Jag tänkte kolla om någon har tips på bra böcker och websajter för snickeri för nybörjare?

Det jag vill kunna bygga är främst platsbyggda hyllor, garderober (amerikansk style, golv till tak, med ornamentlister, kröningslister, snygga dörrar mm). Skulle vilja lära mig om hur man designar, vad man ska tänka på, konstruktionsteknik, materialval, verktygspark mm. Har gammal byggingenjörsutb så jag har grundläggande konstruktionskunskaper och har byggt lite skåp själv men inget fancy.


...kan säga att jag förbannar den dagen då jag började titta på alla YT-videos med Festoolverktyg! :D
Jag har redan skapat en önskelista med Festool multibord, sänksåg, Domino, överhandsfräs och dammsugare. DYRT!!
 
Om du har blivit smittad av festool-sjukan så spana in FOG, http://www.festoolownersgroup.com Där finns förutom en massa verktygsporr och smarta tillbehör en hel del byggtrådar för diverse projekt. Det går att snappa upp en hel del från olika websidor, t.ex http://www.halfinchshy.com, http://www.thewoodwhisperer.com, http://www.popularwoodworking.com/woodworking-blogs/chris-schwarz-blog. Vill man snöa in på japanska tekniker och verktyg så kolla in http://thecarpentryway.blogspot.se

Har inte särskilt bra koll på böcker inom de områden du efterfrågar, men kanske Tage Frids bok kan vara något: https://www.adlibris.com/se/bok/tag...ssential-woodworking-techniques-9781561588268 Den berör det mesta inom möbelsnickeri på ett överskådligt vis. Stående boktipset är annars The fine art of cabinetmaking av James Krenov, ett måste i varje möbelsnickares bokhylla!
 
  • Gilla
DarrenB
  • Laddar…
Vill bara tillägga till MaTus eminenta inlägg - Norm Abrahams filmer "New yankee workshop". Har själv försökt bygga ett par av hans projekt. Det finns tydligen kompletta ritningar att köpa och han använder enklare verktyg så man inte *måste* gå ner sig i Festool-träsket. ;)

Har ajälv bara kikat i någon enstaka bok, det finns så mycket material på nätet så det i kombination med att jobba mycket själv tycker jag räcker bra. Men jag kanske inte hittat rätt bok?
 
  • Gilla
DarrenB och 1 till
  • Laddar…
  • Gilla
DarrenB
  • Laddar…
  • Gilla
DarrenB
  • Laddar…
Det finns verkligen mycket på nätet/youtube - största problemet är att slita sig och verkligen bygga något själv... ;)
 
  • Gilla
DarrenB
  • Laddar…
Tage frids bok är bra men inget jag skulle rekommendera till en nybörjare. Inte för att den skulle vara för avancerade utan för att det finns så mycket enklare böcker och billigare då hans böcker är en serie på tre st och så vänder dom sig till utpräglat möbelsnickeri och hur man driver ett företag

Min personliga åsikt är att jag tycker att ovanstående böcker inte är för just "nybörjare" vist kan man läsa dom om man vill. Men om ts är nybörjare så tycker jag att någon av dom som finns på svenska är bra nybörjare böcker även om vissa kan verka barnsliga. Men det är svårt med bokråd när man inte vet mer om ts

Annars så bestäm vad du vill göra och googla på enbart det. Skaffa verktygen för den uppgiften skrid till verket rapportera hit med bilder och vi blir nöjda :)

Pär
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.