Vad ska man köpa för ledspottar till ett kök?(ska bygga nytt)
Vilken effekt bör dom ha?
Vill ha två varianter. En som belyser ovanför köksbänkarna/köksön och sen
en annan varient som ska sitta längs ena kortväggen i köket och lysa upp
den väggen.
Vilken spridningsvinkel bör man ha på dessa?Hur långt ut från vägg bör man sätta dom när man sätter ovanför köksbänken? Avstånd mellan?
Vilka "pottor" som är lågtbyggande ska man köpa?

Många frågor blir det. Tack på förhand
//
M
 
BirgitS
Belysning ovanför köksbänken ska sitta så långt ut från väggen som möjligt så att bästa belysningen blir just där man håller på och skär etc och inte nära väggen.

Om du vill ha en jämn belysning, t ex för att slippa flytta dig i sidled när du skalar potatis, ska det vara hög spridningsvinkel och spottarna ska sitta tätt. På bilderna i inlägget https://www.byggahus.se/forum/kok/196216-koksprojekt-inklusive-allt-7.html?perpage=15#post1608925 ser spottarna ut att sitta med ca 50 cm avstånd och det blir rätt ojämn belysning. För några år sen hade Ikea något som såg ut som http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10245139/ men med halogen-spottar och jag har för mig att de satt med ca 20 cm mellanrum.

Jag tycker att man behöver kring 500 lumen per 60 cm för att få en bra belysning. Då har jag utgått från Ikeas Omlopp LED-skena http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30245223/ och att jag tycker att man behöver två stycken parallellt för att få bra belysning.
 
Tackar. Tänkte faktiskt ha Ikeas led-skena ovanför köksskåpen. Dock så ska jag knappt ha några överskåp så den stora nöten är hur jag ska sätta spottarna i taket....
/
M
 
BirgitS
Tyvärr har jag aldrig sett någon med bara spotlights i taket som fått en bra arbetsbelysning på bänken. Det brukar bli som på bilden http://www.styleroom.se/images/119953-barstolar där det bara är under överskåp/fläkt som det ser ordentligt ljust ut medan bänken till vänster och köksön är rätt mörka.

Det är väl därför det har blivit vanligt med hängande lampor så som det diskuteras i tråden https://www.byggahus.se/forum/inredning/75858-belysning-ovanfor-kokso.html och syns på dessa bilder:
http://www.styleroom.se/images/176169-kokso
http://www.styleroom.se/images/606811-taklampa
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/categories/departments/kitchen/roomset/20134_nkro02a/

Men ska man ha spottar uppe i taket som ska fungera som arbetsbelysning måste de sitta så nära väggen att man inte skuggar bänken/diskhon när man lutar sig framåt (vilket man normalt gör när man skalar och skär).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.