Vi ska snart börja riva ut det gamla köket för att påbörja vårt stora köksprojekt. Vi har fortsatt inte satt ner foten vad gäller bänkskiva. Vi funderar på kompaktlaminat då vi vill ha en tunn bänkskiva. Nu har vi dock fått upp ögonen för dekton som kan fås i 12 mm, vilket skulle ge oss en tunn, men framförallt även en mycket tålig bänkskiva.

Är det värt att lägga pengar på det jämfört med kompaktlaminat?
Det är svårt att hitta information om dekton (annat än att det verkar vara just ett mycket tåligt material). Någon som har någon erfarenhet att dela med sig av? Hur upplevs skillnaden mot en granitbänkskiva? Vi kommer ha mycket bänkskiva och det är viktigt att det inte blir alltför "slamrigt", men det kanske är en vanesak...

Tar tacksamt emot såväl positiva som negativa erfarenheter om dekton.
 
Dekton är ett häftigt material, tål ju allt!
 
Vad skiljer Dekton från Quartz som levereras av Cosentino (Silestone), DuPont (Zodiaq), Cambria, CaesarStone, Avanza eller Technistone?
Ett nytt material eller bara en ny tillverkare?
 
betula skrev:
Vad skiljer Dekton från Quartz som levereras av Cosentino (Silestone), DuPont (Zodiaq), Cambria, CaesarStone, Avanza eller Technistone?
Ett nytt material eller bara en ny tillverkare?
http://www.dekton.se

tillverkas av Cosentino.
 
Dekton är väl det som man brukar kalla för ett superkompakt material. Det kvarts som är malet och sen både pressat extremt hårt och härdat i ugn. Till skillnad mot tex Silestone så innehåller Dekton inget bindemedel. Det gör att Dekton tex tål 800 grader värme.
 
låter som en jättestor klinker :)
gaia
 
Tack Cullberg, då förstår jag.
Låter lite som keramiska material som används i verktyg, eller en blandning av klinker och glas.
 
Vi kollade på det till vårt kök. Valde bort det av följande anledningar:

- Det har tydligen varit problem med det i sverige, det finns inga som vill göra håltagningar.
- Även om det är schysst på alla vis är det rätt ordentligt mycket dyrare. Man kan förbruka 2-3 laminatskivor för samma pris.
- Det är lite mer begränsat avseende planlimning etc.
- "Stenkänslan" kan vara lite negativ; smaksak.

Fördelarna:
- Tål sjuk mekanisk påfrestning.
- Tål värmedifferenser, till skillnad från natursten/silestone osv, som bara tål höga temperaturer men måste svalna långsamt.

Till slut valde vi bort även kompaktlaminat och körde vanligt laminat. Fördelarna mot vanligt laminat var inte så stora att det var värt pengarna för oss.
 
Jag vet att många stenhuggare har klagat på att det varit svårt att bearbeta. Men nu skall dom ha ändrat produktionen något så att det skall gå enklare för stenhuggarna. Sen är det väl fortfarande ett fåtal som är riktigt duktiga på detta. Däremot så ligger priset på bearbetning ca 30% dyrare än för vanlig granit.

Det går såklart inte att jämföra Dekton med laminat, det skall jämföras med granit.

Kom på att det inte är gjort som Silestone av Kvarts utan av mineraler från berggrunden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.