Det jag menar är att det det inte är några problem att ha mätaren inne och kontakta fastighetsägaren vid avläsning eller service. Det är ju mycket enklare att kräva att fastighetsägaren sätter skåpet på fasaden.

Att vattenmätaren måste sitta inomhus är ju självklart. Sedan ett år har jag faktiskt fjärravläsning på denna också :) Dessa byts ju också ganska regelbundet kontra elmätare.
 
Thomas_Blekinge skrev:
Om det nu inte finns någon övertygande teknisk anledning att ha skåpet ute så kan hustillverkaren ju ge oss möjligheten att välja om skåpet ska vara inne eller ute (för dom som ändå tycker om det).
Det är nog svårt att vid nyanslutning av denna typ abonnemang få använda annat än de standardiserade fasadmätarskåpen eller på senare tid markskåp. Om du så gärna vill slippa skåp på huset så välj för all del markskåp då.

Ett ofta anfört skäl både tekniskt och ansvarsmässigt är att överlämningspunkten är klämmorna i mätarskåp, man vill inte ha servisledningar för vilka man har strikt ansvar inne i kundanläggningen, inte ens förlagt i rör under / i grundläggningar osv. Jämför med vattenmätarfallet som nämndes där är överlämningspunkt servisventilen och kunden ansvarar för ledningen både före och efter mätaren.
 
  • Gilla
Slugge
  • Laddar…
johel572 skrev:
Att vattenmätaren måste sitta inomhus är ju självklart. Sedan ett år har jag faktiskt fjärravläsning på denna också :) Dessa byts ju också ganska regelbundet kontra elmätare.
När vi byggde nytt hus 1980 var det förberett med tomrör från vattenmätaren ut till elskåpet för framtida avläsning där ute. Nu hände det inget med det och idag finns det betydligt bättre teknik, så de slipper köra ut.
 
O
Det spelar nog ingen större roll om vad vi tycker... Kräver elbolaget att mätaren ska sitta lättåtkomlig så lär de se till att den gör det.
Men för all del, om någon vill lägga ner massa tid och energi för att inte tala om pengar så kan man säkerligen processa mot elbolaget, å se vad som händer....
Personligen så tycker jag inte att det är värt den striden, känns som det finns viktigare strider att ta i sitt liv...
Risken är väl att de kan jävlas ordentligt vilket också innebär att du inte lär få någon el inkopplad i ditt hus förrens det hela är klart....
Och helt ärligt , är det inte ett lite väl överdrivet problem? att skåpet måste placeras antingen på husväggen, eller i ett markskåp?

När det gäller vattenmätaren så brukar det stå att man själv ansvarar för att den inte ska kunna frysa. har jag fått för mig... det känns logiskt... Jag är helt övertygad om att vattenverket gärna hade haft vattenmätaren mer tillgänglig om det hade varit möjligt, säkert med ett skåp till på väggen...
 
O
Själv tycker jag inte att det är speciellt fult, eller jag har faktiskt inte ens reagerat på det hela... Det tillhör på nått sätt...
Sedan så när det gäller elcentralen så vill inte jag gömma undan den... utan för min del får den gärna sitta i hallen på lagom höjd. där alla kan se den... ;)
Undra om jag kan övertyga frugan? ;)
 
Nätägaren bestämmer vart mätaren ska sitta och dom vill nästan jämt a den ute eller i ett utrymme där dom har fri tillgång till mätaren, oavsett om dom får kontakt med kunden eller ej. Tycker man att skåpet är fult kan man ju dels placera det på nått undanskymt ställe och sedan kan man "måla in" ett infällt skåp så sticker det inte ut. För nätägaren finns det ju inga fördelar med att ha skåpet inne så därför är dom inte villiga ha dom inne i svåråtkomliga låsta utrymmen.
Hur besvärligt det kan vara vet jag som var med och bytte tusentals elmätare för ett antal år sedan, hos vissa kunde det ta dagar av samtal och planering innan man kom in. Och vissa "svåra" fall fick vi överlåta till en "specialist" vars enda jobb var att komma in och byta mätare hos folk som inte ville släppa in "montörerna".
 
Alla säger att "nätagaren vill att..." men finns det skrivet i deras regler/avtal? Svart på vitt?
Att jag frågar så envist beror på att i mitt hemland skulle ingen överhuvudtaget komma på tanken att placera mätartavlan och huvudproppar på utsidan huset. Det känns helt fel och omotiverat.
 
Jag känner en person som jobbar med elmätarservice.
Dagens fjärravlästa elmätare är i princip små datorer med mycket känslig elektronik, trots att dom inte borde vara känsliga år 2015. Han åker hela dagarna och byter eller programmerar om mätare som fått spunk eller gått sönder.
Han har ett rent helsike med mätare som sitter monterade inomhus. Folk jobbar, är bortresta, har kontantkortstelefoner och finns inte att hitta på nätet mm. När han väl får tag på dom har dom inte tid att vara hemma och släppa in honom annat än på kvällstid, och knappt ens då för ungarna ska på fotbollsträning eller nåt.
(Jag skulle själv heller inte vilja offra ett par-tre timmar för att vänta på att han ska komma till mig.)

Tänker TS inte bygga nån carport eller liknande öppet utrymme där ett infällt skåp kan gömmas i en vägg?
 
NetNut skrev:
Eller som min morbror efter 4 bytta mätarskåp under ett år målade sitt "ambulansorange" :)
Fast nu är väl ambulanserna gula?
 
Thomas_Blekinge skrev:
Alla säger att "nätagaren vill att..." men finns det skrivet i deras regler/avtal? Svart på vitt?
Jag har länkat till EONs avtal här i tråden.
 
Mikael_L
elmont skrev:
... Och vissa "svåra" fall fick vi överlåta till en "specialist" vars enda jobb var att komma in och byta mätare hos folk som inte ville släppa in "montörerna".
Och på något märkligt vis tänkte jag omedelbart på Léon - The Professional
Leon-Professional.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

:cool:
 
Kan det vara samma "gubbe"????
 
Demmpa skrev:
Om man är rädd att någon ska bryta spänningen via mätarskåpet kan sätta en magnetkontakt som är kopplad till larmet.
Eller så ställer man helt enkelt in larmet på att larma vid spänningsbortfall. (y)
 
Privatpersoner ställer oftast faktiskt onödiga krav kan jag tycka att man alltid ska rätta sig efter hur de jobbar. Jag har varit ute i svängen med att byta mätare och det var ett rent helvete oftast. Skitbra när man kom till en större fastighet där mätarna satt i ett rum i källaren. Bara byta en efter en. Men när de sitter i en äldre kåk innanför lägenhets dörren och de har både två och tre lås så tröttnar man riktigt snabbt. Detta då man kanske fått tag i huvudnyckel och sen att de har extra lås utöver detta.

Får man väl tag i någon efter att har jagat personerna så vill de vara hemma. Udda tider. eller att man ska åka genom hela stan för att hämta nyckel och lämna tillbaka senare. (Iofs bra men omständigt)

Fick man väl bara komma in så gnälls det på dyrare räkningar. Vad kostar detta? Varför? hänger över axeln. Eller så har de byggt in elmätaren i något skåp eller monterat en hatthylla framför så man står dubbelvikt och arbetar.

Nä Jag ställer mig på energibolagens sida till 100% att elmätaren ska fan sitta på utsidan på ett hus/garage och i ett elrum i källaren i större fastighet.

Jag har brutit strömmen för folk som inte betalar. Ibland gör man det i fasadmätarskåpet"elskåpet" eller så gör man det i elskåpet på gatan. Lägger lappen först i brevlåda, bryter strömmen och plomberar. Sen åker man och gör något annat. Sen ringer kontoret några timmar senare att abonnenter har betalat sina räkningar och man åker sen och tar bort plomberingarna och skickar i säkringarna. Inte fan ska man isf i de fall man inte kan bryta bort en fastighet på annat sätt ska man då snällt ringa på och be att få bryta strömmen?

Alltid lika skoj att plombera en mätare när ungdomar spelar musik/datorspel och det tystnat följt av ett par snabba steg i trappen.
 
Visst fullmoon. Men den logiken ska man även ha spis, tvättmaskin, värmepump mm på utsidan för så blir servicen så mycket enklare för servicefirman.
Som husägare är man ibland ganska trött på folk som ska göra något på ens bostad, det kan vara hantverkare eller underentreprenörer från nät/VA/Tele. Man får aldrig någon fast tid då dom behaga komma, de förväntar sig att man tar ledigt från sitt ordinarie jobb för att sitta hemma och vänta. Vem betalar min inkomstbortfall när jag sitter hemma och hantverkaren inte kommer?
Hur ofta behöver elmätaren på min fastighet bytas ut framöver? Kanske vart tionde år? Ska man då dras med ett fult skåp på en fasad som man har betalt massor för bara för att fullmoon's kompisar inte kan hålla avtalat tid?
Nej, det vägrar jag.
 
  • Gilla
Bygger i betong och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.