Som rubriken lyder söker jag en värmetåligkabel till spottar som ska fällas in i takfoten utomhus. Sträckan det rör sig om är ca 60m så det är en del, har försökt leta på nätet men tycker inte jag hittar några bra anbud. Därför vänder jag mig nu till er!

Har ni några förslag på en billig bra värmetålig kabel?
 
tommib
Vad är billigt? Elbutik.se säljer RHH 2x1,5 för 17kr/m. Jag har inget perspektiv på om det är normalt för den typen av kabel. Varför ska den vara värmetålig? Fäll in LED-spottar så gör du miljön och elräkningen en tjänst och du kan använda helt normal kabel.

Välkommen till forumet förresten!
 
Tack för svaret tommib

Som du säger allt är priset en perspektivfråga för vad man tycker är billigt.
Jag har kommit över ett gäng GU-10 sockels armaturer till ett bra pris, och som du säger tänker jag också använda led-spottar.
Så min grund tanke var, som du säger, att köra vanlig fk kabel i flexrör, men så pratade jag med en vän som har arbetat som elektriker, dör han menade att om jag skulle sälja huset en dag och någon skulle trycka i en halogen så skulle mycket väll skiten kunna braka. Känns så där kul att få ha det på samvetet.
Men vill man komma undan lite billigare får man kanske leva med det ;)
 
1. Vad kräver tillverkaren för typ av kabel? Börja alltid där, tillverkarens anvisningar. Kräver de RHH (180 grader) så köp en annan lampa...
2. Det skulle högst sannolikt räcka med en stump silikonslang eller annan skyddsslang över ledarna närmast armaturen, beroende på hur den ser ut. Åtminstone borde 90 grader kabel räcka, den är dyr reda den:

https://www.jula.se/catalog/el-och-...ation/installationskablar/tp-90-kabel-402255/
http://www.elgrossisten.se/rxkx-2x1-5-varmetalig-kabel-90-grader.html
http://www.eldirekt.se/elmaterial/kabel/starkstrom/varmebestandig-kabel
 
Så du menar Bo.Siltberg att det skulle räcka med vanlig fk kabel i flexslag och trä på en ca 15cm bit siliconslang närmas armaturen?

Dock känns det som att det inte skiljer så mycket i pris på en värmetålig kabel, jämnfört med färdigdragen kabel i flexi? Eller jag har kanske kollat på fel sidor för färdigdragen fk? ;)

Vad jag har förstår det i instruktionen på denna halogen-lamps-armatur 230v så ska man ha en värmebeständig kabel ala 90 grader (minst).
Men som nämnts här tidigare bör ju vanlig fk kabel räcka (så länge man kör på GU-10 sockels LED), men som jag sa tidigare, det skulle vara tråkigt om någon skulle sätta i en halogenare och allt kollapsar.

Som nybliven tvillingpappa försöker man spara in på varenda krona och försöker få ut så mycket från pengen som möjligt. Jag är jätte tacksam för alla svar ;)
 
Det är ett område som inte är speciellt tydligt. Du skriver värmebeständig som för mig betyder att kabeln ska tåla svag värme under lång tid, vilket gummikablar är bra på. Begreppet värmetålig däremot tolkar jag som tålig mot höga temperaturer vilket vissa speciella typer av gummi och PVC är bra på. Troligen blandas dessa begrepp ganska friskt då jag ser att 90 graders PVC (H05V2V2) beskrivs som beständig i standarden... Om inte detta beskrivs kristallklart av tillverkaren av armaturen så skulle jag välja en annan modell.

I tveksamma fall kan man bedöma ifall skyddsslang eller annan åtgärd skulle kunna duga tillsammans med "vanlig" 70 graders kabel. Ditt fall kan jag inte bedöma för jag ser inte lamporna och de pottor de ska sitta i.

Du kan också införa ett krav på vilken typ av ljuskälla som får användas i din armatur. Alla glödljusarmaturer har ju redan en märkning som anger max effekt. Så du kan lika gärna märka dem med "endast för LED", bara märkningen blir tydlig och varaktig. Jag ser inga problem med det, billigare blir det också. Det hjälper ju inte mot idioter med det får vi ta...
 
Armaturen i frågan står det att den ska ha en värmetålig kabel, dock är detta med halogenspottar, och då allt ska sitta utomhus i takfotslådan, samt att jag tänker använda mig utav ledspottar, så ska det i praktiken inte behövas en värmetålig kabel verkar det som, även om man då frångår armaturens andvändning (halogen) men som du säger bo,
Så skulle man kunna märkera tydligt att det är led som skall användas och inget annat.
Å andra sidan. Om det är en idiot efter mig som inte kan läsa, så har jag väll samtidigt gjort allt jag kan :)

Men då hävdar du att det räcker med fk i slang? Eller man skulle kört på någon form av RKK och bara haft liggandes löst?
 
Jag hävdar bara vad man allmänt skulle kunna göra, hur du kan göra i ditt fall säger jag inget om utan att se det först ;)

En sak är den som du tar upp - den praktiska anslutningen, FK i slang eller kabel. Välj det som fungerar bäst. Det är 230 V vi pratar om så det får inte ligga några enkelisolerade ledare (FK) an mot pottan eller armaturen om dessa är i metall, utan det ska vara dubbelisolerat (kabel eller slang) hela vägen. Ska t.ex kablarna skarvas vidare i varje armatur så krävs bra don för det, dubbelisolerad dosa eller vidarekopplingsmöjlighet i varje armatur.

Andra saker är t.ex pottans storlek, dvs kraven på omgivande material, avstånd till brännbara ytor osv.

Om tillverkaren kräver en värmetålig kabel så ska de, om jag läser standarden rätt, också ange en temperatur och ev leverera med en kabel(stump) som inte går att byta. Vad jag förstår får det inte bara kräva en värmetålig kabel utan närmare detaljer.

Men nu börjar jag måla fan på väggen. följer man bruxet och låter bli att maxa apparaterna så går det bra :rolleyes: https://www.byggahus.se/forum/el/189657-smalt-kabel.html
 
Tack för dina visa ord Bo.
Har iallafall fått mig att tänka till lite, står fortfarande och väger lite hur jag ska utföra det, får sätta mig och räkna samt tänka till ;)
Några pottor ska jag inte ha då det "endast" behövs 15cm fritt uppåt, vilket spottarna får ;)

Men som sagt jag tackar glädjeligen och hjärtligt för hjälpen som ni delat med er av!

På återseende ;)
 
Tänk på den lägsta temperaturen också. Anslutningskablar i PVC vill i allmänhet ha plusgrader... Försök i så fall använda en installationskabel som EKK/EXK, eller en löst förlagd kort stump gummikabel.
 
Inga pottor!
Klarar du då kravet på elektrisk isolering?
Vad blir det för typ av koppligsplit i det "fria" takfots utrymmet.
Hur ser armaturens ovansida ut; halogenspottar brukar ha kass isolationsklass från ovansidan...
Lika väl ska brännbart materiel i sidled beaktas inte bara rakt upp....

Pottorna kan ibland även ses som kopplingsutrymme för att få till isolationsklassen.(om de är av icke elektriskt ledande materiel...)

Ps. ska vp-slangen/vp-röret vara nära armaturen så ska även den tåla tänkta temperaturer
 
I instruktionerna står det att jag ska ha fritt 20mm uppåt och 50mm i sidled runt om.
Efter att ha granskat och samlat med information, så verkar alla göra lite olika vad gällande pottor..... Kanske är beroende vid vilken tidpunkt (årtal) spottarna blivit installerade samt vem det är som gjort det.

Men med all hjälp jag fått här ifrån samt informationen jag samlat på mig, känns det som att det är lika bra att ta både hängslen och livrem ;) köra en värmetålig kabel i flexrör samt att ha pottor ;) för det kan väll aldrig bli för mycket ? ;)
 
En potta är till för att hålla undan eventuell isolering så att du får fritt de mått som krävs. Dessa mått är individuella, dvs de varierar mellan olika modeller. Har du ingen isolering så behövs inga pottor.

Pottor är för övrigt inga kopplingsdosor så det gäller att armaturen i sig har en bra anslutningsplint som sväljer en kabelmantel, helst två då det ska vidarekopplas. Men två EKK är nog för mycket att hoppas på så du kan behöva en kopplingsdosa vid varje armatur.
 
Ja det känns lite som en tolkningsfråga vad gällande pottor i takfot, för som du säger Bo så är dem till för att inget brännbart (framförallt isolering) ska ligge emot. Men sen finns det dom som hävdar att dampartiklar eventuellt annat skräp mycket väl skulle kunna utsätta sporten för brandrisk....

Ja jag är ganska säker på att jag behöver en typ av kopplingssplint då det ej går i två ledare.
Har vi något att rekommendera?
 
Asså förlåt att jag än en gång frågar, jag bör kanske inte utföra detta arbetet själv pga min bristande kunskap.

Men om jag har en EKK 3G 1,5 bör ju detta funk. Men hur ska man eventuellt koppla detta?

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Så ser kopplingsplinten på downlighten ut. För att eventuellt kunna diskutera vad som ska kopplas var, gjorde jag en skiss med markeringar.


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Så vad ska kopplas i vad. Spontant (vilket kan vara helt fel)
Så hade jag dragit blå till a2 och svart till b2
Sen hade jag tagit nästa downlights kabel och kopplat den blå till A3 och den svarta till b3.

Är jag helt ute och cyklar?

Tacksam för alla svar!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.