Räcker lagrad värme i ackumulatortank längre om man enbart har golvvärme än att köra golvärme&radiatorer? Isf stor skillnad eller ingenting alls?
 
Om du har vissa rum med radiatorer och vissa med golvvärme kommer de med radiatorer bli kalla först, inte bara för att de kräver högre temperatur utan även för de inte har ett värmemagasin i golvet.
 
M
Rent krasst, ja. Golvvärmen kräver lägre framledningstemp vilket ger att mindre mängd varmt vatten behöver tillsättas för att hålla uppe framledningstempen.
Du har dessutom oftare ett lägre delta på fram/retur.

Finns säkert ett "men" som någon kan fylla i med :)
 
I princip nej.
Ett rum med en viss yta kräver en viss mängd energi, om den energin sedan tillförs med högre eller lägre temp spelar ingen roll.
 
@plutus
Jag har ett så kallat "flytande" golv med golvvärme och där finns "ingen" tröghet.
 
Golvärme gör ju att rummet upplevs varmare vilket kanske kan medge att ha en lägre verklig temperatur i rumme? vilket i sin tur skulle kunna ge en liten besparing, förutsatt att golvärme installationen är välisolerad nedåt.
 
Ja. Vid lägre framledning "räcker" ackumulatorns temperatur längre tid.

MEN Den totala energiåtgången är naturligtvis ungefär densamma, vilket kommer att ta ut sin rätt när systemet ska "eldas upp" igen (= längre intervall både på användande och eldning)
 
Redigerat:
@magham
Kan du förklara varför???
 
Tja, jag vet inte hur jag ska lägga upp det riktigt...
- Säg att du alltid har 90 grader som måltemperatur när du eldar upp din ackumulator.
- Golvvärme kräver säger vi 30 grader vid en viss utetemperatur.
- Radiator betydligt högre, säg 50 grader fram.

I det ena fallet kan du jobba med spannet 90->30 grader = 60 grader delta
I det andra fallet är arbetsspannet 90->50 grader = 40 grader delta innan utstrålningen (effekttapp) inträder.

Det blir helt enkelt längre intervall både på användande och eldningstid om du kan utnyttja det sista ljumna. Summan blir dock ungefär densamma i slutänden rent ekonomiskt.

Men TS fråga från början var: Räcker det längre. Och på det är faktiskt svaret ja.
 
Redigerat:
Du är medveten om att med riktig skiktning och uttag i toppen så pratar vi om de absolut sista centrimetrarna vatten?
 
Ja, det har du rätt i. Med skiktning blir det svårt att säga någonting överhuvudtaget.
 
Tack för alla svar
 
M
Ja mitt svar var så klart inte att det automatiskt skulle bli billigare eller så, utan bara att tanken kommer "hålla måttet" i fler timmar om framledningen sänks.
Däremot handlar det ju alltid om energi in och ut för att hålla rummet varmt, så man sparar ju inte pengar för den sakens skull.

Men man kanske skulle komma undan med att elda något färre gånger, om än lite mer ved varje gång?
 
  • Gilla
Plutus
  • Laddar…
Under förutsättning att tanken är väl skiktad och uttaget av värme sker så högt upp som möjligt, så är svaret att det inte spelar nån roll!
 
Klart det spelar roll. Om man jämför med ett radiator system som kräver 60 grader framledning och får tex 40 grader i retur och ett golvvärme system som har 35 graders framledning och 30 i retur är det inte så svårt att tänka sig att golvvärme systemet suger ur mera energi ur tanken men sen behöver det naturligtvis tillsättas mera energi för att höja tempen igen så man spar ingen energi på golvvärme men man kan vänta lite längre mellan eldningarna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.