Entreprenadkontrakt

Beställare Alla uppgifter inklusive beställarens ombud (kan vara han själv eller någon annan). Dvs den ende entreprenören skall ta instruktioner ifrån

Entreprenör Alla uppgifter samt att F-skatt och sedvanliga försäkringar finns



Entreprenören åtar sig att för beställarens räkning utföra byggnadsentreprenad i överensstämmelse med nedanstående handlingar.

1. Detta kontrakt

2. ABS 05

3. Beställning den.......

4. Tidplan & betalningsplan

5. Mätbestämmelser

6. Offert / mängdförteckning / á-prislista

7. Beskrivning

8. Ritningar

9. Övriga handlingar

Om i kontraktshandlingarna förekommer mot varandra stridande uppgifter eller föreskrifter, gäller de, om inte omständigheterna uppenbarligen föranleder till annat, inbördes i ovan angiven ordning.

Här kan man lägga till vad entreprenören inte utför som t ex el och rörarbeten.

Här kan man lägga till att beställaren ansvarar för myndighetskontakter

Underskrifter.


Det är så ett kontrakt bör se ut när beställaren är privatperson. Det blir en rejäl trave papper.


mvh Findus
 
Nikorasu

Om kunderna redan valsar runt i pressen av andra orsaker vill de inte ha telefonsamtal eller brev från plebs som undrar om snickaren som panelade deras herr-rum är något att ha. Däremot blir man rekommenderad till deras Rotary-kompisar som inte heller vill vara referenser. Diskretion är en hederssak och jag kan väldigt sällan ens diskutera vad jag gör.

En underlig erfarenhet är att först är det jäkligt noga med priser. Efter det så kan de inte tänka sig någon mer lämplig att laga deras trossbotten eller lägga ut slipers i rabatterna än finsnickaren som tillverkade lyxdetaljerna i pool-rummet. Då är det telefonbeställning på löpande som gäller. Hustomte blir man, åt en krets som åldras lika fort som jag gör. Svårt att gå vidare. Men det har jag gjort ändå.

mvh Findus
 
findus42 skrev:
Inlägget gillat av mathias
Touche! Den delen av inlägget gillar jag inte, så nu gillar jag inte inlägget i sin helhet så att inga missförstånd uppstår.
 
  • Gilla
findus42
  • Laddar…
Jag tar gärna emot dina synpunkter på mina andra inlägg också.
 
Mathias

För länge sedan läste jag ett inlägg du skrev om att handla upp på löpande räkning som är bland det bästa jag läst. Lite samma ämne men annan vinkel.
Nu tycker snart de andra att det här förspelet pågår i evigheter och att vi borde skaffa ett rum :).

Skämt åsido...
Jag står för utförarperspektivet i den här tråden. Våra utgångspunkter är olika men vi förstår båda att för att göra affär så måste parterna ha överlappande förhandlingsområden. En offert med drakoniska villkor lockar inte fullt upptagna specialister. Jag tänker problemkund när jag ser sådant. Det kan jag inte förneka.
En fyllig och någorlunda vettig beskrivning är härligt att se. Det gör jobbet mycket enklare att få grepp om. Givetvis kan jag hjälpa till att förbättra beskrivningen om jag är intresserad. Men har jag precis läst igenom en halv A4 som tar ifrån mig alla rättigheter jag har så faller intresset rätt mycket.

Tragiskt då det enda som egentligen behövs är att hänvisa till de allmänna bestämmelserna i ABS och koncentrera sig ännu mer på Ritningar och beskrivning.

mvh Findus
 
  • Gilla
klaskarlsson och 2 till
  • Laddar…
Nikorasu skrev:
Findus42 - uppskattar verkligen sin syn på frågan, men en sak förstår jag inte - du skrev att du skulle ha svårt att ange 3 referenser, för att dina kunder inte skulle vilja ställa upp. Är detta vanligt, då det förefaller märkligt? Jag skulle själv ha noll problem att agera referens (kanske begränsat i tid och omfattning, men ändå) om någon arbetat för mig. Är det inte snarare vanligt att folk vill dela med sig av sånt som blivit bra? Har svårt att köpa denna punkt, men skulle vilja förstå bättre.
Det är inte ovanligt med kunder som inte vill agera referenser.
Det beror väldigt mycket på vilka kunder du arbetar emot, mer framgångsrika och i vissa fall offentliga personer är väldigt bra kunder men de kräver en diskret leverantör.
De brukar vara duktiga hantverkare i dessa kretsar, jag har haft kunder som sagt att det spelar ingen roll vad det kostar bara det blir bra (nej det betyder inte att man tar oskäligt betalt) och det är inga som är referenser direkt, egentligen är de dom bästa referenserna för de ger dig oftast mer jobb än något annat om du gör ett bra jobb.
Nu jobbar jag inte med detta även om jag faktiskt har skött den biten åt ett byggföretag en period och jag hade sannolikt slängt förfrågan i papperskorgen.
Har du kompletta handlingar att skicka med som förfrågningsunderlag eller hur ser det kompletta förfrågningsunderlaget ut i sin helhet?
 
  • Gilla
imported_Janne_olavi
  • Laddar…
ABS09 räcker där man bara kompletterar med de få oklarhetersom kan vara aktuella för det specifika projektet.
 
ABS09 räcker där man bara kompletterar med de få oklarhetersom kan vara aktuella för det specifika projektet. Under förutsättning att ritning, bygganmälan mm finns.
 
Se till att entreprenören tar allt ansvar enligt BAS-P och BAS-U samt ansvarar för personalliggare (nytt från 160101)
 
Hejsan.
Tycker bara att det är synd att man inte kan lita på någon nu för tiden. Inte ens ett företag. Vänder man ryggen till så alltinge så släpper dom grejorna och ta låång raster.eller rent far från jobbet. Och debiterar ändå arbetskostnader för dagens arbete. Har en kompis som har råkat ut för sådant.

Företaget har varit med på senare tid i fusk byggarna. 😡😡😡

Det var bättre förr.
Så jag håller alla tummar och tår . Att du har turen på din sida . Att du inte råkar ut för något .
Det finns nog en hel del ändå som är ärliga.
Bara trist när sådant händer.
Det var bra skrivet av dig. Tror nog kanske det kan vara svårt ändå att hitta ett företag som är villig godkänna detta.

Skriv hur det går Tack.


/ langen73
 
inharv skrev:
Se till att entreprenören tar allt ansvar enligt BAS-P och BAS-U samt ansvarar för personalliggare (nytt från 160101)
Blir ej aktuellt för detta lilla uppdrag.
 
Jag måste säga att jag blir förvånad över vad folk skriver i denna tråd. Detta är anledningen till att aldrig jobba åt en privatperson (eller köpa/sälja bil osv), alla ska leka världsmästare och tro att just deras lilla projekt går över allt annat även branschpraxis. Idag är det byggarens marknad på privatsidan, krångliga förfrågan går i soptunnan just därför att det finns så mycket annat att räkna på.
 
  • Gilla
larsson r
  • Laddar…
Idag är det byggarens marknas Fisch, men jag undrar vilken position byggarna som jobbar med privatkunder vill skaffa sig till den dan det inte längre är byggarens marknad?

Utländsk arbetskraft och minskande rot kommer sakta vända på maktförhållandet...


...och jag tror inte den stolta och fungerande delen av av yrkeskåren är speciellt intresserad av att anamma den "branschstandard" som många privatkunder upplever idag.

Det enda sättet att skydda sig som kund är vattentäta avtal och aggressiva betalplaner.
 
Redigerat:
  • Gilla
nissenhj och 3 till
  • Laddar…
Kändes inte som att alla hade koll på det.

Att tacka nej på en förfrågan från en privatperson är väl inget konstigt, inte till en etablerad byggherre heller för den delen. Är villkoren och arbetet som sådant alldeles för krångligt, följer ej branschpraxis, snäva tidsramar och helkass betalningsplan så får nog både lekman och proffs svårt att hitta någon som ens vill offerera uppdraget.

Men visst har man onödigt mycket pengar så finns det säkert någon som tar betalt för alla risker och lite till. Jag hamnade själv i en sådan situation för ett tag sedan, byggaren frågade mig efter uppdraget om tips på vilken snöskoter han skulle köpa...
 
Vem har uppfört plintgrunden , finns ju ingen byggare som tar på sej något ansvar för sättningar , likadant med genomförningar i efterhand , blir ingen garanti på sådant , jag hade kastat ett sådan förfrågning direkt
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.