Behöver en såg som kan skära raka vinklar, trall, såga till foder och lister. Vet inte om jag skall köpa en sänksåg eller en vanlig cirkelsåg med styrskena. Efter lite övervägande blir nog Festool TS55 lite för dyr och nu står jag och väger mellan Hitachi C6BU ink adapter och styrskena från Toolab för 3300:- eller Makita SP6000J1 för €348 från Tooltown i Tyskland.

http://www.tooltown.de/Elektrowerkzeuge/Kreissaegen/Makita-SP6000J1-Makpac-Schiene-Tauchsaege.html

Någon som har erfarenheter av båda eller någon av dessa maskiner och som kan ge lite input
 
Jag tycker stt det låter som om du behöver en kap/gersåg. Metabo har en med 8,5"- klinga som har fått bra kritik och är relativt billig.
Om du ändå väljer mellan handcirkel på skena eller sänksåg, så är det lite lurigare. Jag har båda varianterna, och jag använder sänksågen mest. Men om jag bara fick ha en, skulle det bli min Mafell KSP55. Jag har rätt många sågar att välja mellan, och då blir det lätt att man väljer den som är mest specialiserad för uppgiften. Inte den som är mest mångsidig.
 
Utan att ha en sänksåg skulle jag säga att det går ganska bra med en vanlig cirkelsåg som man tillverkar en styrskena till av masonit eller plywood (limma ihop två bitar typ och sågar ett snitt) som på bild här.
http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/140314-sag-i-bygglov.html

Känner du sen att det är för dåligt kan du köpa skena senare (men dom brukar vara dyrare än man vill/tror). Eller så kör du så och köper ett helt sänksågskit senare.

Edit: som sagt en kap/ger är nog det viktigaste utifrån din beskrivning (glöm vändbara det ska vara med slide).
 
Tack för era svar, det är alltid kul att bolla lite idéer med er här på byggahus. En Kap/ger såg har jag redan och det är mer sken funktionen jag är ute efter då jag har en del vinklade bräder på sommarstugan som jag måste skära till samt lite udda fönsterfoder. Kanske bättre att köpa en sänksåg med skena och en lite billigare cirkelsåg utan skena.
 
Eftersom sänksåg med skena är bäst lämpad för typ 99% av vanliga arbetsmoment inom skivbearbetning och liknande rekommenderar jag dig att skaffa sänksåg.
Hade du inte haft kap&gersåg hade kanske en cirkelsåg varit mer allround då man kan kapa med cirkeln, betydligt bökigare med sänksåg att kapa t.ex. reglar.
De få gånger du behöver göra något som är opraktiskt med sänksåg kan du komma billigt undan med en bra fogsvans.
 
P
Jag skulle köpt c6Bu maskinen! klarar allt och lite till! har en själv och den har använts mycket mer än min sänksåg!
 
Och jag säger precis tvärtom. Har gett bort min cirkel efter jag köpte min sp6000.
 
Sen jag köpte min första sänksåg används cirkelsåg endast till spånskivor. Allt annat gör sänksågen bättre.
Reglar kapas med kap&ger såg alternativt välriktat karateslag.
 
P
Är nog upp till var och en vad man gillar mest, jag kör väldigt sällan skivor med min sänksåg, det får min formatsåg göra! att jobba med reglar, på tak, klyva plank osv är bara klumpigt med sänksåg i mitt tycke! med en vanlig cirkelsåg klarar man allt det med och det finns skena att köpa till. men smaken är ju som baken!

Jag köpte min Hitachi C6BU för under 700kr o då va den ny så nog kan man göra bra affärer (y)
 
pleqtis du kan inte hålla på och släpa upp skivor på formatsågen. Du måste skaffa en väggsåg eller plattupdelningssåg:)

Pär
 
P
pär h skrev:
pleqtis du kan inte hålla på och släpa upp skivor på formatsågen. Du måste skaffa en väggsåg eller plattupdelningssåg:)

Pär
ha ha, inbilla mig inget mer nu! måste få hem renluftsaggregatet först nu och de blir nog dyrt:surprised:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.