Det här är ju inget odlingsforum, men jag har gjort en del research på sådana, och sett att en del fått problem när spänningen var för låg. Då är det väl bättre att satsa på en hög spänning, tänker jag, så länge den är ofarlig för barn, hundvalpar och annat som springer löst. AC är mycket effektivare än DC, har jag också läst.

Det finns säkerligen en massa övervintrade sniglar inne i trädgårdslandet. Om de når trådarna vill jag inte att de vänder tillbaka. Jag vill att de avlivas, snabbt och effektivt.

Jag har sett rådet på flera ställen att man ska använda en "skyddstransformator". Jag är inte tillräckligt insatt för att kunna avgöra om en annan transformator skulle kunna vara farlig, men jag vill inte chansa. Jag vill helst att den ska gå att ansluta med stickpropp. Den får gärna ha lite skydd mot inträngande fukt, då den kommer att sitta i ett dragigt uthus. Det bästa vore förstås om den hade variabel sekundärspänning, så man kunde prova sig fram, men då tror jag att det går över min budget. Jag vill hålla mig under en tusenlapp för alltihop.

Sen är jag fortfarande nyfiken på vad som händer om jag kopplar två signallampor, på tex 2-3 watt, så att en sitter parallellt och en serie med matningen. Kommer watt-talet på någon av lamporna att påverka hur mycket strömgenomgång sniglarna utsätts för? Här känner jag att mina el-kunskaper är otillräckliga.
 
Jo, wattalet spelar roll. Den lampa som du kopplar i serie med ena slingan och som kommer att lysa om slingan kortsluts bestämmer strömmen. Någon nämnde 1 A. Om det är lämpligt så ska lampan ha effekten P = U * I = 24 * 1 = 24 W.

Den signallampa som du kopplar parallellt över utgången på transformatorn och som signallerar att systemet är i drift bör dock ha en betydligt lägre effekt, en tiondel kanske, beroende på hur starkt du vill att den ska lysa. 24 W kommer att lysa MYCKET.
 
Koppla en impulsräknare också så du kan hålla räkningen på hur många sniglar du tagit av daga :D

killersnaildeathcount.com verkar vara ledig så du kan visa i realtid :D
 
  • Gilla
tobbbias och 1 till
  • Laddar…
Vilken lampa? Vi måste hålla isär det två lamporna:

- Om du menar "kortslutningslampan" i serie med slingan så funkar ett motstånd i serie med en lampa. Men en lampa är ett bra motstånd, så sätt i så fall två i serie. Ett motstånd som ska tåla säg 6 W blir mycket varmt och kostar flera gånger mer än en lampa, 75 kr som du ser. Två st lampor 24 V / 24 W i serie kommer att få en 1/4 effekten vardera, och kommer bara släppa igenom hälften så mycket ström. Det beror på varför du vill ha ett motstånd. Om det är för att du vill använda en lampa med lägre effekt eller en lysdiod så ska i så fall motståndet kopplas parallellt över lampan, inte i serie. De ska ju tillsammans släppa igenom lagom mycket ström till slingan.

- Om du menar signallampan parallellt över transformatorn behövs inga motstånd (så länge som lampan är avsedd för 24 V).
 
Om någon undrar hur det gick, så kommer här en liten rapport.

I ett trädgårdsskjul har jag satt en transformator inuti en kapsling. På sidan av kapslingen sitter en strömbrytare och en grön lampa, strax ovanför sitter en röd lampa, som sticker ut genom väggen, så att den syns utifrån. Den gröna lampan visar att systemet är i drift, den röda att det är kortslutning mellan trådarna. Ovanpå sitter även ett kraftfullt effektmotstånd på 25W. Det sitter där eftersom det kan bli ganska varmt, så jag vågar inte ha det inne i kapslingen. Syftet med motståndet (som sitter parallellt med den röda lampan) är att se till att snigeln utsätts för en kraftig ström (ca 1 A).

Jag har dragit tvåtrådig kabel (2,5 mm2 högtalarkabel) till två olika trädgårdsodlingar. Delvis ligger den nedgrävd i gräsmattan. Den ena går till en mindre odlingslåda, den andra går till ett trädgårdsland på ca 10 kvm. Runt trädgårdslandet hade jag redan en stående planka. På utsidan av båda odlingarna har jag fäst två parallella metalltrådar (rostfri svetstråd 0,5 mm2). Den lilla lådan spände jag bara trådarna runt. Runt landet fäste jag dem med bleckspik. Tanken var att spikens gummibricka skulle fungera som distans, för att inte tråden skulle ligga mot träet. Jag ville undvika att trådarna kortsluts vid vått väder. Trådarna sitter med ca 15-20 mm mellanrum.

Transformatorn ger 24 VAC. Kabellängden till bortre änden av trädgårdslandet är 12 meter högtalarkabel och 6 meter blanktråd (gånger två). Spänningsfallet längst bort är ca 0,5 V.

Efter ett par månaders drift kan jag dra några slutsatser:

Grönsakerna mår bra, så snigelstaketet har fungerat utmärkt. Några få sniglar har jag hittat inne i odlingarna, men de har förmodligen funnits i jorden redan innan. Kanske har några mycket små kunnat passera utan att kortsluta trådarna. Jag hade kunnat sätta trådarna ännu lite tätare.

Ibland ser man små rester av döda sniglar på trådarna. De är då helt torra och orsakar ingen kortslutning. Staketet har inte krävt något som helst underhåll.

Bleckspiken var en dålig idé. Den rostar, och distanserna gör inte sitt jobb. Jag insåg inte att tråden är väldigt styv och fjädrande, så den vill ogärna lindas runt en spik. Resultatet blir att den går i bågar mellan spikarna, trots att jag spände den så hårt jag orkade. Vått trä är en dålig ledare, så trådarna kan sitta mycket tätt och dikt an mot vått trä utan kortslutning. Även på lådan där jag spände trådarna runt så sitter de nu lite löst. Jag kommer att dra ny tråd nästa år, och då i stället skjuta fast den med rostfri klammer.

Den rostfria tråden var dyr, men den är grymt bra. Har läst om andra som har testat både förzinkat och koppar, men allt rostar/ärgar snabbt sönder när det utsätts för kombinationen av el, vatten och snigelslem.

Den röda lampan är bra för att kolla att allt funkar, och att alla kablar är hela. Jag brukar kortsluta trådarna med en spade ibland, och titta mot trädgårdsskjulet för att se att den lyser. Det visar sig dock att den inte lyser om man placerar en snigel över trådarna. Snigeln har väl för stort motstånd antar jag.

Signallampor för 24 VAC hittade jag billigt på Ebay från Kina, motståndet är egentligen till för den som vill byta sin lastbilsblinkers mot en led-lampa. Transformatorn hittade jag i en specialbutik på nätet, kapsling, kabel och rostfri tråd från Biltema. Allt kostade under 1000 kr, och då har jag massor av rostfri tråd kvar för framtida utbyggnad.

20160718_190009.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


20160718_190224.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


20160718_190641.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


20160718_185723.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


20160718_190448.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
h72a65 och 19 till
  • Laddar…
Måste man ha en fulltrafo? De flesta av oss har säkert ngn gammal laddare till en PC hemma. Den brukar lämna runt 19-20V och en massa ström, om jag minns rätt. Alternativt en elektronisk trafo till halogenlampor. Kostar väl ung 100 kr.
 
Självklart ska man ha en korrekt trafo om man gör en sån installation. Inga halogendrivdon eller laptopadaptrar.
 
Du lyckas alltså automatiskt döda sniglar med ett par rostfria trådar och en transformator? Är det inte Nobelpris på gång här? Borde man inte kunna skala upp iden och spänna parallella trådar på gräsmattan med någon meters mellanrum och med dessa massutrota alla sniglar som kryper på gräset? Kanske det blir problem med för mycket kontakt med marken, men om man använder tex ett 5 cm plastband som isolerar mot marken och på dess ovansida fäster två parallella elband som man använder i elstängsel för kreatur, och drar lämpligt många längder av detta på gräset. Borde inte detta kunna ta livet av massor av sniglar, helt automatiskt?
 
I Helsingör, (Karen Blixens hus) hade de bara satt upp ett lågt plåtstaket som var bockat i överkanten och innanför odlade de alla blommor som används att dekorera huset. Verkar fungera perfekt och utan att använda någon ström.
e021cffc82132ee238b41452825e628a.jpg
 
  • Gilla
Jonas_123 och 1 till
  • Laddar…
JPW skrev:
Borde man inte kunna skala upp iden och spänna parallella trådar på gräsmattan med någon meters mellanrum och med dessa massutrota alla sniglar som kryper på gräset?
Det låter lite krångligt. Om jag verkligen ville ha en trädgård utan sniglar hade jag nog satt en rejäl tryckimpregnerad planka på högkant runt hela tomtgränsen, och satt trådar på utsidan. Sedan kompletterat med några snigelfällor inne i trädgården för att få bort de odjur som redan finns där.

Färdiga staket som snigelbromsen blir lite billigare, men snyggt är det inte. Mina trådar ser man inte, om man inte vet om att det finns där. Snigelbromsens plaststaket måste plockas in och sättas upp varje säsong. Jag är tvivlar på att det håller så värst många år.

Snigelplåtar är säkert bra på mindre odlingslådor, men blir dyra att sätta runt ett stort trädgårdsland.
 
Jag har ingen erfarenhet av snigelproblemet men jag bara ser framför mig att man kan lägga ut elektriska remsor över gräsmattan och med dessa slippa att varje dag gå och klippa ett par tusen sniglar manuellt... Och istället sitta på altanen med något drickbart och höra hur det fräser till för varje snigel som stryker med. Plus att det borde vara mycket mer effektivt att automatiskt utrota ALLA sniglar som slemmar fram, och inte bara de som råkar vara synliga när man kommer med saxen.

Jag tycker du ska kontakta Nobelkommittén!
 
  • Haha
Hustomtemor
  • Laddar…
A
GK100 skrev:
Självklart ska man ha en korrekt trafo om man gör en sån installation. Inga halogendrivdon eller laptopadaptrar.
Varför skulle inte en switchad nätdel passa? Även dessa har en transformator som galvaniskt skiljer primär- och sekundärsidan från varandra. Eller är det något annat du åsyftar?

Intressant tråd detta, ska nog ta och bygga mig ett liknande staket. Har just sett de allra första spanska sniglarna på tomten.
 
  • Gilla
Othahaiti
  • Laddar…
Visst skulle de kunna passa om du skaffar ett som fyller motsvarande krav. Kanske du hittar en del som ser bra ut på pappret men att i den användningen och miljön med långa exponerade lättåtkomliga trådar ute använda annat än enkel korrekt skyddstrafo skulle åtminstone inte jag göra.

Det krävs ju dessutom bara små och blygsamma både i effekt och spänning för detta, kostar inte mycket.
 
  • Gilla
ahman och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.