Jag funderar på att köpa mitt första egna hus. Har begränsad budget och har hittat ett som ligger i ytterkanten av mitt sökområde till ok pris. Dock är detta ett renoveringobjekt från 50-talet. 82 kvm + hel källare, tegelhus m betongpannor fr 80-talet.

Någon som har en bra lista på vad som egentligen kostar när man köper hus så att jag inte missar ngt viktigt i min kalkyl?!

Den stora kostnaden är ju husköpet. Sedan tillkommer stämpelskatt, besiktningskostnad, mäklarkostnader för att sälja min BR och reavinstskatt på denna.

Oljepannan i huset ska bytas ut "pronto" - funderar på bergvärme och har begärt in offerter på en sajt för detta. Kök och badrum funkar men målet är givetvis att byta ut 70-talsstandarden på sikt, men inte akut. Källaren omdränerad på 80-talet, men det känns lite "källarfuktigt" så jag bör nog inse att detta måste göras inom en 10-årsperiod iaf (bör väl iof också påverkas av vad jag väljer för uppvärmningsalternativ i källaren, tror endast det är spillvärmen från oljepannan och ett elelement som värmer upp där nere nu...)

Nån som har gjort överslagsräkning på vad tapeter och färg i snitt kostar per kvm (om man inte har exklusiv smak och inte heller väljer det billigaste)?

Köper huset med målet att bo kvar tills jag dör, dvs förhoppningsvis 30-40 år till. Jag är relativt händig - men med lite dåligt tålamod, så jag bör inse att stora omfattande grejer ska jag leja bort för att inte ledsna helt. Jag vill ju varken hamna i den sitsen att jag inte har råd att ha kvar huset eller behöver hjälp av "Arga snickaren".
 
S
har man begränsad budget kanske man inte ska satsa på något ren.objekt.
går som inte kalkylera allt som kan va fel när man börjar riva.
 
Du kommer behöva massor av tålamod och envishet för att ha en chans med ett liknade projekt...vet du med dej att du saknar något av det så släpp tanken och köp något bättre istället.....
 
Det är väl med begränsad budget man köper renoveringsobjekt? Så har det varit för oss iaf.. hade man obegränsat med pengar (mer pengar iaf) så hade man ju köpt med andra premisser och önskemål.. Vi fick inte låna mer än x kr till vårt första hus, men kunde lägga lite pengar varje månad på renovering av huset (både spara och direktbetala vissa saker).. så i slutänden blev det ju bra trots allt..men man lever ju lite i byggkaos imellanåt.. :)

Däremot kan man ju inte köpa med allt för snåla gränser.. för det mesta blir alltid dyrare än man tror!

Vi har själva hållit våra budgetar (som vi satt upp för var sak) ganska bra, men istället har det dykt upp nya saker längs vägen.. som gjort att man fått prioritera om vissa saker som man planerat från början (som tex börjar man riva i badrummet för att byta ytskikt osv.. kan det mycket väl visa sig att trots att allt såg så bra ut från början ..så var två golvreglar ruttna efter en läcka som sipprat i flera år.. som i sin tur lagt sig på nått ställe i källaren .. som man i sin tur också måste åtgärda.. det ger ju en "merkostnad" på både badrummet och skadorna i källaren!).

Man måste bara vara sann mot sig själv när man bestämmer sig för nått sånt här.. det handlar om både pengar och tid.. och livskvalite! Det är många timmar man får kasta in själv i huset.. på både gott och ont.. jag målar gärna lister.. men periodvis vill jag inte se dom hahaha.. (två hus senare...sitter jag här igen.. och funderar på om listerna verkligen måste målas)..

Viktigt att tänka på är att ta reda på sakerna du tänker leja ut.. alltså så du får en realistisk prisuppgift som du kan budgetera för.. (de är också svårast).. men dyra saker att tänka på är ju fönster, tak, dränering, värmekälla, avlopp, kök och bad..

Tapeter och golv är ju lätt, ska du göra det själv så kollar du bara vad tapeterna kostar .. och golvet.. och så räknar du ut vad just det rummet skulle kosta dig. Tänk på att ta med underlagsfoam, tapetlim, rollers, penslar, lister (om du ska byta ut dem.. annars kolla vad en färgburk kostar.. grund och vanlig.. de räcker nog till de flesta rum isf)..

Det är värt pengarna att hitta en bra besiktningsman som kan prata.. där kan du få ovärdeliga tips (tyvärr är inte alla bra..) på vad du bör göra.. kan göra.. ska göra..kan också löna sig att lösa nån konsulttimme på nån med specialistkompetens.. tex för att kolla källarens status.. eller taket.. (nån snickare som är gammal i gården typ..).

Sen måste du också tänka på att lämna lite utrymme i budgeten för att OM din bostadsrätt tar längre tid än du trott.. på att säljas.. (vi blev sittande med dubbelt boende i ett år vi.. det var skit).

Googla info, prata med folk.. kolla saker noga.. var ärlig med tiden du orkar lägga ner på huset (och vill).. och var realistisk i budgeten.. inget är omöjligt!

MVH Sandra
 
Tak 80-120 tusen www.moditech.se använde jag, taket var 10x17 cirka 20 grader, 80 papp rotat
Dränering, cirka 100-150 beror mycket på omständigheterna
Bergvärme 120-150 tusen www.svenskkylservice.se inkl radiatorbyte på en del ställen
Rivning panna och tank 3-5 tusen rotat.
Badrum 50 tusen och uppåt, beror på standard. För 50 papp skall du kunna få plastmatta på golv och vägg, sedan beror allt på val av inredning. Tips - riv själv och släng på återinningen
Badrum gör det själv 15 tusen men ett himla slitgöra.
Kök - Jag gav 15 papp för helrenovering kök och matplats inkl nytt el. Köket kostade 0 kronor på Blocket mot att jag demonterade det, golv 3000 på Byggmax, lite smågrejor, elen 3000 rotat, sedan tapet, färg etc. Kyl/frys 1800 på Blocket för Elux ca 7 år gamla A-klassade i bra skick Proffsinstallation IKEA 100 pap, märkes kanske 300.
Fönster Polen Plast kanske 3000 styck inkl montage.
Jag brukar räkna med 5000 per rum för att byta allt. Golv 2000 och tapet 2000, sedan socklar o d 1000. Det är aldrig rummen som kostar, de är peanuts i jämrförelse med de tunga infrastrukturinvesteringarna.
Räkna med 300-400 tusen för ditt hus om du gör allt småjobb inkl rivning själv och lägger ut det stora. Fast riv inte panna och tank själv.
Trädgården är ett slitgöra men lönsamt att göra själv.

OCH KÖP ETT FIXAT HUS OM DU BARA KAN! Fast det brukar inte vara dom man ser på Hemnet.....:)
 
Ibland är det dyrt att köpa billigt.
 
Köpte själv ett 50tals renoveringsobjekt förra sommaren och har gjort en hel del grejer, det mesta i egen regi...

Som direkta kostnadsdrivare skulle jag klassa följande samt grova kostnadsuppskattningar:

Kök: 85 000 och uppåt (Gjorde mitt kök själv. Rev ut allt, drog om elen (firma), ny inredning (IKEA) och bytte alla vitvaror (ej IKEA) samt nya ytskikt. Landade på 86 000 allt som allt)

Badrum: 90 000 och uppåt, exkl ytskikt och porslin (Gjorde/Byggde om mitt nu över jul och landade ungefär där bär jag lejde bort allt jobb, utöver detta lade jag ca 55 000 på kakel/klinker och inredning men denna kostnad kan bli betydligt mindre om man jagar priser)

Tak: 100 000 och uppåt, ingen egen erfarenhet

Värmesystem: 130-160 000 på bergvärme, 80-120 000 på luft-vatten, 60-100 000 på helt ny pellets, alternativt 5-20 000 (?) på en pelletsbrännare till bef. panna (begagnad/ny)

Fönster: 5-15 000 / fönster beroende på storlek och om du gör det själv eller lejer bort.

Dränering: väldigt beroende på hur mycket du gör själv men ofta runt 1000-1500kr/m

Mindre åtgärder som inte är lika kostnadsdrivande:

Fasad: 20-30 000 för målning, mycket arbete men inga jättekostnader

Ytskikt: 5-15 000 / rum om det görs grundligt

Skorsten: 10 000 (ca 1000-1500kr/m vid insatsrör)


I vårt renoveringsobjekt fokuserade vi på enkla ytskikt i ljusa färger (spackla och måla) samt ett nytt kök för att snabbt erhålla en värdeökning och omläggning av lånen.
Efter hand har vi sedan gått tillbaka och gjort grundligare "renoveringar" av rummen när låneutrymmet blivit förmånligare pga av de snabba åtgärderna.
I sommras byggde vi även en altan på 70-80kvm (ca20 000) som även den gjorde gott på husets värde.
Nu har vi gjort om badrum (kakel/klinker), byggt ny hall (klinker) båda med golvvärme och god standard. Än en gång till stor del för att det gör mycket vid värderingen och ger oss därigenom nytt utrymme för att höja helhetsstandarden. Detta är det enda vi hittils lejt bort (ca 240 000)

Hur man ska prioritera olika åtgärder och i vilken ordning man ska göra det är naturligtvis väldigt avhängigt av ortens allmäna prisläge. Det är en match i sig att tänka rätt :)
Vi lade ca 120 000 under våra första månader i huset och för detta "snabbfixade" vi alla ytskikt, målade om fasad och fönster samt byggde ett nytt kök och värdeökningen på vår ort blev 400 000!
Anledningen till att jag ordar om detta är för att vi själva oxå hade en begränsad budget och genom att tänka rätt kan man ganska lätt och med en del arbete generera ett utrymme för större ekonomiska möjligheter :)

Nog från mig nu och lycka till :)
 
Lagfart och ev pantbrev är även det hyfsade kostnader när du köper...

Lagfart: 1,5% på köpeskilling alt taxeringsvärde om detta är högre samt 825;- i administration.

Pantbrev: 2% på den ev extrasumman du behöver pantbrev på och ca 300-350/pantbrev som du tar ut.
 
Ta det lugnt och renovera eftersom, har själv ett gammalt hus som vi renoverar efter lust och om orken finns. Sätt upp några mål om vad som skall fixas detta år, hinner du inte med de punkterna gör dom nästa år istället.

Skulle sikta in mig på värmessystemet för att få ner driftkostnaderna som nummer ett.


mvh
 
Om det är rejält fuktigt i källaren (mögel på väggen, färg och puts som släpper, fuktigt eller blött på golvet) så är det bara omdränering som gäller. Om det däremot bara är lite rått och unket så hjälper ofta en luftavfuktare till en tiondel av kostnaden. Byt inte fönstren om de inte är ruttna, byt listerna istället om det drar och måla om ifall det börjar flagna.

Huset låter (svårt att avgöra såhär) ungefär som vårat hus. Vi har lagt ungefär 100kkr per år på renovering senaste tre åren. Byggt badrum, dragit om el, vatten och avlopp, dränerat om, byggt garage och bytt tak (inklusive takstolar och råspont). Men då har vi gjort allt själva förutom elen och tätskiktet i badrummet, inklusive att handgräva dräneringen. Jag räknar på ungefär 5000:-/rum vad gäller ytskikt i ett rum.
 
Kan också inflika några av våra siffror:

- Dränering av 110 m2 enplansvilla (med källare) ca 75 000 kr (västernorrland) utlejt.. lade ner nya rör (dagvatten och dränering) och satte platon på väggen..och återfyllde med samma jord plus nått lass singel..

- 85 000 kr på badrumsrenovering + .. Mer specifikt:Vi lejde ut jobbet, förutom kaklingen och väggbygge i wc i källaren! Så rivning av vägg /flytt av golvbrunn, mattläggning (matta vägg o golv), målning, el, vvs osv var utlejt till badrummet uppe SAMT ny rördragning i källaren. Priset inkluderar dock allt.. två toalettstolar, två kommoder/handfat, spegelskåp, spegelhylla, takdusch, blandare x 3, handdukstork, matta, flytspackling, byggmaterial, sophantering, kakel, klinker, primer, lim, färg, lampor osv. Kändes helt okej med tanke på att vi ett helt nytt badrum..större med dusch samt en helt ny wc i källaren där det tidigare inte varit nått alls.

- Lejde ut omkittning av fönster, var väl spenderade pengar.. vi hade typiska 70 talsfönster.. lite smådragigt.. omkittning och gummilister på 3 sidor av fönstrena gjorde susen! Kostade ca: 4500 kr för ca 17 fönster..2 balkongdörrar (men då ingick även lagning/byte av glas på ena altandörren där glaset gått sönder)

- Installation av bergvärmepump.. 145 000 kr.. då valde vi ett snäpp större panna än de rekommenderade.. det gav ett tillägg på 1500 kr..(vi hade redan valt att borra 10 meter till.. tror merkostnaden för det var 2000 kr) då rev de ut gamla pannan och sågade isär/forslade bort oljetanken också. Plus att vi installerade ett element i rummet då spillvärmen från gamla pannan skulle utebli..

Tänk på att ROT är nyttjat på priserna jag angav ovan! Man får välja de stora sakerna från år till år.. (vi har bara ett rotavdrag att nyttja dvs 50 000 kr)


- Tapetsering och golvläggning gjorde vi själva så där kan jag inte hjälpa till.. men vi köpte mycket färg och tapet och golv på "momsfria helger".. (vi hade ju inte så bråttom)..

MVH Sandra
 
Redigerat:
Man måste fundera på läget!
Är det ett läge som är eftertraktat eller kommer bli eftertraktat?
Annars ska man inte köpa och renovera för då kan det bli en ordentlig förlust affär.
I bra lägen är det oftast lätt att räkna hem en renovering. Kolla på booli vad renoverade hus kostar i området.
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
Erik_X skrev:
Man måste fundera på läget!
Är det ett läge som är eftertraktat eller kommer bli eftertraktat?
Annars ska man inte köpa och renovera för då kan det bli en ordentlig förlust affär.
I bra lägen är det oftast lätt att räkna hem en renovering. Kolla på booli vad renoverade hus kostar i området.
Nu skriver ju TS att han planerar att bo där tills han dör, så någon förlustaffär blir ju svårt att göra.
 
Om man köper ett hus med renoveringsbehov, primärt av budgetskäl, inte för att man älskar byggprojekt. Då gäller det att köpet håller budget initialt. Troligen är man väl medveten om att den totala renoveringskostnaden ligger utanför budgetbegränsningen i nuläget. Men man räknar med att fixa alterfterssom när det finns pengar.

Då är det viktiga att se, vad MÅSTE göras nu direkt. Fungerar badrummet? Är taket tätt? Byta värmekällan (verkar ju redan vara i planeringen).

Utöver det som trådskaparen har tagit upp själv så vill jag påminna om taket. Hur gammalt är det?

Om det är original från 1958, så bör man räkna med byte ganska omgående, eller åtminstonde ha pengar i sin buffert (antingen på sparkonto, eller möjliga att låna upp) för ett takbyte.

Är det från 80- talet så bör man ha pengar i buffert, räkna med att det kommer att behöva bytas inom 5 år, imorgon eller 2019.

Källaren låter inte akut, såvida du inte skall ha boyta i källaren också.
 
... för alla svar. Men då verkar det ändå inte som om jag missat ngt stort i min budget. Väntar på svar från bergvärmeföretag och har is i magen mot mäklaren då ingen verkar vilja gå in på acceptpris även om fler visat intresse för huset. Hoppas på sänkt pris vilket ju skulle ge mig större renoveringsbudget - iofs en risk att alla andra också tänker så och hänger med på budgivning om priset sänks - men den risken får jag ta :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.