Sverige satsar på ett hus som kan fånga upp solenergin ur olika vinklar när vi för första gången deltar i den gigantiska internationella solenergitävlingen Solar Decathlon.

Du kan läsa artikeln här: Chalmers tävlar i energieffektivt byggande i Kina
 
E
Skrivet av: KnockOnWood

Göta Petter!

Så studenter gör inget annat än tittar på TV och sover?

Var arbetar/pluggar/skriver de?
Ocj hur gör de när pojkvännen/flickvännen kommer på besök?

Är det verkligen studenter som har konstruerat detta?
Inte åt sig själva väl.
 
E
Skrivet av: Team Sweden

Hej! Kul att du kommenterar - viktiga synpunkter!
1. Det finns två fina arbetsytor för studier och liknande, vilket syns på en fullständig planritning. Skulle alla fyra studenter vilja studera samtidigt och enskilt så kan förstås även kök och allrum användas.
2. Vi har medvetet tagit konceptet väldigt långt. Halo är ett projekt där vi som studenter kan testa saker och tänja på gränserna. Vi ser inte Halo som den enda rätta vägen för framtidens studentboende, utan snarare som ett alternativ och "debattinlägg" som kan passa väldigt bra för vissa studenter. Vi tror starkt på att vi för en hållbar framtid måste lära oss dela saker - kanske även där en svensk känner sig obekväm! (Men visst, har man ett stadigt förhållande och ens respektive saknar lämpligt alternativ så kanske Halo är fel plats att bo...)
Mvh, Team Sweden
 
E
Skrivet av: j-o

Meningen:
"studenter kan lära sig saker av varandra, dela kunskap, rutiner och annat. Om en person källsorterar kanske den kan lära de andra att göra samma sak."
Är ju lite kul och man undrar om den är på allvar! Snarare så blir det ju så att om en struntar i att städa så blir alla lidande.
 
E
Skrivet av: Team Sweden

Hej!
Problem uppstår överallt där människor samlas - familj, arbetsplats, skola, osv, och givetvis likaså i ett kollektivt boende. Att lära sig hantera den typen av konflikter som du nämner är på ett sätt kanske en av de viktigaste sakerna man kan lära sig i Halo! Det finns givetvis personer som har negativa upplevelser från kollektivboenden, men vi har även (utanför vår egen grupp) träffat studenter som älskar livet i den typ av studentkollektiv som finns idag.
Mvh, Team Sweden
 
E
Skrivet av: andersmc

Att vi inte tävlar så ofta med solhus i Sverige beror väl i först hand på att vi inte har så mycket sol här.

Men det är verkligen intressant att se, och försöka förstå hur de resonerar. Om man nu har så lite yta som 60m², varför bygger man då så att det blir nästan helt omöjligt att utnyttja ytan? Varför ritar man huset för att passa någon slags påhittade idealstudenter, som inte finns i verkligheten?
 
E
Skrivet av: Team Sweden

Hej Anders!
I en etta på 18kvm får en student plats med en säng, ett pentry, en bokhylla och kanske ett litet skrivbord. I Halo har en student 15kvm (60kvm delat på fyra studenter) och får då tillgång till ett stort kök som kan rymma 10 personer för en middag, bra studieyta, och ett stort vardagsrum. Den runda formen kan tyckas svår att utnyttja fullt, men vi hoppas presentera en väldigt bra lösning där utrymmet används både effektivt och spännande.
Mvh, Team Sweden
 
E
Skrivet av: adekvat

Hampa! Smärta är en dygd och Nils Bejerot vår guru, ska Sveriges bidrag bli ett haschhus? På det här sättet kan vi inte klara intoleransen och nollvisionerna.
 
E
Skrivet av: Team Sweden

Hej!
Tänk så här: Om huset börjar brinna så dör man i alla fall lycklig!

(Vi i Team Sweden vill i största mån använda ekologiska och förnyelsebara alternativ. Industrihampa är en produkt som både klarar våra energikrav och krav på ekologi.)
Mvh, Team Sweden
 
E
Skrivet av: Rickard

Energikrav och ekologi? Är inriktningen enbart sverige? I så fall inte speciellt bra isolering ur någon synpunkt.. I asien, definitivt inte med den kraftiga fukten. Hitta bättre isolering som håller internationellt, foamglas kanske?
 
E
Skrivet av: Rickard

Problemet med varma länder typ Asien är att man kyler huset, fukten vill gå in i huset istället för som i sverige där den generelt vill gå ut. så man behöver sätta ett tätt skikt på utsidan med mycket bra isolering för att att hålla värmen och fukten ute. I kallare länder får man vända väggarna ut och in så att säga. Eller hur tänker ni?
 
E
Skrivet av: Team Sweden

Hej Rickard!
Det gäller absolut att tänka till! Men vi har många som försöker slå sina kloka huvuden ihop - allt från masterstudenter till professorer till materialleverantörer. Det är förstås svårt läge att utforma huset både för Kina och Sverige, men eftersom vårt mål är att det i slutändan ska hamna i Sverige, och endast kommer stå uppe ett par veckor i Kina så tror vi inte att det kommer bli allt för stora problem. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att detta fortfarande är ett studentprojekt och det är just de här problemen som våra ingenjörer lär sig mest av! Hur sedan slutresultatet blir, ja det återstår att se om de får göra "omtenta" ;-)

Vi håller för tillfället på att bygga några testväggar i full skala. Förhoppningsvis ska det kunna hjälpa till att reda ut detaljerna för oss!
Mvh, Team Sweden
 
E
Skrivet av: Ingengören

Tycker detta är ett intressant projekt, kul att Sverige får möjligheten att visa upp sig och visa vad vi kan. Formgivningen är tilltalande utan räta hörn för att reducera vindlaster/energiförluster, bra tänkt där! Tycker inte man ska haka upp sig på detaljerna i byggsnitten, de löser man alltid! Imponerade 3D-modell ni byggt upp huset i, vad är det för ritverktyg ni använt? Tar ni ut ritningar direkt från 3D-modellen till produktionen?
 
E
Skrivet av: Team Sweden

Hej!
Tack för berömmet, alltid uppskattat :)
Vi ritar använder flera ritprogram och simuleringsprogram, men i första hand skapas modellen i Revit. Där är tanken att man ska kunna stoppa in det mesta i en och samma modell! Ritningarna spottar vi sedan ut därifrån, tricket är bara att lära sig rätt inställningar så att de kommer ut på ett fint och läsbart sätt... När man väl får det att fungera är det ett väldigt tacksamt verktyg - ändrar man något sent i projektet så sker ändringen på alla ritningar, till skillnad från traditionellt ritande då en sen ändring innebär att man gör om från början.
Mvh, Team Sweden
 
E
Skrivet av: Eddie Ellman

Ser spännande ut. Skulle det gå att bygga ett hus som detta här i södra Sverige?
Och i så fall - hur mycket skulle det rimligen kunna kosta?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.