Hej!

Vi är tre chalmerister som startade dessa trådar ett tag tillbaka.

http://www.byggahus.se/forum/studenter/220946-nagra-fragor-till-er-villaagare.html
http://www.byggahus.se/forum/studenter/222196-er-hjalp-ett-chalmers-projekt.html

Och jobbar just nu på vårt skolprojekt: dokus.se

Vi har sedan i september varit på jakt efter ett innovativt sätt att göra livet enklare för husägare. En av de vanligaste frågorna vi stötte på i vår research var "vad kostar det?..", och vi bestämde oss för att försöka skapa en gratistjänst för konsumenter att mellan tummen och pekfingret uppskatta vad en renovering i deras hus kan kosta. Vi tror att människor idag har för lite tid, och att en snabb sökbar tjänst på en av landets vanligaste frågor har en plats på internet. Dessutom har vi en idé om att vi och ni kan samarbeta och hjälpas åt för att skapa en oberoende instans att gå till innan vi pratar med hantverkare, för att skapa en mer transparent och tryggare tjänstemarknad. Första steget på renoveringsresan, helt enkelt.

Vi är i väldigt tidigt stadie, och kalkylerna kommer så klart byggas ut med fler valmöjligheter och bättre precision, men för tillfället tar vi gärna emot er feedback på tjänsten och försöker vara så aktiva så möjligt i diskussionerna.

Ni hittar vår renoveringskalkyl på dokus.se, och där kan ni läsa mer om hur tjänsten fungerar.

Tack på förhand!
 
Redigerat:
  • Gilla
Granisen
  • Laddar…
Jag har testat den där sidan dokus.se, och jag har ett par frågor:

De där kostnaderna man får fram, är de baserade på någonting eller har ni bara fyllt i siffror på måfå, för att testa att sidan fungerar?

Varför ska man gissa?

När man ska göra en uppskattning, så är det verkligen en uppskattning. Allting är bara väldigt grova gissningar. Ändå presenterar ni resultatet med fyra signifikanta siffror. Hur tänker ni där?
 
Redigerat:
Tack för feedbacken!

1. Siffrorna är i dagsläget baserade på bland annat standardnyckeltal inom branschen, underhållshandböcker för byggingenjörer och googlande från vårt håll. Vi är mycket väl medvetna om komplexiteten att uppskatta vad en renovering skall kosta, men det är där vi börjar. Vi jobbar aktivt med att göra uppskattningarna bättre hela tiden genom att analysera historiska offerter och ta input från hantverkare. Uppskattningarna blir nog också bättre när vi lägger till fler parametrar (viktigt att det inte blir för komplicerat för lekmän). Dessutom vill vi också ge användaren mer möjlighet att "leka med" kalkylen och se kostnadsstrukturen mer tydligt, samt göra det möjligt för privatpersoner att dela med sig av egna erfarenheter och offerter.

2. Vi arbetar med en hypotes om wisdom of the crowds, vilket innebär att en stor grupp lekmän och "icke-experter" tillsammans ofta kan ha mer rätt än en "expert". Detta är vetenskapligt säkerställt när det gäller att gissa vikten på en ko man tittar på, eller för klassiska utslagsfrågor, exempelvis "hur många pärlor finns i burken?" Vi testar om det fungerar för renoveringar, men gissningarna påverkar inte kalkylerna förrän vi vet mer. Det är också vårt sätt att göra det lite roligare, och vi hoppas att användare inte känner sig irriterade över att behöva gissa. Skulle så vara fallet försvinner det nog med tiden.

3. Bra fråga. Nästa steg är att utveckla ett prisspann på ett bättre sätt, och visa mer skillnad i standard/lyx renoveringar. För tillfället har vi valt att visa en till synes exakt siffra för att vi saknar underlag för att skapa ett riktigt spann, och istället vara tydliga med att det är ungefärlig kostnad vi pratar om.

Förstod jag dina frågor rätt?
 
Jag fyllde i renovera kök.
inredning:lyx
bänkyta: 8m
golv:plastmatta
nytt kakel
måla väggar
nya vitvaror
Summan blev 67000:-
Tanken med sidan är god, men med en så pass missvisande kalkyl känns det väldigt oseriöst.
Ni får nog jobba vidare på den där algoritmen samt indatat till den.
 
Tack för feedbacken!

Vi jobbar på att göra uppskattningarna bättre, och tyvärr råkar kök och badrum vara det svåraste och mest missvisande just nu. Håll utkik efter uppdateringar :)
 
Provad med lite olika renoveringar, och jag förstår inte vad för nytta sajten gör...? Alla kalkyler verkar vara riktigt missvisande.
 
Tack för feedbacken!

Vi förstår absolut din inställning. Nyttan försöker vi beskriva i originalposten, men det är som sagt väldigt tidigt. Visionen är att skapa en oberoende instans som sparar en tid när man är tidigt i renoveringsfasen, och att ha lite underlag när man tar in offerter och utvärderar dem. Tror du en sådan tjänst kan ha nytta?

Vi jobbar väldigt mycket med att göra kalkylerna bättre, och någonstans måste man börja. Det kommer dröja innan vi står bakom siffrorna helt och hållet!
 
Jag får hålla med tidigare inlägg, uppskattningarna är sämre än dåliga, Att putsa om vårat hus skulle kosta 10kr....
med så dålig funktion kommer ni att förstöra intresset och förtroendet innan ni fått ordning på siten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.