Hahaha ursäkta mitt skratt det beror på det rutade papperet...
Jag måste säga att du har en ovanlig lust att bygga !

Det är sällan önskan att bygga uttrycks i extriöra skisser!
Din önskan att uttrycka dig i byggnad tolkas bäst av en Arkitekt med erfarenhet av tillbyggnader ...

Jag tror fortfarande att du kan få utlopp för alla dimensioner av dina byggdrömmar med en förskjuten byggkropp.

Taklösningar är knepiga men lös huset med fokus på insidan först... Så ser du att när taket är löst så har du fel på fönsterplaceringen

Syr du kostymer själv?

Lästar Skor?

Bygger egna bilar?
 
Även om dina exempel är väldigt beskrivande för mig som person blir svaren ändå:

Nej

Nej

Ja

:D
 
  • Gilla
lopec och 2 till
  • Laddar…
Stadsarkitekten skrev:
Vi må ha åsiktsfrihet, men var och en som ska uttrycka en åsikt bör ha tillräckliga insikter som en väsentlig förutsättning för att alls ha en åsikt.
Nej då, inte alls. Var och en får helt fritt uttrycka sina åsikter oberoende av vad vissa åsiktspoliser anser om saken. Här har du artikel 19 ifrån FNs konvention om mänskliga rättigheter ifrån 1948:

- Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

Jag kan t.ex. fritt vara av åsikten att dina åsikter verkar passa bättre i auktoritära länder som Nordkorea, ett land som händelsevis valt att inte ratificera FNs konvention om mänskliga rättigheter.
 
  • Gilla
Bob_the_builder
  • Laddar…
Det blir ständigt nya lågvattenmärken ang. OT i denna tråden.

Har inte kommenterat det tidigare, men det är lite pinsamt. "hen" var det tidigare, och nu denna meningslösa kommentar. Det är för all del stort forum att moderera, men man kan ju tycka att viss självreglerande mognad borde finnas redan hos skribenterna.

Ang. skrattet åt dessa skisser, jo jag kan delvis förstå reaktionen min vi kan kalla dessa skisser för brainstormande. Lite streck dragna för att försöka öppna dörrar i huvudet på mig själv till att se nya vägar. Vägar som jag förvisso säkert skulle få hjälp att hitta av en arkitekt. Jag blir dock nyfiken på vad det är som såg mest knasigt ut enl. dig. Berätta gärna. :)

Men som du satte fingret på är jag inte den personen som vid tankar på att bygga till endast ringer en arkitekt, en totalentreprenör och bokar möte på banken. Jag gillar att göra grejer själv, det ger mig stimulans i att utveckla mina kunskaper, och tillfredsställelse när det kommer till att genomföra. Och det fina med forum är ju att man med ett kritiskt öga kan tillgodogöra sig ganska mycket kunskap vilket öppnar dörrar till nya idéer och utsvävningar. Har hittills lagt tillräckligt många projekt i bagaget för att ha visst självförtroende i att slutresultatet kommer bli till min belåtenhet. Dock kommer det garanterat bli tid att ta hjälp av en arkitekt i detta specifika fall, då det är lite väl viktigt för att bara bli ett uttryck för självförverkligande.

Det förefaller inte vara så många som skrattat åt den inledande designen, om än smak-diskussioner förekommit ang. symmetri eller ej.

Tråden har dock givit mig en hel del att ta med mig hittills, men det är ju fascinerande att så många pseudodiskussioner skall behöva uppstå.
 
Redigerat:
  • Gilla
helder och 3 till
  • Laddar…
Jag hoppas verkligen att du tog mina kommentarer rätt så att du verkligen ser min frustration över hur byggprojekt fastnar i irrelevanta saker.

Som sagt är det otroligt roligt att människor engagerar sig o kommer med sina ideer som kan brytas mot andras och inspirera.

När det gäller just Arkitektrollen så har vi i Sverige som tidigare var en fantastisk kultur nu blivit ett u-land ...en sak är att handläggare på kommunerna inte har kunskaper vilket gör att inte mycket finns att hämta där...
Bygglovet har blivit ett nästan tomt papper...

Tak= lösning på en byggnad uppåt..oftast väldigt traditionell och styrd av val av takmaterial och isolering...
Tillbyggnad= Ny del av byggnad ofta styrd av tidigare arkitektur o tradition...oftast enklast att sticka av mot den gamla och inte försöka knyta an linjera etc med det gamla...utan att ge tillbyggnaden helt nya förutsättningar o material
övervåning på tidigare enplanshus= konsten att introducera det dyraste att bygga i ett hus...trapp...en dåligt placerad trapp förstör ett helt hus...drygt 30 m2 som försvinner

hövligheten på detta forum gör att folk sällan diskuterar annat än juridik och granntjafs o byggmetoder min uppfattning

Jag önskar verkligen att du får tag i en bra erfaren arkitekt då du verkar händig bygger egna bilar...så följer du bildesigners tänk? Därför önskar jag att du anlitar en Arkitekt som kanske kan se om ditt projekt är möjligt att supporta med kunskapen från årtusende av byggande o att du slipper Timelleffekten
 
  • Gilla
David_Berglund
  • Laddar…
Mikael_L
David_Berglund skrev:
Det var väldigt vilken attityd.

Om jag och min granne avtalar om någon slags eftergift från min sida, för att denne skall ställa sig positiv i sitt grannutlåtande, har det rimligen inte med PBL att göra.
Jag tycker det blev lite både rätt och fel i det Stadsarkitekten skrev.
Rätt på så vis att bygglov blir ju inte till genom att grannarna är överens, utan hela den biten sköts av tjänstemän, och B-nämnden ibland, och är styrd av lagstiftning.

Och felaktiga bygglov blir inte OK bara för att grannarna har blivit överens.


Men det som blev fel var att det infann sig en känsla att själva lagstiftningen förhindrar ett bygge närmare tomtgräns än 4 meter. Och så är det ju alltså inte.
Detaljplanen kan ju godkänna kortare avstånd, grannmedgivande kan godkänna kortare avstånd.
Bygglovshandläggaren/BN kan ju också godkänna närmare byggande.


Och du David kan självklart få igenom det bygglov du önskar.
Men om grannen är med på dina planer och inte protesterar så är det en mycket stor fördel.
Om bygglovshandläggaren kan bringas i åsikten att det är klok byggåtgärd så är det också en stor fördel.
Får du till att bägge dessa två är med på dina byggplaner så är du i princip i hamn. Då finns det inte så speciellt stor risk att planerna går i stöpet.
Men visst, självklart kan ju någon tredje part överklaga till länsstyrelsen, och då gäller det att även LS bibringas samma syn på bygget som bygglovshandläggaren hade. :)

Får du bara med dig grannen eller bygglovshandläggaren på projektet så blir det mer uppförsbacke.
Då får du hoppas att grannen inte överklagar, för då måste du vinna kampen hos LS också, och kanske till sist mark och miljödomstolen om det överklagas till sista instans.
Är det bygglovskontoret som nekar så kan du kanske få nämnden (de politiskt valda) att godkänna, eller så blir du själv som får överklaga till LS och slutligen M+M-domstolen.



Jag ser det hela tiden som att det är två parter som du måste vinna över till "din sida", först då är det (möjligen) klart.
 
  • Gilla
David_Berglund
  • Laddar…
Tar absolut inte illa upp, försöker bara krama ur lite mer konkret info att lära mig av från ditt omdöme. ;)

Ang. konsten att introducera den dyra trappan... Så har jag redan gjort det med min egenhändigt designade vindel-trappa till källaren där biorum och lite annat återfinns. Den är förvisso inte färdig ännu, men schaktet är nästan klart för montering och alla moduler är till trappan är oxå nästan färdiga. Blir nog montering inom någon månad.

Med tanke på hur mycket OT som redan finns i tråden lägger jag in ett litet kollage på det, om nån är intresserad. Den konstiga överdimensionerade avväxlingsbalken syftar till att växla av trappan till nästa våning, inte bara golvet.
 
  • Kollage av vindeltrappas konstruktionsprocess inklusive 3D-modell, delar och montage.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
helder
  • Laddar…
Jag har egentligen ingen åsikt i sakfrågan angående gränsen, men jag menar att din önskade symmetriska fasad ger ett väldigt rörigt intryck, mycket pga de små takkuporna du petat in på flera ställen. Är takhöjden överhuvudtaget tillräcklig på övervåningen för att användas?

Det indragna hörnet är i det avseendet en ännu sämre lösning, pga det valmade taket som blir avhugget på ett rätt fult sätt.

Dessutom innebär ett tak med så många olika delar alltid en större risk för fuktskador.

Inget konkret lösningsförslag som sagt, utan rekommenderar att ni sätter er och börjar fundera på vad ni vill uppnå INNE med utbyggnaden, dvs utöver önskemålet om en symmetrisk fasad, och sedan tar en liten pratstund med en arkitekt.
 
  • Gilla
helder och 1 till
  • Laddar…
Instämmer i mycket som Byggarätt skriver.

Och jag är lite förvånad att DB inte alls verkar ha reflekterat, och skissat, på alternativa sätt att lösa sitt behov till större bostadsyta.
(Vad är det du behöver för resten; ett sovrum till, mer förvaring eller vad och hur mycket?)

Så varför inte fundera på att bygga vidare på de befintliga huskropparna åt norr och/eller väster?

Det hade väl varit det naturliga alternativet, för där finns det ju tomtyta att ta till.


Som avslutning:
  1. Jag tycker att de här H-formade husen ser fånigt pompösa ut.
    Dessutom måste de vara väldigt opraktiska med en takkonstruktion som är översållad av vinkelrännor och vinklar och vrår.
  2. Självklart skall man inte gå in och påverka en grannes möjlighet att använda sin fastighet på ett vettigt sätt när man själv har en tomt med så mycket svängrum. Ser ut att vara 1500 -2000 kvm
 
För att fortsätta OT. Det finns en liten smidesfirma här i närheten som tillverkar dylika trappor, men i "enbalksutförande". Alltså en spiralformad balk som går helt utan stöd med trappsteg ovanpå. jag har sett en sådan trappa med ca 2m radie, och bara infäst i golvet och bjälklaget på andra våningen.
 
@Knockonwood

Jag kan försäkra dig om att jag ritat på måååånga olika förslag och har gjort ganska seriösa väganden av för/nackdelar mellan dem. Har svårt att se vad i det jag skrivit som får det att framstå som att jag inte gjort det. Men det är ju helt riktigt att jag inte haft någon arkitekt att rita på något förslag ännu, så dessa alternativ kanske inte räknas.

Skulle kunna presentera en massa varianter i riktning emot sydost (vänster på ritningen). Har ett som som rent av är ganska färdigt. Det blir i min mening fantastiskt snyggt men lite för många kompromisser emot fasta nyckelvärden. Men kanske är de det huset som står här om 2-3 år. Efter vägande av värden för oss och med utgångspunkt i planlösning som vi gillar, har denna form blivit den vi fastnat för. Jag är övertygad om att alla inte tycker den är snygg men den tilltalar oss. Jag personligen älskar New England-stilen där det gödslas med takkupor, men vet att många hatar det.

Sedan är detta bygget mer för mig än att bara lösa de konkreta utrymmesproblem vi har. Skulle det bara handla om enklaste och billigaste anskaffandet av mera yta vore det mest konventionella och billigaste att bara förlänga den vänstra huskroppen så nära gränsen jag kan utan att hamna för nära gräns, och ta till vara den extra boyta det ger. Men jag vill mer med projektet.

@hempularen

Vet vilken typ du menar. Övervägde en sådan inledningsvis, det hade en varit oerhört mycket enklare konstruktion, men design och frihöjd gjorde att jag valde bort alternativet.

Denna trapp från Marretti har varit inspirationen.
 
  • Elegant spiraltrappa med trästeg och rostfritt stålräcke i en ljus inredning inspirerad av Marretti design.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Ja du är avancerad i ditt byggande och jag älskar kombinationen arkitekt med avancerade lösningar reducerade till enkelhet inte i komplexitet utan i slutlig lösning!

Trappor stjäl ytor och ska kunna passeras utan syn..stegformeln definierar stigningen och tillsammans med gånglinjer får du en möjlig trapp...

Det besvärliga med tvåvåningshus är förutom trapp jag byggde mitt trevåningshus med identisk trappekvation i tre våningar i två trapphus...det var komplicerat...inget sådant fusk som Marrettitrappen på din bild med insteg från golv till bärplan..
 
Ett fall i den trappa du skissar på är katastrof...det bör vara sättsteg o svårare fastna i trappräcke
 
New England stilen är ok i New England...I sverige blir det som en eskimå i öknen
 
  • Gilla
KnockOnWood
  • Laddar…
Ett av de vanligaste felen en person gör när de anlitar Arkitekt är att de kommer till Arkitekten och har med sig skisser och har byggt huset men misslyckats och säger HJÄLP!

Det är som att med hjärtinfarkt försöka lösa problemet själv o ringa därefter???

Vad blir resultatet med kan själv där tror du?


Sök nu upp en fungerande Arkitekt och det du ska ha med dig är dina behov o dina känslor o din familjs verkliga behov o liv dvs var de är just nu och vart de är på väg...
Ett hus är en möjlighet att komplettera ett undflyende liv...din familj...din passion...en riktig arkitekt kan hjälpa dig med detta o huset blir sedan ett kvitto på att du lyckades
 
  • Gilla
KnockOnWood
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.