Tänkte starta en tråd som beskriver hur vi tar vårt Götenehus från nyckelfärdigt till ett hem. Tråden blir kanske mest intressant för oss själva som en dokumentation men kanske kan vara ett stöd för andra som går i tankar att bygga eller som "tryckt på knappen" och nu grubblar över nästa steg. Jag kommer garanterat att fråga om hjälp och stöd under resans gång och håller tummarna för svar. Som en parantes har jag verkligen imponerats av den trevliga stämning som finns i detta forum och den genuina vilja att hjälpa varandra. Hoppas vi kan bli en del av det.

Om oss
Vi är en familj med två vuxna och tre barn. Barnen är 2, 6 och 8 år. Vi bodde tidigare i radhus på ca 100 kvm, och när barn tre var på gång insåg vi att vi behövde större. På dagtid driver vi två företag tillsammans och har ett antal anställda.

Huset
Huset är som sagt byggt av Götenehus men vi har själva och tillsammans med deras arkitekt tagit fram huset och framför allt planlösningen. Ett av de viktigaste kraven var fyra sovrum på en våning, men också möjlighet att växa i huset över en tjugoårsperiod. Utöver det gillar vi hus med stora sociala ytor samt att sovdelen blir lite mer privat.

Detta och en massa andra tankar gjorde huset till ca 285 kvm boyta och ca 35 biyta, uppdelat i två huskroppar. Den ena har två plan och den andra ett plan. Det ger halvtrappor mellan våningarna och en bra närhet även fast huset är stort.

Tomten är en skogstomt om 2500 kvm. Bygget har berört ungefär hälften och resten är fortfarande orörd skogstomt.

Byggprocessen
Byggprocessen med Götenehus har gått enormt bra och vi har känt oss trygga. Några räknefel från deras sida reddes ut och vi blev ok kompenserade. Deras säljare, projektledaren och snickarna gjorde alla ett bra jobb och samtliga kändes engagerade i vårt projekt.

Det enda konstiga var att vår KA gick under jorden, tydligen var de två kompanjoner som drev detta ihop sedan 15 år och de blev osams och vår KA drog. Hans kompanjon slutförde vårt projekt.

Vi började diskutera detta sommaren 2013, vi sålde huset mars 2014, skrev på köpehandlingarna maj 2014, flyttade ut till ett hyrt hus juni 2014, fick bygglov sept 2014, började gräva runt jul 2014, reste huset maj 2015 och flyttade in sept 2015 (faktiskt på dagen ett år efter bygglovet).

Om det finns intresse kan jag beskriva delar av processen i egna poster senare. Tex ekonomi och budget.

Gjort
När vi flyttade in var tomten planerad av en trädgårdsarkitekt och grovt fixad av markkillen som var enormt skicklig och noggrann. Allt inne var tapetserat och målat och klart. Så huset var beboeligt. Det vi gjort sedan vi flyttat in var:
* Byggt ett antal platsbyggda hyllor, mestadels Ikeas som byggts in och fast.
* Tagit hem jord till planteringar, gräsmattan och två slänter.
* Kört ut jord, ca 120 ton. Hyrde en liten lastmaskin för det.
* Anlagt gräsmatta på ca 200 kvm. Ska vara för lek framför allt.
* Slänterna är sådda med ängsblommor och gräs.
* Byggt ett altanbord på 3,5x1,1 m.
* Byggt pool, en nedgrävd 4*8 från folkpool. (Kan bli en egen post om någon är intresserad).
* Byggt däck på två sidor av poolen, på ca 110 kvm.

Att göra
Det första man läser sig till på byggahus är att ett hus aldrig blir klart. Så det har vi inga förhoppningar om. Dock finns det en lista på saker som vi skulle vilja få gjort:

* Inreda Walk In Closet. I anslutning till vårt sovrum har vi en WIC på 5,5 kvm som vi idag bara har två klädhästar och två Ikea-kopior av elfas trådbackar på hjul. Den ska få heltäckningsmatta, elfasystem på två väggar, hylla och belysning. Detta projekt är påbörjat och kommer publiceras snart.

* Färdigställa tvättnedkastet. I barnens badrum sitter ett plåtrör ned till tvättstugan (som ligger rakt under). Det röret slutar i en garderob i tvättstugan, där vi också sorterar tvätt. Men i badrummet uppe behöver det kläs in.

* Entrétrappa, utanför ytterdörren idag ligger det tre EU-pall som tjänstgör som trappa. Där ska det bli sten på sikt men till dess vill vi bygga en tryckad trapp.

* Slänttrappa, på väg upp till huvudentrén från parkeringen ligger idag en helt livsfarlig konstruktion bestående av byggarnas egna trappor som de snickrade inne i huset under bygget. Dessa ligger bara i slänten och gör egentligen mer skada än nytta. Där ska det bli sten på sikt men till dess vill vi bygga en tryckad trapp.

* Spackla och måla öppna spisen. En av sakerna som ej var klart var vår öppna spis/kamin. Den behövde eldas in innan den sparkade och målades.

* Utekök, på vår altan har vi utsikt över Mälaren och hagar. Det är en av husets finaste platser. Där tillbringar vi mycket tid sommartid och ett utekök skulle förgylla platsen.

* Bygga klart altanen runt poolen samt sätta upp en mindre spaljé mot grannen.

* Göra en grusplan och en gång runt garaget.

* Inreda och handla möbler och belysning. Att gå från 100 kvm till nästan 300 lämnar såklart lite luckor. Där finns det obegränsat att göra känns det som.

Sen finns det mer såsom tex:
* Göra frukostterass i sten och ev pergola
* Plantera i alla rabatter
* Skapa en myshörna på altan
* Bygga ett vedskjul
* Inreda garaget
* Sätta häck mot grannen
* Röja upp på skogstomten
* Göra en året om-grillplats
* "Panela" en vägg i trappan
* Kanibalgryta, dvs en tunna med vedeldad värme för bad höst, vinter och vår.
* Jag läser också på om hemautomation (skulle självklart ha gjort det redan vid bygget men av olika anledningar blev det ej av så det är bara att släppa) och siktar på att automatisera hemmet närmsta tre åren.

Nu har vi presenterat oss, och vårt hus. Som jag beskriver ovan har vi haft en bra husbyggarprocess och när vi lyssnar med grannar (det är sju nybyggda/under uppbyggnad i området) inser vi att vi klarat oss mycket bra. Antingen beror det på tur, aningslöshet eller skicklighet.

Vi själva tror såklart på skicklighet! :) I vårt arbete (som inte alls har med bygge eller dylikt att göra) har vi dagligen kontakt med leverantörer, vi handlar upp, ställer krav och förhandlar om avtal. Det har vi dragit nytta av i processen där inget gått oplanerat över budget men självklart har den ursprungliga budgeten spruckit pga vi velat köpa till saker.

Som sagt fråga gärna, och vill ni höra om någon specifik del av processen så säg till.
 
  • Gilla
Krille4 och 2 till
  • Laddar…
Ser fram mot fler inlägg!

Vi flyttade in i ett nyckelfärdigt hus för ca 1 år sedan och visst finns det mycket man vill göra, så jag följer din tråd med intresse.
 
  • Gilla
ByggStålis
  • Laddar…
Asson skrev:
Ser fram mot fler inlägg!

Vi flyttade in i ett nyckelfärdigt hus för ca 1 år sedan och visst finns det mycket man vill göra, så jag följer din tråd med intresse.

Vad kul, vilka byggde ni med? Hur ser era planer ut?
 
Här kommer lite bilder att kika på, först fasadritningar:

Från sjösidan:

3D-rendering av en vit enplansvilla med svart tak, sett från ett hörnperspektiv.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Från entrévägen:

3D-rendering av en vit enplansvilla med svart tak, sett från ett hörnperspektiv.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Och typ samma vinklar från bygget:

Vit nybyggd villa med takpannor och flera fönsterpartier, sett från en grusbelagd yta under klar himmel.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



En pågående husrenovering med byggställningar och omonterade takpannor, synlig från entrévägen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Inre bild av ett hus under konstruktion med synliga takbjälkar och ett barn i röd jacka mitt på golvet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
johel572
  • Laddar…
Ser att en bild blev fel, testar igen:


3D-modell av en vit enplansvilla med svart tak och gröna fönsterluckor samt ansluten garagebyggnad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
ByggStålis skrev:
Vad kul, vilka byggde ni med? Hur ser era planer ut?
Vi byggde ett Fiskarhedenvillan.

Planen för den här sommaren var gräsmatta och uteplats (snart klar!) och fortsatta planer är att lägga kantsten, anlägga rabatter, bygga lekstuga, inreda förråd på fiffigt sätt osv. För oss som tidigare alltid bott i renoveringsobjekt är det oerhört kul att istället för att ständigt renovera få bygga upp!
 
Vi har ungefär samma lista alltså. Vi bodde först i lgh och sedan i nybyggt radhus. Så vi är noviser på hemmafixande, därav var valet av nybyggt viktigt för oss. Hade vi gett oss på ett renoveringsobjekt hade vi nog blivit ofrivilliga tv-kändisar i både lyxfällan och arga snickaren.

Nu får vi istället ta oss an projekt som ligger på vår kompetensnivå och ta hjälp i den mån vi behöver och har råd.
 
I slutet på förra veckan började vi på det efterlängtade projektet att ställa i ordning klädkammaren eller Walk In Closet som ligger i anslutning till stora sovrummet. Matta ska läggas, Elfas hängskenesystem och ett antal hyllor ska upp samt lite belysning.

Mätning, skiss och beställning klarades av och vi tömde rummet på kläder.

Rummet är ca 5,5 kvm och har ett snedtak, vilket skapade lite utmaning.

Eftersom det är detta system i alla andra inbyggda garderober så kunde vi också låna lite för att testa under mätning och skissande. Det hjälpte oss jättemycket.


Lite bilder efter tömningen, jag vågar inte visa hur det såg ut innan. :)

Tomt rum med snedtak, parkettgolv och provisorisk uppsättning av router och kablar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Tomt rum med parkettgolv, snedtak och monteringsmaterial på golvet inför inredning av Walk In Closet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tomt rum med parkettgolv och snedtak förberett för omvandling till klädkammare, tillfällig routing.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Observera den fackmannamässiga uppsättningen av routern.

Nästa steg blir att lägga matta.
 
I lördags var det dags att börja skära matta. Så bort med listerna, och börja skära.

Gick förhållandevis enkelt och bra. Alla fingrar intakta och inga jack där de ej skulle vara. Parketten ligger kvar under och mattan "flyter" förutom listerna.


Nylagd grå matta i ett tomt rum med vita väggar och borttagna golvlist vid hörn.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nästa steg blir att skruva upp det mtrl jag har från andra garderober samt det jag köpt separat.

Den stora leveransen från bygghemma väntar vi på.
 
  • Vit garderobsinredning monterad på vägg ovanpå brun matta, med en löstagbar list vid golvet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Krille4 och 2 till
  • Laddar…
Näst sista steget klart. Alla korgar (utom tre som vi fick fel och en som var krossad) på plats. Så kvar är nu:
- handla en skiva
- såga två skivor
- sätta tillbaka två korta lister
- sätta upp alla kablar
- planera övrig belysning
- flytta in

Vit inredning med väggkorgar och hyllor under sluttande tak, kablar hänger löst.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Renoverat rum med nya vita hyllor och genomskinliga korgar, kablage hänger löst från väggfästen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Har du en planlösning att bjuda på ?
 
singemoller skrev:
Har du en planlösning att bjuda på ?
Det kan jag nog lösa imorgon. Sov gott! 😃
 
Hade dem i telefonen. Så varsågod.



Mellanvåning och nedre:
Svartvit arkitektritning av en bostads planlösning med beteckningar för rum och möblering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Övre, det vi kallar sovvåningen:
Skalenlig ritning av en våningsplans layout för ett hem, inkluderande sovrum, badrum och allrum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
saiter och 1 till
  • Laddar…
Stora sovrum! Sex stycken! (y)


//AA
 
saiter skrev:
Stora sovrum! Sex stycken! (y)


//AA
Ja, det känns väldigt lyxigt. Som jag skrev ovan sökte vi fyra sovrum på en våning, men så småningom kommer ju barnen att bli ungdomar och då kanske vi inte vill ha dem på samma våning. :)

Därför finns det tre potentiella sovrum på nedervåningen. Idag är det gästrum, kontor och tv-/lekrum.
 
  • Gilla
saiter
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.