Hej!

Jag har nyligen funnit mitt intresse för snickerier.
Har läst igenom några trådar och fann ett boktips som jag tyckte var intressant, nämligen
Foga i trä : En utförlig handbok om sammanfogning


2ae4d679976a91a1a317fd8b112f0d5e.jpg cover_br.gif



Av: Noll, Terrie







Nu undrar jag om någon vet var jag kan få tag i denna bok?
Har letat endel på nätet men det verkar vara slut hos förlaget.

Annars undrar jag om ni har andra boktips för grundläggande kunskap.
Jag har snickrat endel men då mycket grovt i förhållande till dem fantastiska projekt jag sett i skryttråden.
Färdigheten att bygga avancerade möbler utan att använda en enda skruv/spik är vad jag strävar efter.
 
Jag är ganska säker på att jag sett den på biblioteket. Troligen ingen kölista på den typen av böcker så du kan säkert låna igen och igen tills du lärt dig knepen.
 
Den där har jag, mycket bra bok.
Men vart köpte jag den........? Måste fundera ett tag.
 
Har inte själv läst den boken men många andra. Själv började jag min snickarbana för 16 år sedan med ”stora snickarboken” som känns något out of date nu. Därefter gick jag över till att låna hem årsinbundna fine woodworking tidningar o lusläsa dom från pärm till pärm…

Hursomhelst. Jag tycker Tauntons böcker (samma förlag som ger ut fine woodworking) överlag är superbra. Oftast uppdaterade med nya tekniker när sådana kommer, bra bilder, pedagogiskt skrivna, ofta med beskrivningar hur man gör samma fog med allt från handverktyg till maskiner så man kan anpassa arbetssättet efter sin egen maskinpark…..eller brist på densamma. Sen är det enligt mig en stor fördel att lära sig de engelska facktermerna när man börjar surfa/läsa snickerilitteratur. Det finns så mycket större utbud och letar man efter något på nätet är det typ 1000% större chans att hitta det man söker om man kan de engelska termerna.

Denna känns som en ganska bra allmänbildande bok, har dock inte den själv http://www.adlibris.com/se/bok/the-...niture-and-cabinet-construction-9781561584024

Vill man snöa in mer på fogtekniker är denna superbra, har den själv som fogbibel http://www.adlibris.com/se/bok/the-complete-illustrated-guide-to-joinery-9781561584017

Sen finns det böcker om varje maskin när man kommer så långt, complete illustrated guide to tablesaws, bandsaws, routers….etc etc.
 
The Essential Woodworker av Robert Wearing
Den har varit slut på förlaget länge men jag köpte min begagnad från Amazon UK till en ganska billig peng. Lost Art Press (Chris Schwartz) kom med en nyutgåva för ett tag sedan och Hyvlar.se har den i sortimentet: http://hyvlar.se/bockeromtra/essential_woodworker

EDIT: http://www.amazon.co.uk/ har för övrigt ett ganska bra utbud av begagnade böcker. Det verkar vara en helt annan marknad för detta i UK jämfört med Sverige.
 
Redigerat:
Bolins skrev:
Hej!

Jag har nyligen funnit mitt intresse för snickerier.
Har läst igenom några trådar och fann ett boktips som jag tyckte var intressant, nämligen

Foga i trä : En utförlig handbok om sammanfogning


Nu undrar jag om någon vet var jag kan få tag i denna bok?
Har letat endel på nätet men det verkar vara slut hos förlaget.
Skall finns hos http://slojdmagasinet.nya-ebutik.se/hard-slojd/foga-i-tr
Köpte min kopia därifrån..
 
Det är en mycket användbar bok. Jag lade in en bevakning på Bokbörsen och efter några veckor fick jag napp. Tror jag gav 175:- för mitt exemplar. Begagnad, men i fint skick.
 
  • Gilla
p.lundgren
  • Laddar…
Tack för alla tips!

Jag tänker börja med en bok på svenska för att lära mej dem svenska termerna först.
 
En väldigt bra bok är denna: http://www.arkus.se/webbshop/nordiska-trad-och-traslag/ Handlar inte om snickeri i sig utan snarare om trä, men det är ju en ganska viktig komponent i det hela!

Jag har boken du söker och den är väldigt bra och pedagogiskt skriven men kan vara svår att få tag i då den gått ur press, jag köpte mitt ex från slöjdmagasinet men det är ett tag sedan nu. Som obligatorisk lektyr tycker jag även du bör läsa James Krenovs The Fine Art of Cabinetmaking, en rent ut sagt fantastisk bok som man kan läsa om många gånger!
 
En praktisk handledning för nybörjaren kallar förlaget den här:

article.jpg

Gösta Wass: Snickerihandboken (Stockholm 1988, Forum)
Senare utgåvor finns. Den brukar finnas på Bokbörsen
 
"Woodwork Joints" är en bok som helt klart är läsvärd även om vissa delar är lindrigt föråldrade och vissa delar handlar om amerikanska träslag och metoder och verktygstyper som inte är relevanta för oss här i Norden. Den gavs ut av J.B.Lippincott Company någon gång i början av 1900-talet. Säkert slutsåld från förlaget för minst 60 år sedan. I min kopia syns inget läsligt författarnamn.

Tack för tipset ceson. Cassells bok är ju berömd och där har vi den nedladdningsbar.

Stora Snickarboken av Ernest Scott är läsvärd men den är ett barn av sin tid och sin miljö och inte helt relevant i dag.

Det är väldigt dåligt ställt med bra snickarläroböcker på svenska och på engelska också för den delen. Många urartar till någonsorts verktygsuppvisning av varenda onödig grunkamoj i sponsorns sortiment. Somliga är skrivna av folk som inte har kunnat det de skrev om och väldigt många skummar på ytan av allt utan att lära ut någonting ordentligt så man faktiskt får det att fungera i praktiken.
På tyska lär det finnas en del bra böcker har jag hört men mina tyskakunskaper räcker inte till.
 
  • Gilla
ceson
  • Laddar…
Nabil Alaoui Nabil Alaoui skrev:
Den här länken fungerar ej längre: [länk]

Har även kollat på [länk], [länk] samt [länk]...

kanske får se om den går att få tag på begagnat??
Slöjdmagasinet var lagt ner sin verksamhet. Länken jag la upp var från 2014.

Den brukar komma fram ibland på olika hemsidor.
 
Den här boken innehåller liknande innehåll som Foga i trä.

9789187503825-500x500.jpg
 
Redigerat av moderator:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.