Hjälp!
Vi har röjt undan det mesta som fanns i trädgården när vi köpte radhuset, och nu vet jag inte hur jag ska bygga upp den med vårt eget. Jag har köpt tulpanlökar (svarta, blå, röda och vinröda) och höstastrar som jag tänkte ha på framsidan. Kolla gärna länken för en bild på trädgården innan vi röjde och en skiss över hur det ser ut nu.
http://tradgardstrubbel.blogspot.com/
Det jag behöver mest hjälp med är följande:
Vart ska jag ha tulpanerna? I gräsmattan eller i en rabatt? Vart ska jag ha en ev rabatt?
Vinbärsbuske eller liknande på gräsmatta B, är det en bra idé?
(Det är österläge, alltså förmiddagssol.)
Bor i zon 1.
ALLA tips mottages tacksamt! Hur skulle ni göra för att få det trivsamt? Jag gillar inte när det är alldeles för mycket blommor och överbelamrat med krukor och trädgårdsprydnader, men några krukor t ex kan jag mycket väl tänka mig. Om jag sätter en vinbärsbuske på gräsmatta B, kan jag ändå ha nån slingrig växt mot förrådsgaveln?
 
Sätt inte tulpanerna i gräsmattan! De måste vissna ner ordentligt om de ska komma år för åroch klippa av själva blomstängeln, för annars stjäl den näring från löken. Plantera tulpanerna i närheten eller under perenner som blir ca 50-70 höga så skymmer de den fula blasten hos tulpanen när den vissnar ner sedan :)
 
Aha! Där ser man vad man inte vet. :)
Kanske i en rabatt tillsammans med nåt annat då som sagt.....frågan är bara vad? Prydnadsgräs?
 
Du får ge dig ut och botanisera bland bilderna på hortogreen, rångedala mfl på nätet. Köpa "trädgårdsporrtidningar" ;) och spana in...

Himla svårt å veta vad Du ska ha...
Eftersom det är zon 1 kan du ju ha det mesta :)
Du måste ta reda på t.ex
vilka färger vill du ha?
När ska det blomma? Vår, sommar eller höst, eller kanske att det finns något som blommar hela tiden?
Lättskött eller kan du tänka dig lite pill?
 
Tänkte på en sak... Det är klart att du KAN ha dom i gräsmattan om du vill, förutsatt att du klipper gräset runt om tulpangrupperna, för som sagt blasten måste vissna ner helt.
 
Hemmakatten
Det bästa är faktiskt att "simma lugnt" ett tag, bo in sig och planeraunder vintern för att sätta i gång i vår. :)

Vårlökar kan du sätta nu, gärna massor med krokus och andra tidiga sorter. Dessa är lätta att flytta sedan.

Det första som slår mig är frågan om du alls ska ha kvar gräsmattan.På en sån liten yta blir den oftast till mer besvär än glädje.

Man kan tycka att det skulle vara lätt att bara plantera lite växter här och där. Men faktum är att en liten yta kräver ändå mer noggrannhet och planering än en stor. Samtidigt kan man göra otroligt mkt av även en liten trädgård.

Om det är morgonsol, kanske ni vill ha en frukosthörna där. Om den bör vara avskärmad beror på hur det ser ut utanför, mkt trafik, insyn mm.

En annan aspekt är att detta är entrén till huset och det är den som ger signal till alla besökare. Den bör vara både välkomnande och personlig samtidigt som den är vacker under alla årstider.

Du får även av mig tips om att läsa lite i trädgårdsböcker. Det finns flera böcker som har specialiserat sig på små trädgårdar. Ett annat tips är att ta kontakt med en trädgårdsdesigner.
 
Det var ingen stor gräsmatta. Varför inte göra rabatt av alltihop! Perenna rabatter gör sig som ALLRA bäst i generöst format. FÅ sorter. Men MYCKET.

Du placerar alltså de högsta grejorna längst bak och "krypen" närmast kanterna. Välj också sorter så att du vid varje årstid har åtminstone ETT slagnummer i din rabatt - typ snödroppar i februari och frosbitna höstastrar i oktober.

 
Hemmakatten skrev:
Det första som slår mig är frågan om du alls ska ha kvar gräsmattan.På en sån liten yta blir den oftast till mer besvär än glädje.
Jag håller med! Bort med HELA gräsmattan, och lägg plattor istället. Gör något/några "hål" och peta ner någon snygg buske i. Kanske några buxbom eller liknande som du kan formklippa (om du är road av detta).

Sen skulle jag satsa på "trädgård i kruka". Det är lätt att sköta om, inte så mycket ogräsrensning, lätt att ändra om ifall man inte blir nöjd och det ser alltid prydligt ut. Även lökar kan du peta ner i en kruka. Sen då de börjar vissna kan du ntingen plocka upp dem igen eller plantera något annat "ovanpå".

Se till bara att du har fostfria krukor, det underlättar på vinterna så du slipper ta in dem...
 
Ett axplock ur bokhyllan som ger inspiration för just liten trädgård:

Anthony Paul: Creative Ideas for small Gardens,
Roddy Llewellyn: Beautiful Backyards
Alan Toogood: Secret Gardens
Roy Strong: Successful small Gardens
Roy Strong: Creating small Gardens (denna finns på http://www.antikvariat.net för 80:- och är mycket trevlig)
 
Oj vad många bra tips! Tack ska ni ha!
Ska genast bege mig till biblioteket och låna en massa böcker.
Det här om trädgårdsporrtidningar stämmer ju bra....man blir ju helt upphetsad av det här! ;D
 
Jag önskar att jag hade ett lika angenämnt problem som du Snigel! De här småträdgårdarna har jag sneglat på lite då och då (klicka på de små pilarna i högra nedre hörnet för att bläddra):
http://www.kekkila.fi/web/web.nsf/sp?Open&cid=ContentCA81D-2-2

http://www.kekkila.fi/web/web.nsf/s...bbyodlare\Trädgårdsmodeller&leftnavinfa=o

Glöm inte heller att kika på vad engelsmännen gör med sina småträdgårdar (kolla under "View the show gardens, view the courtyard gardens etc...:
http://www.rhs.org.uk/chelsea/2005/index.asp

Här hittar du fler "flower shows" att hämta inspiration från:http://www.rhs.org.uk/whatson/events/shows.asp
 
Vilka fantastiska länkar från 'rar' :), håller fö. helt med 'hemmakatten', låt vintern bädda för planering in i minsta detalj av din lilla trädgård :)

Du har så liten yta att du kan kosta på dig att planera och anlägga den in i minsta kvadratcentimeter.
Gör inget nu utan börja med att titta igenom rar's länkar så ser du att man kan göra det mest anslående på en så liten yta, däremot kan man inte kosta på sig att sprida ut än det ena än det andra planlöst då det stjäl för mycket plats.
Egentligen har du ju den mest optimala trädgården av alla, du kan göra den precis hur fin som helst utan att det kostar en förmögenhet.
Däremot är utrymmet en bristvara så vad du ffa. behöver är en noga genomtänkt plan på hur det ska se ut :)

Mitt råd är alltså synonymt med 'Hemmakattens', dvs. strunta i *EDIT* gräsmattan samt det mesta annat nu i höst, använd vintern till att läsa, skissa och planera din miniträdgård in till minsta centimeter och sätt sedan igång till våren :D
Du kan skapa en pärla för liten peng, det är bara fantasin som sätter gränser.

MVH//Christina.
 
Varför tog du bort trädet ??? ?
 
Hemmakatten
Visst kan man sätta lite vårlökar nu. Vet ju själv hur gärna man vill sätta igång, om än bara lite grann....

Köper man lite tidiga lökar för ett par hundralappar, så är det en billig glädje att se dem komma upp tidigt i vår. Den första snödroppen och krokusen gör en alldeles otroligt glad!  :D Om du sedan gräver upp eller kastar lökarna efteråt gör väl inte så mycket. Du har fått glädje av dem under flera veckor!! (pengen är ju jämförbar med en bukett snittblommor som oftast inte håller mer än en vecka ;))

Att trädet är borta reflekterade jag inte ens på. Tog för givet att snigel tyckte det var för stort och skrymmande (och skymmande) på denna lilla yta.
 
Hemmakatten skrev:
Visst kan man sätta lite vårlökar nu. Vet ju själv hur gärna man vill sätta igång, om än bara lite grann....
Herreg*d..... :-[ :-[ ;), strunta i gräsmattan tänkte jag att det skulle stå, du föreslog ju inte alls att hon skulle strunta i lökarna :-[
Hjärnan tänkte en sak, fingrarna skrev något annat och ögonen 'läser' det hjärnan tänkte och upptäcker inte ens vad fingrarna verkligen skrev, förrän nu ;)

MVH//Christina.


byggimpert skrev:
Mitt råd är alltså synonymt med 'Hemmakattens', dvs. strunta i lökarna
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.