thomas33 skrev:
Solen flyttar sig över himlen och är också i olika vinklar sommar och vinter. Sen lyser inte solen alltid! Därför borde det enbart bli problem för grannarna under mycket korta perioder under året och då endast ett par timmar på dagen. Knappast läge att för detta byta ett helt tak!
[bild]
Bra bild!

Det hade varit fint att räkna lite på det och som svar ställa kostnaden att byta tak mot vilka perioder och hur lång tid det faktiskt blänker, om det visar sig att det rör sig om en timme som mest ett visst datum för att sen bli kortare för varje dag. Grannen är förstås stressad, nytt hus = deras blev sämre, kan du visa lite siffror kanske dom kan acceptera det på ett annat sätt.

Bortom min kompetens men någon här kanske kan annars bör det finnas typ astronomiforum eller navigationsforum (eller vilka som nu har koll på solhöjder osv). Kommunen kanske vet något sätt att räkna. Försök få kommunen med på din sida och intresserade av lösning, är lätt för en tjänsteman att säga ja och amen till någon som ringer och är arg/ledsen, men då dom gett bygglov är det faktiskt lite deras ansvar att också lösa detta och inte bara peka på er "you fix".

Jag förstår att när man byggt ett hus för X-MSEK blir man ganska "det är bara att fixa" för att man lärt sig att man kan inte stoppa upp bygget. Men nu står huset där och kostar taket 100-200kSEK att byta måste ni betala det med skattade pengar förr eller senare. Så byt inte direkt, tänk om dom inte blir nöjda ändå.

Prata med kommunen, ni har säkert valt ett tak som är ok enligt dom för bygglovet och bara för att någon har problem en timme om dagen några veckor/år.
 
Redigerat:
  • Gilla
Semiproffset
  • Laddar…
S
DennisLarsson skrev:
Gissar att ytter ett utskick är billigare än att riva bort.
jo men pappen på plåttaket?
 
S
alltså så klart kommer taket att mattas.men försöka förklara det för dom som inte gillar blänket
 
Problemet är att stadsbyggnadskontoret inte tar ngt ansvar för de bygglov som ges. Ansvaret ligger på byggherren att se till att inte på något sätt störa omgivningen med sitt bygge. Och som sagt antingen kan man processa om detta i flera år eller så kan man åtgärda direkt och gå vidare. Kostnaden för ett nytt tak ligger på ca 60-70kkr.
 
emmlar skrev:
... antingen kan man processa om detta i flera år eller så kan man åtgärda direkt och gå vidare. Kostnaden för ett nytt tak ligger på ca 60-70kkr.
Om ni processar, bör taket efter ett år, inte alls ge liknande reflexer som det gör idag.
Tyvärr hade ni otur, som fick upp taket precis när solen låg så den störde grannen. Nu blir det kortare dagar och med nedfall och naturlig blekning, kommer taket att bli utan störande reflexer.
 
  • Gilla
Henri
  • Laddar…
Du skulle kunna göra en enkel 3d-modell av taket i sketchup (importera en kartvybild och lägg som "golv" i modellen, gör ett hus, sen exportera till google earth. Då kan man se solvinklar vid klockslag och datum, och på så sätt få en bättre förståelse av problemet.
 
S
emmlar skrev:
Problemet är att stadsbyggnadskontoret inte tar ngt ansvar för de bygglov som ges. Ansvaret ligger på byggherren att se till att inte på något sätt störa omgivningen med sitt bygge. Och som sagt antingen kan man processa om detta i flera år eller så kan man åtgärda direkt och gå vidare. Kostnaden för ett nytt tak ligger på ca 60-70kkr.
eller så målar du taket
 
  • Gilla
BigR
  • Laddar…
Ungefär samma kostnad då det krävs att du först blästrar taket för att få bort befintlig färg. Det går inte att måla på ett nytt plåttak.
 
  • Gilla
TreeView
  • Laddar…
S
nja. hagmans har en produkt som skall funka.
så klart behövs taket rengöras. från fett
 
Redigerat av moderator:
Ok, vad är det för produkt? Hur rengör man? Vi har tittat på väldigt många olika färger men upplever att alla blänker mer el mindre. Vi tycker att det är lite vanskligt att måla om man inte kan vara säker på blänkfritt resultat.
 
Jag tycker det här känns väldigt luddigt, du måste ju kunna kräva någon form av gränsvärde som ej får överskridas. Någons subjektiva åsikt att det blänker "för mycket" känns ju jävligt tveksamt.
 
  • Gilla
namor och 6 till
  • Laddar…
Mata mörka färger blänker inte mycket men alla silver liknande färger blänker ju lite.
 
Skicka ett pm till kommunen att ni håller på att undersöka ett alternativ om att byta till tex skiffer men inte riktigt bestämt er ännu, passa på att skaffa offerter på skiffertak, sedan är det upp till er om ni nu verkligen vill byta till skiffer.... Borde kunna dra ut på tiden med 1-2 år om man gör det rätt!
Låter som om att det inte kommer att spela någon roll vilket tak ni än väljer att sätta dit. Grannen vill kanske bara jäklas för att han är sådan.
Be alla som jobbar med tak på BH forumet att skicka dit alla som känner någon som också arbetar med tak, knacka på hos grannen varje dag och be att få se hur det glänser med olika förslag till tak. Vill han inte släppa in er så kan ni inte rimligtvis åtgärda problemet, om inte annat så kanske han tröttnar på "trakasserierna" och släpper allt....
 
  • Gilla
Mikael_L och 5 till
  • Laddar…
emmlar skrev:
Vi tycker att det är lite vanskligt att måla om man inte kan vara säker på blänkfritt resultat.
Där är det störta problemet! Ni kan byta tak eller måla och ändå upplever grannen "att det blänker för mycket". Därför skall ni ta det lugnt och avvakta. Svara kommunen och förhala, för 60.000 Kr är inte lite pengar och blir resultatet fel, enligt grannen, kommer ni att få betala 60.000 Kr till. Kan fortsätta i ett bra tag och kosta er en massa pengar, bara för att grannen tycker att det blänker...
 
  • Gilla
llehs och 8 till
  • Laddar…
Det går inte att "buffra" taket? Typ som man kan göra på rostfria ytor? cirkulära mindre slipmärken så att ljuset inte reflekteras i närheten av samma styrka?

Eller möjligtvis någon syra reaktion för att försnabba avglansningen på takytan?
 
  • Gilla
emmlar
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.