D09 skrev:
Jag brukar iofs inte vara rädd för att spela på min "okunskap" men skulle nog skjuta av en säkring om någon nedvärderade som tidigare inlägg typ lilla du etc
Jag tror du medvetet eller omedvetet har hittat något viktigt, och det är att säljproffs som kan saker VILL få en rak fråga om hjälp. Det tilltalar dem och väcker deras önskan att visa vad de kan. Arbetar man i ett serviceyrke och har yrkesstolthet så är det precis sådant man skall gå igång på, och gör man inte det - ja då hör man inte hemma där. Jag gör precis som du, och inte bara på bygghandeln, utan i klädaffären, banken, gymmet osv. Och då kan jag lugnt säga att man inte kan håna eller köra över mig. Jag sitter med en saftig ränterabatt på huset, stadig bra rabatt på allt hos färghandlarn, osv.

Att vara självsäker betyder inte att man måste kunna allt, snarare tvärtom.

Men sedan måste jag också medge att första gångerna jag drog runt på proffshandeln (där billigaste nivån är typ dewalt) bland 95% hantverkare, så kände jag mig också rätt bortkommen.
 
  • Gilla
D09
  • Laddar…
Har inte läst igenom hela tråden. Men jag kan hålla med om att det inte är riktigt förtroendeingivande när personalen på resp. avdelningar måste läsa sig till svaret på förpackningen. Jag har jobbat på två olika av de stora byggvaruhusen och är idag mycket skeptisk till folk som jobbar där. Den ena som riktade sig mer till privatpersoner hade en hel drös dagdrönare som inte visste ett skit om sina produkter förutom det man kunde läsa på förpackningen. Och bad du någon svara på en fråga som inte gällde dennes avdelning verkade det stå helt stilla innanför pannbenet. Kunder var en plåga att hjälpa och bästa stunderna på hela dagen var raster och när kunde smyga undan och slippa jobba. Den andra riktade sig mer till hantverkare och har då marginaler därefter, som givetvis hantverkarna får sjuka rabatter på. De har nu på senare tid för att överleva tvingats se över detta idiotsystem och genomfört flera stora prissänkningar för att locka in privatpersoner. Där jobbade det mest äldre gubbar...och några damer i butiken/kassan. Dessa herrar stoltserar med att de har jobbat så länge i branschen och kan allt. Frågade du gubben ute på brädgården en fråga som avvek det minsta från standardfrågorna eller vart man hittar t.ex. en säck finbetong hade han inte den blekaste aning om vart den fanns eller hur den ska användas för det var inte hans avdelning och har aldrig varit det under de 15-20 år han jobbat där. Nu vill jag inte spy galla över alla som jobbar i byggvaruhus då det ofta finns 2-3 personer i varje som anstränger sig till det yttersta och faktiskt har riktigt mycket kunskap. Sen ska man ju inte förringa de som inte vet ett skit men ändå försöker sitt yttersta, oftast yngre nyanställda, vilka förmodligen är de som en dag tar över efter föregående.
 
Mitt tips är att du ska handla allt byggmaterial i Ödeshög. Kunnig och vänlig personal med förståelse för kundens behov.

...och Näe, jag jobbar inte med att kränga byggmaterial i Ödeshög. Jag är en nöjd kund!
 
Stenolofanders skrev:
Mitt tips är att du ska handla allt byggmaterial i Ödeshög. Kunnig och vänlig personal med förståelse för kundens behov.

...och Näe, jag jobbar inte med att kränga byggmaterial i Ödeshög. Jag är en nöjd kund!
Låter som ett bra tips. Fast lite opraktiskt, kanske, om man inte bor just i Ödeshög. Det är väl en tre mil till närmsta grannsamhälle? Och ännu längre till alla andra samhällen?

Och, gäller det generellt i Ödeshög, att alla firmor har kunnig och vänlig personal med förståelse för kundens behov? Eller finns det bara en bygghandel i Ödeshög?
 
Detta påminner mig om en historia pappa berättat om hans frieri till mamma. Detta var under samma tidpunkt som de renoverade sitt hus. Farsan svängde in till en juvelerare på Stureplan i byggkläder. Först ville ingen hjälpa honom, men när de fick klart för sig vilken prisklass han tänkte sig så kom det fram både förfriskning och tilltugg medans han fick hjälp :p

Sensmoral, döm aldrig en kund efter kläderna de bär
 
Redigerat:
Tyvärr är mina erfarenheter av "proffsbutiker" dålig. Det enda som funkar är att läsa på själv och sedan handla där det passar dig och plånboken bäst.
 
Min poäng är att servicen, kundtillvändheten, mångsidigheten och kunskapsnivån hos personalen enligt min erfarenhet generellt är bättre på små orter än på större orters byggvaruhus. Vilket var vad som efterfrågades.

andersmc skrev:
Och, gäller det generellt i Ödeshög, att alla firmor har kunnig och vänlig personal med förståelse för kundens behov? Eller finns det bara en bygghandel i Ödeshög?
1) ja.
Nån enstaka är vier, nån annan löen, en tredje hörker och en fjärde pingstvän. Ingen av dem har råd med ett dåligt rykte.

2) nej.
Det finns flera butiker och firmor med olika specialiseringar, färg, VVS, järnvaror, maskinservice och allmän bygghandel.

Ödeshög ligger vid E4. "Alla" har vägarna förbi Ödeshög några gånger årligen. Alla i Ödeshög har mycket lätt att åka nån annanstans för att handla, eller nyttja näthandeln om de vill. Ingen handlare "drar nytta av det goda affärsläget"...
 
Redigerat:
M
Stenolofanders skrev:
Nån enstaka är vier, nån annan löen, en tredje hörker och en fjärde pingstvän
:x..
 
  • Gilla
Herr_JT
  • Laddar…
Stenolofanders skrev:
Nån enstaka är vier, nån annan löen, en tredje hörker och en fjärde pingstvän. Ingen av dem har råd med ett dåligt rykte.
Så inte nog med att det är väldigt långt att köra, man måste dessutom lära sig ett nytt språk?
 
  • Gilla
Stenolofanders
  • Laddar…
Jag har personligen blivit bra bemött i byggvaruhus (stormarknader) och mindre bygghandlare, även första året då jag inte begrep vad säljarna sa när de frågade om jag skulle ha tvåtumtre eller tvåtumfyra (jag skulle ju bara ha en regel?!).

Däremot har jag kvinnliga bekanta som blivit sådär bemötta på byggvaruhus och bygghandlare. En tjej blev kallad för lilla gumman och fick bara ett hånflin av en manlig säljare när hon ställde i mina ögon helt relevanta frågor kring en produkt, samma frågor som jag hade ställt i hennes ställe. En ung, liten tjej - som är en fena på att renovera och gör allt själv (och råkar arbeta som byggingenjör på ett av Sveriges större byggföretag). Hon stormade ut från det varuhuset och sätter aldrig sin fot mer i den kedjan. Gissa vad samtalsämnet blev hos hennes arbetsgivare vid fikabordet sen...

En annan kvinnlig bekant gick till den lokala bygghandeln, som alltid ger mig kanonbra service, och blev tillfrågad av säljaren om hon inte kunde åka hem och be hennes gubbe åka och handla byggmaterialet istället då "han förstod vad man behövde". Det fick hon till svar på även det helt relevanta frågor om materialval. Hon bor själv i villa och gör bra mycket mer omfattande renoveringar än vad många män i samma sits hade gjort. Hon sätter inte heller sin fot på den bygghandeln igen.

Att det ska vara så svårt för personal i serviceyrken att förstå vilken badwill det orsakar om man kläcker ur sig sådana kommentarer.
 
Däremot kände jag igen mig i TS känsla då jag åkte till en textilbutik, en stor sådan, för ett par veckor sedan och letade lila tyg till en gardin. Jag kan inget om tyg, kan inte sy, men tänkte att jag borde klara av att köpa tyg - och muta någon kvinnlig bekant som jobbat som sömmerska att ordna ekvationen tyg + nål + tråd = gardin.

När jag kom in i butiken, så noterade jag först en hög med män som stod i ett hörn och hade minspel som var en kombination av "är hon inte klar snart" och "vad fan gör jag här". Någon såg ut att fundera på helgens tipsextrarad. Inte en enda karl grävde i tyger, däremot haglade det av kvinnor som for runt bland balar o hängen.

Jag insåg mina egna begränsningar på området, det stod skyltar om allt från orientaliskt till amerikanska tyger. Jag ville ju bara ha något lila? Så jag ställde mig tomhänt i kassakön för o be om hjälp. Två äldre tanter ställde sig bakom o tittade över min axel. "Ska du inte ha något lilla gosse?" (jag är 37). "Jo men jag måste få lite hjälp", svarade jag. Då fnyste den ena tanten lite och skakade på huvudet åt sin väninna. Lite som "varför skickar han inte sin fru för som begriper detta".

Jag fick i varje fall kontakt med en kassörska och bad om att få lila tyg till en gardin. Då frågade hon "ska det vara linne?". Hur faen vet man det?!?! Jag vill ha lila tyg till en gardin! (jag kan bara tänka mig minspelet på tanterna bakom denna gång).

Så ja, jag har upplevt TS känsla, fast då inte på ett byggvaruhus ;)

Ps. Jag kom hem med lila gardintyg, så släng er i väggen pantertanter. Ds.
 
  • Gilla
kontorsråttan
  • Laddar…
D09
Kom o tänka på nära jag skulle köpa min första nya bil

Inte den dyraste men lagom tänkte jag iaf, var väl runt 23 och hade fått loss pengar efter renoverat upp en lägenhet.

Hade med andra ord pengarna på kontot

Var inne på Citroën c3 pluriel, tyckte den verkade kul av någon anledning med cab funktion etc och svängde förbi återförsäljaren på Hisingen men denna var inte speciellt intresserad av att hjälpa mig.

Först fick jag nästan dra på brandlarmet för att få uppmärksamhet av säljaren.

Sen suckade säljaren högt varje gång jag ställde en fråga så jag gick därifrån och av princip så kommer jag aldrig förknippa mig med en Citroën ;)

Blev en Peugeot 206 griffe istället.

Förmodar att säljaren såg mig som en jobbig ungdom som bara var ute efter att få provköra "hans" bilar.
 
Nu har jag inte lusläst alla kommentarer, men jobbar själv inom en stor byggvaruhuskedja och kommer man till mig spelar klädseln mindre roll. Skulle säga att attityden är viktigare.
Ödmjukhet och öppenhet fungerar alltid, oavsett kunskapsnivå.
 
  • Gilla
Hemmakatten
  • Laddar…
kontorsråttan
Berglins15juli.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
corre och 3 till
  • Laddar…
haha
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.