Hur är det med kvicksilvret i lågenergilamporna? Min granne påstår att de bli förbud för det med iår eller om det var nästa?
 
Hej har du mer info om lampor o resultat i förbrukning?
 
Nej de säljs några dagar till bara men jag har lampor för några år.
 
Korsdå, kör du ner LED majskolven utan någon modifikation på stolpen dvs sitter kondingar och drosslar kvar? Jag funderar på att göra ett test i vår förening.

Har beställt en 25W från Kina för 90 SEK ;)

Är det sedan mkt pyssel att plocka bort drosslar osv?


Har fått offert från svensk lev. med 5 års driftgaranti och 12 års lampgaranti på 1000/per stolpe i installation och avmontering av kondensatorer och drosslar.
 
Titta inte på bara watten. Vi bytte våra 125'or mot 28W med precis under 4000 lumen. Det är lumen du ser med, inte watten.
 
hsd
LED verkar bli en belysningsparentes
http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3956136.ece

Sedan några år är de flesta typer av glödlampor för hembelysning förbjudna då de är stora energiförbrukare och bara omvandlar omkring tre procent av elektriciteten till ljus. Resten går bort som värmestrålning.

Men nu har forskare vid MIT i USA utvecklat en teknik som gör att en glödlampa kan få en verkningsgrad upp till 40 procent vilket kan jämföras med LED-belysningens verkningsgrad på 5 till 15 procent, skriver MIT i ett pressmeddelande.

Dessutom ger en glödlampa ett ljus som av många uppfattas som behagligare och varmare än vad alternativen erbjuder.

I den nya lampan omges glödtråden av en kristallstruktur som släpper igenom synligt ljus men absorberar värmestrålningen från glödtråden i form av osynligt infrarött ljus som reflekteras tillbaka till glödtråden där den absorberas och återutsänds som synligt ljus som kristallstrukturen alltså släpper igenom.

I teorin kan verkningsgraden bli upp till 40 procent men i den prototyp som forskarna byggt ligger den på 6,6 procent vilket redan det är en dubblering av traditionella glödlampors effektivitet och den samma som vissa typer av LED-lampor har, enligt MIT.

Vid sidan av att använda den nya tekniken för vanlig belysning kan den även förbättra verkningsgraden vid energiproduktion där värmen från exempelvis solen får ett ämne att glöda och sända ut ljus som omvandlas till el i en solcell.

Men forskarna vill ännu inte spekulera så mycket om någon praktisk användning utan säger att det viktigaste resultatet av forskningen är utvecklingen av en metod för att styra och kontrollera värmestrålning
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
hsd
Var ute och såg spindelväv å döa flugor i utelyktan, så jag plocka isär den och gjorde rent så såg jag att lysrörs- lamporna var från 1998 och jag vet att den tänds varje kväll via skymmningsrelä....det är många till/från och många drifttimmar
jag ska försöka skriva när det är dags för byte (man vet ju inte hur länge dessa fungerar)
 
  • Gilla
nexustwins
  • Laddar…
Enklast är att bara skruva i ledlampan och låta drosseln sitta kvar som ett seriemotstånd. Besparingen är stor och några procent mindre energieffektivitet är inget att bry sig om.

Tyvärr är det ont om plats när man skruvar i lampan så en kort och tjock lampa krävs. De 25W majskolv led jag köpt har funkat bra att skruva dit. Två har suttit i drygt ett år nu. Lyser lite sämre än 125W kvicksilver.

Att koppla bort en drossel är mycket enkelt och helt ofarligt elsäkerhetsmässigt om man vet vad man gör. Därmed inte sagt att det är tillåtet. Eftersom armaturer och stolpe är jordade finns dock ingen risk att pinkade hundar eller människor som stödjer sig mot stolpen ska få sig en stöt.
 
Bytte säkring i elcentralen för fjärde gången för de 2st 125W kvicksilver och en 25W LED-lampa som betjänas av en 16A säkring.

Varje stolpe är också avskärmad med 10A. Satte i en 6A säkring i två av stolparna för att få fram vilken stolpe som är boven. Ska försöka ordna lite mindre säkring för att lättare få fram felande stolpe. 6A finns att köpa som minsta porslinssäkring. Men kanske specialaffärer har mindre?

4Ax3 blir ju 12A så då borde en av säkringarna i en stolpe smälla innan 16A-säkringen i elskåpet var min tanke.

När jag kollade säkringarna i elskåpet finns det 6 lampor som ligger på en säkring och där håller säkringen bra. Får låta en elektriker titta på problemet men vill gärna veta vilken stolpe det gäller. Eller om det är fiberkabelgrävarna som skavt av isoleringen lite olyckligt.
 
Nån som har koll på hur man öppnar en standard kvicksilverarmatur? Tänkte gå ut och byta en 125W mot en EBAY 25W
 
Menar du Nokalux som jag tjatar om så tar man bort den undre transparenta plastskivan. Den sitter uppe med en stålring som omsluter stolpröret och sitter med bajonettfattning. Vrids medsols tiotal grader. Kan sitta rätt duktigt men som regel räcker handkraft. Annars rörtång eller stor polygrip.

Lampan byts som vanlig glödlampa E27.
 
Glömde tipset om du inte får dit lampan på grund av platsbrist. Tre muttrar lossas så lampskärm och drossel kan tillfälligt höjas. Håll koll på brickorna som håller grejerna på plats. Lite halvhjärtad konstruktion får jag säga.

Ta några kort som minnesbilder och ha en burk i påse att lägga alla lösa brickor och de korta distansrören i.
 
  • Gilla
Skysodan
  • Laddar…
Ser ut som det är två skruvar med rakt skruvmejselspår i undre ring till plasten.

Blir spännande detta... föreningen räknar konvertera hela anläggningen för 50k för 12 lyktor. Jag föreslåt 1200 för 12st kina LED.
 
Så var det... 84 SEK ger samma ljusbild som en för minst 1000 iaf... får se om kvaliteten. Humor att föreningen vill köpa system som kostar 3500 per armatur. Men kanske är värt?
 
Det finns inga kondensatorer vad jag sett. Isåfall kan de gärna sitta kvar.

Endast en drossel sitter som en förtjockning på fasledaren. Den som har ungefär 230V AC om du mäter.

Drosseln lördag vara ett skydd mot spikar dvs kraftiga elektriska toppspänningar från åsknedslag, elavbrott mm.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.