hahalj
Jag gillar egentligen bäst hederliga stabila stekpannor i gjutjärn, men det råder delade meningar hemmavid om detta. Främsta argumentet mot dessa är vikten på dem, men även att det går åt mer i fett i en sådan jämfört med en keramikstekpanna.

Så nu undrar jag vad ni säger om keramikstekpannor?
Jag har läst att de nog är bra i början men efter ett tag börjar det bränna fast i dem och då kan det vara svårt att få de bra igen, stämmer detta?
Och hur är det egentligen med fettåtgången i sådana, har sett att en del tillverkare rekommenderar att man använder rikligt med fett för bästa stekning. Men ett av argumenten skulle ju vara att det blir en fettsnålare stekning med keramik?

Vore tacksam för lite synpunkter och erfarenheter i ämnet. :)
 
Köpte en billig keramik panna (typ 99:- på ica) för något år sedan. Och jag måste nog säga att jag är positivt överaskad. Nu mer får jag erkänna att den är min huvud stekpanna, jag väljer den över gjutjärn.

Den kommer nog inte och hålla i 40+ år som en gjutjärns panna. Och den har plast handtag så jag kan inte köra den i ungen.

Men å andra sidan så kan jag slänga in den i diskmaskinen utan att förstöra den eller behöva balta med inoljningar.

Angående fett situationen så är den lite kinkig - ska ha fett men ytterst lite - dutta olja på papper och gnid in. Överflödigt fett ger bruna inbrända fläckar som ej går bort. Inte ens i diskmaskinen. Ditto för lite fett - fast då blir fläckarna svarta istället.
Det vill säga tills man ger upp och accepterar att den kommer att se för djävlig ut invändigt och slutar bry sig om att hålla insidan vackert vit. (eller är smart och inte köper en som är vit till att börja med)

Har ej upplevt att fläckarna har någon inverkan på funktionen dock.
 
Vi använder själv en halvdyr stekpanna från Tefal som har beläggning. Det största vinsten är att den stekpannan är duktigt stor så man behöver inte hålla på att steka kött i massor av omgångar utan allt får plats direkt. En lika stor stekpanna i gjutjärn hade nog krävt en mindre travers för att man ska orka skaka runt köttbullarna.

Nackdelen är dock att beläggningen slits så efter 2-3 år är det bara att förpassa stekpannan till soporna och köpa en ny. Men då använder vi den stekpannan varje dag. Vi är inne på den tredje stekpannan i samma modell just nu.
Om man är försiktig och ser till att inte överhetta stekpannan så håller beläggningen längre men förr eller senare så stekpannan slut och då bränner allting precis som (eller kanske mer än) i en gjutjärnspanna.

När det gäller mängden matfett så krävs det egentligen bara några droppar olja för att det inte ska bränna fast. Fast å andra sidan så smakar ju inte en riktig köttbit som steks i bara 2 droppar olja lika gott som en som har puttrat i riktigt smör. Med andra ord så är det ofta som vi använder mycket mera fett än vad stekpannan kräver bara för att maten kräver det för att smaka gott.
 
hahalj
Tack för era svar. Min tolkning av detta:

keramikpannans fördelar:
+ låg vikt
+ behövs inte mycket fett (men för smakens skull kanske man ändå vill ha det)

nackdelar:
- kort livslängd jämfört med gjutjärn
- blir fläckig oavsett hur man gör -> undvik vit beläggning
- dåligt tålighet mot överhettning

Med detta är jag inte alls övertygad om att ställa undan gjutjärnspannan och skaffa keramik istället. Det enda jag kan se som talar emot gjutjärnet är väl att det väger mer. Jag tycker dock att gjutjärnspannorna är underbara att jobba med, speciellt med vår induktionsspis när värmen slås på och av hela tiden, med en tung järnklump får man ändå en jämn värme hela tiden även om det tar lite längre tid att värma upp den.

Vi får väl se hur diskussionen hemmavid landar.
 
Själv gillar jag också gjutjärn och använder det till allt utom till pannkakor där vi har en lagg med keramikbeläggning från OBH nordica som funkar mycket bra.

Gällande vikt på gjutjärn så har ju Ronneby bruk kommit med pannor i gjutjärn som ska vara mycket lättare än traditionella pannor. Någon som testat?
 
Vi använder stekpanna i kolstål till det mesta, den är inte bäst när den är ny men efter ett tag så blir den bara bättre och bättre.
Har även en med teflon som är bra med, men precis som Janus82 är inne på så håller de inte så länge. Den används till typ pannkakor och köttfärs, en kolstekpanna drar lätt till sej smak från ex. tacos och man vill ju inte att den fina köttbiten ska smaka tacos...
 
  • Gilla
corre
  • Laddar…
hahalj
Nu blev det intressant. Om jag fattar det rätt, man steker lika bra i en kolstålspanna som i en gjutjärn, fast den väger mindre? Och hur är det med rost, räcker det att olja in den efter användning för att hålla det borta?
Att den skulle ta upp smak från t.ex. tacos, går det verkligen inte få bort med t.ex. att koka upp saltvatten el dyl?
 
Hej. Säljer alla sorter och det är först och främst stor skillnad på en non stick (som ofta säljs på Ica osv) vs en keramisk. Ex.klarar den keramiska 100 grader högre temp och har länge livslängd. Fördelen med en keramisk är att du forfarande har non stick egenskaperna vilket inte ett gjutjärn har utan där behöver du mycket fett. Keramiska kan du desutom oftast köra i diskmaskin.
 
Tycker att man steker bättre i en kolstekpanna, och visst väger den mindre än en i gjutjärn. Rost är inget att oroa sej för räcker gott med lite olja i den. Nu använder vi våran nästan varje dag så det är inget problem.

Vet inte om det funkar med kokande saltvatten, det går ju att diska pannan med diskmedel men då måste man olja in den enligt alla konstens regler. Vi diskar bara våran med varmvatten, och steker tacosen i teflonpannan.

Om du sak köpa en stekpanna som vi har så titta runt då det skiljer stort i pris.
 
hahalj
Jag diskar våra gjutjärnspannor 9 ggr av 10 enbart i varmvatten, räcker utmärkt. Skulle man behöva ta till diskmedel så är det ingen svårighet att olja in efteråt. Borde vara likadant på en kolstålspanna kan man tycka.

Hur är det med värmetålighet på en i kolstål, större risk att den slår sig vid hög värme likt andra tunnare pannor?

Det kanske blir en runda i helgen till stans olika husgerådsaffärer iaf.
 
Så länge man sköter sina övriga stekpannor så håller dem, tex skall man aldrig köra en stekpanna med plattan på full effekt.

Gjutjärn är grymt när det kommer till pannkakor och grytor.
 
  • Gilla
Wrecked
  • Laddar…
Hemmakatten
Jag har.en wokpanna i kolstål som är tunn, 1-2 mm. Har haft den i många år och den är suverän. Som andra skrivit så blir kolstålet bättre och bättre ju längre tidén går.

Är dock tveksam om en stekpanna i kolstål klarar att steka en hel köttbit/kotlett som kräver längre stektid. Vet att restauranger använder tunna kolstålspannor men såvitt jag förstår så eftersteker de köttet i en ugn.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.