Hejsan!

Första inlägget här, så jag hoppas att jag inte gör några nybörjarfel.

Ska renovera mitt badrum och ska dra om elementrören. Är dock osäker på om jag har kromade kopparrör, galvaniserade rör eller kanske rostfria rör.

Mina rör ser ut så här:
20150712_130346.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

20150712_130509.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vad tror ni att det är för rör?
 
Koppar och rostfritt kan du stryka, det är någon typ av stålrör, kommer inte ihåg om det är galvat, mina föräldrar hade det i sitt gamla hus från -71.

Det är ett ett-rörssystem, i messingskopplingarna sitter det en O-ring, kopplingen hålls fast med en skruv som är spetsig i änden.

Det är dunderstor risk att flera kopplingar börjar läcka så fort du rör rören det minsta.
 
  • Gilla
Hjhaa
  • Laddar…
Tror att det var Mockfjärdshus som hade detta. Som sagt, rör du i en ände så läcker det i andra. MYCKET osäker på om detta är godkänt idag, kan du dra om så gör det.
 
Tack för de blixtsnabba svaren!

Kollat runt här och många (t ex https://www.byggahus.se/forum/varme-allmant/185425-koppla-ihop-kopparror-med-gangat.html ) verkar vara av meningen att det inte är galvat i värmesystem. Så då är det nog stålrör.

Det borde väl innebära att det inte är några problem med att kapa och skarva med kopparrör? Det verkar vara OK i denna tråd https://www.byggahus.se/forum/varme-allmant/143801-jarnror-till-koppar-ror-med-denna-koppling.html

Är PEX-rör OK? Typ:
http://www.bauhaus.se/pex-ror-o15-5m.html med en http://www.bauhaus.se/rak-koppling-for-pexror-15mm.html
PEX.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Eller skulle ni köra med riktiga kopparrör? Typ:
http://www.bauhaus.se/plastisol-cu-ror-5m-15x1-0mm.html eller http://www.bauhaus.se/kopparror-15mm-2-5m.html med en http://www.bauhaus.se/rak-15mm-gul.html
Koppar.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Själv är jag inne på koppar...
 
Redigerat:
Vadå stålrör och ej galvat? Galvat är ju också stål, under zinkskiktet. Test med en magnet (från kylskåpet tex) Fastnar det så är det bondstål eller järn. På rostfritt (också stål) eller koppar fastnar magneten inte.
Det är aldrig bra att skarva två olika metaller, då oxiderar den metall som är mer oädel snabbt. Vad du tar som ersättning beror på dina estetiska krav. PEXrör är ju praktiska men du har en böj där som är svårt att få till med PEXrör. Kromade kopparrör eller Prisol är ju kanske snyggast. Annars går det ju med vanliga Cu-rör.
Ta även bort rörböjen och byt från elementet/termostaten.
 
Böjen sitter fast på radiatorkopplet.

Om man lossar radiatorkopplet från radiatorn så kommer det att sticka in/ut ett specialplaströr där en bit sticken in en bit i radiatorn (kopplad på tilloppet), det kommer även vara några hål i nederkanten (som returvattnet rinner ut via).
 
@Thomas_Blekinge: OK, testar med magnet! Sedan får jag se vad som blir bäst så att det inte oxiderar.

@Demmpa: Tack för infot!
 
du har ett mockfjärdshus, och röret är 16mm stålrör, inte 15mm som dina kopplingar på bilden.

bl.a. vatette har klämringskopplingar med förstorning, sedan behöver du en klämring för stålrör, brukar vara röda eller blå av plast.

det går att hitta moderna en-rörs element, om du vill byta hela elementet, eftersom mockfjärds alltid drog rören utanpåliggande under sockel kan det vara svårt att göra någon snygg utanpåliggande dragning med befintligt element, troligen bättre att skarva till pex och fixa någon snygg list
 
Krilleman
Vatettes röda "Stål" passar inte på dessa rör. Jag har faktiskt fått vatettes 16mm förstoring att täta på dessa rör utan problem vid ett akut tillfälle hos kund.

Sen är ju frågan om det är helt rätt. Men det är nog det bästa du kan göra efter omständigheterna om du ska in och greja i detta systemet.

Kapa på var sin sida om radiatorn. Köp två förstoringar 16x15 samt två raka kopplingar 15mm och dra 15mm elförzinkade rör upp till ett nytt element med ett enrörskoppel!

Snyggt och inte allt för dyrt!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.