Drosen skrev:
Tråden kommer inte att dö om du inte bumpar den, jag lovar.
Haha, det trodde jag faktiskt inte heller :)
 
Igår hade vi våra hustomtar på besök (efter mycket väntade..).. hm kanske ska förtydliga att det är några snickare vi brukar anlita (både här och vid vårt förra hus.. så numer går de under benämningen "hustomtar") :)

De skulle ta sig en titt på lgh's fönster (ett stort fönsterparti) vars karm är genommurken och allt måste bytas ut.. som tur är så har vi ett reserv - som vi plockade ner när vi byggde lgh's badrum förra hösten. Det fönstret har ju suttit under tak/inomhus så vi tyckte att det borde passa perfekt att sätta upp istället (nått slags egenbygge..de där fönsterna..). Så våra tomtar kollade lite mått och så.. det lät inte som det skulle vara några problem i slutänden iaf. Men vi får nog vänta till november innan de har tid..

- - -

De kollade också på lite annat, de ska få riva upp lite golv (en önskan från vår sida är iaf LITE golv).. det var tydligen lite problematiskt (ena delen) men de skulle hem och filosofera lite på saken.

Saken är den att mellan två golvbjälkar verkar det vara lite för långt avstånd, vilket gör att vi har en stor svacka rakt över på ett ställe.. från diskbänken till ytterdörren.. och svackan passerar tre rum (hall kök och badrum).. vi kommer inte kunna pressa upp golvet direkt, men vi vill stötta och kontrollera det underifrån (ja, vi har bra källare för det).. för vi vill vara säkra på att det håller och inte sjunker nå mer.. sen om det är möjligt.. minska rörelsen i golvet (badrummet har bakfall, men klinkret har klarat sig bra.. däremot spricker fogarna i hall och kök..och har tydligen gjort många ggr)..

Vi får väl se hur det går, det är tyvärr en jäkla massa grejer i taket under kök/hall (eldragningar, vattenrör, inkommande vatten, avlopp, elementrör osv osv).. inte lätt att gröpa runt där..

Nåja.. fönster till lgh - check - inför vintern iaf..

Imorrn ska jag boka in besök av herr röris.. vår lghinnehavare propsar på att han vill ha varmvatten.. (tyvärr verkar han bara ha det när det pasar vår anläggning..han har fått duscha kallt några veckor.. :surprised: )
 
Idag är det ETT helt år sedan vi skrev på papperna för vår lilla gård!
Tänk att ett helt år har gått redan..ujuj.. :x

Det firas med en trerätters middag här hemma i huset.. mitt i all renoveringsröra haha.. ;)

Axplock av vad som hänt under året som gått:

- Golvet i sovrummet har brutits upp, stadgats upp.. nytt golv ditlagt..
- Tapetsering av sovrum och plankvägg bakom sängen gjord..
- Tvättmaskinen har gått sönder..

- Varmvattenberedare 2 har gått sönder..
- Vi har fått gräva om avloppet då det var bakfall och blev massa stopp..
- Badrum i lgh uppbyggt från skratch..

- Uteplatsen riven och nästan färdig/återbyggd (lite täckbrädor och en stolpe som saknas (sen ev staket/inglasning)
- Balkong vid burspråk riven, regelverk på plats (golvet och staketet kvar) + 1 ny stolpe..
- Halvvägg i gästsviten klar, delade av rummet lite..

- Vi har putsat om båda gavlarna på huset..
- Allt trä är målat på vårt bostadshus (dock ej fönsterkuporna)
- Två steg blev nygjutna på trappen (då de makulerades första hösten)..får se om det håller.

- Utebelysningen skapar huvudbry då den löser ut jordfelsbrytaren efter storm..
- Skorstensskyddet på en skorsten blåste sönder i en av stormarna..
- Vi har renoverat och nåtat ett ekgolv i lgh..(där vi tog bort en trapp)

Fasiken, det har hunnit hända en hel del på gården på ett år!
Känns inte som det..

Men ser så ut när man ser det nedskrivet!

(y)
 
  • Gilla
thomas33
  • Laddar…
Har införskaffat lite "nya" möbler (läs: arbete).. som ska fixas till lite vid tillfälle.. lite lagning, lite slipning + några lager färg (eller bets).. ja "liksom" som om man inte hade nått annat viktigare att göra häromkring :rolleyes:..

Första omgången var en gammal skänk, gammalt skåp, ett carpatilikt vitrinhörnskåp och ett furuskåp (hörn).. andra omgågen var min beloved gustavianska spegel (råkade halka med ett litet bord och två defekta fåtöljer i samma stil)..

matbord.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tredje grejen är ett nytt matbord :D Det hämtade vi hem i helgen och det har förtjing i renoveringen.. måste ju vara klart till jul :) annars blir det ingen julmiddag haha..

Mitt vanliga matsalsbord kommer få flytta ut i logen (buhu, jag har ju designat det själv och babe har snickrat).. men det var bara att inse att det inte fick plats i blivande matrummet (vi ska byta plats på v-rum o matsal.. för att kunna njuta mer av finaste rummet i huset).. dock kommer bordet bli perfekt ute i logen när vi inrett den (dvs om några år)..

Har också äntligen fått tummen ur och köpt högtalarsladdar (och givetvis köpte jag fel, gjorde en smärre mätmiss.. men det hinner jag korrigera).. så nu håller jag på och monterar banankontakter för fullt.. så jag kan koppla in mina hmm nya (fick dem i födelsedagspresent FÖRRA året haha.. - det kom en flytt i vägen för uppackning/installation) högtalare och bioljud :D

2014-10-12 16.19.45.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Lite förvaring till vår första cider-/vintillverkning har också införskaffats.. äntligen försvann lite burkar ner till källaren :)
 
  • Gilla
Solar53
  • Laddar…
Jäkla snyltande hyresgäst vi har fått på halsen.. och nu talar vi inte om vår inneboende.. utan den där jäkeln i backen som förstör vår gräsmatta *grrr*.. irriterande liten pälsnisse..

mullvadsjakel.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Ja, precis en sån.. en söt liten mullvad som kollar läget i vår gräsmatta *buhu*.. de är inte så himla lätta att kommunicera med.. och just nu är jag mer än lite irriterad på den.. har satt ut en sån där grej som låter i backen.. kan nog inte utvärdera den än, då de flesta säger att det kan bli värre först innan det blir bättre.. (har inte blivit sämre ... men den är kvar än så länge - har dock flytta på sig lite..).. jaja vi får väl se.. synd att hunden inte är dresserad mullvadshund ;)

Kow - jag vet de finns bomber haha :p

Måste också visa en bild (tagen för nån vecka sen - när det regnat lite..) på vår fina sjöutsikt från köksfönstret..

sjoutsikt.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


.. det intressanta är att vi inte har en sjönära tomt ;)

Men vi bor i en dal och vattnet samlas på markens lägsta punkt.. och det är imponerande va stor den där lilla pölen kan bli.. normalt är det bara gräs/odling där vattnet ligger.. (snacka om att det måste vara blötmark..)

Kan tala om att det är ganska charmigt.. och på vintern är de ganska vackert!
Tur att inte taxeringsnissarna är här vissa tider på året hehe..
 
Årets (nya) första inlägg då.. ser jag när jag kollar upp på mitt "senaste" inlägg här i tråden.. :)

vaxthus_rit1.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sitter och filar lite på ritningen till vårt kommande växthus.. det blir inga odlingar där i år troligen, men vi hoppas kunna göra grundläggningen under sommaren - och kanske mer! Det är bara som så att några projekt ligger före på listan.. och de måste göras klart innan av många skäl! Tex så vi vet att växthuset kan stå där vi planerat haha (vi måste lägga klart golvet på balkongen "uppe", bredvid där växthuset skall stå)

Nåja, åter till växthuset.. vi har planerat att återanvända lite material som vi har här i gömmorna..

bh_fonster.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tex några sådana här fönster, vi har tre ståendes i uthuset.. och får plocka ner ett som sitter uppsatt inne.. för enligt min ritning kommer de bli 4 som används till växthuset.. (de behöver lite omsorg först också..) plus några egenbyggda fönster (varav ett öppningsbart på vardera sidan).

Tanken är att ha kanalplast på taket.. och låta taket sticka ut några dm.. och hoppas att snön glider av fint på vintern utan att trycka så mycket på framsidan av växthuset (marken lutar lite nedåt efter stenarna)..

bh_dorrar.jpg

..och de här underbara pardörrarna.. :) Bättre att de kommer till användning än står i logen och skräpar.. och de är för höga för oss att ha inne i huset..

bh_vaxthusplats.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Där är tanken att vi ska placera växthuset.. soligaste platsen.. enda som jag funderat lite på är om det skadar befintliga fasaden på huset där om vi placerar växthuset emot.. alltså.. jag tror inte plåten eller muren i sig kanske tar illa vid sig.. utan snarare springan däremellan.. sockeln går ju upp en bit och ett växthus kan (vissa tider) vara väldigt fuktigt hmm..

..oavsett så kommer odlingsbädden ha en glipa mot väggen.. så luft kan cirkulera (plus ett/två dräneringsrör ut från sig.. så vi inte får problems med dräneringen under växthuset sen..) och muren/väggen kan torka upp när den får chansen..

Vad tror ni? blir det ett problem med fukt där plåtfasaden och grundmuren möts? :confused:

Har också lite funderingar på grunden.. som ni ser är där idag en stenläggning med lite ogräs.. men förutom ogräset är det liksom bra.. så det känns lite dumt att riva upp allt och göra om? Kan man tex plocka upp stenen, lägga nån ogräsduk uppepå.. och på med mer sand och tillbaka med stenarna?

I övrigt tänkte vi nog lägga ner en "ram" av lecablock (en rad typ som sticker upp några cm också) och sedan bygga resten av stommen i trä.. (ja vi får såklart ploppa ner några betongplintar också, så det står kvar även när vi är färdiga hehe)..
 
Redigerat:
Eller så sätter du en ny plåt/trävägg/muradvägg mot plåten så luftspalten inte g
Får in all ev. Fukt från växthuset.
 
sir_daniel skrev:
Eller så sätter du en ny plåt/trävägg/muradvägg mot plåten så luftspalten inte g
Får in all ev. Fukt från växthuset.
Det var förslag två i hushållet, men den stora frågan var om det var onödigt eller inte.. och OM man skulle göra det.. vilken typ av vägg skulle man välja att göra då? Man vill ju samtidigt inte förstöra "looken" på huset som det är (även om det inte är det snyggaste i världshistorien..).. jag hade i några sek.. en tanke på en glasvägg..

Funderade också på att ev förändra den befintliga väggen där..tex sätta träpanel.. (el plåt) och låta det gå ner mycket längre och på så vis kommer det kanske inte in lika mycket fuktig luft under kanten (då varm luft stiger.. och däruppe kan den ju inte ta sig in lika lätt tänkte jag..)

Oavsett verkade många vi pratat med tycka att det inte behövdes nån vägg där (men jag tycker fortfarande att det "känns" lite skumt..)

MVH Sandra
 
Hur går det här då?!? Det är väl snudd på högsommar där nere i Skåne så ute projekten är väl i full gång? ;)
 
  • Gilla
Snigla
  • Laddar…
Va kul tråd :).
Vad har du för planer för året då?
Det är intressant när man skriver ner vad man gjort under året, vad man planerade att göra :).
Jag har hunnit med ungefär lika mycket på mitt hus under 2 år som mina föräldrar gjort i sitt på 24 :)
 
Goteborg skrev:
Hur går det här då?!? Det är väl snudd på högsommar där nere i Skåne så ute projekten är väl i full gång? ;)
Haha, sommar.. ?? :D du är tom mer optimistisk än mig! Jag har nyss fått snödroppar i trädgården ju (y) men nu väntar tydligen bra väder med sol och lite mindre vind (blåser alltid här och den här säsongen, innan luftvärmen kommer, så kan det bli lite småkyligt även om solen skiner alltså!).. så om det stämmer blir det dags o klippa gräset nästa vecka.. :x

I övrigt så är det en hel del planeringsarbeten.. ute.. inne.. uppe.. nere.. (känns så iaf).. och en del trädgårdsplock (den mindre roliga delen av att ha trädgård.. kratta.. samla pinnar.. köra till tippen 989 ggr..)..

Börjar oroa mig för att plåtnicklas glömt mig.. det är han som är först ut på tur här - och när vi bokade in oss innan jul (när innertaket läckte in vatten..) .. sa han att han skulle komma i slutet av februari/början av mars.. har inte hört ett pip än.. :| han svarade inte ens på mejl jag skickade (trots att jag inte försökt jaga honom tidsmässigt, utan bara ville ha prisuppgift på en annan sak och veta att han bokat in oss) .

Nåja, jag tänker positivt.. dags o verkligen jaga rätt på honom snart :)

Iaf så är det en del skissade som gäller här.. sketshup rules ;) växthus (troligen inte dags förrän mot hösten, då vi har ett par uteplatser som måste bli färdiga först).. kök (köket kommer få prioritet.........).. och så skissar jag handmässigt på trädgården lite grovt.. för odlingsbäddar.. gångar.. rabatter och ev damm.. (kommande projekt, alla är inte för året! Men bäst o ha en plan.. specellt om man tänker ta lite grävhjälp av en traktor..) :)

Bara tiden som inte riktigt räcker till alltid..
Blev en lång historia de där.. sorry :)
 
Ramnemark skrev:
Va kul tråd :).
Vad har du för planer för året då?
Det är intressant när man skriver ner vad man gjort under året, vad man planerade att göra :).
Jag har hunnit med ungefär lika mycket på mitt hus under 2 år som mina föräldrar gjort i sitt på 24 :)
Jo det var ganska intressant faktiskt, kändes ett tag där som om INGET hände liksom.. men när man skrev ner det på pappret så såg man att "jäklar, vi har faktiskt hunnit göra en hel del" :D Då kändes det genast bättre hehe..

Jag är en mästare på att planera saker.. och skriva lappar hahaha ;)

Men det är så jag håller reda på saker.. allt jag tänker på ska ju inte göras på en gång.. mer saker jag kommer på längs vägen så att säga. Ibland tänker jag väl lite för mycket :surprised:, men man vill ju göra rätt.. få rätt pris och inte dubbeljobba.. därför jag kör med 1årplan.. 5 årsplan och 10årsplan.. (vid förra huset, när vi insåg att vi bott i fem år och den planen gick ut, fick vi väldigt bråttom att göra klart vissa renoveringar hahaha).

Planer närmsta framtiden..
- Hoppas först o främst på att plåtnicklas kommer hit och fixar våra skorstenar (den ena orsakar takläcka, men båda är "fel" så han ska fixa båda på en gång) DETTA arbete var inte planerat för året från början.. (innan innertaket börjat läcka in vatten innan julafton)

- Vi ska tömma köket för våra hustomtar/snickare kommer och river ut kök och golv för att rikta om det och stadga upp det (detta var vårat planerade jobb för året.. bokade in redan i höstas).. de river ut och fixar *harkel* skitjobbet.. sen får vi själva lägga golv, måla, kakla, tapetsera och sätta kök och allt runt om det.. (maken ska få göra "egna" köksluckor till hans stora glädje hehe).. vi är lite rädda att jobbet kommer bli lite större än planerat när köksskåpen plockas bort..men det får väl bli till att putsa lite också om inte annat.. därför vi väntar in våren lite.. då kan vi grilla o laga mat ute om vi behöver:)

- Sen ska vi göra klart balkongen till lgh.. hann inte lägga golvet förra hösten.. och så ska staket upp så inte gästen trillar ner..

- Göra klart även andra uteplatsen som vi gjorde förra sommaren ..som saknar räcke, panel och ett trappsteg (och några dekorbrädor) och så vet vi inte än om vi ska glasa in en del av det i år.. eller skjuta upp det!

- SEN är det dags för växthuset (för då är alla grejer/virke borta ifrån marken där växthuset skall stå)..

.. och som småpyssel imellan kommer det nog komma upp några odlingslådor om jag får bestämma.. och det får jag väl? :D
 
Det verkar som ett fullspäckat år.
Själv ska jag byta fönster och tilläggsisolera en vägg och sen spara/boka/planera badrums renovering till höst/vinter :)
 
  • Gilla
Snigla
  • Laddar…
Ramnemark skrev:
Det verkar som ett fullspäckat år.
Själv ska jag byta fönster och tilläggsisolera en vägg och sen spara/boka/planera badrums renovering till höst/vinter :)
Det är väl den stora nack-/fördelen med att ha hus, man har alltid nått att göra.. och när man är klar med allt man tänkt sig är det bara att börja om igen :wow:

Meen man behöver ju inte ha så bråttom med allt heller, ett steg i taget brukar jag säga.. det får ta tid om det behöver! Man måste ha tid för annat också.. leva livet :) Därför gillar jag att ha en plan.. (minnet är bra men kort och om ett projekt tar ett par år måste jag ju komma ihåg hur vi tänkte för två år sen hehe).

Tyvärr är det oftast mycket när man precis flyttat nånstans (man upptäcker saker när man bott några månader..), man kan ha mer eller mindre otur. Vi hade inte planerat gräva om avloppet, eller fixa en takläcka.. och vi hade hoppats kunna vänta med balkongen till lgh tex nått år.. men det visade sig att vi inte hade nått att säga till om i frågan :thumbdown:

Ah, fönsterbyte.. det är lite pyssel med sånt (allt runt om så att säga).. tänkt göra det själv eller leja ut?
Bara tilläggsisolera EN vägg? del av en plan för framtiden eller bara en som är "värre än de andra"?

Planera är både skitkul och jobbigt.. badrum är nästan värst för man blir så arg på vad saker/möbler dit in kostar hehe.. då är "grundjobbet" roligare o fundera på.. hur layouten ska vara, vilka färger man ska ha.. avlopp hit o dit..osv :)

Inget som vankas i trädgården, sommaren/våren till ära? :D
 
  • Gilla
Ramnemark
  • Laddar…
Nja fönsterbyte är väldigt lätt jobb. Jag har ju ett relativt modernt hus från 80 så det är bara att såga ut och sätta in nya. Det tar väll 1-2 dagar för allt. Men de kostar ju massvis med pengar. Närmaste kompisen är snickare så han gör det och jag lyfter/håller/bär ;).

Jag ska tilläggsisolera hela huset men tror inte jag hinner klart i år. Men eftersom jag ska byta fönster i den väggen så gör jag det direkt så jag slipper flytta ut dem nästa år :).

Planera tycker jag nästan är de roligaste. Och göra material-listor m.m. Men visst kostar badrum massor med pengar. Men vårt är 35 år så det är på tiden ;)

I trädgården blir det att sätta kantsten och förbereda inför robot-klippare. Sambon har nog mer planer för trädgården än vad jag vet om :).
Vi ska heja på våra buxbom och hoppas de växer samman så de blir en liten häck av det :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.