Har en vattenmantlad kamin med två acc-tankar och vill ha lite säkerhet vid strömavbrott. Vad krävs av en UPS som ska driva två cirkulationspumpar i några timmar? Lite osäker på hur mycket pumparna drar men under 100W stycket garanterat.

Har läst lite gamla trådar men inte fått fram riktigt bra uppgifter och tänkte att det behövdes lite mer up-to-date också.
 
Ropia skrev:
[länk]

:)
Såg presentationen och vill verkligen ha, men inte som backup till kaminen. :)
 
UPS:er brukar vara gjorda för att gå med hög belastning under en kort stund. Ofta bara några minuter. Skall den klara en längre stund behöver den antingen vara mycket överdimensionerad eller också får man ordna större batterier. Det går att öppna en UPS och dra ut kablar till externa batterier. Det man skall tänka på är att man kan få nätspänning på batteripolerna varför dessa måste isoleras. Dessutom är det inte säkert att UPS:en tål att gå med fullast mer än några minuter innan den blir mycket varm.
 
D
Varför kan man få nätspänning på batteripolerna? Blir inte ett 12V 7,2Ah blybatteri lite ledset om det får 230V?
 
Det blir inte nätspänning mellan batteripolerna. Det kan vara gjort så att batteriladdaren inte är galvaniskt skild från nätet. Då får du halvvågslikriktad nätspänning om du mäter mellan valfri batteripol och jord. Det gör ingenting för batteriet, och det är ofarligt så länge batteriet är inkapslat i UPS:en. Har man externa batterier bör man därför isolera polerna.
 
C
ThomasLindgren skrev:
En sån här då?
[länk]

500W och 30 minuter, borde ju betyda åtminstone över en timma med 150-200W?
Det står fel på prisjakt. Tittar man i databladet på tillverkarens sida står det:
Typical application: 1 computer high graphics power
Backup time with typical application: 30 min
 
peternicklas
Du kan göra en egen UPS rätt så enkelt. Du behöver ett skiftrelä, en omformare mellan 240 till 12V en laddare samt ett batteri. Har en liknande installation för en cirkulationspump (45W), vi räknar med att den ska hålla igång pumpen i 12 timmar. Detta kan man enkelt justera med större batteri.
 
ThomasLindgren skrev:
En sån här då?
[länk]

500W och 30 minuter, borde ju betyda åtminstone över en timma med 150-200W?
Det ser ut att vara ett 7 ah 12 v batteri. (Mycket vanlig storlek på UPS:er). Idealiskt innehåller detta batteri 7*12 = 84 wH vilket innebär att den skulle kunna belastas med 168 W i en halvtimme. Nu finns det ingenting idealiskt med batteribelastningen i en UPS, så du bör inte räkna med mer än 100 W i en halvtimme. Det går att dra ut kablar ur den till ett större batteri om du behöver längre tid. Eller göra som Peternicklas säger.
 
Jag skulle göra likt vad Peternicklas skriver, då kan man välja de delar man vill och få det precis så bra som krävs dessutom till ett vettigt pris.
 
hsd
Om man väljer riktiga ups, tex. Metric sä finns möjlighet till externa batteripaket de har även kompletta enheter som klarar belastning under längre tider
Om Du kollar med rörmockaren så finns det även olika lösningar med 12voltsbatterier och omformare som är anpassade till cirkulationspumpar
 
Jag har ingen lust att bygga något eget, då kommer det inte bli nåt av det, så jag söker efter en färdig lösning.
 
Det som länkas i #11 är lämpligt i såna här fall och färdigt om man inte vill välja delar själv, bara att sätta batterier för den kapacitet som önskas. Mycket enkelt och okomplicerat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.