med olika tegel, träfasader, pampiga stenhus, höga, låga etc etc. Mångfalden är verkligen det som ger området karaktär.

Ironiskt nog bor jag i ett av 5 hus som ursprungligen var nästan identiska. Men som tur är har alla byggts ut/om så nu har de sin unika charm.
 
  • Gilla
helder och 3 till
  • Laddar…
Jag gillar hur vi lär känna varandra allt eftersom tråden blir längre. Det hjälper mig att förstå hur mycket av svaren jag skall tillskriva sakliga rekommendationer, jämte smak, och smak och bak känner vi till.

Vidare så ser jag oxå hur kommentaren om sättsteg oxå tydligt förklarar för mig att vi har olika syn på detta med hur stor plats design får ta kontra konventioner. Men jag vet vad normen säger. Ang. att "trolla bort" trappan, så har jag tvärt om valt att den skall, tillsammans med sin svängda vägg, vara ett av de tydligare design-uttrycken i huset, som knyter ihop källaren hela vägen upp till innertak vilket ger ett bortåt 6-7m högt halvcirkulärt schakt i huset. Många tycker säkert det är fult, jag tycker det blir jättetufft. :) Att trappor har dominerande platser i både hem och offentliga byggander som ritats av erkända arkitekter är ju ganska vanligt, men även här är det väl en fråga om tycke och smak.

Jag kan väl oxå tillägga att jag har ganska god kontroll på hur man ritar trappor. Har byggt fullskaliga gå-bara modeller bara för att utvärdera i vilket område runt 600 i formeln steghöjd x2 = stegdjup som passar just mig/oss bäst. Jag har dessutom tejpat upp gånglinjer på flera befintliga trappor bara för att göra en utvärdering på hur långt från trappstegets ytterkant jag ha min gånglinje, även här varierar rekommendationerna en hel del. Har konsulterat flertalet trappkonstruktörer etc. En fråga som gäckade mig på slutet var den om instegsvinkeln på trappnosen, och den skapade jag t.o.m. en tråd om här, efter att flertalet av de "riktiga" trappkonstruktörer jag pratat med inte ens funderat på det, utan bara gjort det som råkar bli baserat på diametern på centrumröret.

Nu kändes hela detta inlägget som något form av försvarstal, och det var kanske inte avsikten. Och jag tar absolut till mig era varningsfinger, och tror nog all feedback här kommer leda mig till att söka något mer arkitekt-hjälp än jag tidigare planerat. Så ni talar inte för döva öron. :)

Men jag vet oxå att jag aldrig kan begära (betala för) att en arkitekt skall tänka på så många parametrar som jag redan värderat efter att ha bott här och ritat på huset i snart 4 år, och att fortsätta rita och experimentera i tanken leder till nya insikter som i slutskedet kan presenteras för en arkitekt.

Det roligaste i sådana här diskussioner är väl att få resultatet hur det blev sedan. Det kanske ligger ett par år fram i tiden, och kanske ser det inget ut som det som diskuterats här, men var så säker, jag kommer tillbaka med rapport. :)
 
  • Gilla
Hyltran från Veglemyren och 4 till
  • Laddar…
Lite om varför man kanske bör anlite en arkitekt i vissa fall.
http://www.hej-arkitekt.se/arkitekter-tipsar/

En Arkitekt som vet vad han gör är värd den kostnad det medför att anlita en, men om man nu har allt klart för sig, som många ofta tror, kan det vara en god idé att betala för att få en opartisk yrkesmans åsikter och tips.
De flesta arkitekter tar inte mera än 800 - 900kr /timme, kan tyckas mycket men ack så värdefullt för det mesta.

Mvh P-A
 
  • Gilla
helder och 1 till
  • Laddar…
Pagno skrev:
Vill gärna inflika att detta inlägg stämmer i praktiken, men hur kommer det sig att alla ger ts så många rent utav idiotiska förslag. Ja, det går att bygga hur man vill, ja, jag kan medverka att få till stånd att ni som inte har bygglov helt enkelt får riva byggnaden, nu har jag inte för avsikt att göra det.
Ts skall i första hand starta en diskussion med miljö och byggkontoret i sin komun i ett så tidigt skede som möjligt, ts kan till och med få råd från dem, om det finns något sätt att bygga på i hans fall, anars får han avslag och då är det klart, slutdiskuterat.
Allt som komunen säger, se till att få det i pappersform:surprised:, de som lovar har svårt att leva upp till det om det går vidare till rättsliga instanser, kom ihåg att även om de gjort fel och ni bygger räcker det med att de säger ojdå, så har de inget ansvar längre och ni/vi kan få böter eller riva/bygga om.
- Ts har aldrig varit otrevlig i skrift om sin granne, det är vi forummedlemmar som står för de texterna.
- Ts har en önskan om att få ett ännu snyggare hus, låt han få det på rätt premisser, helst efter konstens alla regler.
- Ts har nog önskat att han inte skrev inlägget från början, det verkar som om ts inte är speciellt lättstött och ganska stabil annars kan man som ts kanske få en fundering om det är stora fel på en..... jag vet att det är det, på mig.
- Om någon Moderator hade tagit tag i tråden, hade det troligtvis inte varit många inlägg kvar, fast det gäller nog många trådar.

Så ts, i fortsättningen, när du ställer en fråga, begränsa den till lite enklare, något som vi förstår och kan svara på.
Som exempel: Om det är värt att dra slang för fiber, alltid lika roligt, inte att rekommendera, du kan fråga om du har ett gult hus, passar det då med rosa vindskivor och mörklila foder med stärnor på, sådana frågor är vi duktiga på att ge dig svar, tror/hoppas jag.

Hoppas att det löser sig hur du än gör, mvh P-A
Då kan jag inflika att min moders granne har bygglov! Så riva kan du ju försöka lyckas med.
 
David_Berglund skrev:
Det blir ständigt nya lågvattenmärken ang. OT i denna tråden.

Har inte kommenterat det tidigare, men det är lite pinsamt. "hen" var det tidigare, och nu denna meningslösa kommentar. Det är för all del stort forum att moderera, men man kan ju tycka att viss självreglerande mognad borde finnas redan hos skribenterna.

Ang. skrattet åt dessa skisser, jo jag kan delvis förstå reaktionen min vi kan kalla dessa skisser för brainstormande. Lite streck dragna för att försöka öppna dörrar i huvudet på mig själv till att se nya vägar. Vägar som jag förvisso säkert skulle få hjälp att hitta av en arkitekt. Jag blir dock nyfiken på vad det är som såg mest knasigt ut enl. dig. Berätta gärna. :)

Men som du satte fingret på är jag inte den personen som vid tankar på att bygga till endast ringer en arkitekt, en totalentreprenör och bokar möte på banken. Jag gillar att göra grejer själv, det ger mig stimulans i att utveckla mina kunskaper, och tillfredsställelse när det kommer till att genomföra. Och det fina med forum är ju att man med ett kritiskt öga kan tillgodogöra sig ganska mycket kunskap vilket öppnar dörrar till nya idéer och utsvävningar. Har hittills lagt tillräckligt många projekt i bagaget för att ha visst självförtroende i att slutresultatet kommer bli till min belåtenhet. Dock kommer det garanterat bli tid att ta hjälp av en arkitekt i detta specifika fall, då det är lite väl viktigt för att bara bli ett uttryck för självförverkligande.

Det förefaller inte vara så många som skrattat åt den inledande designen, om än smak-diskussioner förekommit ang. symmetri eller ej.

Tråden har dock givit mig en hel del att ta med mig hittills, men det är ju fascinerande att så många pseudodiskussioner skall behöva uppstå.
Tycker du gör helt rätt som ritar själv, kag gjorde också det och är skitnöjd. Hade en arkitekt som skulle hjälpa mig men det ledde inte till något bra, fick tag i en konstruktör istället som räknade op hållfasthet mm. Färdig med mitt nya hus för 5 år sedan och är kanonnöjd.
 
  • Gilla
Hyltran från Veglemyren och 1 till
  • Laddar…
Som sagt att hitta en arkitekt fullt skolad o insatt i Venustas Firmitas o Utillitas är inte lätt så jag förstår att du stötte på hur illa trappkonstruktörer förstår att trappen är en svår nöt i ett hus.

De lever av att sälja trappor inte husarkitektur.

Samma fenomen råder för Badrum Balkonger Entredörrar...KöK...
I sverige säljs Arkitektur på fel sätt idag från att med Asplund o klassikerna varit längst fram i världen är vi idag i en situation med LYXFAVELOR

NSM bor säkert i ett sådant hus...

Rutat papper och en konstruktör leder till lådor med runda fönster och skådetrappor...kök utan mat...badrum med Kakel o Dusch utan badkar....11m2 sovrum till barnen utan fönster

Människor klarar leva i LYXFAVELOR men skilnaden är som Läsk o ett riktigt Vin
 
Svårt att förstå varför det är så viktigt för vissa att ts anlitar arkitekt? Får inte andra människor välja själva hur de vill bo enligt er som invänder?
Min egen uppfattning om arkitekter är att de oftast lever uppe i de blå och ser sig som några slags konstnärer och världsförbättrare. Efter att arkitekten lagt ner pennan får en byggnadsingenjör ta vid och rita om precis allting eftersom ingenting av arkitektens visioner gick att utföra byggtekniskt.
 
  • Gilla
Hyltran från Veglemyren och 3 till
  • Laddar…
Ordet Lyxfavelor ger mig en träff på Google, denna tråd, men gissar att du menar att lyx och exhibitionism har tagit över framför funkis och att detta är ett problem?

Blir allt mer övertygad om att vi värderar olika saker och diskussionen har nu gått en bit från topic igen. Man blir dock nyfiken på om du tycker att mina lösningar objektivt förtjänar denna kritik eller om du bara opponerar dig mot att jag ritat dem själv.

Som en rolig anekdot finns det ett hus till salu här i staden som trots att det är förhållandevis nybyggt och ligger i populära området där buden ständigt når nya höjder så är det ingen som köper det. Det är byggt som eget hem av ett arkitektpar.

EDIT: Ok, favela är någon form av kåkstad. Antar att du motsätter dig hur våra villaförorter växer fram. Hur tycker du det borde se ut?
 
Redigerat:
  • Gilla
Hyltran från Veglemyren och 4 till
  • Laddar…
Läs om mitt inlägg jag menar inte att du ska Anlita "arkitekt" utan du ska anlita Venustas Firmitas och Utillitas !

Du verkar vara en intelligent kompetent men okunnig människa på Arkitektur.
Jag respekterar alla svårigheter vi sitter med när det gäller att bygga en värdig boning för människor!

Tror du Autodidakten Leonardo da Vinci skulle angripit din boende situation som du gör det?

Studera Asplunds hus på Lokevägen i Djursholm inte som förlaga utan som tanke!

Kontakta Arkitektur museet o titta på deras samlingar undvik skulpturhus

Kontakta sedan en riktig Arkitekt som är skolad enligt Venustas Firmitas o Utillitas
Vet den inte vad de begreppen är så är det att anlita en staketmålare till sitt porträtt
 
Finndjävel skrev:
Svårt att förstå varför det är så viktigt för vissa att ts anlitar arkitekt? Får inte andra människor välja själva hur de vill bo enligt er som invänder?
Min egen uppfattning om arkitekter är att de oftast lever uppe i de blå och ser sig som några slags konstnärer och världsförbättrare. Efter att arkitekten lagt ner pennan får en byggnadsingenjör ta vid och rita om precis allting eftersom ingenting av arkitektens visioner gick att utföra byggtekniskt.
Eller ännu värre. Ingen rättar utan det blir faktiskt byggt enligt konstnärens vision. Och så upptäcker man efter inflytt hur opraktiskt det är.
 
  • Gilla
Finndjävel
  • Laddar…
Vore kul med några exempel på sådana här klavertramp som de flesta gör som inte anlitar en arkitekt, som de får bygga om eller ångra resten av sitt liv.
 
  • Gilla
AndersPS
  • Laddar…
Läs i tråden så begriper alla hur ett sådant problem som trådägaren sitter med aldrig skulle uppstått om yrkesfolk använts.

Fördomar och konstiga erfarenheter leder till dårskap kring hur inlägg påstår rena galenskaper

Arkitektrollen i Sverige plockar fram hat mobbing politiska aggressiva konstiga ideer om att hus som ser ut som tradition är ok och kartonger är fel

Om det hade varit enkelt att skapa arkitektur så hade vi inte haft stollar

Märkligt är också hur trådägaren som undrar inte uppmuntras att söka kunskap utan hejas på av dårar som uppmanar till att strunta i årtusenden av samlad erfarenheter

Ni som ogillar Arkitekter och inte respekterar ett av kulturens äldsta viktigaste uppgifter.
Ni skadar hela vår kultur ohjälpligt.

Ni bygger igloon i öknen och beduintält på nordpolen och höghus i nyllet på kungen

Trådägaren kommer nog att hitta Arkitekt men många lyckas ni i pöbeln skrämma bort från kunskap...
Flytta er galenskap till värsta elkopplingen och liknande trådar🙄
 
  • Gilla
Stadsarkitekten
  • Laddar…
David_Berglund skrev:
Vore kul med några exempel på sådana här klavertramp som de flesta gör som inte anlitar en arkitekt, som de får bygga om eller ångra resten av sitt liv.
Olika fönsterbröstningar!
Takövergångar
Stuprännorna
Trappor som gör om huset till ett trapphus
Hallar som gör att gäster aldrig kommer igen..
Balkonger som ingen går ut på någonsin..
All utsikt i söder...
Felaktig placering badrum
Fel planering mattransporten
Sopor
Tvätt

Kan fortsätta i timmar
 
Det är nog fler som behöver en terapeut... ;)

Nåja. En tanke om att olagliga byggen automatiskt måste rivas: Jag tror det är ovanligt. Det bär emot att riva fungerande objekt så de drar sig för att besluta så. Är det ett mindre intrång så har jag fått intrycket att kommunen säger "liten avvikelse" och så blir det godkänt-stämpel. Är det ett större övergrepp på grannarnas rättigheter så säger man "nej men så tokigt det blev, aja-baja" och så blir det 5000 i böter men bygget får stå kvar. Man löser det genom att reglera tomten, flytta några kvadrat, den som blir av med mark kan få några hundralappar.

Obs detta är inte egna erfarenheter utan vad jag läst - och om man ska tillämpa försiktighetsprincipen vilket jag tror man ska när det gäller så viktiga värden som fastigheter, så får slutsatsen bli: Så fort en granne sätter spaden i marken och man ens snuddar vid en misstanke om att detta kan bli regelbrott - så ska man OMGÅENDE ringa byggnämnden och anmäla och få ut dem på plats. INTE vänta tills kåken/muren/garaget etc står där färdigt. För byggt är byggt! Då har det automatiskt ett berättigande. Och man kommer försöka trixa och konstra med reglerna så att den bygget kan bli kvar.

Kommunen är inte din advokat, de skiter i era grannfejder.
 
Redigerat:
  • Gilla
Hyltran från Veglemyren och 1 till
  • Laddar…
Jag tror kanske att jag som person inte riktigt är mottaglig för essensen av dina rekommendationer. Även om jag gör mitt bästa för att ta till mig det. :)

Det "problem" denna tråd har som uppgift att utvärdera bygger ju på att jag vill göra som jag ritat i just detta idékonceptet. Och kanske får jag ge upp det och välja en annan riktning. Om du med flera tyckt att min ritning och mitt förslag varit idiotiskt oberoende av gränsnärhet, vore det intressant att höra sakliga argument varför. Jag har hört några konkreta detaljer. Plottrighet med många takkupor - en smaksak. Läckagerisker med många vinklar. Bra stångdpunkt men något man kan välja att acceptera. Annars skulle rimligen alla bygga paneltak och svetsad matta. Jag har med stort intresse följd http://www.dreamsandcoffee.se/ och detta är en av de arkitekter jag övervägt att söka hjälp hos eftersom hon förefaller gilla det jag gillar. Att förkasta hela mitt koncept, med så ytterligt begränsad information om det, känns väldigt märkligt. Jag har exempelvis inte presenterat någon info om planlösning, vilket borde vara tämligen relevant för att kunna utvärdera något annat än sakfrågan - d.v.s. gränsnärheten.

Mitt problem är inte brist på förståelse att alternativa tillbyggnader skulle eliminera gränsnärhetsproblemet. Det är ganska enkelt att förstå. Och om den stora bristen i mitt icke-arkitekt-tänkt därmed är att ens lägga energi på att skissa på ett alternativ som har detta problem, ja då är det ju bara min egen tid, och möjligen någon timma av grannens, jag slösar med, och eftersom jag tycker det är skoj längst vägen så ser jag inte - problemet.

Om mitt problem är att jag inte sällar mig till den grupp människor som alltid per automatik väljer de konventionella lösningarna på ett problem, ja då ser jag det som en av mina främsta styrkor istället. Jag har tillräckligt många åstadkommanden i bagaget för att känna mig trygg att detta är mer än excentricitet. Men inget av dessa mål har nåtts genom att uppfinna hjulet igen, utan genom idog kunskapstörst, där jag ständigt sökt specialisera mig inom de områdens om passat just mig bäst, för att i bästa fall utveckla befintliga koncept vidare.

Har jag respekt för arkitekturen som yrke? Absolut!

Tror jag per automatik att alla med arkitekt-examen kommer rita ett hus som tillfredsställer just mina behov bättre än jag själv. Nej det tror jag inte, men att ta hjälp av en är givetvis en del i att "kvalitetssäkra" om du så vill, mina egna idéer.

Jag vet att jag är en avvart, och jag är evigt tacksam för det i just detta avseende. :)
 
  • Gilla
Hyltran från Veglemyren och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.