E
Skrivet av: Gäst

Kära Elina Blom!

Ditt blogginlägg gör mig bekymrad!

Det ser ut att vara en kopia rakt upp och ned från Energimyndigheten eller någon annan statlig propagandainstitution.

Du framför inte en enda egen tanke, utan framstår bara som en maktens hantlangare.

Detta ser jag som ett lågvattenmärke i Byggahus historia!

//KnockOnWood
 
E
Skrivet av: Gäst

Blir ledsen när jag tänker på hur min kristallkrona kommer se ut med lågenergilampor. Använder idag klara 60-wattare vilka smälter in utan att störa den ståtliga anblicken.
Är det någon som har förslag på ett alternativ för en sådan lampa?
 
E
Skrivet av: Gäst

Om 50 år kommer man att skratta åt oss för att vi försökte sänka energiåtgången med ett så miljöfarligt alternativ, istället för att hitta miljövänliga energikällor. Att tvinga konsumenterna att köpa nya sorters lampor är bara ett sätt att skifta kostnaderna för energin från staten.
 
E
Skrivet av: Gäst

Det är bara bullshit att lågenergi håller längre.
Jag har fått byta ut de flesta lågenergilampor och dessutom kanske ett par gånger om medan glödisarna har hållt sig ganska bra i jämförelse.

Så det är bara bullshit att de håller längre.

Jag har glödlampor som inte bytts ut sedan 50-talet och fungerar än. Tror inte man kan säga så om lågenergi! Om de fungerar så länge så kommer de nog ta 1 timma att komma upp i riktig ljusstyrka om ens det.. haha
 
E
Skrivet av: Gäst

Vart är energi besparingen ?

Det går ju åt mera energi att tillverka en lågenergilampa än en glödlampa.
I en lågenergilampa finns det många komponenter som skall tillverkas och till det går det åt många dyra ämnen och mycket energi att få fram dem.
Den energi som man tjänar in som konsument är alla redan förbrukad vid tillverkningen av lågenergilampa. Det var väl meningen att vi skulle spara energi och inte förbruka mera energi och dyra grund ämnen.
 
E
Skrivet av: Gäst

Använd halogenlampor. Tänder direkt och ser i stort sett ut som en klar glödlampa. Använder själv halogen till utebelysning där det kan vara svårt med lågenergi när det blir riktigt kallt.
 
E
Skrivet av: Gäst

LED betalar sig snabbt!

LED är ett betydligt bättre alternativ om man ändå renoverar och har tänkt sig att sätta in spotbelysning.

Jag har nu valt ut LED till vardagsrummet, det finns bättre dimrar (ifrån ELKO i det här fallet) för LED (i mitt tycke) samt att när jag riktar dem som punktbelysning mot tavlor så behöver jag aldrig tänka på avstånd pga. att värmestrålningen är näst intill obefintlig.

Energiåtgång, att de inte innehåller kvicksilver, att frekvenserna är skonsammare..flertalet fördelar som är värt de extra kronorna i relation till hur liten del det utgör när man renoverar/bygger nytt.

Jag har ännu inte hittat exakt de designlösningar jag vill för vanliga armaturer (tex takkronor) vad gäller LED, men mycket är på gång. Enda nackdelen är att dimrar och converters skiljer sig vilket gör att man inte "hipp-som-happ" kan byta upp sig till LED om man senare vill det utan det kräver lite mer än tidigare.
 
E
Skrivet av: Gäst

Besparing ??? Lurad igen !!!

Endast 10% blir ljus resten blir värme ........ jag kan inte riktigt se problemet. Glödlampor tänds i allmänhet under årets mörka (kalla) tid, om nu 60W lampan endast ger mig ljus motsvarande 6W men 54W värme så är väl det bra. Gäller bara att man har termostater på sina element så är problemet löst.

Detta är än en gång ett snurrigt beslut från 'nissarna' i södra europa där dom inte har samma behov av att värma sina hus. Läste för ett tag sedan en artikel om någon som tänkte försöka importera glödlampor och då i stället kalla dom för 'värmebollar', han kunde visa på hyfsad verkningsgrad då 90% av energin blev värme, att man sedan hade 10% förluster i form av ljus menade han vara en 'nackdel' man kunde leva med.

För övrigt gillar jag oxå LED, men det endast på grund av temperaturen ...... inga bekymmer med inbyggnad däremot upplever jag färgtemperaturen litet tråkig, de lampor jag har testat är väldigt 'kalla' i färgen oavsett vad dom marknadsförs under för beteckning.
 
E
Skrivet av: Gäst

LED är väl bra, men jag tycker att ljuset lätt blir kallt och "omysigt". Det finns ju t.ex. fasadbelysning i LED som jag är sugen på, men hittills har jag dragit mig för det eftersom ljuset är grön-blått och inte varmgult.

Har någon tips på bra fasadbelysning med LED lampor som ger trevligt ljus så tar jag tacksamt emot det!!

/Stefan
 
E
E
Skrivet av: Gäst

Vad väljer man för glödlampstyp om man har dimmer?
 
E
Skrivet av: Gäst

Jag förstår vitsen med lågenergilampor där lamporna används nästan dagligen. Men hur gör man när vindslampan som hållt i 30 år går sönder. Hur räknar man hem ett byte till lågenergilampa?

Kanske man skall hamstra om det nu inte är för sent?
 
E
Skrivet av: Gäst

Man säger att eftersom de nya lamporna ska hålla så länge, så ska man tjäna in kostnaden. Men om nu tekniken går framåt och det kommer bättre produkter, innebär ju det det att man får byta lampor flera gånger och betala dyrt varje gång...
 
E
Skrivet av: Gäst

Hej!
Till min krona har jag funnit LED kronljus, både med och utan skruv-form i butiken ljusinspiration.
De lyser snyggt och jag är mycket nöjd
Mvh
Nina
 
E
Skrivet av: Gäst

Har i min utställningslokal bl a 22 st armaturer som jag hitintills inte lyckats få någon lågenergilampa att fungera, oavsett fabrikat. Har tom provat med att klippa ner konan före gänggången så lampan skall nå ner till mittenkontakten. Hur lång tid kan det att tjäna in en ny armatur?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.