ricebridge skrev:
Har några stycken liggandes, faktiskt, men får nog inte ihop en hel ugn av dem.

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


image.jpeg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Fick inte upp videon...
 
Det tar tid att få upp värmen dock, 10 till 40 grader går på 6st 33cm "inte så grova" pinnar i ett ilägg på 30minuter.. Sedan blir det ett ilägg till som drar upp värmen till 60-65c efter 30-40min. Ett tredje eller fjärde ilägg ger 75-85c. Ska testa att höja taket som idag bara är "en liggande takpanna hög". Inbillar mig också att kuporna på takpannorna skapar lite turbulens, men vad vet jag....
 
Ni är lite fel ute med era ombyggnationer, sträva mot omvänd förbränning, få upp rökgaserna till ca 800 grader för att sen skicka in sekundärluft. Kolla hur en modern vedpanna är byggd. Ska försöka komma med en skiss på hur ni borde göra, kul att ni vill förbättra prylarna. :) Jag ska försöka hitta lite tid och förklara mig!! ;)
 
Underbart xdigger! :) Men jag måste ändå påpeka att jag värmer hela pannan till 85c på 7-8st normalstora kubbar som sedan räcker hela natten... Ingen mer tjärbildning. Omvänd förbränning ska man absolut satsa på tror jag, kom gärna med skisser när du får tid :)
 
Hej!
Bra exerg, letade men hittade den inte. Börja med att läsa ovanstående pdf dokument.

Sen kan ni fortsätta här:
(Bild från extunas hemsida)
omvändförbränning2.jpg
Detta är alltså rostret observera att det är en skåra där heta bränngaser kan gå ner i sekundärbrännkammaren, alltså hålet under, där skickar man in sekundärluft. Detta byggde jag i eldfast tegel(gula) dom tunnaste, bara forma kammaren och rostret(allt som nuddar lågorna), fyll ut övriga utrymmen med stenull för att få upp temperaturen(viktigt). När det börjar gengassmälla ska ni ej låta er skrämmas, fullt normalt och talar bara om att ni är väldigt nära optimal förbränning! :) Alla dessa åtgärder kräver ett enormt drag och eventuellt ene rökgasfläkt, därför gav jag upp detta med min gamla egor, jag hade behov av rökgasfläkt, det brann bra men hos mig för dålig effekt, tog en evighet att värma upp min då stora panna.

Och slutligen en bild på keramiken till en baxi sedd uppifrån, där uppe på eldar man ved och sen går lågorna ner i skåran och sekundärluften ledsr in i dom två hålen frampå keramiken.
(bild rinkabyrör)
9768.jpg

Observera att detta endast funkar på en underförbränningspanna, överförbränningspanna är bara att slänga i containern.

Bild på panna med omvändförbränning:
blagul.jpg
 
Redigerat:
Så här gjorde jag! Ursäkta handstilen, kunde ha varit läkare! :)
image.jpeg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Andreas: ni har säkert fått det bättre,men det går att få det ännu bättre. :) detta är prototypbygge, när ni fått till det bra så tar ni fram gjutform och gjuter egen keramik sen! :)
 
efterbrännkammare i vedpannan, det låter något, det :)
Ja, min panna har överförbränning, så då blir det inte mycket med det trots allt.
 
Jaa, det är riktigt fett! :) Har du separat ved och oljeutrymme i pannan??
 
nej
 
Mycket bra info :) Dock är jag lite osäker på om min Egor EV115 är en underförbränningspanna? <- Lika bra att få det uppklarat innan det blir containern eller ej :)
 
Var går rökgaserna ut i en kanal i botten ell upptill i vedmagasinet?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.