Ett bostadsrum i källaren är för många ett effektivt sätt att få fler rum i huset och ett bra alternativ till att bygga ut. Men det är inte helt okomplicerat. Risken för fukt är alltid överhängande.


Du kan läsa artikeln här: Inreda källare
 
E
Skrivet av: Gäst

bör jag sätta en luftspaltsbildande fuktspärr även på insidan av källarväggen?

Jag har en gjuten betongplatta och betonghålsten på väggen, allt är nu utrivet. jag kommer att lägga in platon på plattan med mekanisk ventilation. Bör/ kan jag även sätta platon på insidan av väggen?

Det tidigare uppreglade golvet och panelen på väggen luktade illa och hade varit utsatta för fukt, oklart vart denna fukt kommmit ifrån då det nu och under hösten gjorts fuktmätningar direkt på vää och platta vilket inte visat några förhöjda fuktvärden. Det var tidigare isolerat med "vanlig
 
E
Skrivet av: Gäst

På vissa ställen gick fukten genom väggen å mitt hus. Jag grävde där en sluttande grop , som intill väggen var cirka 10 cm djup och längst bort från väggen var cirka 50 cm djup, I den la jag takpapp som botten, vikt upp mot husväggen. Sedan täckte jag det hela med jord.På detta sätt har jag fått bort fukt i källaren och dessutom fått en spalt torrade jord under det nämnda diket. Bra eller inte - för mig har det under 11 år fungerat utmärkt. - Skall nu gjuta in värmeslingor i golvet för uppvärmning av vattenledningen där. Har hittat en firma som rear sådana.
 
E
Skrivet av: Gäst

hej vi är nya husbonde av et gammalt hus,byggd 1929.gammal ägare har dött och hade inga barn sa att vi har inga information vilken typ av isolering hade gan gjort.vi ville at renovera källare men vi är redda för att vi ska göra fel.källaren är i marken(helt),väggar är av betong,målat med färg som går att tvättas och nere vid golvet färgen har lossnat på flera stället.golvet är också i betong.vad ska vi göra? vilken typ av golvet kan vi lägga och vad kan vi göra med golvet?det är mycket fragor vi är mycket tacksama för någon hjälp,och en fråga till ,farför luktar avloppet ofta. tack för alla möjliga svar.
 
E
Skrivet av: Gäst

Hej Ulrika,

I ovanstående artikel rekomenderas värmeslingor i golvet. På annat håll har jag hört att det är riskfyllt då fukten går upp i väggarna i stället? Kan du kommentera det?

Mvh,
Anders
 
E
Skrivet av: Gäst

Att en fuktexpert från SP rekommenderar att behålla asfalten på väggen mot leverantörers rekommendationer tycker jag är helt åt skogen.
Asfalten ska bort om funkvandringen är tänkt att fungera eftersom en del fukt sugs upp genom markplattan och har man kvar en tät asfalten så har den fukten inget alternativ än att kondensera inåt i väggen istället för att kunna krypa utåt.
Det är det här som "nopporna" i platonen är till för så väggen kan andas och att isodrän och liknande skivor inte är täta.
 
E
Skrivet av: Gäst

Men kommentera artiklarna, frågor finns det ett helt forum för!
 
E
Skrivet av: Gäst

Nålfiltmatta funkar att sätta direkt på betonggolvet i källare, om det inte är alltför fuktigt. Den andas och tål en del fukt. Annars är klinker utmärkt, med en trasmatta ovanpå blir det inte så farligt kallt.
Tänk på att källaren inte ska ventileras för mycket på sommaren, varm fuktig luft kondenserar gärna på kalla golv.
 
E
Skrivet av: Gäst

Det finns ett forum där man kan ställa frågor...
 
E
Skrivet av: Gäst

Platonmatta och trägolv ovanpå det ventilerar golvet bra. Sätt sedan sockeln på distans som rekommendationen ovan så har du ett bra golv. Nålfiltsmatta funkar också, men det brukar bli ganska smutsigt utan att det syns, då är trägolv bättre. Måla väggarna med silikatfärg som andas. Den kan brytas i flera kulörer.
 
E
Skrivet av: Gäst

Hur kan jag sparra väggarna från källaren det kommer vattén in i källaren när det regnar huset är drånerat fär ett år sedan
Tack för allt hjälp vi får
Vattenmanen
 
E
Skrivet av: Anna

Vi har idag klinkat golv i källaren men skulle vilja lägga in ett laminatgolv i ett av rummen, då ett av barnen har det som sovrum, och det är så kallt att sitta på och leka. Hur går man tillväga? Vad ska vi använda för material att bygga upp golvet med? Eller finns det några andra slags golvmaterial att lägga på klinkersen för att undvika kallt golv? Vore tacksam för svar!
 
E
Skrivet av: hebbe

hejsan. ska inreda källaren hemma . ska lägga in trägolv och kommer andvända mig av platon. har fått en lite fundering på om de hjälper för att få varmare golv om man isolerar med 30mm cellplast mellan platon och trägolv? tack för svar
 
E
Skrivet av: Tomas

Jag håller med 08:35! Ingemar Samuelsson vet tydligen ingenting om kondenspunkt och kondensutfällning i en huskonstruktion. Självklart ska man ta bort all invändig isolering, ta bort all tjära på utsidan källareväggen förutom nedersta skarven mellan vägg och platta och sedan isolera utvändigt. Nybyggnadsnormen föreskriver minst 20cm isodrän, ignucell eller liknande. Allt detta gör att man förflyttar kondenspunkten utåt i väggen för att slippa att puts och färg släpper på insidan med fukt och mögel som följd!
 
E
Skrivet av: Nina

Jag vet att det ar en gammal tråd, men jag försöker ändå!
Har ärvt en stor fin gammal kåk i Norrland med drygt 100 år på nacken, huset är i rätt fint skick men den ganska så stora källaren & garaget har fukt problem. Vi grävde om halva huset härom året och satte platon matta och ska gräva om resten av huset till sommaren. Källargolvet är inte så bra (tunt) & det har blivit lite sprickbildning av tjälen när det stod tomt några år. Det är också ganska fuktigt.
Tänkte att vi skulle gjuta nytt golv på det gamla, liksom gjuta typ en modern platta med isolering fast på det gamla golvet, utan att bila upp det först. Går det att göra så eller blir det problem?

Det är 2.5 -2.6m i takhöjd så det går bra attt höja golv nivån en hel del. Dörrarna kanske blir lite låga men det kan vi leva med. Dom flesta av dörrarna är på en ca 15 cm sockel ändå, så så små dörröppningar blir det inte. Har tänkt ta bort dörrar och ramar då det inte är så bra med trä i fuktig källare. Golv värme är inte interesant då det är direkverkande el. Vi knappt använder källaren i nu läge och har inte planer på att inreda den. Fast om man kunde torka ur den ordentligt kanske vi kan ställa ner en frys och tvättmaskinen igen.
Funderar på att låta tryckprova pipan ner till vars den gammla pannan stod och kanske ställa dit nån typ av kamin for att kunna elda ibland & driva ut fukten bättre.

Låter det helt galet eller går det att göra? Spelar det nån roll om den nuvarande golvet blir förstört av fukt & kyla om man gjuter ett nytt armerat betong golv med cellplast ovanpå?

Mvh Nina
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.