Vi skall bygga nytt och nu är frågan skall man ha FTX eller inte ?
Vi kommer vara tvugna att vara anslutna till fjärrvärmenätet. Vi kommer ha vaten buren golvvärme nere och ev vatten radiatorer på övre plan eller el ?

Vad skalle ni ha valt?
 
FTX - alltid bra att ha koll på inomhusklimatet och att på sikt slippa några tusen kWh

kolla tidigare strängar!
 
Har ingjuten golvvärme i plattan på bottenvåningen och vatten radiatorer på övervåningen.
Detta är kompletterat med ett villavent FTX aggregat.
Då hela huset inte är i drift ännu och vi inte bott längre än en månad så kan jag inte svara mycket mer.
Men vi valde detta då vi tror att man kan spara mycket energi på det sättet.
 
glömde säga att
kolla lite extra på att växlaren har bra återvinning (verkningsgrad)
och för att kunna få det så är det en fördel med motströmmare (eller två korsvvx) och koll på luftflödena
sen är det bra att kunna köra på olika luftflöden (forcerat vid gäster, normal, och borta hemmifrån)
 
Oj, svårt, vi är i precis samma sits.
Just nu inne på enkel F-vent., men vi tar nog in ett pris på en FTX anläggning också.
Tror inte att det är ekonomiskt försvarbart med FTX med de priser jag sett på dessa sidor för FTX (för oss skulle ett FTX isåfall betala sig först på 25-30 år).
Dock verkar FTX ha något bättre komfort, men å andra sidan skall filter och inkanaler skötas ordentligt.
Svårt! ???
 
FTX var det bästa vi gjort vid vår renovering. En enorm komforthöjare! Det skitade ner och var bökigt att dra alla rör genom 45 cm murade väggar och sedan dölja dom, men det var det värt. Vi gör en storrenovering men bygger man nytt är det ju helt annorlunda. Klart man ska satsa på FTX tycker jag.

mvh plexi
 
ämnet har varit uppe i olika strängar tidigare, men so what, mycket annat också som rullar om

....tilläggas/upprepas kan att FTX
- skapar kontrollerat och därmed bra inneklimat
- reducerar risk för kallras
- en enkel teknik med låg D&Ukostnad och lång livslängd
ovan är försäljarsnack, men visst stämmer det

det som är lite hårdvaluta är att
- ofta så kan innetempen reduceras (och man upplever det fortfarande lika varmt, hos mig betyder det att jag kan sänka motsvarande ca 2 (-3) grader),
varje grads sänkning betyder ca 5% lägre årsvärmeförbrukning, detta gör, tillsammans med de några tusen kWh som värmeväxlaren hämtar hem, att det också går att räkna hem ett FTXaggregat
- med en marginell extrakostnad så kan man också få en "air condition" gm att (bypassa och) ta in luft vid en kall vägg sommartid. Övrig tid intag vid solvägg.
- mekstyrd vent kan också ordnas så att om man tex har en braskamin så kan tilluftssystemet hjälpa till att sprida värmen till övriga rum.
- fuktåtervinning kan också ske (roterande vvx vilka också har hög verkningsgrad) om man upplever/besväras av torrt inneklimat
- filterkostnad nämns ibland som en hög driftkostnad. Behöver ej vara hög, men vill man sila bort all skiten (pollen, vägdamm osv) såvisst kostar det ngn hundring per år, men det är grädde på moset. Och det blir billigare/bättre med 1st bra filter på 1 ställe jämfört med halvbra filter i flera hål.

 
MG68 skrev:
Oj, svårt, vi är i precis samma sits.
Just nu inne på enkel F-vent., men vi tar nog in ett pris på en FTX anläggning också.
Tror inte att det är ekonomiskt försvarbart med FTX med de priser jag sett på dessa sidor för FTX (för oss skulle ett FTX isåfall betala sig först på 25-30 år).
Dock verkar FTX ha något bättre komfort, men å andra sidan skall filter och inkanaler skötas ordentligt.
Svårt!  ???
Om man bara ser till ekonomin så har jag svårt att förstå att det skulle ta så lång tid för återbetalning.

Men främst är inte FTX en ekonomisk fråga utan en komfortfråga och en hälsofråga. Skall man inte unna sig själv och sina barn en bra luftkomfort, samma som är ett krav på exempelvis arbetsplatser, skolor etc ?

Vad gäller underhåll av kanaler så är det främst i F-delen som skiten samlas i. Detta rensningsjobb har man alltså i vilket fall som helst. Den skit som hamnar i filtren kommen du att få städa upp någon annanstans om du inte har FTX. Troligen hamnar den i dina eller dina barns lungor.
 
Svar till piloten.

Det finns inga krav på FTX system i offentliga lokaler det fins krav på viss luftväxling och att frånlufts värmen återvinns om man inte tillför energin med förnyelsebar energi (ex biobränsle baserad fjärrvärme). Däremot är det offtast lönsamt att återvinna frånluften i offentliga lokaler pga stora flöden tex ca 200 l/s i ett klassrum. Angående filter så är alla filtter i ventilationsanläggningar avseda för att förhindra att ventilationssystemn inte skall bli för smutsiga och kräva massa underhåll. dom partiklar som tas upp i filtrena är endast dom större dom mindre går rakt igenom vilket innebär att inomhus luften besår av luft och massa småpartiklar. Småpariklarna kommer att andas in och lunernad förmåga att ta upp dessa partiklar är mycket begränade.

Om man inte har filter som tar upp dom stora partiklarna (f-system med tex frec 90) så kommer dom stora partiklrna att suga till sig dom små (diffusion) ochlungerna har betydligt mycket lättare att fånga upp dessa partiklar.

 
även om det ligger en del i det du säger så kan detdär tolkas som om man inte alls skall ha filter
..men så är ej fallet
bra filter, som "microfiltret på dammsugaren", skall det vara
 
Även micro filter har svårt att ta partiklar mindre än 0,3 mikrometer avskiljningen på dessa partiklar är i bästa fall 50 %.
Det är lätt att luras av reklamen som säger att avskilningsgraden är 99,98 % vilket tycks vara fantastiskt bra. Anledningen till att sifran blir så bra är att man räknar viktsprocent och stora partiklar väger otroligt mycket mer än små så viktprocenten ser bra ut. Men om man ber filter tillverkarna specifisera dom små partiklarna så visar det sig att partiklar under 0,2 mikrometer inte är med i analyserna. För att komma åt dom mista partiklarna får man använda sig av industriella elektrolyt filter vilket är mycket dyrt !!
 
Hmm, detta borde förutsätta at man aldrig öppnar dörrar eller fönster för vädring... Jag tror att pollenfilter duger alldeles utmärkt.
 
ulan skrev:
Hmm, detta borde förutsätta at  man aldrig öppnar dörrar eller fönster för vädring... Jag tror att pollenfilter duger alldeles utmärkt.
Och gå för gudsskull inte ut.. ::) ;)
 
Sen går de att få ac på ett simpelt sätt då man har FTX..
Eller på vintern få luften förvärmd..

Gräv ner ett 200 mm avloppsrör på 1-1,2 meters ljup 30-50 meter långt.. Gör man de sa våran energirådgivare att luften alltid är + gradig då den når värmeväxlaren..(stor skillnad mot -25 rakt in i huset)
Detta fast de är -25 ute el på sommarn bara några +grader fast de är +25 ute.. 8)
 
msmm du har tyvärr lite fel på en del punkter.

Värmeåtervinning:
Väremåtervinnig är krav när man gör av med mer än en viss energimängd per år (undantag görs för fjärrvärme men det håller på att omarbetas i nya byggnadsreglerna).

Filter:
Från början användes filter primärt för att hålla aggregat/kanaler rena men dagens filter skall även se till att vi får en bra inomhusluft.
Vid test av filter mäter man inte vikten på det avskilda dammet (gör man i och för sig på grovfilter men det används så sällan i komfortventilation idag) utan man mätter skillnaden i "avsvärtningsgrad".
Så det filter som används oftast idag F85 (kallas även F7 elller pollenfilter) skiljer lätt ut partiklar även under 0,3 mikrometer.

Sedan menar du väll "elektrostat" och inte "elektrolyt"-filter ?
Elektrostat-filter är vanligt i en luftrenare, dyra att köpa in men vara "för evigt". (finns även för kanalmontage)

Det är synd att dessa ständiga myter om ventilation cikulerar, ger upphov till att man "leker" med dåliga lösningar i många skolor idag (hybridventilation, så kallat förstärkt självdrag). Allt detta en återgång till "stenåldern".
---------------------------
Så tillbaka till frågan:
Har man möjlighet att montera in FTX tycker jag det är bästa lösningen. Tyvärr är det så ibland att det är svårt att komma fram med kanaler och man blir praktiskt tvingad till att ha F-vent.

En fördel med FTX är att du räknar med en lägre värmeförlust i huset, innebär att golvvärmen inte behöver värma så mycket (mer ekonomisktdrift). Om någon kanske minns TV-programmet PLUS och det sprucka trägolvet pga golvvärme, berodde just på att huset "krävde" för mycket värme.

Kanske blev ett lite rörigt inlägg ... men lycka till med huset :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.