Getingar har byggt bo i både garaget och i huset i taket. Dom är säkert lockande ställen som blir varma och som är vidöppna egentligen, det är hålrum mellan alla bräderna under takfoten. Egentligen borde man ha lagt dit nät då det byggdes... Men lätt att vara efterklok.

De var väldigt störande förra sommaren, speciellt mot hösten då drottningen åkte iväg, gick inte att äta ute och de jagade barnen när de satt i barnstolarna så vi fick slita upp dom och springa in.

Jag undrar hur man bäst förhindrar att dom ens vill bygga bo där? Finns det något medel man kan strö ut som jagar bort så att dom går nån annanstans, eller alternativt dödar dom om dom kommer dit?
 
Tror det är svårt att stoppa dem, de behöver nästan inget hål alls för att komma in. Sedan kan man alltid spruta Radar eller liknande så de inte trivs/dör när de väl letat sig in. Bäst är förstås om man lyckas i "etableringsfasen" när det bara är en drottning i boet.
Angående vad de äter: så länge drottningen lägger ägg brukar de inte störa alls, de flyger som galningar för att plocka bladlöss och annat man inte vill ha i trädgården och matar larverna med.
När drottningen lägger av blir arbetarna håglösa eftersom deras livsuppgift försvunnit. Då dras de istället till godsaker och börjar störa oss människor eftersom de lättast hittar socker bland våra saftglas och kakor.
Om man har sinnesnärvaro är det bäst att sitta stilla när de flyger omkring, de ser inte/uppfattar inte saker som är stilla som ett hot. När de väl sitter är de lätta att nypa med ett hushållspapper. Känns det otäckt är ett uppochner-vänt glas ett ypperligt fängelse. Sedan in med ett papper under glaset, lyft glaset och skaka hårt ett par gånger. Därefter kan man tippa ut den förvirrade getingen på marken och trampa till. Den hoprullade tidningen är också effektiv men kan ställa till ganska mycket röra när man bankar till tvärs över middagsbordet. :)
Missar man kan man dessutom lyckats reta upp den.
 
Jo, det vill du ha. Det råder stor brist på getingar, en viktigt del i vår natur.
Vill du ha fint i trädgården, med blommor och liknande ska du vara rädd om dem!
 
Tar hellre humlor.
 
Nils82 skrev:
Jo, det vill du ha. Det råder stor brist på getingar, en viktigt del i vår natur.
Vill du ha fint i trädgården, med blommor och liknande ska du vara rädd om dem!
Bin är en viktigare pollinatör än getingar. Getingar är ett rovdjur som gärna matar larver med animalisk föda.
 
Nyp getingdrottningen i maj när hon är ensam ansvarig för det lilla nya boet.
 
MagHam skrev:
Bin är en viktigare pollinatör än getingar. Getingar är ett rovdjur som gärna matar larver med animalisk föda.
Jepp, och pga av det håller de skadeinsekter stången.

Observera att jag inte är en sådan som kammar och matar flugor:D
 
Hmmm... Getingar fångar gärna bin också :(
 
Se bara till att det inte är Bålgetingar du tar bort... de ska man vara mycket rädd om!
Förutom att de är fridlysta så är de också väldigt bra på att äta både vanliga getingar och andra skadeinsekter i stora, stora mängder!

Vi har turen att ha haft bålgetingar ute i stugan under flera år, och har då haft mycket färre vanliga getingbon med små normala getingar i, än de år då vi inte haft något Bålgetingbo. De är också väldigt snälla och svåra att reta upp, så trots att de ser stora och läskiga ut är det otroligt liten risk att man blir stucken av en Bålgeting.
 
  • Gilla
Linderödsåsen
  • Laddar…
harry73
Bålgetingar är inte längre fridlyst, men de har varit det
 
Bålgetingar är även väldigt lugna i sitt humör och inte lika lätta att reta upp men kan verka skrämmande med sin storlek, brum som från ett transportflygplan och en flygstil som får en att tro att de missade några flyglektioner.
 
  • Gilla
Linderödsåsen
  • Laddar…
harry73 skrev:
Bålgetingar är inte längre fridlyst, men de har varit det
Nähä, vad bra, de var det för typ två år sedan, men då har de alltså repat sig lite då?! Kanske bara är artskyddade numera?
 
harry73
Nej det var de inte

Wikipedia: I Sverige har bålgetingen tidigare varit rödlistad men år 2000 avskrevs den från rödlistan över hotade djur i Sverige.
 
Redigerat:
harry, du har rätt - de var rödlistade för ett par decennier sen, inte ett par år sen... my mistake. :)
 
  • Gilla
harry73
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.