Hej,

Vi är påväg att göra vårt första husköp och det uppstår såklart en del frågor.

När det gäller avslopp, är det vanligt att man får spola dem lite då och då, kanske vartannat år eller liknande? De som bor där nu säger att man ska underhållsspola systemet för att det inte ska bli stopp?

I dettafallet är inget bytat och huset är byggt på 70 talet. Troligen är det plaströr men man är inte helt säker. I huset går det plaströr iallafall.

Jag kan inte komma ihåg att mina föräldrar som också bor i gammalt hus fått spola sitt avlopp någonsin.
 
Man ska inte behöva spola sina rör regelbundet. Isåfall är det något fel.
 
  • Gilla
Bölebon och 1 till
  • Laddar…
Har haft detta behov i köket i mitt förra hus. Jag körde med illern till högtryckstvätten ca var 4 år. Det hela berodde på dåligt fall på just den ledningen.
 
Kan nog behövas en och annan spolning om man har gamla rör och bytt till snålspolande toaletter. Vart annat år låter lite för ofta, men nödvändigt om man märker att det rinner ned lite dåligt i en brunn, även efter rengöring av vattenlås.
 
I normalfallet behöver man inte det. Och nämner en hussäljare detta så skulle jag taget det som en mycket god anledning att filma rören som en del av besiktningen.

Det kan vara en simpel grej som dåligt fall i köksavlopp och lite mycket fett som spolas ut, men det kan också vara dåliga stammar som behöver bytas.
 
  • Gilla
justmakemyday och 2 till
  • Laddar…
hmm låter sådär, så det kan vara så att det kan behövas ett stambyte? Vad pratar vi då för kostnader med 120m2 plus källare, totalt 2 toaletter och 2 duschar? Partar vi 100 000 kr? 200 000 kr? Är det rimligt att förhandla om pris på hus på grund av detta eller är det vanligt förekommande?
 
Inspektera först!
Det är en liten kostnad som ger bra svar.

Ett stambyte i samband med badrummsrenovering eller andra stora ombyggnationer, för det kräver nya tätskikt efter att man byter och uppbrutna golv/väggar.
 
Om fallet är dåliga eller där är mycket böjar kan det vara nödvändigt, men i ett korrekt projekterat system skall inte detta behövas. Allting beror ju på hur man använder sina kök o.s.v. Vissa spolar ner allt fett i vasken och detta samlas då lätt i böjar på rör, andra slänger detta i soporna och då mår ju såklart rören bättre.
 
Pratade med besiktningsmannen och han såg ingen anledning till att beställa filmning av rören(kostnad 3000-4000 kr). Han menade på att ägarna sagt att de spolade i förebyggande syfte och att detta är något man gör om det bott folk innan som inte påfrestade systemet så hårt(ex äldre, eller ensamstående). Efter som det gick plast rör för avloppet i byggnaden så är det troligen så även utanför byggnaden.

Besiktningsmannen menar dessutom på att detta räknas som dolt fel om avloppet skulle vara trasigt. Man har undersökningsplikt på sådant man kan se, allt annat måste räknas som dolt fel.

Nuvarande ägare säger att de fått använda sugpropp då och de var införstådda numera med att man inte kunde hälla ner vad som helst i avloppet(ex fett). Vidare säger de att även grannarna spolar sina avlopp lite då och då.

Vid kontakt med företag som spolar avlopp så är de förvånade att vi kontaktar dem om detta innan vi ens flyttat dit, tydligen hör det till ovanligheterna?

Problemet som vi ser det är om avloppet är på något vis kasst under huset för då får man vad jag förstå dra upp toalett och kök och de är inte tid att bygga om de på ett bra tag.
 
Det är som sagt inte vanligt att man skulle behöva spola i förebyggande syfte.

Det där att det skulle vara ett dolt fel ifall det senare visar sig finnas problem, kan du troligen glömma. Framförallt om nu säljaren säger att de behöver underhållsspola. Det utalandet kan i ett senare skede användas som argument för att du borde beställt en fördjupad undersökning (filmning).

Att man behöver ta till sugpropp då och då är däremot ganska vanligt. Både i kök och handfat i badrum.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Krilleman
Det kan även vara ett problem med rötter som växer in i skarvarna om man har betongrör på avloppet utomhus (som man använde förr i världen)...
 
  • Gilla
verktygsgalningen
  • Laddar…
Tack för all input!

Jag har nu pratat med säljaren och såhär ligger det till: Förra ägaren hade spolat rören en gång och de bodde där i 3 år, varför de spolade vet man dock inte. Nuvarande ägare spolade rören när de flyttade in och det var då endast i förebyggande syfte. I början av detta året, d.v.s ca 4 år senare så blir det stop i avloppet, det kluckar och rinner ner långsamt. Det görs en spolning men man filmar även huvudledningen och där kan man då se härdat fett som inte går att spola bort, man säger något om 75% kontra 25%? Ägaren säger att det kommer bli stopp igen men anser inte att det finns något problem med avloppet. Spolarna har sagt att man kan slipa bort det härdade fettet men det kommer då kosta ca 10 000 kr och därför har säljaren avstått. Man gjorde ingen inspektion av avloppet i samband med filmningen så vi vet inget om hur lutningen är.

Det intressanta är att i vårt skrivna kontrakt är det uppradat ett par frågor där en fråga lyder något i stil med : Har ni observerat eller haft anledning att misstänka brister eller fel i bland annat avloppssystem och här har säljaren skrivit Nej.

Har man då valt att filma systemet så bör man väl också misstänka problem? Jag antar att man kan ha olika syn på vad som är defekt eller inte, kanske man kan anse att en bortslipning av härdat fett hör till vanligt underhåll men jag har aldrig hört om det. Å andra sidan har jag inte häller hört om att man ska spola sina rör var 5e år och hälla kokande vatten i systemet regelbundet (vilket faktiskt verkar vara en norm).
 
Beror helt på vad du häller i dina avlopp, hur systemet ser ut och årsmodell.
Häller man ut fett från matlagning i avloppet med gamla rör så är risken mycket stor att du förr eller senare får igensättning. Har även fått för mig att dagens pulvertvättmedel för t.ex. klädtvätt tillsammans med maskiner som snålar med vatten och kan påverka.
Jag brukar köra igenom våra avlopp med 2 års intervall med högtryckstvätt och 15m spolslang när det börjar snorkla i avloppet, det tar ca 30 minuter att spola från spolbrunnen och en golvbrunn inomhus. Hus från -60 med kombination av olika rör.

Så att man kan behöva spola avloppet är inget konstigt, samtidigt som det finns hus där man inte behöver det.
 
Det finns problemkonstruktioner när det gäller avlopp. Det beror inte bara på vad man häller i rören.

Mina svärföräldrar har lite problem att få fart på avloppsvattnet då och då. Det är ett hus från slutet på 60-talet med gamla betongrör och källare vilket leder till dålig lutning på rören från avloppet och ut till gatan. I deras fall hade det nog varit läge med en rörspolning då och då.
 
Vi har nu undersökt detta mer och såhär ligger det till.

Fräsning är något som hör till vardagen enligt de spolformig vi kontaktat. Man räknar att ca hälften av alla samtal dagligen rör sig om just fräsning. Fräsningen i detta fallet uppskattas kosta 4000 kr men efter som det är gamla plaströr från 70 talet så finns det risk att de går sönder i processen. Det är ett plus att de är ingjutna men det betyder också om de går sönder så måste golvet huggas upp vilket betyder avsevärt högre kostnader.

När man fick stopp gjorde man en filmning från rensen men kom endast 1.5 meter upp och sen var där total stopp. Man klarade av att få bort 25% och rekommenderade sedan starkt en fräsning.

Så egentligen vet man inget om hur systemet ser ut ovanför detta stop.

Efter diskussioner med säljaren så har vi kommit fram till att sänka priset med 50 000 kr men då avsäger vi oss samtidigt all rätt att klaga på avloppssystemet och troligen även då att kunna åberopa dolt fel. Vad jag förstått från poster jag läst så är dock chansen för att få igenom något på dolt fel i avlopp så gott som 0.

Visst låter detta som en rimlig lösning?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.