Hej,

Vi har flyttat till hus där det finns en relativt nyrenoverat toalett med dusch. Det finns dock 2 problem vi uppmärksammat :

1. Vattnet är kalkrikt vilket går väldigt dåligt ihop med mörk fog :

1aehxWg.jpg
http://i.imgur.com/1aehxWg.jpg
Här kan man se att det samlat sig en hel del vit kalk på vissa ställen, vi har provat torka och skrubba bort detta med olika medel utan större framgång.


dTBbjVx.jpg
http://i.imgur.com/dTBbjVx.jpg

Här kan vi se att det troligen funnits läckage runt toalettstolen tidigare.

Själva plattorna i sig är inte svåra att hålla fina men fogen är verkligen inte kul. Inte bara är den kalkbelaggd på vissa ställen utan fogen är allmänt spräcklig. Troligen har man misslyckat vid läggningen där det krävs lite mer att tänka på när man lägger just mörk fog.

Frågan är om man kanske kan färga fogen ljus grå? Och hur det kan tänkas passa in?

2. När jag rengjorde duschen så uppmärksammade jag att det finns ett litet, litet hål på 5 mm x 3 mm längst in i hörnet. Man kan se att det är dåligt fyllt där och när man spolar vatten på väggen så kommer det ut genom detta hålet. Jag vet ju att kakel inte är tänkt att vara vattentät utan det är skiktet bakom som sköter den biten. Frågan är bara vad man ska fylla i med? Kan man fylla i med någon typ av elastisk fog(sådan man ofta använder inne på toaletter), eller ska man blanda någon snarlik fog och försöka trycka in?
 
Prova med citronsyra på fogen och får du ren fogen så prova med klinkerolja på fogarna så kanske det håller bättre.
blanda lite hårdfog och smeta dit med fingret så fyller de i hålet
 
Tack, då ska jag prova att hälla lite citronsyra på det, jag vet ju sen tidigare att det är effektivt i toaletter.

Klinkersolja låter en en bra sak när det är nylagt och när klinkersen inte har någon lackad yta vilket dessa verkar ha.

Jag har nog lite fog kvar sen vi la golv nere i källaren, den fogen är något mörkare men efter som det endast handlar om 10 mm så är det lungt.

Tittade lite på att färga fogen, det finns ett medel som heter FUf : https://www.kakelspecialisten.se/produkter/oevrigt/rengoering/aendra-fogfaerg men vet inte hur bra det verkligen fungera. Annars verkar rekommendationen att köra med en fogskrapa och skrapa bort fogen manuellt och därefter lägga i ny med rätt färg. Dock så är jag rädd att plattorna kommer ta skada i kanterna av detta då fogarna är ganska små. Dessutom låter det som ett väldigt stort jobb även om badrummet är litet.
 
Citronsyra löser väl silikon?
Så va försiktig om det sitter någon mjukfog i närheten, om du inte tänkt byta dessa såklart.
 
Lexington skrev:
Citronsyra löser väl silikon?
Så va försiktig om det sitter någon mjukfog i närheten, om du inte tänkt byta dessa såklart.
Det låter rimligt ja, hade inte tänkt byta ut denna än även om den inte är den vackraste. Sitter egentligen endast en och det är inne i hörnet. Min tanke här är att köra citronsyran på golvet. Men visst sen finns det ju tätningar och liknande nere i brunnen? De kanske inte är bra med citronsyra alls?
 
Jag använder ättika i mitt duschutrymme och jag har mörkgrå fog, nästan svart, mot det svarta kaklet samt grå fog och grå klinker. Väldigt kalkhaltigt vatten, ca 18 tyska grader. Sprutar flaska blandat med en droppe diskmedel, 1 del ättika och 9 delar vatten efter varje dusch (har dessutom glasvägg som jag vill ha riktigt ren). Det fungerar utmärkt, tar ngn minut när man torkas efter duschen. Funkar mycket bra "om man sköter sig" :p
 
Bra förslag! Ja ättika vet jag ska vara effektivt, använde det i koncentrerad form när vi rengjorde en diskmaskin och det verkade hyfsat effektivt. Dock verkar det svårare när kalken väl satt sig men jag gör ett försök.
 
Hittade denna tråden : https://www.byggahus.se/forum/badrum/208971-hjalp-kalkflackar-pa-klinker.html tydligen så löser man upp kalken i fogarna när man använder viss rengöringmedel. Citronsyra ska tydligen vara ett av de ämnena som är starkast. För att undvika att kalket blir upplöst på djupet så ska man mätta fogarna med vatten så gott det går på förhand. Det är inte en perfekt lösning men bättre än att låta ättika/citronsyra sjunka in i fogen och lösa upp kalket.

Det slog mig dock att detta är kanske perfekta viset att färga fogarna ljusgråa utan att färga eller lägga om fogen? D.v.s lägga ut citronsyra direkt på fogarna, låte verka några timmar och sen hoppas på att alla fogar blir ljus grå?

Risken vinns såklart att kalket faktiskt har en funktion i fogen och att fogen därmed blir skörare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.