TS lösning att suga ut luften med kanalfläkt funkar såklart!
 
Nerre skrev:
Men att få drag kräver nån form av tryckskillnad. Och i en bostad med bara ett plan och alla fönster på samma höjd blir det inte mycket tryckskillnad om man öppnar alla fönster. Tvärtom jämnar man då ut trycket så att det inte blir nåt luftflöde.
Knappast, ett hus kan inte tryckutjämna "hela världen". När du öppnar ett fönster på framsidan och ett på baksidan och får tvärdrag så är det inte tryckskillnaden i huset kontra utsidan som ger tvärdraget, utan tryckskillnaden mellan fram och baksida, annars skulle det räcka att öppna ett fönster, och draget skulle snabbt försvinna.

Nerre skrev:
Öppnar du alla rutor i en stillastående bil så sänker du inte temperaturen särskilt mycket. Prova att stäng rutorna igen och se om temperaturen verkligen ändrats... Det är inte bilens varma inredning som värmer luften igen, i såna fall skulle bilens inredning ha en effekt motsvarande ett tiotal kW. För en kupevärmare på 2 kW tar längre tid på sig att värma upp luften i bilen.
Öppnar du en bil fullt sänker du snabbt temperaturen på luften i bilen till omgivningstemperaturen, men inte själva bilen. Och jo, bilens inredning hjälper till att snabbt värma upp luften i den igen, liksom solen som ligger på, om den gör det. Du kan inte jämföra att värma upp en bil med en 2kw fläkt eftersom den inte bara ska värma upp luften utan också själva bilen. Tänk efter lite, så inser du. Hur många kbm luft drar fläkten igenom på 1 minut och hur många grader har den ökat tempen på luften den blåser ut? Håll handen framför utblåset, så märker du. Hur många kbm luft rymmer en bil?
 
Hur ser din planlösning ut? Det finns lite olika åtgärder tex. Extra fläktar på öv, korsdrag, markiser, tillägsisolering av fönster eller tak, Luft/luftsom kan värma på vintern och kyla på sommaren, ftx aggregat kan hjälpa till att kyla. Själv har jag mycket isolering Ftx aggregat och markförlaggd tilluft. Den gjorde att jag fick in +6 grader som kallast i vintras och nu på våren/sommaren har det inte kommit in varmare än 15+ grader vilket hjälper till att kyla ner soliga dagar.
För dej är nog den troligaste och billigaste lösningen några extra fläktar som är temperaturstyrda men för att inte få galet luftflöde skulle det vara bra om du kan posta en planlösning på ditt hus.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.