Hej,

Idag har jag en brytare med en knapp på väggen som gåt till ett lamputtag i taket. Jag vill ha två knappar på brytaren och två uttag i taket.

Förstår jag allt rätt om jag bara behöver dra ny tändtråd från brytaren till takuttaget?

Vid takuttaget delar jag den befintliga jorden och blå kabeln till det nya uttaget?

Den tändtråd som idag går mellan tak och brytare är vit. Ska jag ha någon annan färg en vit på tändtråd nr2?

/D
 
tommib
Hej och välkommen till forumet!

Är det ett infällt lamputtag? Hur hade du tänkt att det andra lamputtaget ska monteras? Samma plats eller annan plats?

Principiellt räcker det som du beskriver att byta till en kronbrytare och sedan dra en extra tändtråd. Problemet är materielmässigt, det finns vad jag vet inga takuttag för lampa som har dubbla uttag. Du kommer vara tvungen att gå ut med en kabel och sätta ett utanpåliggande uttag bredvid.

Som du säkert vet är detta behörighetskrävande och ska göras av elektriker.
 
  • Gilla
Derbyboy
  • Laddar…
ABBs takuttag 1895843 kan kompletteras med en extra brunn 1895863.
 
  • Gilla
Derbyboy och 1 till
  • Laddar…
tommib
sajjen skrev:
ABBs takuttag 1895843 kan kompletteras med en extra brunn 1895863.
Häftigt, den visste jag inte om! Mycket praktiskt!
 
  • Gilla
Derbyboy
  • Laddar…
Hej idag sticker det bara ut en sladd från "uttaget" med lamphona i taket. Det finns alltså inget riktigt uttag. Jag tänkte lägga en utanpåliggande kopplingsdosa där jag splittar upp jorden mm. Lamporna kopplar jag med fast installation in i kopplingsdosan. Om man har två tändtrådar i samma rör och uttag behöver de då vara i olika färger?

Det där uttaget från ABB med extra brunn såg ju onekligen intressant ut. Skär man i plasten för att göra plats för extrabrunnen?

sjukt snabba svar på detta forum, hatten av till er :)

/Derby
 
Exakt såhär ser det ut fast jag har jord framdragen.

untitled.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
tommib
Sätt två utanpåliggande uttag istället. Om du ska koppla lamporna direkt till kopplingsdosa så måste de vara dragavlastade korrekt, det kan bli lite pilligt att göra. Så var det det där med behörighet och fasta installationer igen....

Tändtrådarna måste inte vara olika färg men det är väldigt praktiskt om de är det.
 
Tack!

Sätter jag två utanpåliggande så finns det ingen plats att dela upp jord och neutralen. Då måste jag ha en kopplingsdosa därutöver alternativt så drar jag fram jord och neutralen från kopplingsdosan men då är det väldigt tjockt i röret.
 
tommib
Du kan dela upp dem i det ena uttaget...
Att dra fram dubbla uppsättningar i röret är förstås möjligt men det är nog inte den bästa lösningen.
 
1. Dragavlastare, har man det på de kablar som kopplas till lampan?

2. Måste man även ha dragavlastare på den kabeln som kommer från taket ner i kopplingsdosan?

3. Om man fast installerar en taklampa som saknar jord, hur avslutar man då jorden i kopplingsdosan? räcker det med att sätta på en topklämma på den?

/Derby
 
tommib
1. Ja (fast jag måste erkänna att jag är lite osäker vad gäller just lampor. Principiellt ska all fast ansluten utrustning vara dragavlastad)

2. Nej, den är en del av den fasta installationen och utsätts inte för drag eftersom den är kopplad till en plint i kopplingsdosan. Teoretiskt skulle den kunna utsättas för drag om den kopplas med toppklämma direkt till lampsladden men jag tror inte att man tänker så.

3. Jorden avslutas med toppklämma, ubåt eller liknande. Jag förutsätter att lampan är dubbelisolerad och inte någon gammal klass 0-armatur som inte får förekomma i jordade utrymmen.
 
Hurvida kabeln från en kopplingsdosa i taket till armaturen behöver dragavlastas eller ej beror på hur armaturen och dess anslutning ser ut. Om det är en sladd från lampan som hängs på en krok och normalt hade avslutats med en stickpropp, så behöver den absolut dragavlastning. Om det är en vanlig lysrörsarmatur, plafond eller liknande som ansluts på en plint i armaturen så kan behöver en EKRK, eller liknande, klammrad i taket från dosan till armaturen inte dragavlastas i dosan.
 
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
tommib
Naturligtvis.... jag hade bara lite svårt att formulera det som sajjen sa.

Lysrör och liknande räknar jag som fast installation eftersom de vanligen är fastskruvade i tak/vägg och behovet av dragavlastning inte finns på samma sätt som för en lampa som hänger i krok.
 
Ok, Armaturen är en lampa som hänger på krok och en fastskruvad spotlightsskena. Jag tror inte det behövs dragavlastare till skenan för den sitter med plugg och skruv. Dock låter det som om jag ska ha en dragavlastare till lampan som bara hänger på en krok.

Får man tillverka dragavlastaren själv eller ska den köpas på Classe O för hutlösa 29 kr!!

http://www.clasohlson.com/se/Dragavlastning/36-5881
 
KOPPLING.GIF
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.