majomajomajo skrev:
Alltså nu har du ju fått mig att kolla vidare på PLC-alternativet, jag hade ju för två timmar sedan valt bort detta, nu sitter jag här med tre alternativ igen. ;)
Det är alltid kul att kunna hjälpa till. :) För övrigt så har du bara ett alternativ kvar, EIB och IHC har du ju dumpat.

majomajomajo skrev:
Vet du om det går att få två plc att utbyta information.
Eftersom sverre försummar sin funktion som jourhavade elektriker och inte svarar inom tio minuter efter att inlägget skrivits, försöker jag som lekman besvara frågan. Ja, det går att länka samman flera PLC:er. Tyvärr har jag blandat ihop allt jag läst om PLC:er, och därför kommer jag inte på rak arm ihåg vilka modeller som tillåter detta.
 
sverre skrev:
Beckhoff är ganska billiga räknat per I/O
Har lite svårt att förstå katalogen från Beckhoff, har du möjlighet att ge mig lite hjälp vad som behövs.

Är det fel att dela in det jag behöver i tre delar.

1. Alla input, detta ska ha stöd för modbus (typ http://www.tesch.se/?page=327)
2. En hjärna som bestämmer, får information via modbus
3. En massa utgångar

Jag är väldigt novis på detta med plc och modbus men borde man inte vinna en del på att separera input och hjärna, om nu Beckhoff är billiga på i/o saker så köper man det från dom och det andra från någon annan. Visar det sig efter några år att jag måste byta hjärna så kan jag göra det utan att behöva byta ut alla i/o.

 
Något sånt här antar jag skulle passa mig, billigt är det ju också. Någon som vet om mer kända tillverkarna har liknande produkter? Alltså jag är ute efter att få många i/o till ett vettigt pris och att det finns stöd för Modbus tcp/ip.

http://www.optimate.com/optilogic.htm
 
Jag har svårt med priser här hemma på semestern men om du verkligen har intresse för EIB så kan jag plocka fram dom. Jag arbetar som elkonsult med bl.a. hem- och fastighetsautomation.

1 st eluttag vanligt styr jag med brytaktor bakom uttag i dosa E17 590 36 http://www.schneider-electric.se/ka...FUNC=detail&BrandID=3541&ProdID=26119

För säkerhetsanläggningen väljer jag IHC-komponenter 1 st rökdetektor E17 366 42 á 462:- och 1 st magnetkontaktpaket E17 366 05 á 114:- strömförsörjer jag med reservkraftpaket E17 366 81 á 2230:-
Signaler från rökdetektor och magnetkontakt plockar jag in i ingångsmodul EIB á 500-3500 beroende på antal ingångar och utförande, DIN-monterad eller i dosa.

1 st termometer ute och 1 st skymningsrelä kombinerad E17 582 65 http://www.schneider-electric.se/ka...FUNC=detail&BrandID=3541&ProdID=26172

1 st PIR E17 584 08 http://www.schneider-electric.se/ka...FUNC=detail&BrandID=3541&ProdID=26106

1 st info-dispay med tryckknapp E17 584 41 http://www.schneider-electric.se/ka...FUNC=detail&BrandID=3541&ProdID=26193

Bus-kabel EIB 2x2x0,8 kostar ca 20:-/metern.
 
Carl skrev:
Jag har svårt med priser här hemma på semestern men om du verkligen har intresse för EIB så kan jag plocka fram dom. Jag arbetar som elkonsult med bl.a. hem- och fastighetsautomation....
Tack för informationen, jag tror faktiskt att jag kan plocka bort EIB-alternativet nu. För nu när jag av dig fick förklarat att du använder vanliga IHC produkter för diverse inputs så tänker jag såhär.

Om jag väljer PLC eller IHC idag och det om 10 år visar sig att Bus-modellen är det som gäller för smarta hem. Ja då kan jag ju återanvända alla rökdeckare, och magnetkontakter osv men koppla dessa till en ingångsmodul EIB eller? Borde man inte även kunna återanvända ev tryckknappar också och koppla även dessa till ingångsmodulen? En sak som också känns bra är ju att man kan dra EIB i stjärnnät, för det är ju ett stjärnnät av VP -rör jag kommer dra för PLC eller IHC:n.

Om EIB slår så lär ju priserna vara billigare också.

 
Du tänker nog rätt och jag tror aldrig att EIB kommer att "slå". Det har jag hört sedan början av -90-talet. Det måste till billigare och enklare lösningar för småhusmarknaden.
 
Ok nu väljer jag mellan två olika alternativ, dels en PLC eller IHC (från Lexel):

PLC alternativet:
http://web4.automationdirect.com/adc/Overview/Catalog/PLC_Hardware/DirectLogic_205

D2-260 CPU - CPU 30.4K WORDS W/16-LOOPS FLOATING PT MATH - $299
D2-09B-1 - 9 SLOT BASE WITH INTERNAL 110/220 VAC P/S - $192
D2-BAT - DL205 CPU BATTERY FOR D2-230 & D2-240 - $14
PC-PGM-205 - DIRECTSOFT PROGRAMMING S/W FOR DL205 ONLY 32BIT - $199
+ diverse I/O

Finns en svensk ÅF också, fick pris därifrån idag och men va dyrt, ex. D2-260 CPU kostade 4955:- exkl moms jämfört med $299 (exkl frakt, tull, moms osv)

Mer om Automationdirect.com/PLC Direct/Koyo (Har bytt namn några gånger och går under olika namn)
http://forum.mrplc.com/index.php?showforum=18


IHC alternativet:
Känns helt plötsligt ganska billigt om man jämför med PLC alternativet, speciellt om man köper från billigihc.dk. Visst, det går ju inte jämföra, men en vanlig PLC är ju ju mer friare, speciellt med DL 205 som går att bygga ut väldigt mycket.


Till IHC kan man kan ju skaffa ett IR-uttag som man sätter i apparatdosa och kopplar direkt till IHC Win controller, alltså där man normalt sätt ansluter en inputmodul. Sedan kan man ju skaffa en fjärr, från Lexel eller en Pronto - http://www.pronto.philips.com/index.cfm?id=885 (kolla in ipronto)


Men det jag lurar på är om följande är möjligt:
1. Skaffa en pekskärm + dator utan rörliga delar + OS
2. Skaffa något I/O kort och dra en kabel mellan I/O kort och IHC Win controller (alltså anslut på samma sätt som som man ansluter IR-uttaget.
3. Snickra ihop något program som skickar signaler till IHC via I/O-kortet och även bygga upp något snyggt gränssnitt
4. klart för att styra IHC från datorn
5. Men nu vill jag ju kunna styra video, stereo och alklt annat som har fjärr. Då drar jag ju antingen "IR-kablar" eller vad det nu heter till varenda sak som jag vill fjärrstyra alt. skaffar en Radio->IR-konverterare så slipper jag dra kablar.
6. Bygger vidare på programmet (punkt 3)
7. Klart styra alla andra apparater
8. Och nu vill jag ju kunna fjärrstyra datorn också (eller helst bara applikationen som styr allt) från jobbet eller min vanliga dator, så jag installera något fjärrstyrningsprogram eller kanske göra allt i java istället och skaffa en webbserver-mjukvara, får fundera lite.


Alt. till detta är ju att bara skaffa en iPronto, men den är ju så dyr plus att den verkar vara väldigt låst. Skaffar man en egen PC kan man ju surfa (kan man ju i viss del göra i pronto också) och kolla mail, och detta sätt möjliggör ju att skaffa flera skärmar i huset, eller kanske bara en lite touchscreen som man kan ha vid TV-bordet.

Mer info om pronto:
http://www.schneider-electric.se/forum/forum_fs.asp?id=162&ThreadID=2123 (läs på höger sida)
http://www.schneider-electric.se/produkter/products.asp?BrandID=3&id=100212
 
Det fanns visst "SceneDesign" till "IHC Viewer" så det går ju designa något snyggt till pekskärmen.

Så nu är jag säker på att det är IHC jag kommer köra på, hoppas jag känner samma sak om en timme bara.
 
Tack för tipsen, men är det inte som så att det mesta till x10 bara är antingen sändare eller mottagare, det finns väl inte så mycket som både kan skicka och ta emot?

Jag kommer dra allt i rör oavsett vilken teknik jag väljer så det spelar ingen roll (för mig) att man slipper dra kablar med x10. Alltså vi kommer bygga om huset så det här är enda chansen för mig att få dra rör.

http://misterhouse.sourceforge.net/ var ju visserligen en cool sida :)
 
Johannabacken skrev:
Hmm, vad menar du med moduler som både är sändare/mottagare? De för elkabel<->PC och elkabel<->RF är ju det och det finns en del micromoduler som kan båda. Vilken användning är det du avser?
På:
http://www.byggahus.se/bygga/intelligentahus.htm

läste jag i X10-avsnittet:
"Nackdelarna är att standarden brister i tillförlitlighet och att det enbart kan hantera ett litet antal enheter i samma nätverk jämfört med andra mer kraftfulla nätverksprotokoll t ex EIB och LonTalk. Den använder sig inte heller av dubbelriktad kommunikation såsom EIB, CEBus och LonWorks och kan därför inte utföra någon felkontroll."

Men sedan läste jag på någon annan sida att det finns utrustning som pratar <-> och inte bara -> som det står i det jag citerade ovan, så det var det jag undrade över lite.

Men vad säger du, hur mycket kan man lita på x10? För jag vet inte.

Jag kommer använda HA för att t.ex.:
släcka/tända hela/delar av huset från diverse knappar och datorer både från hemmet och över internet

Larma på/av, innan larmet ska på ska först alla fönster/dörrar kollas om de är stängda

Om det är mörkt ute och jag är hemma (larm av) och jag inte har tryckt på godnatt knappen ska alla fönsterlampor tändas

När larm är på och det är mörkt ute ska lampor slumpas på/av och kanske lite andra saker

Helst vill jag ha en touchscreen också som man kan styra allt ifrån och gärna även musik/radio/video osv.

Får kolla om det finns något sätt att styra fjärrvärmen på också

när huset är tomt och larmat ska de flesta el-uttag bli strömlösa

Mao. det jag väljer måste man kunna lita på, trycker man på en knapp så måste det man vill ska hända verkligen hända.





 
Hej,

Jag hade aldrig byggt ett nytt hus och använt X10 protokollet. Det har en beryktad opålitlighet och är standard simplex. D.v.s en agerar sändare (brytare) och en aktuator (utgång) tar emot. Det finns ingen kommunikation mellan dessa för att säkerställa överföringen.

Numera finns det något som kallas 2-way (kanske det Magnus_J läst om) som Smarthome producerar(?). Detta går ut på att du har en dimmer (som då är mottagare) ihopbyggt med en knappsats (som då är sändare). De använder dock samma protokoll, utan inbyggd felkontroll. Däremot så går det med dessa att kolla status på utgången. Så det säkra sättet blir för kontrollern att först tända lampan, sedan kolla om den blev tänd, om inte så försök igen. Detta måste dock göras explicit och finns inte per automatik (om jag förstått det hela rätt).

X10 använder ett både simpelt protokoll och dessutom en väldigt enkel modulering till elnätet. På 70-talet när standarden kom så fungerade det tillfredsställande (hade själv ett par hemmbyggen), men med dagens brus från switchade nätdelar och alla andra prylar så tvekar jag.

För efterkonstruktion och tillfälliga extra dosor är det väl ok. Jag skulle dock aldrig installera det i ett nybygge.

 

Tja, x10 och tillförlitlighet är inget jag kan uttala mig om. Jag har slagit in på denna väg eftersom jag vill ha ett system med full distribution, gillar att påta själv och helt enkelt inte hade pengarna för att beställa en EIB/IHC installation. x10 har några år på nacken och vunnit en ganska stor andel då främst i USA där det funnits länge. Nu är det enkelt att även få tag på Europeiska x10 moduler vilket till för ett par år sedan var omöjligt. Hoppas att tekniken gjort det driftsäkrare, klart är att x10 breder ut sig.

Det jag främst vill kunna automatisera är en rad lampor, och motorer(duk,gardiner,markis). inget direkt kritiskt om det inte skulle fungera.

För sensorer (temp) planerar jag dallas 1-wire.

Monitorering/styrning: vilken PC i huset som helst via webinterface.

Min tanke är inte heller att skaffa ett x10 larm, där vill man ha en anna tillförlitlighet och falsk larm kan vara nog så jobbiga. (Enda är att larmet ska kunna meddela x10-enheten att tända lampor etc vid larm)

Notera att jag också bara är i ett projekteringsstadium och tex tlovskog verkar ha lite erfarenhet. Det är bara 1-wire sensorerna jag har riggade i "labbet" (och faktiskt utan att fungera helt... :'()

/J
 
Jag kollade lite mer om x10 och hittade lite info om nyare tekniker som verkar "ersätta" x10, observera att jag inte har undersökt dessa noga så rätta mig om något är fel.

Z-WAVE: http://www.z-wavealliance.com/content/modules/Start/
Endast trådlöst. Dubbelriktat kommunikation, alltså skickar du en signal från t.ex. datorn till lampan att den ska släckas så svarar den, "OK". Svarar den inte alls kan man programmera vad som ska hända. Skulle t.ex. en whiteboardtavla vara ivägen för sändare/mottagare så tas en alternativ väg via en eller flera andra sändare.
Har man X10 sedan tidigare kan man köpa en viss brygga för att få det kompatibelt, men man förlorar viss funktionalitet.
Priser: http://www.homeseer.com/

INSTEON: http://www.insteon.net/
Finns idag som trådlöst men kommer finnas så man kan använda befintliga el-kablar också. Antar att detta också har stöd för <->.
Priser: http://www.smarthome.com/

Zigbee: http://www.zigbee.org/en/
Trådlöst. En strömsnål variant. Stöd för <-> antar jag.
Priser: ??

Magnus_J skrev:
Så nu är jag säker på att det är IHC jag kommer köra på, hoppas jag känner samma sak om en timme bara.
Ja en timme klarade du dig din yrskalle, nu blev jag sugen på Z-WAVE och diverse mjukvara från HomeSeer.com. Nu när jag är så velig kanske jag bara borde skaffa meningslösa och coola saker och skita i nyttan. För jag kommer ju ändå bara välja fel och då kan man ju vara cool undertiden.

Hoppas INSTEON slår igenom och det fungerar bra, för jag vill igentligen inte köra trådlöst, det känns som en osäkerhetsfaktor.
Fast vad vet jag om det egentligen:
- Hastigheten är ju inget problem i något av de nya teknikerna när det gäller HA
- Strålning vet man ju inte hur farligt den är
- Säkerheten när det gäller trådlöst får man väl hoppas att de som gjort dessa tre produkter tänkt på
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.