Har ett hus med kakelugn för första gången. Eldar lite i kakelugnen. Bara en måttlig brasa åt gången så som man skall göra för att inte riskera att förstöra kakelugnen.

Kakelugnen blir varm efter ett tag och håller sig varm flera timmar efter att glöden falnat. Men på nåt sätt känns det inte som att det höjer temperaturen i rummet så särskilt mycket trots allt.
Mäter jag kan jag mäta en viss skillnad i rummet men trodde det skulle avge något mer värme då kakelugnen är så varm så länge.

Någon som provat med t.ex. en bordsfläkt på låg hastighet som ställs på golvet och sakta blåser lite luft på kakelugnen underifrån och uppåt för att få lite cirkulation i rummet och spridning av värmen?
 
En bordsfläkt är det billigaste sättet att sprida värme, förutom att ställa sig med en tidning och vifta med som en solfjäder.

Det finns fina termostatstyrda fläktar som man hänger på väggen eller i taket och har som syfta sprida värme.

Men...

På den tid då folk ofta använde gammal hederliga kakelugnar som huvudsaklig värmekälla så fanns det i stort sett en kakelugn i varje rum i huset.

Jag tror att ditt hus övriga rum redan stjäl en himla massa värme från det rum där kakelugnen står. Har du prövat att stänga alla dörrar till det rum där kakelugnen står?

Jag skulle även forska lite mer i hur man eldar i en kakelugn "en måttlig brasa" tycker i alla fall lilla jag låter som ett lite svårtolkat begrepp, jag vet inte vad som menas med detta. Jag säger inte att det är så, men jag vågar fråga. Kan det vara så att dina måttliga brasor skulle kunna vara något större och utan att sluta kunna anses som måttliga. Du kanske borde lassa in mer ved för att få kakelugnen att fungera bättre? Du har ingen farmor eller farfar som du kan fråga?
 
Ska du använda n kakelugn effektivt, ska du snabbt värma upp den för att sedan stänga spjället. Detta för att du inte (som i moderna ugnar) tar tilluften utifrån. I början kan det t.o.m kännas kyligare i huset när du tänder upp, eftersom det går åt mycket syre i ugnen.

Jag eldar upp min kakelugn och så fort jag har en fin glödbädd utan synliga lågor, stänger jag luckorna. En stund senare stänger jag även spjället.

Min kakelugn håller sig varm ca 12h på ca 10 klabbar.

Man måste dock få lite känsla för det. Man får absolut inte stänga till innan allt är färdigbrännt.
 
  • Gilla
Hyltran från Veglemyren
  • Laddar…
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Såhär gjorde vi här hemma. Visst,det tar bort lite av charmen med kakelugn men vilken skillnad det blev,spisen framför sprider värme direkt,och tål att eldas hårt med,samtidigt blur kakelugnen/murstocken varm som vanligt efter ett tag. Haft det såhär i ca 6 år nu och det funkar bra. Sotarna som har varit här har inga som helst invändningar,så länge man har bra drag.. Blir något sotigare i kakelugnen/skorstenen än om man eldar direkt i. (Håller på att renovera,därför väggar/golv ser ut som det gör;))
 
  • Gilla
Hyltran från Veglemyren
  • Laddar…
Claes Sörmland
Som sagt, en kakelugn är historiskt sett gjord för att värma ett rum med stängda dörrar.

Eldar man måttligt som man brukar rekommendera för att inte kakelugnen ska brinna ut i förtid

4.1 kWh/kg ved* 4 kg ved * 2 (brasor per dygn) * 0.6 (60% verkningsgrad om man inte eldar optimalt) / 24 h = 820 W.

Som en liten portabel värmefläkt på halvfart ungefär.
 
hakan_o skrev:
Kakelugnen blir varm efter ett tag och håller sig varm flera timmar efter att glöden falnat. Men på nåt sätt känns det inte som att det höjer temperaturen i rummet så särskilt mycket trots allt.
Mäter jag kan jag mäta en viss skillnad i rummet men trodde det skulle avge något mer värme då kakelugnen är så varm så länge.
Precis så är det meningen att kakelugnen skall fungera. Man skall använda den till varmhållning snarare än uppvärmning. Det är inte meningen att temperaturen skall stiga mycket när du eldar det är meningen att den skall hålla sig så konstant som möjligt mellan eldningarna.
 
K
I kakelugnen ska du elda en rejäl brasa (nästan fullt) sedan stänger du luckan och låter ugnen bli varm. När det är urbrunnet (inga synliga lågor) kan du skjuta igen spjället så mycket du vågar. Tänk på kolmonoxidfaran, låt det aldrig bli helt tätt!

Så här har mina föräldrar gjort sedan 80-talet och sköter nästan hela uppvärmning med en Cronspisen i vardagsrummet!

Bör tilläggas att de har ett system med fläktar som sprider värmen mellan rummen, har tillluft genom en förvärmd kanal och huset är mycket välisolerat
 
Redigerat:
Claes Sörmland
Kollade manualen till Cronspisen. Det är inte en traditionell kakelugn utan en sorts hybrid mellan braskamin och kakelugn. Manualen beskriver hur man eldar 10 kg ved i totalt fyra inlägg. Då blir det betydligt mer värme en än försiktigt eldad traditionell kakelugn.
 
K
Hyltran från Veglemyren skrev:
På den tid då folk ofta använde gammal hederliga kakelugnar som huvudsaklig värmekälla så fanns det i stort sett en kakelugn i varje rum i huset.

Jag tror att ditt hus övriga rum redan stjäl en himla massa värme från det rum där kakelugnen står. Har du prövat att stänga alla dörrar till det rum där kakelugnen står?

Jag skulle även forska lite mer i hur man eldar i en kakelugn "en måttlig brasa" tycker i alla fall lilla jag låter som ett lite svårtolkat begrepp, jag vet inte vad som menas med detta. Jag säger inte att det är så, men jag vågar fråga. Kan det vara så att dina måttliga brasor skulle kunna vara något större och utan att sluta kunna anses som måttliga. Du kanske borde lassa in mer ved för att få kakelugnen att fungera bättre? Du har ingen farmor eller farfar som du kan fråga?
Tyvärr inga förfäder att fråga om detta.

Finns inga dörrar att stänga till rummet med kakelugnen, dom är borttagna. D.v.s. avhängda, så dom finns ju kvar rent fysiskt om man nu skulle vilja ha dom på plats. Kan ju vara så att andra rum "stjäl" värme men tycker bara att det ändå borde vara lite varmare en liten bit från kakelugnen och inte bara alldeles nära den.

Och det har mycket riktigt funnits fler kakelugnar i huset tidigare men dom har tagits bort tidigare någon gång vid "moderniseringar" av huset från 1931.

Har läst lite på olika ställen på nätet om kakelugnseldning och spjäll o.s.v. och inget är ju alltid entydigt utan olika människor tycker ju också olika saker.
Men tycker mig ha fått uppfattningen att en kakelugn skall eldas måttligt vilket betyder en "brasa" och sen inget mer. Alltså inget påfyllande med mer ved på befintlig brasa. Tänd på och låt brinna ut. Och kakelugnen skall inte vara full med ved utan ca 3-4 vedklabbar. Det är för att kakelugnen inte skall bli för varm för då kan den helt enkelt spricka. Den skall inte bli varmare på ytan än att man kan hålla handen på utsidan av den. Och det är ungefär dit jag kommer med min kakelugn några timmar efter att jag tänt på från början. Beror lite på hur och när jag ändrar spjäll och luckor o.s.v. och hur stora vedklabbarna är.

Och man skall helst elda en gång på morgonen och en gång på kvällen så kakelugnen inte hinner kallna ner helt så får man ut mesta möjliga effekt av den vid varje eldning. Kan ta ett par veckor med eldning innan kakelugnen fungerar helt optimalt.

Finns ett par mindre sprickor på ytan på ett par ställen på utsidan av kakelugnen, verkar som det är där det blir som varmast och antagligen har någon tidigare ägare eldat lite för hårt vid något tillfälle.
 
Claes Sörmland skrev:
Som sagt, en kakelugn är historiskt sett gjord för att värma ett rum med stängda dörrar.

Eldar man måttligt som man brukar rekommendera för att inte kakelugnen ska brinna ut i förtid

4.1 kWh/kg ved* 4 kg ved * 2 (brasor per dygn) * 0.6 (60% verkningsgrad om man inte eldar optimalt) / 24 h = 820 W.

Som en liten portabel värmefläkt på halvfart ungefär.
Snittet per timme utslaget över dygnet blir 820W...men ett antal timmar efter tändning är det ju betydligt mer och ett antal timmar före tändning är det ju betydligt mindre. Och de där timmarna med betydligt mer effekt än 820W tycker jag borde kännas mer i det rummet där kakelugnen finns.
Å andra sidan så har nog ett större fönsterparti satts in i kakelugnsrummet på senare tid än vad som var insatt från början vilket ger mer kallras så klart. Man skulle haft en tidsmaskin och kunnat göra ett litet besök på 30-talet då huset var nytt och kollat in eldningen då...:)



nimhed skrev:
Ska du använda n kakelugn effektivt, ska du snabbt värma upp den för att sedan stänga spjället. Detta för att du inte (som i moderna ugnar) tar tilluften utifrån. I början kan det t.o.m kännas kyligare i huset när du tänder upp, eftersom det går åt mycket syre i ugnen.

Jag eldar upp min kakelugn och så fort jag har en fin glödbädd utan synliga lågor, stänger jag luckorna. En stund senare stänger jag även spjället.

Min kakelugn håller sig varm ca 12h på ca 10 klabbar.

Man måste dock få lite känsla för det. Man får absolut inte stänga till innan allt är färdigbrännt.
Tilluften till brasan kommer väl alltid från rummet (och i förlängningen utifrån) och in genom luckorna på kakelugnen...luckorna brukar jag stänga ganska snart efter tändning så luften får gå genom gliporna sidan om och i de små hålen i luckorna.
Brukar skjuta till spjället lite grann också vart efter men finns nån gräns (en bra bit innan helt stängt) där det börjar lukta rök inne. Läst att ofta så är inte ett helt stängt spjäll på spaken inte helt stängt inne i kakelugnen utan det finns en säkerhetsöppning på spjället även om jag stänger helt med spaken på utsidan.
 
Ta en tändsticka eller en tändare och sätt lågan mot en springa i luckorna så länge lågan sugs in så är det sug/drag i ugnen stäng successivt tills lågan inte längre dras in öppna lite tills det drar in igen och markera sedan på spjället vart du har nästan stängt. På våra kakelugnar så är det fyra fingrar mellan öglan och sidan på ugnen när det är lagom stängt. 3-4 klabbar är inte tillräckligt i min värld jag brukar ha veden liggande och fyller till 3/4delar på höjden har gjort så i trettio år plus och de före mig och ingen spräckt kakelugn än av 4st som används.
 
  • Gilla
stoffes och 1 till
  • Laddar…
stomneby skrev:
3-4 klabbar är inte tillräckligt i min värld jag brukar ha veden liggande och fyller till 3/4delar på höjden har gjort så i trettio år plus och de före mig och ingen spräckt kakelugn än av 4st som används.
Fast det kanske är olika storlekar på kakelugnar? Större ugnar kan absorbera mera värme från veden.
Om jag tar två normala vedklabbar och lägger bredvid varandra på längden med lite luft emellan och sen två vedklabbar ovanpå dessa lite på tvärs så är jag nog också uppe på 3/4 höjd inne i kakelugnen. Är tveksam till att jag skulle få dit ytterligare en vedklabbe ovanpå dessa.

Och någon har ju uppenbarligen lyckats skapa ett par små sprickor i min kakelugn på ett par ställen. Nu vet ju inte jag hur dessa uppstått, kan kanske ha uppstått på annat sätt också i och för sig men lite misstänkt är ju för mycket värme trots allt eftersom det varnas för det på sina håll i hur man skall elda i kakelugnen.
 
kan ju vara så att någon har eldat flera brasor i rad eller fyllt på ved eftersom då kan man få ugnen riktigt varm. Men en stor brasa i en ugn som eldas regelbundet typ varje dygn och som inte är helt utkyld tål nog mer än man tror.
 
hakan_o skrev:
Tilluften till brasan kommer väl alltid från rummet (och i förlängningen utifrån) och in genom luckorna på kakelugnen
Nej, på nya ugnar är det inte ovanligt att man monterar ett tilluftsrör, så man slipper använda uppvärmd luft för att förse ugnen med syre.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.