Precis. "Skarpa" HC2 har både och. Så här skrev jag i HC2-tråden:
Jag har till min HC2 än så länge tre script.

1) Tänd fönsterbelysningen i köket. 6 på vardagar och 8 på helger. Släck 25 minuter efter soluppgången. Tänd inte alls om släcktiden är före tändtiden.

2) Tänd fönsterbelysningen i köket 25 minuter före solnedgången. Släck 22:15 på mån-tor och sön och 01:00 på fre-lör. Tänd inte alls om släcktiden är före tändtiden (med kompensation för efter midnatt).

3) Dimma upp taklampan i sovrummet på morgonen mån-fre. Dimningen sker jämnt från 0-100% under 30 minuter.

Alla värden är programmerade med parametrar som gör det enkelt att ändra funktionen, till exempel dimma från 70-50% på 9 minuter i stället.

Inget av ovanstående hade varit i närheten av möjligt utan LUA.

Samtidigt så har jag läst några poäng programmering och att åstakomma ovanstående hade nog varit svårt om min bakgrund hade varit annorlunda.
Om du tittar sist i HC2-tråden så har jag lagt in mina script. Ett av dem är kommenterat rad för rad. Kolla där om det ser bekant ut.
 
Jag har funderat lite med på lite-modellen, men inte kommit fram till om den är för "svag" eller om den verkligen funkar. Menar, 5300 kr för den vanliga modellen är liiiiite väl dyrt ändå för en sån här sak med tanke på vad man får, speciellt om man jämför med andra enheter.
Hur som helst, De här scripten du skapat, t.ex. att tända och släcka lampor vid olika tider, de är ju så grundläggande att de måste ju gå att göra med deras grafiska gränssnitt väl? Om inte, vilken del är det som gör att det inte går?

Jag förstår ju att det såklart blir mer flexibelt med lua och det är bättre att ha en enhet som stödjer det än inte, men att betala 2500 kr för att få ett scriptspråk låter inte helt rätt, och om lite-versionen som saknar detta språk är "värdelös, oanvändbar" (många verkar uttrycka det så) så undrar man ju varför den ens finns och vad det är tänkt att man ska ha den till.
 
Floaf: Du ställer frågan lite fel kan jag tycka. Självklart fungerar HCL (HC Lite) och den är nog tillräckligt kraftfull. Men du måste fråga dig vad din ambition är.

Är den bara att tända och släcka lampor på givna tidpunkter och när solen går upp/ned. Ja då fungera HCL perfekt, den är basic helt enkelt - grundläggande saker går att göra.

Är din ambition att kontrollera mer än lampor, införa relativa tidpunkter (utöver exakt sol upp/ned, t.ex. tända lampor innan solen går ned), kombinera flera uttrycka i OR och AND i mera komplexa utvärderingar. Ja då kommer du tvingas till HC2.

Om du anser att HC2 är för dyr, så kan du ju börja med Vera Lite - precis som jag gjorde - och sedan när du känner dig mogen eller tycker att du vuxit ur Vera'n (vilket inte är givet, den är okej - men den har tydliga begränsningar om än dess app lösning är extremt flexibel och Vera'ns största tillgång) så kan du ju då byta till HC2 - precis som jag gjort.

Mao är du priskänslig, ta en Vera Lite före en HCL. Men vill du ha stabilitet och trygghet, hosta upp flis för HC2.
 
Tack för svaret.
Alltså, priskänslig och priskänslig. Jag är egentligen intresserad av att veta vad man egentligen får extra för att betala dubbelt så mycket för enheten. Som jag förstått det så är HC2 mer eller mindre en vanlig PC med atom-processor som kör linux och därför drar en del mer ström en HC Lite, som är ARM-baserad.
Så antingen väljer man HC2, som kostar en massa och känns lite väl överdriven prestandamässigt, men har scriptstöd, eller så väljer man HC Lite, som prestandamässigt lätt skulle klara av att köra script också, men där de tyvärr valt att lägga in tydliga mjukvarubegräsningar.
Nej, det känns lite frustrerande bara :) Men du som har testat lite olika enheter och nu fastnat för HC2, anser du att det inte finns någon motsvarighet till HC2 hos något annat märke? När du säger stabilitet och trygghet, är HC2 verkligen stabilare och tryggare än HC Lite/Vera Lite t.ex. eller bygger det på att man borde få ett stabilare system för att man betalar mer?
 
Min f.d. Vera Lite krävde nattlig omstart för att fungera - min HC2 har aldrig startats om sedan jag installerade den.

Om valet är mellan Vera Lite (1300 sek?) och HCL (2300?) så skulle jag välja Vera Lite 10 dagar av 10. Detta för att den inte har några mjukvarubegränsingar utan mera är känslig för mängden devices som installeras - och det kan man leva med. Vera'n är också mycket flexibel med sina appa (som per definition krävs, PLEG är ett sådant krav som dessvärre numera kostar ytterligare license pengar).

HCL som produkt känns fel, för många begränsningar.

Om du är känslig för elförbrukningen, på denna nivå (Intel Z-Atom vs ARM) - ja då undrar jag varför du har så många lampor.... En Vera Lite drar inte mycket och har inbyggda batterier, så den är ju också strömsnål. HC2 drar säkert mera, men ja det är nog mindre än 20w effektivt så 17on vet om det är något som man ens behöver räkna på. Känns som att skjuta mygg med hagelbössa om man jagar på den sidan...
 
OpiMaza
HCL fungerar som sagt jättebra och är snabb nog (har haft en) men så fort du vill göra något som tex tända dina lampor innan solen går ner, som jag tycker är en standardgrej (finns på vera) så går det inte. Det är en ny mjukvara på gång (4,0) men frågan är när den dyker upp och då är väl mycket möjligt att detta är löst då.
Köp en och testa vettja, du har ju ångerrätt i 2 veckor.
Vera är ju som Bamsefar sa ochså en mycket bra controller att börja med, o sen kan du ju byta upp dig.
Skjälv sitter jag med en HC2 nu men va envis nog och trodde jag skulle klara mig med en HCL först. (o innan det en Vera light)
 
Ok... Minimumnivån för mig är att sakerna inte ska kräva omstart varje natt för att funka, så om det finns risk för det med veran så går ju den bort direkt, det låter ju som en klar försämring att ev. lampknappar slutar funka, jämfört med att inte ha någon hemautomation alls :)
Och självklart har du rätt i att strömförbrukningen i sammanhanget säkert kan försummas. Det är mest det här med priset, att man betalar mycket och då får man också mycket prestanda, men det är prestanda man inte behöver för att tända och släcka lite lampor, även om det är via script.
Men som du säger så verkar Lite-modellen vara konstigt begränsad, även om övriga specar på den känns helt ok så den känns inte heller bra. Det kanske är så enkelt att allt annat än HC2 är så dåligt att det inte ens borde säljas vilket gör HC2 till det enda valet som är ok :) Jag gillar inte riktigt vart det här lutar men man får väl acceptera kostnaden.
En annan fråga, hur upplever du att enheter funkar i z-wavenätverket? Räcker det med att ställa in dem en gång och sen funkar de för all framtid eller tappar de kontakten så man måste starta om/lägga till dem i nätverket igen ibland och så?
 
OpiMaza skrev:
HCL fungerar som sagt jättebra och är snabb nog (har haft en) men så fort du vill göra något som tex tända dina lampor innan solen går ner, som jag tycker är en standardgrej (finns på vera) så går det inte. Det är en ny mjukvara på gång (4,0) men frågan är när den dyker upp och då är väl mycket möjligt att detta är löst då.
Köp en och testa vettja, du har ju ångerrätt i 2 veckor.
Vera är ju som Bamsefar sa ochså en mycket bra controller att börja med, o sen kan du ju byta upp dig.
Skjälv sitter jag med en HC2 nu men va envis nog och trodde jag skulle klara mig med en HCL först. (o innan det en Vera light)
Mmmm, det känns ju som att det lutar åt en HC2. Vet nån om det är en HC3 på gång som man bör vänta på eller är HC2 den allsmäktige guden som kommer regera ett bra tag framöver?
 
HC2 fick en, helt ointressant, hårdvaru uppgradering för en tid sedan då Intel lade ned det gamla moderkortet och man tvingades byta till ett annat - men allt är identiskt, man fick två extra USB portar (som inte går att använda ändå så...). Så nej någon HC3 tror jag inte på - h/w plattformen räcker helt enkelt. Det bara fungerar är ett annat uttryck som jag brukar nyttja.

Jag har då gått från Nexa / Telldus till Vera Lite till Fibaro HC2:
- Med Nexa så tändes inte alla lampor alltid, och det var helt klart sisådär med tillförlitligheten.
- Med Vera Lite så fungerar alla enheter hela tiden, men Veran ja den gav ju upp lite då och då varpå jag införde nattlig omstart och då vart den nästan perfekt i drift men inte alltid. Dock fungerade alla script - det vara mest gränssnittet som ballade ur och det vart iofs seeeeeeeeeeegt - dvs det tog tid att tända en lampa när man rörde sig framför en rörelse sensor...
- Med HC2 så är allt mycket stabilt, rappt gränssnitt och trevligt. Men det är inte lika flexibelt som Vera med dess app upplägg - dvs plug ins. När det släpps för HC2 är det spel mot enkelt mål förhoppningsvis, men det kommer säkert vara buggar i den HC2 programvaran precis som Veras superbuggiga kod... Återigen HC2 är milsvidd bättre än Vera - så är det dessvärre bara. Jag har haft EN död device i HC2 (aldrig några i Vera) - men efter att den kickades igång så har det för det mesta bara fungerat. Vid ett tillfälle fick jag iofs en extra virtuell switch från ingenstans - en omkonfiguration av parametrarna på den enheten (hallen i mitt fall) fixade detta.

Z-Wave som grundläggande nätverk är således att anse som extremt stabilt. Det spelar ingen roll om det varit Vera eller HC2 - jag har aldrig haft strul med mina enheter som varit inkopplade. Det bara fungerar, en gång in och sedan tickar det på.

Sist: Som jag ser det så kommer man behöva skriva script rätt snabbt, och det är bara HC2 och Vera som ger det - HCL är för begränsad. HCL kanske duger till landet och det enklaste enkla - men det är nog där gränsen går. HCL är för dyr för sina begränsingar, och är man på budget så skall man definitivt välja Vera Lite.

Men vad man än väljer så kommer det kosta pengar. En Fibaro puck (switch/dimmer modul) kostar en 500-ing. En bunt sådana, säg 20, och du har brännt 10 kkr. En HC2 för 5.3 eller en VeraLite för 1.3 - ja det skiljer, och ja Veran ger dig 8 extra fibaro puckar, men tja du väljer - hacker (VeraLite) eller dreamer (HC2).
 
Floaf skrev:
De här scripten du skapat, t.ex. att tända och släcka lampor vid olika tider, de är ju så grundläggande att de måste ju gå att göra med deras grafiska gränssnitt väl? Om inte, vilken del är det som gör att det inte går?
Jag ville till exempel att "mysbelysningen" ska tändas innan solnedgången. Det går inte. (Det kanske går, men inte uppenbart hur).

Det grafiska gränssnittet har bara triggers för 15/30/45 minuter efter soluppgång/-nedgång. Det är möjligt att det går att lösa genom att vänta 23 timmar och 45 minuter och på så sätt trigga på solnedgången kvällen innan.

Jag ville även att det inte skulle tändas om släck-tiden är före tändtiden. När det inträffar (och det gör det kanske på sommaren) så är ju lamporna tända när de ska vara släckta och tvärt om.

Det kanske går att lösa detta grafiskt. Men jag vill inte ha en plottrig lösning utan en ren där jag enkelt kan ändra mina in-data på ett enda ställe utan att hela scriptet ramlar i bitar.

När jag kodar kan jag göra komplicerade lösningar, det är ok. Men när de är på plats så ska det banne mig vara enkelt att göra ändringar. Och där faller det grafiska.
 
Bamsefar skrev:
HC2 fick en, helt ointressant, hårdvaru uppgradering för en tid sedan då Intel lade ned det gamla moderkortet och man tvingades byta till ett annat - men allt är identiskt, man fick två extra USB portar (som inte går att använda ändå så...). Så nej någon HC3 tror jag inte på - h/w plattformen räcker helt enkelt. Det bara fungerar är ett annat uttryck som jag brukar nyttja.

Jag har då gått från Nexa / Telldus till Vera Lite till Fibaro HC2:
- Med Nexa så tändes inte alla lampor alltid, och det var helt klart sisådär med tillförlitligheten.
- Med Vera Lite så fungerar alla enheter hela tiden, men Veran ja den gav ju upp lite då och då varpå jag införde nattlig omstart och då vart den nästan perfekt i drift men inte alltid. Dock fungerade alla script - det vara mest gränssnittet som ballade ur och det vart iofs seeeeeeeeeeegt - dvs det tog tid att tända en lampa när man rörde sig framför en rörelse sensor...
- Med HC2 så är allt mycket stabilt, rappt gränssnitt och trevligt. Men det är inte lika flexibelt som Vera med dess app upplägg - dvs plug ins. När det släpps för HC2 är det spel mot enkelt mål förhoppningsvis, men det kommer säkert vara buggar i den HC2 programvaran precis som Veras superbuggiga kod... Återigen HC2 är milsvidd bättre än Vera - så är det dessvärre bara. Jag har haft EN död device i HC2 (aldrig några i Vera) - men efter att den kickades igång så har det för det mesta bara fungerat. Vid ett tillfälle fick jag iofs en extra virtuell switch från ingenstans - en omkonfiguration av parametrarna på den enheten (hallen i mitt fall) fixade detta.

Z-Wave som grundläggande nätverk är således att anse som extremt stabilt. Det spelar ingen roll om det varit Vera eller HC2 - jag har aldrig haft strul med mina enheter som varit inkopplade. Det bara fungerar, en gång in och sedan tickar det på.

Sist: Som jag ser det så kommer man behöva skriva script rätt snabbt, och det är bara HC2 och Vera som ger det - HCL är för begränsad. HCL kanske duger till landet och det enklaste enkla - men det är nog där gränsen går. HCL är för dyr för sina begränsingar, och är man på budget så skall man definitivt välja Vera Lite.

Men vad man än väljer så kommer det kosta pengar. En Fibaro puck (switch/dimmer modul) kostar en 500-ing. En bunt sådana, säg 20, och du har brännt 10 kkr. En HC2 för 5.3 eller en VeraLite för 1.3 - ja det skiljer, och ja Veran ger dig 8 extra fibaro puckar, men tja du väljer - hacker (VeraLite) eller dreamer (HC2).
Tack för infon. Jag har inte haft något sånt här alls tidigare och Nexa har jag inte sett som ett alternativ eftersom det saknar feedback så man aldrig kan lita på att det faktiskt funkar. Det var först när jag träffade på z-wave som det kändes som att faktiskt är nåt som kan funka. Sen verkar ju just Fibaros enheter vara de enda som är designade och snygga vad jag sett so far. Som du säger så är det ju en ganska stor investeringskostnad och då vill man ju att det faktiskt är lösningen som kommer funka. Om man placerar enheter i väggar och bakom brytare så vill man ju inte att de ska sluta fungera då och då.
Jag håller med om att HC Lite är för dyr för det man får om man får mer funktionalitet för Vera Lite, som kostar hälften så mycket (bortsett från att den ev. är instabil då).
Men då så, då känns det som att alternativen försvunnit, det gör det ju enkelt :)

Sorry för lite off topic, men en annan fråga som jag tror någon ställt på ett annat forum är hur fibaros brandvarnare fungerar utan controller. Vissa säger att den inte funkar om den inte har kontakt med controllern, men det känns ju lite väl efterblivet. Om strömmen går så får ju inte en brandvarnare (som går på batteri) sluta funka för det. Har du någon erfarenhet av dessa?
 
Nyfniken skrev:
Jag ville till exempel att "mysbelysningen" ska tändas innan solnedgången. Det går inte. (Det kanske går, men inte uppenbart hur).

Det grafiska gränssnittet har bara triggers för 15/30/45 minuter efter soluppgång/-nedgång. Det är möjligt att det går att lösa genom att vänta 23 timmar och 45 minuter och på så sätt trigga på solnedgången kvällen innan.

Jag ville även att det inte skulle tändas om släck-tiden är före tändtiden. När det inträffar (och det gör det kanske på sommaren) så är ju lamporna tända när de ska vara släckta och tvärt om.

Det kanske går att lösa detta grafiskt. Men jag vill inte ha en plottrig lösning utan en ren där jag enkelt kan ändra mina in-data på ett enda ställe utan att hela scriptet ramlar i bitar.

När jag kodar kan jag göra komplicerade lösningar, det är ok. Men när de är på plats så ska det banne mig vara enkelt att göra ändringar. Och där faller det grafiska.
Jag förstår dig. Det ska inte ta en massa tid att göra hyfsat enkla saker. Framför allt så vill man ju förstå hur saker funkar efter ett år när man är inne och tittar på det igen :)
Läste på lite mer om det här grafiska gränssnittet och som du säger så verkar det bli väldigt omständligt så fort man börjar tänka utanför ramarna. Lite trist egentligen men det är väl inte direkt lätt att göra ett grafiskt blockbaserat skriptverktyg för mer avancerade händelser.
Men det är bra med sån här input, om det är nåt som är dyrare än att köpa en HC2 så skulle det ju vara att köpt något annat först för att inse att den inte räcker till och sen ändå köpa en HC2 :)
 
Floaf skrev:
Men det är bra med sån här input, om det är nåt som är dyrare än att köpa en HC2 så skulle det ju vara att köpt något annat först för att inse att den inte räcker till och sen ändå köpa en HC2 :)
Been there - done that.

Det är det jag försöker förmedla på mitt kanske något klumpiga sätt. En HCL eller VeraLite är en kompromiss - har du råd att ta den kompromissen med risk att uppgradera senare när du inser att du antog fel eller ser du det i det längre perspektivet och gör rätt från början?
 
Jag velade ganska länge innan jag valde HC2. Ville väl ha en hela tiden men tyckte precis som du att den var dyr. Det som gjorde att jag ändå slog till var att det fanns väldigt lite negativt att läsa om HC2 till skillnad mot Vera och Zipabox. HC2 är den enda som kan uppdatera mjukvaran i Fibaros brandvarnare och Wallplug. Ser man det dessutom lite långsiktigt så är ju controllern en ganska liten investering. Har redan lagt betydligt mer på pluggar. Sen ska jag inte sticka under stolen med att jag gillar att hålla ihop märken det brukar oftast fungera bäst.
 
Ja men exakt! Jag lyckades ju snöa in på den med men ja, dyr! Men den ser helt ok ut och som sagt, deras väggpluggar och brandvarnare är ju de första som faktiskt ser ut som nåt man inte vill gömma bakom en soffa och det är skönt att ha prylarna från samma tillverkare. Det var väl därför jag försökte intala mig att deras HC Lite borde vara perfekt, men den är ju inte direkt billig heller så då kan man ju lika gärna köra på HC2, alternativen har har liksom tagit slut. Tack för all hjälp! Det finns uppenbarligen inga genvägar till det perfekta z-wavenätet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.