Det känns som att du kommer att bidra till ett grönare samhälle 😉😂
 
Ett långsamt harvande från medium till kanske bra, eller att ta brädet, tömma det i soporna och starta med en ny uppsättning pjäser? Frågan var väl egentligen inte så svår. För mig det vill säga. Men för familjen skulle det i så fall bli vissa inskränkningar. Om vi river loss den gamla gräsmattan och sår nytt, så kommer man inte att få gå på den på ett par månader. Eller man får gå på den efter drygt 6-8 veckor, men man kommer inte att kunna leka på den på kanske 12veckor. Det får en att tänka på när detta skulle ske.

De bästa perioder för sådd är vår och höst. Detta är årstider som inte är för varma och gräset kan etablera sig med mindre risk för torka (och mindre behov av vattnande). Faktiskt är därför hösten bättre - jorden är varm efter sommaren, solen inte lika stekande längre, och kväll/morgon oftast fuktiga. Dessutom ger sådd i april en karantän-period som sträcker sig in på sommaren avseende lek. Men om man sår i september så kan gräsmattan förmodligen vara i form för lek till midsommar. En bra kombination således.

Jag funderar mycket på hur jag skall bli av med grässvålen. Att spruta roundup i två omgångar kommer att döda gräset, men lämna klumpig svål kvar. Om jag fräser gräsmattan blandas svålen upp i stora sjok, som man kan lämna att torka över en säsong. Men då står marken bar länge, vilket är långsamt. Det ekologiska alternativet är att täcka gräsmattan med plast i maj, och sedan låta den steka ihjäl. Det är både långsamt och lite osäkert. Så jag kommer inte undan att jag måste ta bort hela gräset med svål. Min första tanke är att hyra en liten minitraktor med gräskniv under, men de är tydligen ganska oexakta visar det sig. Därför träffar jag en deal med ett lokalt pålitligt trädgårdsföretag om att de skall ta dit en minigrävare och raka av hela grässvålen kvadratmeter för kvadratmeter. För jag har själv skottat av en hel del gräs med spade när jag anlagt rabatter, och det har varit mycket tungt och tidskrävande. Prova själv. Att gå från 30 kvadrat till 350 i den takten känns inte rimligt.

DSC_0017.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Men så, när jag anlägger rabatten kring den oregelbundna naturstenen, tänker jag tanken att jag kanske inte skall bryta igenom svålen gång på gång. Jag märker att om jag lägger en bra spade horisontellt med gräset, och precis under svålen så kan jag lätt skära in genom rötterna. Om jag då först med kantskärare ordnar till en begränsning, så går det att relativt fort att få loss långa strimmor.

DSC_0022.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Riktigt fort går det när jag sedan slipar upp den fina Fiskars-grävspaden med vinkelslipen. Jag är nu uppe i drygt 20 kvadrat på en halvtimme ensam, och jag inser att jag kommer att greja detta med lite hjälp. Och kan antagligen spara ganska mycket pengar i maskin- och personalhyra ..

DSC_0032.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Jag hyr en ni-vet-vem-muskel-kompis som jag tycker faktiskt skall få lite betalt för detta slitjobb. Jag skär och han kör skottkärra. Fem centimeter över 350 kvadrat blir faktiskt en del. Närmare ungefär 18 kubikmeter svål. Detta är inget som man kör på kärra, så trädgårdsfirman får så klart jobba ändå. Dessutom har jag ju under rabattutgrävningar fått upp cirka 10 kubik sjöbotten från tomten, och det är också en rätt rejäl hög att bli av med.

DSC_0023.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Stöter på lite hemmafixad dränering strax under jordytan (!). Ett dränagerör som går tvärsöver baksidan, kopplat till två hinkar fyllda med grus. Jaja. Kanske inte så effektivt. Vem vet.

Från tidigare jordanalys så visade det sig att vår jord var fin, men hade ett område till möjlig förbättring - genomsläppligheten. Jag grunnar på detta, och ringer min vän Olle Berg för råd om eventuell korrektion av detta i samband med nyanläggningen. Han i sin tur tycker att frågan är svår, men intressant, och hänvisar till två experter - dels sakkunnig expert på jord och underlag på Eurofins, men även Weibulls ansvarige för gräsblandningar till villa/konsument. Han har mobilnummer till båda. Den extremt trevlige mannen på Eurofins spenderar jag väl en drygt femton minuter med i telefon, och jag förstår att detta inte är en uppenbart självklar fråga. Men i slutändan tycker han nog att jag med fördel kan blanda i lite mer sand i jorden. Mannen från Weibulls är en minst lika trevlig skåning, som först lovar mig tio minuter, men vi pratar sedan anläggning i synnerhet och gräs i allmänhet i drygt fyrtio minuter. Han har själv nyanlagt denna sommar. Jag lär mig mycket från detta samtal, men den viktigaste poängen är att ett standardfel är att tro att gallervälten ger den komprimering av fräst jord som man behöver, om man inte väntar en vinter. Man behöver mer. Mycket mer. Tack till er båda!

DSC_0035-mod.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

När vi säger sand i dessa sammanhang, så menar vi inte sandlådesand, eller mursand som hantverkarna kallar det. Detta är ett material som innehåller mycket 0-fraktion, det vill säga material som är under en tiondels millimeter i diameter. Nollfraktion är något man vill åt om man vill ha material som fyller upp allt tomrum och “sätter” sig. Till exempel lämpligt om man gjuter betong (hej fem kubik erfarenhet!) eller skall packa en uppfart inför plattläggning. Om man vill lufta upp sin gräsmatta vill man inte att den skall bli tätare och sätta sig, utan man är ute efter det omvända - man vill att den skall ha fler och mer hålrum/porer där luft finns, som gör gräset mer livskraftigt. Då behöver man ett sorterat sandurval, till exempel dressand för golfgreener. Detta är inte dyrare, och finns att få tag på grustag som levererar till golfbanor. På bilden är det grov dressand (enligt nedan) till vänster, och vanlig mursand med nollfraktion till höger.

DSC_0033.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Jag köper via trädgårdsfirman in 15 kubik dressand av fraktionen 0,5-0,8 millimeter, som levereras till min tomt. Detta motsvarar ungefär 5 centimeter. Jag har inget mot att sprida den, men att köra ut den i skottkärra blir 150vändor, vilket går fortare med en dumper, så det får de också hjälpa mig med. Nu lägger jag alltså 100% sand ovanpå jord som innehåller 43% grovmo. Om jag räknar med att kunna fräsa cirka 20 centimeter ner, vilket kräver en stor fräs, så får jag alltså då en fördelning på (0,43*15+1,0*5)/20 = drygt 60 procent. Vilket enligt efterforskningar redovisade i förra posten, skulle vara ganska optimalt!

DSC_0037.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Fräsandet är ganska lätt. Och roligt. Detta är den största fräsen jag lyckas hyra, och den pressar jag igenom tomten två varv.

DSC_0038.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Här är det tydligt vad som händer med jorden efter tillblandning av den grova sanden. Sedan är det dags att få ner lite gödning. Detta är något jag också har diskuterat med experten från Weibulls. Standard är ju att göda kväverikt för god tillväxt. Men nu är det höst, september, och då göder man vanligen kvävefattigt med höstgödsel för att göra gräset redo för vintern. Hur skall jag bete mig vid nysådd på hösten? Han funderar ganska länge och föreslår till slut minst 5kg höstgödsel per 100 kvadrat.


DSC_0036.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Jag tömmer 25 kg Florovit höst på min yta. Detta är ett högkvalitativt höstgödsel med tillskott av järn, och dessutom lite kväve (en del varianter har noll kväve). Nu fräser jag snabbt igen, men då bara i övre ytan, säg 10 centimeter.

DSC_0048.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Jag behöver en grovavjämning av tomten, innan jag rullar på något tyngre. Och jag tänker att klassisk metod med eu-pall inte kan skada. Att sedan barnen tycker att det är roligt att lasta den lite ytterligare bidrar till träningspasset ..

DSC_0052.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Det här nog den mest udda sak jag hämtat från uthyrningsfirman hittills, och enda gången de hyrt ut den till en privatperson. Det är en Wacker, eller en femhundrakilos, radiostyrd, mittledad vält. Vanligen använder anläggarna den för att platta till rörgravar. Det är nämligen så att när man fräser så djupt som jag gjort, så kommer jorden att vara väldigt lucker. Efter vintern kommer den då att sätta sig och bli extremt gropig. Klassisk behandling är att man tar dit tio tunga kompisar i hundrakilosklassen, som går sakta hälgång över gräsmattan. Eller som experten sa - erbjud en öl till den som kommer fram till andra sidan sist. Om man räknar 100kilo på två hälar på två kvadratdecimeter så blir marktrycket alltså 50kilo per kvadratdecimeter. Wackern lastar kanske totalt 2x2x5=20 kvadratdecimeter, och levererar alltså bara halva marktrycket i jämförelse! Visserligen kan man få extremt mycket mer tryck från Wackern, genom att slå på vibrationer, men det är jag inte intresserad av (akta källaren, som uthyraren sa, väggen kan vibreras sönder av marktrycket). Det tar inte mer än 45 minuter att leka runt maskinen på tomten.

IMG_1305.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Nu mäter jag av tomten med en topcon rotationslaser, och jämnar ut diverse ställen med några kubik jord till. Jag köpte in drygt 5-6 kubik extrajord för korrektion och utfyllnad av bortgrävd sjöbotten. Sedan får jag hjälp med att försiktigt luckra upp översta jordlagret som förberedelse till sådd.

IMG_1321.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Sår för hand i uppdelade kvoter. I två riktningar för att det skall bli så jämnt fördelat som möjligt. Hade glömt att hyra en gallervält, och trycker därför till fröna med baksidan av en plastkatta, så att de får så bra jordkontakt som möjligt. Sedan vattnar jag dem lätt, vilket planen är att nu göra varje dygn vid behov, tills de har grott. Jag har en förstående sambo.

IMG_1263.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Wicked Wacker.
 
Redigerat:
  • Gilla
Dsundet och 19 till
  • Laddar…
Det här gillas! Lite nördigt, lite perfektionist!
Ungefär som om Anders Malmgren hade en gräsmatta :)

Är du ingenjör?
 
  • Gilla
AndersMalmgren och 2 till
  • Laddar…
mattetvilling skrev:
Det här gillas! Lite nördigt, lite perfektionist!

Är du ingenjör?
Va - bara lite nerdigt? Vänta tills du får se vårt nästa delprojekt .. ;) .. och ja, jag var ingenjör i min förra karriär! Nästa post skall det blir lite mer plantering igen.
 
  • Gilla
Appendix och 1 till
  • Laddar…
(y)tjena!
Det här var riktigt kul läsning.
Blir alltid så imponerad av "hemmapulare" som uppenbarligen är duktigare än proffs, och mer noga:D
hatten av för dej:D
 
Snyggt elpaco! Följer tråden med stor entusiasm, i synnerhet delarna gällande gräsmattan.

Några frågor:
- Hur hög WAF (wife acceptance factor) har de mest ambitiösa arbetena med gräsmattan? Hemma möts jag sällan av förståelse när jag investerar åtskilliga dagar, veckor och tusenlappar i gräsmattan. Vilka argument har du för att motivera dina insatser?

- Har du funderat på att investera i en Lawnmaster cylinderklippare? Med förutsättningarna som finns nu i gräsmattan tycker jag nästan det är värt det!
 
Underbar läsning!
 
mg765 skrev:
Snyggt elpaco! Följer tråden med stor entusiasm, i synnerhet delarna gällande gräsmattan.

Några frågor:
- Hur hög WAF (wife acceptance factor) har de mest ambitiösa arbetena med gräsmattan? Hemma möts jag sällan av förståelse när jag investerar åtskilliga dagar, veckor och tusenlappar i gräsmattan. Vilka argument har du för att motivera dina insatser?

- Har du funderat på att investera i en Lawnmaster cylinderklippare? Med förutsättningarna som finns nu i gräsmattan tycker jag nästan det är värt det!
Hej. Kul att du gillar de fanatiska delarna! =) Jo alltså min sambo uppskattar väl en fin gräsmatta, även om hon kanske inte tycker att det var något större fel på den innan omläggning. Men som jag berättat tidigare så behöver jag små projekt att syssla med, och det har hon stor förståelse för. Detta blev väl kanske lite större än "litet", men samtidigt så är det en del av att göra om hela tomten, vilket vi planerat och utfört tillsammans. På samma sätt så får hon styra en del andra renoveringsprojekt, och prioriteringen av dem. Med det sagt så har gräset alltså hög WAF, men jag har förankrat allt krävande (eller dyrt), och jag försöker att involvera familjen och barnen .. =D (Det kritiska var planeringen för när och hur länge mattan skulle vara obeträdbar ..)

Lawnmaster - jo jag har så klart tittat på den, såväl på nätet som i verkligheten. Jag är har väl egentligen en annan drömmaskin i sikte. Givetvis också en bensindriven cylinderklippare. Vi får väl se .. håll utkik i tråden ;)
 
  • Gilla
mg765
  • Laddar…
Imponerande, kommer lätt bli grannskapets finaste trädgård 👌
 
Vårt mål kan man säga är att ha en hyfsat etablerad trädgård på ungefär fem år. Det är vad vi räknar med behövs innan häck, småträd och växter har hunnit växa så mycket att planeringen har börjat gå i hamn. Men vi var vid planteringen noggranna med underlag, och har under sommaren vattnat vid behov och även gödslat i två omgångar. Så det är kul att se hur det växer till sig. Här kommer nu lite växtbilder från framför allt slutet av august. Som synes togs de flesta när gräsmattearbetet pågick som bäst.

1.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Rabatt C, från entrén och mot den norra grannen. Längst bort ser man praktnävorna breda ut sig, för att sedan ge plats åt jättedaggkåpa.

5.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Vi förstår nu varför praktnäve Rozanne blev årtiondets perenn. Den växer helt makalöst fort, och så kraftigt att buxbomskloten nästan helt täcks! Dessutom blommar de så här mycket och färgstarkt från juli hela vägen tills frosten tar dem i oktober .. Magnolian i bakgrunden har redan blommat för länge sedan, och då visar det sig att det inte var den inköpta stjärnmagnolian, utan detta är en felmärkt Susan. Handelsträdgården ber oss ha kvar den till nästa säsong, och så skall de ta in en extra stor från Holland som utbyte. Känns helt ok.

10.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Vi har ju daggkåporna som marktäckare, det vill säga ogrässkydd. Men det vackra med dem är att de fångar daggen, som pärlar sig på bladen på morgonkvisten. Därför står de även i öst.

15.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

En av småträden av flikbladig blodlönn. De har en en vacker färg redan så här på tillväxtsäsongen, men när hösten kommer blir de djupt röda, nästan eldsfärgade. Dessvärre är de lite sköra, framför allt första säsongen, och augustisolen bränner de flesta av löven. Vi får hoppas vi kan skydda dem bättre nästa år.

20.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Den japanska lönn som inte är röd. Detta istället orange dream. På hösten blir således bladen guldorangea. En lite mindre planta vid inköp, som vi inte kunde stå emot.

25.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

En av de fyra azaleorna. Vi köpte två sorter, gul- och rödblommande.

30.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Detta är E-rabatten, som är förlängningen av C, men bakom det delvis öppna planket. Det är norrläge, och våra gratis-hostor etablerar sig tillräckligt för att täcka det mesta av rabatten. Luftpumpen skall vi täcka senare med något slags vägghängt "hus".

35.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Denna del, som kröker sig kring altanhörnet tillsammans med ett armeringsnät, fuskstartade vi faktiskt med redan sensommaren 2015. Därför har nävorna även hunnit att etablera sig än mer, och växer faktiskt upp på altanen, även om det syns dåligt på denna bild. I hörnet på insidan har vi fått tag på stora tunga krukor i betong. Utförsäljningsfynd. Där planterar vi pelargoner som jag under våren dragit upp i källaren (ett annat litet mindre projekt ..). I bakgrunden kan man se hur det blev när vi klippte upp de lägsta grenarna på den gamla rhododendron-busken.

40.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Vi har två plantor italiensk klematis på ena spaljésidan.

45.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Framför, mot utsidan, står den röda solhatten. De svarar också otroligt på två gödningar och blir längre än de enligt trädgårdsmästarna egentligen borde kunna bli. Vi är rekommenderade mindre gödning nästa år. Men det kan väl även ha varit kombinationen med välgödslad jord i nyanläggningen ..

50.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Honungsrosen talar för sig själv. Klättrar nästa hela vägen upp redan, på andra sidan spaljén.

55.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Det visar sig att två års hård beskärning, följt av lika lång tids återhämtning, har föryngrat plommonträdet. Sammanlagt skördar vi fyra välfyllda lårar och ger bort till grannar och dagiset. Vi hinner inte ta hand om frukten som vi inte äter direkt ..

60.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

En höstbild från oktober på en av azaleorna.

IMG_1334.jpg
I denna planteringsveva sprang jag på detta välkända citat från KG Hammar. Vilken stjärna. Det är tamefan det finaste jag hört sen jag konfirmera mig ..

Nästa gång blir det mer ingenjörskonst!
 
  • Gilla
Dsundet och 7 till
  • Laddar…
P
Riktigt kul med lite trädgårdprojekt.

Jag tycker att rabattodlingarna är roligare att läsa om än gräsmattan, men uppskattar nördigheten i dina gräsmatteinlägg (y)
 
Kul och givande läsning.

Ambitiöst och noggrant i varje detalj, och med grundlig research innan. (y) Borgar för bestående kvalitet.

Tycker också det kan påpekas ytterligare en gång vilket grundläggande "kvalitetsarbete" föregående ägare gjorde då 50 cm bra matjord beställdes och skyfflades ut över hela tomten, vilken TS och även kommande ägare kommer att ha glädje av.

Kan rekommendera att göra plommonmarmelad på dessa plommon. Det gjorde jag för ett par år sedan när vi fick en hyfsad skörd på våra träd. Blev en utmärkt marmelad som fungerade finfint på helgens frukostmackor.

Slutligen bara en liten notering: Det är inte en honungsros på bilden. Det är en vacker nyare ros. Den skulle naturligtvis kunna ha honungsros som en förälder eller mer avlägsen släkting, men det betvivlar jag. I så fall är anlagen mycket väl dolda...
Det skulle kanske kunna vara New Dawn, men jag är osäker då vårt exemplar för en tynande tillvaro och därför inte ser riktigt ut så där...
F ö är just rosa rosor svåra att gissa på utifrån en bild då det finns så oerhört många att välja på.
Jag gissar dock på att TS gjort ett typo error och förväxlat bild och text?
 
Kul tråd!
 
Jag är ingen trädgårdsmänniska, vet inget, kan inget, och kallar allt grönt för hibiskus (ljusen gör sig så bra i julhibiskusen :)). Men att följa din tråd är verkligen fascinerande. Keep it coming.

Grässammansättningen i en matta är nog det sista jag skulle fundera över, men jag måste fråga fråga varför du varnar för klöver i gräsmattan? Jag tycker det är jättebra när vitklövern släpps upp och får blomma. Mina små husdjur älskar när de inte behöver flyga så långt.
 
Redigerat:
Oldboy skrev:
Kul och givande läsning.
Tycker också det kan påpekas ytterligare en gång vilket grundläggande "kvalitetsarbete" föregående ägare gjorde då 50 cm bra matjord beställdes och skyfflades ut över hela tomten,

Kan rekommendera att göra plommonmarmelad på dessa plommon.

Slutligen bara en liten notering: Det är inte en honungsros på bilden. Det är en vacker nyare ros.
Hej Oldboy. Ja det är verkligen extremt mycket med 50cm matjord. Jag trodde först att det var lokalt djup, men det är alltså genomgående på hela tomten. Vi har gjort plommonmarmelad tidigare, också några burkar med calvados i, vilket varm rekommenderas! Tyvärr hann vi alltså inte med något sådant detta år. Vi får hoppas skörden håller i sig i år!

Ja du har alldeles rätt. Det är en New Dawn. Honungsrosen växer mot planket vid stensättningen/förrådet! Lapsus. De går inte gärna att blanda ihop ... ;)
 
  • Gilla
Oldboy
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.