Hej på er! Våra köpare har via mäklaren beklagat sej för att vi tagit ned alla lampor vid flytt, att de blev tvungna att anlita elektriker för att sätta upp sin egen armatur (det blev ju bara tåtar fr taket när vi plockade bort våra lampor). De vill nu ha 900kr i ersättning.
De klagade även på att de ansåg altanen ej vara rengjord/städad....samt garaget smutsigt. Altanen lämnade vi nog bara - tänkte inte på hur status bar på den (blad, grus...men inga saker lämnade, jo lite dekorstenar...) garagebrtonggolvet hade vi all hast bara sopat ut. Enl mäklaren inget att anmärka på men framförde kravet om 900kr.....Jag blir bara så paff!!!! Vad hade ni gjort/sagt?
 
Säg nej och betala ingenting. 900 kr är visserligen småpengar men om ni betalar kommer det inte att sluta där. Är de så snikna att de kommer dragandes med dessa småsaker så kommer de att hitta mera.
 
O
JAg hade aldrig orkat bry mig som köpare om såna små saker, men frågan är hur man ska lämna huset, med tanke på belysningen. Egentligen borde man väl kunna räkna med att de ska sitta uttag i taket. Om det däremot är ett krav eller inte törs jag inte svara på... Men kanske....
Tja, problemet är väl att ger man dessa människor lillfingret så tar de hela armen. Så hur löser man detta.
Jag kan känna spontant att ge dem 1000:- så slipper man höra tjafset.... men risken är som sagt att de då rycker åt sig hela armen....
Städningen har de säkert rätt i faktiskt. Det ska vara städat när de tar över.
 
Är det bara taklampor det handlar om är kravet obefogat på den punkten. Utomhus ska ni inte behöva städa annat än att klippa gräs och ta bort skräp. Hör efter om garaget och vad städningen som behövde utföras där kostade. Betala detta.

Edit: Att det inte satt uttag i taket är kanske ett fel, men ett fel de borde vetat om innan de köpte huset. Lätt att kontrollera. Man behöver inte rätta till alla fel på ett hus vid försäljning.
 
Redigerat:
Man kan inte räkna med att det sitter uttag i taket. Om det sitter sådana eller inte får man ju som säljare förvissa sig om innan köpet så man slipper bli förvånad när man skruvar upp sina lampor.

Be dom flyga säger jag.
 
Om du börjar ge pengar för saker som inte är fel så kommer de ringa vid minsta fel och kräva ersättning.
De har haft tid innan husköp att besiktiga och då ingår även el och borde då upptäckt att det inte fanns uttag i taket. Sen är det inte ens ett fel enligt mig.

Var det bara löv och liknande och inget mänskligt skräp så tycker jag att det tillhör vårstädning.
Vad hade de förväntat sig för städning av garaget? Våttorkning av golv?

Nej jag hade nekat och sagt att det är deras hus nu.
 
O
Haha, jag ger mig angående uttagen till lamporna... JAg är nog lite trött.... Det är lätt att kolla innan köp.

Oavsett, jag tycker det är löjligt av köparen att hålla på å tjafsa om 900:-

Problemet är som vi här verkar vara överens om är problemet med pengarna är om man betalar. Risken är som sagt att de inte stannar där... De känns spontant som att de garanterat kommer å fortsätta om man ger med sig på detta belopp. Jag är tyvärr ganska säker på att dessa är sådana att de tar hela armen om man ger dem lillfingret. Därför ska man nog passa sig för att betala oavsett. För det är inte så mycket pengar det rör sig om.

Visst kan man tänka sig att betala för att slippa tjafset, det är inte mycket pengar alls. Men som jag skrev ovan....
 
Man kan inte räkna med att det sitter kontakter i taket, däremot är man ju som ägare till fastigheten också ansvarig för att elanläggningen är i gott och säkert skick. Att lämna trådar fritt hängande i luften anser nog inte jag är i säkert skick (även om de är en bra bit upp i luften), där borde ni nog satt på någon form av skydd (sockerbit, toppklämma eller annat som skyddar).
Så att betala 900kr för en elektriker hade väl varit ok OM de först hade gett er chansen att åtgärda problemet själva innan de kontaktar en elektriker. (Samma med garage och altan, ni bör ju ges möjlighet att åtgärda det själva innan de tar in någon annan som gör det)

Min slutgiltiga gissning blir alltså, "Dumt av er att lämna oskyddade spänningssatta trådar i luften, men inte fog nog för att betala deras elektriker för."
 
Nu har det ju inte framgått om ledarna i tåtarna var skyddade eller ej.
 
Det beror ju lite på vilka armaturer det handlar om. Fast belysning i garage och förråd förväntar man ju sig följa med fastigheten. Bråkar dom emellertid om lampan över köksbordet så är det ju bara dumheter.
 
När vi sålde vårt nybyggda hus 2013 hade vi fastmonterade lampor i köket och de var vi tvugna att lämna med anledning av just att de var fastmonterade av elektriker och ansågs då som fast inredning i fastigheten liknande ett lysrör t ex.
 
  • Gilla
MagicFingers
  • Laddar…
Ja, så var min tanke också. Fast installerade armarturer, t.ex. lysrör i kökstak eller garage, är ju sånt man räknar med att det ska sitta kvar. Även t.ex. utelampor borde väl räknas som att de ingår i fastigheten?
 
mikael_thn skrev:
Min slutgiltiga gissning blir alltså, "Dumt av er att lämna oskyddade spänningssatta trådar i luften, men inte fog nog för att betala deras elektriker för."
Ja det var dumt. Vi hade nästan uteslutande plafonder i tak så när vi tog ned dessa åkte ju rubbet och OM köparna hört av sej kunde vi gett dem en bunt sockerbitar då de kanske felaktigt tigs ned av oss.

Men att de orkade kontakta mäklaren ang detta!

Och "skitiga altanen" hänvisade jag till att - nej vi har inte vårstädat, det låg ju tom lite snö kvar-....

Tröttsamt!!!!!
 
Den stora frågan är hur de lyckats locka dit en elektriker för 900kr :-D
 
  • Gilla
corre och 2 till
  • Laddar…
Som sagt att lämna oskyddade eltrådar är ju inte så lyckat. Och skall man vara petig så kanske en köpare som är livrädd för el inte vågar sätta eltejp på ändarna själv. Utan faktiskt måste ringa efter en elektriker för det.

Men nu hade ju elektrikern satt upp en lampa också om jag förstod det rätt, och det skall ju absolut inte säljaren behöva betala för. Så kostnaden för att isolera trådarna minus kostnaden för att sätta upp en lampa. Det skulle man kanske kunna hävda är skadan för köparen. Och den summan lär bli noll kronor.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.