Nån som har tips på var man kan hitta vanliga slangkopplingar (Y eller T) i plast för typ 8 eller 10 mm slang? Biltema har bara en sats med en massa olika dimensioner numera (har för mig de haft lösa förut).
 
Länken funkar inte för mig.
 
Då kommer man kunna köpa rockwoolplugar på IKEA då (om serien kommer till Sverige).

I videon hällde hon i nån näring i vattnet tyckte jag det såg ut som, men bara i början.

Jag undrar om det är ett passivt hydrosystem eller om det är sitter luftpump i den.

Jag har fixat en till svartmålad dunk här så jag kan byta ut den grå tunnan sen och då plats med två olika reservoarer för drip feed (de kan ju användas för NFT eller ebb/flod också, handlar ju bara om vart man pumpar det). Behöver bara klura ut hur jag bäst tömmer ut gammal näringslösning... funderar på att helt enkelt släppa ner en länspump och dra en slang till diskhon, för att slippa trassla ur pump och returslang varje gång det ska bytas.

Har också insett att det blir lite svårare att testa pH och EC i dunkarna än i tunnan... Men men, det går nog.


Pillat med att bygga hängande små krukor för smultronen också. Plastmuggar med två små hål upptill för upphängning och nån genomföring i botten för dränering. Dräneringen var det luriga.

Det verkar funka rätt bra med lampnipplar som jag epoxylimmade en mutter på och sen tätade med silikon. Tror jag, monterade igår kväll så jag har inte testat läckage. Behöver slang som passar, hade nån 10 mm slang som medföljde luftavfuktaren vi köpte till tvättstugan men den satt inte tajt på nipplarna. Lär nog få köra med 8 mm slang.
 
Jag funderade på det här med stigande pH och att jag även sett att när pH stigit så har EC sjunkit. När jag sänkt pH har EC ökat.

Jag är ingen kemist, men min första tanke var att höjningen av pH ledde till att salter fälldes ut och det var därför EC sjönk, men ju mer jag funderade på det desto mindre logiskt kändes det.

Kan det handla om att växterna förbrukar kväve från lösningen och därmed höjer pH, när jag sänker pH med salpetersyran så tillsätter jag nitrat (d.v.s. mer kväve) och höjer EC?
 
Den där mikro-pumpen jag köpte på Bauhaus är riktigt prisvärd. Jag använder ju en till drip-feed (där den då klarar att lyfta tillräckligt högt) och nu har jag satt en sån på ebb/flod-systemet istället för den gamla pumpen jag hade där.

Mikropumpen ger visserligen lite lägre flöde där men den räcker gott och väl för att fylla på de fyra minuter jag kör den. Framförallt var den lättare att montera.

Dess anslutning passar perfekt för en vanlig vattenslang, så jag har en 4 cm stump slang sitter där nu och sen borrade jag upp hålet i tråget så jag kunde trycka i en T-koppling uppifrån som slangen kunde sättas på. Inget behov av att täta med silikon eller spänna fast grejerna med buntband. Slangen och T-kopplingen gör att det sitter fast perfekt i trågets botten.


Höll på att glömma dagens "djungelbilder".
2016-03-13 12.30.25.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

2016-03-13 12.30.54.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Den andra bilden är tagen innan jag tömde tråget för att byta pump. Det är lite ommöblerat där nu, bara de tre smultronplantorna i yttre facket (eftersom de snart ska flyttas över till hängande krukor).

Lökarnas blast är lite kortare än förut, när jag har testat näringslösningen förut har jag lyft ut tråget men då tar de höga grejerna i lamporna... Kom det när blasten började slokna. Fick plocka bort de skadade delarna. Numera drar jag hela lådan rakt ut bara och ställer ner på en stol. SEN lyfter jag tråget åt sidan (ställer det i en likadan, fast tom, låda så eventuellt dropp samlas upp).
 
Redigerat:
Har provhängt krukorna jag tänkt ha till smultronen, men behöver kolla att det inte är läckage vid genomföringen och sen måste jag fixa slangdragningen för både matning och retur på nåt snyggt sätt.

Men inte säkert jag kommer hänga dem på dörren som på bilden, kanske fäster dem på väggarna inuti skåpet. Behöver prova lite mer hur man kan dra slangarna (men måste köpa mer sån där grön 4 mm slang, men den kostar bara 3,95 metern på Bauhaus så den är rätt billig).
2016-03-13 16.20.45.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

2016-03-13 16.20.55.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tog också en bild ner genom hålet för ena broccoli-krukan, där ser man hur rötterna från ena tomatplantan (den minsta av dem) börjat hänga ner. Men det är ju inget problem att rötterna hänger ner så, tvärtom så innebär det då att de kan dricka lite extra av det som blir kvar i lådan. Den del av rötterna som är i luften får ju syre så det räcker i alla fall.

2016-03-13 16.22.20.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Bauhaus hade en 8 mm slang som gick att få på nipplarna (tog med en i fickan och provade), de hade också T-kopplingar för 8 mm slang (35 spänn för 2-pack, man tycker det borde finnas billigare). Så nu har jag provkopplat de där plastmuggarna och spolat vatten genom dem nån timme för att kolla om det var läckage (men det var det inte).

Dröjer nog några dagar innan jag monterar dem i skåpet, fick sänka belysningen lite då det verkade som broccolin fick dåligt med ljus (de sträckte sig uppåt). Får vänta tills tomaterna blivit lite högre. Men jag sätter eventuellt smultronen i den andra lådan så länge.

Har bytt tunnan mot svart dunk, så nu får det plats två reservoarer (bara ena som används ännu då).
2016-03-14 21.18.27.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vilket system är egentligen bäst? Drip feed eller deep water eller något annat?
 
Börja med att definiera "bäst" :)

De flesta system har både styrkor och svagheter. Efter en del byggande här är min känsla att drip feed är bland de enklare och mer effektiva systemen, särskilt om man kör intermittent matning (d.v.s. man drippar inte hela tiden utan spolar då och då). Jag kör ju 15 minuter varannan timme och tomaterna växer ju så det knakar.

Ebb/flod som jag började med är rätt opraktiskt har jag insett:) Har man en separat reservoar blir det kanske lite vettigare, men det krävs mycket näringslösning för att flooda hela odlingen. Med drip feed behöver man inte alls lika stor reservoar (fast nu har jag 20 liter ändå i min, till skillnad från cirka 8 liter i ebb/flod-systemet).

DWC (med bubblare) är enkelt att bygga, men funkar ju i princip bara för grejer som kan växa på en flotte (typ sallad och sånt, inte vettigt för tomater).

NFT har jag inte byggt eftersom jag inte hittat vettigt material. Kanalerna bör vara minst 100 mm breda har jag läst, och flat botten. Så avloppsrör är inget bra. Nackdelen med NFT är ju att alla växter i samma kanal måste ha samma näringslösning. Med drip feed så kan man, om man kan dra både returslangar och matningsslangar fritt, blanda växter lite mer fritt.

Aeroponics (vattendimma) är kanske effektivast ur odlingssynpunkt, men munstycken sätts igen lätt och det är dyrare pumpar.

Drip feed med intermittent matning kan man till nöds vattna för hand nån gång i timmen om pumpen dör.

Kommersiellt odlar man tydligen mycket i långa rockwool-block/stockar som är inplastade. Man drar upp frön i pluggar, sen skär man upp hål i plasten, gör ett hål i rockwoolen och trycker ner pluggen. De matas med drip feed och inplastningen fungerar som en returkanal för överskottet.
 
Redigerat:
Definitionen på bäst är när man får ut mesta möjliga grönsaker till lägsta kostnad och minsta arbete.. Rent teoretiskt verkar ju aeroponic spännande, men i praktiken känns det som att det är ganska avancerat för hobby nivå.

Men funkar det för växter under jord, som potatis och morötter?
 
Prova att googla på "hydroponic potatoes" eller "hydroponic carrots".

Det jag läst om potatisarna är att de generellt blir fler och mindre än potatisar odlade i jord, men fungerar gör det.

Jag håller på och gör ett försök med rädisor, men vet inte om sånt gör sig bäst i aeroponics. Jag provar med små lecakulor och ser hur det går (har två krukor på G).
 
Det har stannat av lite i byggande nu, det bara växer så det knakar (i alla fall tomatplantorna).
2016-03-16 17.56.07.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nu har jag drip feed 2 igång också, jag var förbi Bauhaus och köpte fler micropumpar (och Hornbach och köpte en akvariapump snäppet mindre än den jag köpte tidigare). Har kanske köpt lite mer pumpar än jag behöver, men så blir det när man får prova sig fram:)

Smultronen sitter dock i en av lådorna än så länge eftersom belysningen sitter iväg för dörrkrukorna fortfarande.

Men så här ser krukorna ut på dörren nu, matarslangar är inte framdraget ännu (fungerar på att borra ett hål i överkant på muggarna och dra in slangen genom, men ska prova först att bara naja den i nätet i dörren). Man ser smultronplantorna i bakgrunden här också, fast ljuset gör att plantorna knappt syns. Tre av krukorna är smultron (de går det grön slang till), den fjärde sitter bara där för att stoppa ljuset.
2016-03-16 17.56.16.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Kommer antagligen tejpa returslangen med svart eltejp sen för att minska algtillväxten.

(Den uppmärksamme ser att jag flyttat tomaterna till högra sidan av skåpet, slangarna till/från smultronen måste ju gå på gångjärnssidan så jag behövde ha deras dunk på vänster sida.)

Kan tala om att rädisorna som jag sådde verkligen kommit upp snabbt. Har inte tagit nån bild på dem tyvärr, men det är bara hjärtblad än så länge (dock stora sådana). Vet inte alls hur de kommer överleva nu när jag flyttat dem till ebb/flod-systemet. De sitter ju i små lecakulor och där har jag förut haft problemet att de binder för mycket vatten så rötterna ruttnar bort.

Men allt är ju experimenterande för mig än så länge, om några månader har jag fått lite siffror på hur fort sakerna växer och vilka saker som funkar bra att odla och då blir det nog lite mer seriöst. (Eller så lägger jag ner skiten och handlar på Hemköp... :) )
 
  • Gilla
fremax
  • Laddar…
Intressant projekt!

Funderar på att dra igång ett NFT-system till påsk. Har sett flera som använt sig av avloppsrör eller dyl., men funderar på hur mycket vatten som måste gå genom rören. Till en början kan ju inte rötterna nå hela vägen när, så är man tvungen att ha vatten upp till hälften av rörets höjd/dia då tro?
 
Njäe, man ska bara ha en tunn film på botten, därför kan man i början behöva ha krukorna sitta längre ner. Men det jag läst är att avloppsrör inte är optimalt, man ska ha platt botten för annars samlas alla rötterna i mitten och dämmer upp.

Tänk också på att efter cirka 14 meter så har växterna tagit upp alla näring, har man längre NFT än 14 meter behöver man alltså mata in näring på flera ställen. (Jag läste det i en rapport förut som utvärderat NFT för tomater eller nåt sånt. :D Den tog också upp optimal lutning, optimal bredd (100 mm) och lite sånt.)

Växterna skickar iväg rötter ganska snabbt har jag märkt, så man får helt enkelt vänta med att sätta dem i NFT tills det finns rötter. Men just därför tycker jag drip feed är smidigare. Visserligen blir det en massa småslangar, men växterna får näring även om de inte hunnit skjuta iväg rötter.

Jag noterade nyss att mina tomatplantor har cirka 20 cm långa rötter nere i lådan (de gick ner i bordgenomföringen). Funderar på att rulla ihop lite myggnät och sätta i bordgenomföringen för att hålla rötterna kvar i lådan.

Man kan ju bygga drip feed med avloppsrör som stomme ändå, som tar hand om returen.

NFT är bra om man har många av samma växt (eftersom olika växter har olika behov så bör de ha olika näringslösning). Jag kör med tre "styrkor" idag, ebb/flod-systemet kör jag med låg EC typ 1,5-2. Den drip feed som matar smultronen har medelhög, runt 2,5, och sen den som har tomater och broccoli är tänkt att ligga runt 3-4 (men det blev lite svagare nu, ligger på 2,8 tror jag). Tomater vill ha så högt som 3-5.

Växter gillar olika pH också men jag läste häromkvällen att man inte ska vara så petig med pH. Man justerar vattnet innan blandning, sen buffrar näringslösningen rätt bra. pH kan stiga sakta vartefter växterna förbrukar näring. Det är pH i rotzonen som är intressant för växterna och de är tydligen rätt bra på att reglera det själva. Det de inte gillar är snabba förändringar (så när jag pytsat i pH down så har de nog blivit ledsna).

Om jag märker att det börjar bli väldigt högt pH nu så justerar jag inte ner allt på en gång. Jag tar lite i taget. Men jag toppar upp med pH-balanserat vatten (pH 5,5) vartefter det dunstar, det justerar ju då pH lite grann.


Jag har f.ö. nyss provkört pumpen som ska mata smultronen och den funkade utmärkt. Micropumparna klarade inte riktigt den höjden men en akvariepump från Hornbach (snäppet mindre än den jag köpt förut) funkade bra (var nästan för kraftig, men den ännu mindre modellen var slut).
2016-03-17 18.06.44.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nu är det bara att vänta tills tomaterna kommit upp nån decimeter till så jag kan flytta upp belysningen lite, just nu skulle den halshugga smultronen när jag stänger dörren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.