Köper nu i Januari om inte besiktningen visar något katastrofalt ett 20tals hus, typ nationalromantik:)

Detta är ett mer eller mindre enormt renoveringsobjekt, som vi avser flytta in i i princip omgående.

Det finns även en lägenhet som vi avser att hyra ut så snart den är fixad.

Så nu som helt rudis söker jag tips och råd.

Vart börjar vi, hur undviker vi de vanligaste fallgroparna, hur lägger man upp en vettig plan.

Förstår att detta är väldigt individuellt och jag berättar såklart mer specifikt när papprena är skrivna.

Men man kan säga att huset stått på grundvärme i minst 5 år, murstocken har sugit åt sig fukt, och måste åtgärdas.
Tidigare har huset värmts med olja och senare pellets.

Men det påbörjades indragning av sjövärme så det ligger slang i sjön så högst troligt installerar vi en värmepump direkt.

Grunden måste åtgärdas, helt gjutas om på minst en sida.

Taket måste akut åtgärdas.

Sen är det bara resten kvar:)

Så ni som har mer erfarenhet, vart ska vi börja, alla tips är uppskattade.

Det som är lite drygt är att huset är väldigt stort, där är ca 300kvm+ i 2 plan, vindslägenhet och källare.

MVH/
 
Redigerat:
Låter som ett kul projekt!
Ofta säg ju att grunden och taket är det första som måste göras iordning.
i detta fall beroende på årstiden kanske taket kan bli 1. medans schaktning för reparation av grund och indragning av slang blir 2 och 3?
 
Slangen är redan dragen så det ska "bara" köpas o installeras pump, så det blir prio 1.
Men det är inget jag har någon kunskap om.

Grunden blir ju till våren, och taket ska ja undersöka lite mer men troligvis får man byta några tegelpannor och göra en större åtgård till sommaren.

Vi har inte riktigt utrymme att leja bort allt arbete utan kommer snarare försöka göra tvärt om, även om jag inser att det många gånger är en bra affär att låta proffsen jobba.

Men sen tänker jag på mer praktiska råd.

Tex så räknar jag med att vi får investera i en del nya grejor såsom verktyg, en släpvagn osv osv.
Vi kommer vilja ha igång murstocken/öppenspis och en kamin som ska installeras, kör man direkt med sånna insatsrör eller kan det va en idé att försöka få igång murstocken som den är?

Det jag spenderar dagen med nu tex är att jaga verktyg och grejor på ebay, kamin, rör osv:)

MVH/
 
  • Gilla
Hennke85
  • Laddar…
harry73
Du startade andra trådar medför tak och grund, och jag antar att fortfarande är samma hus som gäller.
Jag vill verkligen skriva något i en positiv anda, så jag hoppas du gjorde ett riktigå bra klipp och du stöter inte på överraskningar.

Själv är jag för feg att börja på ett projekt var grund, stomme och tak är i dåligt skick och fönsterna behöver tilläggsisolera.
då får man älska huset mycket, inte ha barn, ha en partner med samma inställning, stor ekonomisk utrymme och illa och kunskap att göra mycket
 
Man kan säga att en av mina positiva egenskaper i livet hittils är mitt intresse för projekt, att "fixa" saker.
Detta projektet är nog väl på gränsen att vara för stort på alla sätt och vis men jag hade inte kunnat leva med mig själv om jag inte tar chansen.

Våra barn får det mkt bättre än i vår lilla lägenhet vi bor i nu hur som helst:)

Frugan är optimistiskt, kanske mer realistisk än mig men ändå glad.

MVH/

harry73 skrev:
Du startade andra trådar medför tak och grund, och jag antar att fortfarande är samma hus som gäller.
Jag vill verkligen skriva något i en positiv anda, så jag hoppas du gjorde ett riktigå bra klipp och du stöter inte på överraskningar.

Själv är jag för feg att börja på ett projekt var grund, stomme och tak är i dåligt skick och fönsterna behöver tilläggsisolera.
då får man älska huset mycket, inte ha barn, ha en partner med samma inställning, stor ekonomisk utrymme och illa och kunskap att göra mycket
 
Redigerat:
Tak, grund och uppvärmning är ju primära.
Börja med att täta taket, (om nu inte grunden är så illa däran att den håller på att rasa).

Skorstenen: Ta ut sotaren och gör en provtryckning.
Det måste du nog göra ändå eftersom det brukar bli eldningsförbud några år efter att man slutat elda/sotaren varit och sotat/brandteknisk kontroll.

Är skorstenen dålig i toppen (allt ovan taket) så måste den muras om (helt el delvis).
Är piporna otäta så är det antingen glidgjutning el plåtrör. (Personligen skulle jag välja glidgjutning, men det är en smaksak.)

Du får specificera vad det är som är dåligt etc, annars går det inte att ge några vettiga råd.

Annars kan man väl generellt säga om gamla hus, att har de stått i närmare 100 år så bör de klara många fler, och följaktligen är det ingen panik med åtgärder. Förutom då läckande tak, ruttnande stomme och kroknande grund. Men, det är alltid beroende på. En syllstock som har börjat mjukna delvis, har förmodligen varit dålig i många år innan och kan förmodligen vänta några år till om man inte har tid/råd just på stört. Däremot måste dess tillstånd övervakas årligen. Likaså bör grunden inte vara så illa att huset riskerar att rasa. Många hus från 20-talet har stengrund så vitt jag vet, vilket är den mest stabila och genom årtusenden pålitliga grund som tänkas kan.
 
Grunden är väl me eller mindre akut, jag gissar vi kommer ställa dit några domkrafter när vi flyttar in och boka jobbet tills i vår.

Skorstenen är ju lite av ett frågetec
Huset är ju källare, 2 vån o en vindsvåning så ja gissar skorstenen är minst 10 meter.
Det vore ju nice om man kunde få igång murstocken så man kunde få den varm, och inte bara där man eldade, men det är såklart en prisfråga.
Jag antar att jag får ringa en sotare och be dom komma o lämna en offert oh ta det därifrån.
Det är en öppenspis som ja tänkt sätta insats i och sen sätta in en liten ny på vinden, vindsdelen antar jag att man rätt enkelt kan dra nytt rör hela vägen upp.

Vad tar en sotare för en besiktning föresten?

MVH/
 
Jag hade nog bortsett från tak och grund, börjat med att göra i ordning lägenheten och göra den fräsch och fin för att sedan bo där under tiden man gör i ordning resten. Vet hur det är att bo i en byggarbetsplats och det är inte alltid det roligaste, men jag har en utomordentligt tålmodig fru som bara har stöttat under hela vår renovering. Vi har hållit på i snart 5 år och fått barn under tiden och inte en enda gång har hon varit uppgiven :)
 
Om pelletspannan stått för grundvärmen så måste ju skorstenen sotats varje år, och åtminstone den kanalen vara ok?

Vi har två skorstenar till var sin vedkamin, ca 5-6 m långa. Kommer inte ihåg exakt, men en vanlig sotning kostar ca 300 :-.
Brandskyddsinspektion är lite dyrare. tror att det rör sig om sisådär 800:-. (Utförs vartannat år för vår del.)
En pipas renovering kostar grovt runt 1000:- /m tror jag.

Vedkamin på vinden el ovanvån..... Tänk på att ved skräpar något oerhört, och om man eldar lite mer rejält så går det åt mycket ved som ska kånkas upp från vedboden, och aska som ska ut.
Tidigare tyckte också jag att det går bra med en eldstad på ovanvån, men efter att ha eldat mycket i kaminerna (på bottenvån) under 14 år, så kan jag säga att av praktiska skäl skulle jag nu aldrig komma på idén att ha en vedkamin/öppen spis på ovanvån.
Pelletskamin möjligtvis. Mycket mindre skötsel, mycket mindre kånkande, mycket mindre nerskräpning, samt att till skillnad från vedkaminer så är de effektiva på kontinuerlig uppvärmning.
 
Tack för svar.
Nja alltså kaminen på vinden är för trivsel och lär knappast eldas speciellt mkt, kaminen lär sitta där mest för att motivera hyran:)

Men på första plan kan nog en insats i öppna spisen göra mkt för uppvärmningen, det kan ha suttit en pelletskamin där innan.

MVH/
 
Kapten_Haddock skrev:
Vad tar en sotare för en besiktning föresten?
Jag bor i Jämtland och tog hit sotaren förra året. På fakturan står det "brandskyddskontroll" och fakturan är på 2078kr inkl moms. Av priset så var grundavgiften 194kr plus moms, och första objektets kontroll (eldstad kök) 799kr plus moms, och 223kr plus moms för varje eldstad utöver första objektet.
 
Går det att hyra ut lägenheten i området där huset ligger? Jag håller i princip med föregående inlägg.

Men fixa taket först innan ni hyr ut lägenheten för regnvatten rinner neråt. Inte kul om det regnar in i en nyrenoverad lägenhet och allting blir förstört. Räkna med 150-200 tusen. Kan ni maxrota? Blir jobbigt annars. Planera tunga jobb så ni rotar max varje år.

Sedan grunden, kan kosta hur mycket som helst om ni inte kan göra det själva. Du skriver att ni saknar erfarenhet? Hur skall det då gå till att fixa grunden?

Har du tillgång till gratis ved? Den här typen av hus mår bra av lite eldning så att självdraget fungerar och sedan är det bra med spillvärmen för att torka ur huset. Räkna med att hela huset är fuktigt.

Kolla hur många pipor det är i murstocken och kanske be sotaren gå ner med kamera? Första pipan kostar 15-20 tusen, sedan kanske 5-10000 per pipa om du gör det samtidigt. Kolla med en murare vad det kostar att mura en ny skorsten, men 10 meter kanske du kommer undan med 50-100 tusen och nytt är nytt. Kan dock var jobbigt att riva skorstenen eftersom man förr gärna la upp bjälklaget på skorstenen.

Jag hade nog tagit ett annat objekt om du inte är typen som gillar att jobba 24 timmar om dygnet.
 
Jag kommer leja bort grunden, bergvärmen och till viss del eller hela taket beroende på vad notan slutar på.
Sen ska ja fundera lite ang uppvärmningen då det som sagt är draget sjövärme men inte installerat.
Men huset mår ju som sagt bra av att man eldar lite och trivseln ökar ju helt klart.

Ang rotavdrag så kommer det ju inte vara några problem att göra max avdrag i bra många år frammåt:p



Anders_Nilsson skrev:
Går det att hyra ut lägenheten i området där huset ligger? Jag håller i princip med föregående inlägg.

Men fixa taket först innan ni hyr ut lägenheten för regnvatten rinner neråt. Inte kul om det regnar in i en nyrenoverad lägenhet och allting blir förstört. Räkna med 150-200 tusen. Kan ni maxrota? Blir jobbigt annars. Planera tunga jobb så ni rotar max varje år.

Sedan grunden, kan kosta hur mycket som helst om ni inte kan göra det själva. Du skriver att ni saknar erfarenhet? Hur skall det då gå till att fixa grunden?

Har du tillgång till gratis ved? Den här typen av hus mår bra av lite eldning så att självdraget fungerar och sedan är det bra med spillvärmen för att torka ur huset. Räkna med att hela huset är fuktigt.

Kolla hur många pipor det är i murstocken och kanske be sotaren gå ner med kamera? Första pipan kostar 15-20 tusen, sedan kanske 5-10000 per pipa om du gör det samtidigt. Kolla med en murare vad det kostar att mura en ny skorsten, men 10 meter kanske du kommer undan med 50-100 tusen och nytt är nytt. Kan dock var jobbigt att riva skorstenen eftersom man förr gärna la upp bjälklaget på skorstenen.

Jag hade nog tagit ett annat objekt om du inte är typen som gillar att jobba 24 timmar om dygnet.
 
Fixa läckan på taket.

Fortsätt att elda med pellets.
Ett gammalt hus mår bäst med en uppvärmd murstock. Då fungerar ventilationen bäst, helt utan onödiga ventiler och fläktar.

Ha inte för bråttom. Bo in er. Känn efter vad som är bra med huset och vad som är dåligt.
Gör en sak i taget.
Börja inte överallt.

Följ devisen. Rom byggdes inte på en dag.

Lycka till
 
  • Gilla
TheGambler79 och 2 till
  • Laddar…
Hej och tack.
Jo pellets har ja funderat på, har bra pris på sånt så det är ju klart ett alternativ.

Men det som talar mot är att man med firma, 2 barn och ett hus som ska renoveras nog skulle kunna leva med ett "underhållsfritt" system.
Även om det kanske inte är mkt jobb med pellets så tar det ändå sin tid och tankekraft..

Däremot står det ju en pelletskamin som man skulle kunna installera i vardagsrummet, det skulle nog göra rätt mkt för uppvärmningen.

valter53 skrev:
Fixa läckan på taket.

Fortsätt att elda med pellets.
Ett gammalt hus mår bäst med en uppvärmd murstock. Då fungerar ventilationen bäst, helt utan onödiga ventiler och fläktar.

Ha inte för bråttom. Bo in er. Känn efter vad som är bra med huset och vad som är dåligt.
Gör en sak i taget.
Börja inte överallt.

Följ devisen. Rom byggdes inte på en dag.

Lycka till
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.