Om man ska såga, såga bara det korta snittet och skär det långa.
Gipsdamm skitar ner ordentligt.
Lutar sågsnittet lite så är det enklare att bryta

Protte
 
  • Gilla
nino och 1 till
  • Laddar…
Det har varit en lång dag Idag, satt upp gips på 2 väggar. Tyvärr blev ja tvungen att sätta skarv mitt bland en bunt VP-rör, satte då 30 mm skruv istället för 40. OSB är 10, gips är 12,5 så de blir totalt ca 8 mm som skruven sticker ut på baksidan mot VP- rören. Hoppas innerligt att det inte är ett problem!
 
-RB- skrev:
Jag brukar använda ett bågfilsblad när jag sågar gips. Jag använder det dessutom efter att jag skurit och knäckt skivan för att såga av undre pappskiktet.
Samma här!

Över dörr / fönster (om det finns utrymme bakom) skär jag först långa vertikala snittet på baksidan, skruvar upp skivan, sågar det horisontella snittet och bryter utåt.
 
När jag kör osb så kör jag alltid 80 mm dosfräs och så tar man 70 dosfräsen på gipsen . Och skruv aldrig över 20 cm i mellan, finns ingen anledning och snåla kostar inget extra att alltid köra lite tätare mellan skruv .
 
Redigerat:
  • Gilla
RoBo
  • Laddar…
Polos skrev:
När jag kör osb så kör jag alltid 80 mm dosfräs och så tar man 70 dosfräsen på gipsen . Och skruv aldrig över 20 cm , finns ingen anledning och snåla kostar inget extra att alltid köra lite tätare mellan skruv .
Jag kör också sällan med längre skruv än 20 cm till gipset ;)
 
  • Gilla
Micke_vb och 1 till
  • Laddar…
-RB- skrev:
Jag kör också sällan med längre skruv än 20 cm till gipset ;)
Jag brukar fästa gipset med en meters gängstavar som jag bultar fast på insidan och utsidan av väggen.
 
  • Gilla
thomas33
  • Laddar…
Finndjävel skrev:
Jag brukar fästa gipset med en meters gängstavar som jag bultar fast på insidan och utsidan av väggen.
Hur spacklar du då ?
 
Bob_the_builder
Polos skrev:
Hur spacklar du då ?
Tjockt?
 
  • Gilla
twoody och 2 till
  • Laddar…
Jag har satt ganska få skruvar i gipset, kanske 5 st längs långsidor, varför skulle jag behöva fler? 4 Skruvar totalt klarar av att hålla en platta på plats utan problem. Ända problemet jag sett är att skivan kan bukta lite mot angränsande skiva men sätter man lite mer skruvar, ex 5 per långsida så försvinner det problemet, iallafall till synes.

Här är lite foto från hur långt vi kommit :

y4R1Vev.jpg
http://i.imgur.com/y4R1Vev.jpg

sKyqS2U.jpg
http://i.imgur.com/sKyqS2U.jpg

t6qwlDj.jpg
http://i.imgur.com/t6qwlDj.jpg

Sen har vi då problem området där vi såklart råkade på en skarv!

f8pv4F8.jpg
http://i.imgur.com/f8pv4F8.jpg

lWPYuNo.jpg
http://i.imgur.com/lWPYuNo.jpg

Första tanken var att helt hoppa över att sätta skruv där då det ändå kommer vara bakom kylen men så vet man aldrig vad man får för sig i framtiden så jag satte 30 mm skruv där. Detta betyder att de sticker ut ca 8 mm på baksidan. På baksidan sitter det VP rör som har en del rum att röra sig förutom då längst upp(där jag nu ser att jag också satt skruv) och längst ner.

Risken finns såklart att någon skruv taget sig in i rör men förhoppningen är att de inte skadat någon sladd. Är det så att någon skruv taget sig in i VP rören så blir det såklart risk att nydragen sladd blir skadad.

Alternativen är :

A. Låt det vara som det är och hoppas på att man haft tur
B. Dra ut skruvarna och låt det sen vara så som det är
C. Ta ner plattorna, sätt en platta i mitten av skarven och skär till 2 bitar att sätta sidan om. Risken är stor att skarvar med OSBn blir samma men om man måttar och har sig så kan man säkert få lite förskjutning på det ändå.
D. Leta upp 20 mm gipsskruv men det verkar väldigt svårt att hitta?

Får ju säga att elektrikerna har inte varit så snälla när de draget elen, de verkar ha lyckats dra den runt det kvarter där IKEAS skena för köket ska sättas sen.
 
Redigerat:
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Köpte en T-vinkel på Jula, brukar ha som regel att undvika Julas egna hitte-på märken men här var jag dum nog att köpa på ändå. Det var denna jag köpte : http://www.jula.se/catalog/verktyg-...ment/matverktyg/vinkelmatare/t-vinkel-159012/

Vi har använt den när vi satte upp OSB och funderade inte så mycket på det men nu när jag kontrollerade den i samband med gipset så är den helt ute o cyklar!? Lägger man till det lilla 25 cm hultafors vinkelhaken så ser man redan där att den är off med 0,5 cm vilket u slutändan kan skilja en hel del. Den åker helt klart tillbaka och sen ser man till att köpa märkes mätinstrument i framtiden även om de kostar en hel del mer.
 
Från Norgips sida.
Illustration av skruvmontering i gipsskiva med avståndsangivelser och skruvintervaller för väggar och tak.
 
Polos skrev:
Hur spacklar du då ?
Spackla, vad är det? Jag använder gängstavarna till att hänga tavlor på;)
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Vi har diskuterat och kommit fram till att vi tar bort skruvarna igen och sen låter vi det vara som det är. Det sitter ändå ett uttag för kylen precis ovanför så denna skarv kommer alltid vara täckt, finns därmed ingen anledning att lägga massa jobb på det nu för att få en perfekt skarv.

Sen kompletterar vi så att det är ca 20 cm mellan varje skruv.

Frågan är var man köper akustisk fogmassa som instruktionerna säger att man ska sätta mellan väggar och tak? Misstänker att det inte fungerar med latex eller tec7?
 
Du måste skruva tätare så det blir mindre tryck på varje skruvskalle. Annars finns det risk att skruvskallarna går genom och hela skivan kommer ner efter en tid. Det är ju bara lite papper som håller den på plats.
 
snowjim skrev:
Jag har satt ganska få skruvar i gipset, kanske 5 st längs långsidor, varför skulle jag behöva fler?
Nu är det inte som att sätta upp en tavla eller hylla, när du skruvar fast gipsskivor. Skruvarna skall hålla skivan på plats vid olika temperaturer och fuktighet. Det är dumsnålt att skruva så glest som du nu gjort. Gör om, gör rätt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.