Jag har samma livsåskådning; HA skulle jag aldrig ha i en PC av något slag, för förr eller senare så pajjar den, eller måste uppgraderas, eller några dep's gör att saker slutar att funka. Vilket möjligen är ok för en filserver eller mailserver ett tag. Men HA ska bara funka 24/7/365.

Det här med seghet: Finns ju flera saker som gör det segt, tex zwavenätets uppbyggnad i sig.

Jag hade en Vera2 innan jag uppgraderade, och den var på gränsen för mitt system då, 32MB och långsammare processor - framför allt var det minnet (låg på runt 28MB). Med Vera3 så är det 128MB - rätt långt kvar för mig iaf. Tror att 70 noder klaras galant med Vera3 (förutsatt att nätet är homogent).
Vill minnas att Vera lite har 64MB, så där är headroom mindre såklart.

Har man fler än 70 noder är nog huset stort nog för att delas upp med flera vera ändå, för att få bra respons i nätet.

Edit:
Betänk även att varje zwave-nät maxas strax över 200 noder, så även om man får en perfekt täckning med få hopp i ett hus med, säg 150 noder, så ligger man ju nära gränsen hur som helst.
 
Redigerat:
  • Gilla
hek
  • Laddar…
Powermange skrev:
Annan fråga slightly OT. Övervakningskameror ska också installeras. Det verkar finnas många varianter på hur man ansluter dem.

T.ex
Via larmet (Powermax+ Powerlink) dyrt!?
Via Vera - Någon som kör så?
Via egen mjukvara/dator? - Någon?

Har herrskapet några tips om vad som är lämpligast? Jag har tänkt mig ca tre kameror kopplade med POE dvs. strömsatta via nätverkskabeln och en lämplig router t.ex.
[länk]

Har hemmaserverdator med mycket hårddiskar alltid på hemma Mac Pro OSX.

Alla tips uppskattas, lämpliga kameror t.ex

Beror nog på vad som är viktigt för dig - syftet med kamerorna. Jag har några gamla kameror som ligger med i Veran, men skaffade nyligen en 5MP kamera (PoE) för entren - inbillar mig ibland att jag hör att folk bankar på dörren, när jag sitter o kollar film (på mycket hög volym i biorummet), varvid jag måste springa upp o kolla, och konstatera att det var någon ljudeffekt i filmen...
Nu sitter den monterad o klar med hygglig kvalitet dygnet runt. Dock funkar den inte i veran (h264 - tror att Vera bara supportar mjpeg/jpeg). Tanken är dock att ha en separat skärm för denna typ av events i biorummet, Veran kommer att vara en "källa" till händelser.

Tror att jag ska använda en aeotek 4-in-1 rörelsesensor för att detektera närvaror vid entren, motion detection i kameror funkar inge vidare utomhus eller i nattmörkret (pga moln/djur/blåst/insekter/gryn i IR-ljuset).
 
Redigerat:
Freddan101 skrev:
iRule verkar ju riktigt kraftfullt. Prislappen på pro-versionen var därefter dock. Har du skapat nån layout till Vera som du skulle kunna visa en screenshot av?

Jag skulle vilja fixa en anpassad layout som ex. visar väderprognos, aktuell temp, elförbrukning, snabbknappar till Vera-scener etc. Men det kanske blir för avancerat för iRule?
Jag har inte börjat med z-wave än utan försöker förstå och tänka ut hur jag vill ha det än så länge. Vi använder iRule till digitalbox och receiver samt några Nexa-brytare idag och tycker det fungerar bra. Då vi vill kunna styra allt via samma app vill vi därför få in z-wave styrning också då nexa ska bort. Jag är tyvärr några månader bort innan det är dags då vi väntar på tillträde till huset vi köpt. Så jag har tyvärr ingen screenshot.

Spontant tror jag du kan få till den layout du vill ha med iRule. Det kan dock krävas lite tid och kunskap i ex Photoshop för att få till en snygg bakgrund...
 
Jag har missat att det krävs iRule Pro för att få feedback. Å andra sidan kostar det bara $50 extra (från Basic) vilket i z-wave sammanhang känns rätt lite. Sedan ska man iofs köpa till Vera och Sonos plugins också men det kan också vara värt det så länge de fortsätter utveckla plugins och endast tar en engångskostnad.

Hek med flera som kommit långt med z-wave; hur styr ni er mediautrustning? Ser ni ingen vinst i att styra allt från samma app? Då menar jag som komplement till de vanliga väggbrytarna. Vad använder ni isf?
 
Inte mycket mediastyrning här. Vi använder Sonosen för talade meddelanden från "huset". Vill vi spela musik använder vi den vanliga appen.
Annars har jag bara integration med Dune spelaren för att sköta lite belysning, pause vid telefonsamtal etc.
 
För min del, så har jag tre scener för hembion: Prepare. Go. Stop.

1. Förbered kolla film. - Strömsätter projjen, justerar upp (vanligtvis) värmen i rummet.
2. Dra igång bion. - Skickar proj start via en Rasberry PI serieportsserver, strömsätter mediaspelare, sub, IR-repeater, iptvbox, osv.

3a. När projjen har startat (känner av strömförbrukningen), stängs ventilationen av (lokal luftvärmeväxlare) för att minska ströljud.

3b. När projjen stängs av med fjärren, så går det en kylcykel på 5 minuter, sedan görs projjen spänningslös och luftvärmeväxlaren körs igång igen.


Jag kör inte någon kontroll av mediautrustning mha Vera under filmtittande, har inte något stort behov av det. Har provat iRule, som jag gillar, men det slutar alltid med att jag kör med Harmony One för kontroll, eftersom det är lättare att känna knappar än att pilla på en plattskärm (och det är irriterande för alla i rummet när man behöver tända upp en plattskärm för att justera någonting).
Eftersom jag har en Dune, så har jag lurat på att tända takbelysningen när man pausar och stoppar, med hek:s plugin.
Något att mecka med under biohösten. :)

Sonos har jag planer på att göra en massa trevliga scener (som tex muta ljudet i garaget när taklamporna är släkta, likaså på toaletten - stäng av ljudet när det är mörkt osv. Men det är det där med tiden.... :)
 
bulleb skrev:
Jag har missat att det krävs iRule Pro för att få feedback. Å andra sidan kostar det bara $50 extra (från Basic) vilket i z-wave sammanhang känns rätt lite. Sedan ska man iofs köpa till Vera och Sonos plugins också men det kan också vara värt det så länge de fortsätter utveckla plugins och endast tar en engångskostnad.
Såg att modulerna kostar $25 styck så man kommer väl upp i en tusenlapp om man ska integrera styrning för både Sonos och Vera. Men kan man få det snyggt är det ju absolut värt det. Får dock bli i nästa steg. Först ska pengar läggas på att byta ut Nexa-prylarna mot Z-Wave. Som känt kostar ju de sistnämnda något mer... ;)

@hek/vespaman
Lite OT men blev nyfiken. Vad kör ni för Dune-modell? Till både TV och film?
 
Freddan101 skrev:
@hek/vespaman
Lite OT men blev nyfiken. Vad kör ni för Dune-modell? Till både TV och film?
Jag kör en bd prime 3.0. - 99.999% film. Den är lite seg om man vill köra TV, att zappa en tvheadend-kanal tar ungefär 400 år vill jag minnas. Men jag har inte kollat tv på något år, så det kan iofs ha ändrats i de senare utgåvorna.
 
Jag har en Dune HD Smart D1, en Boxee Box och en Humax HDPVR-1000 (styrs via IR från en Global Cache GC-100-06 - funderar på att byta denna GC-100 till en iTach istället, då inget behov av RS232 föreligger längre). Jag har minimal styrning via Vera'n. Dock är min Marantz receiver lite jobbig i att den enbart tillåter att EN enhet får prata IP med den - och jag har två, en iRule på Android platta och sedan då Vera'n som kör Wake-Up-Lights (som numera är starta Squeezbox Boom i sovrummet, och sedan en halvtimme senare starta stereon i vardagsrummet osv - dvs inte bara lampan i taket som blir starkare utan volymen på Boom höjs med tiden...) som skickar lite kommandon till Marantzen. Ibland blir den lite sur... Skulle behöva en multiplex modul i veran så att man kan skicka alla IP kommandona direkt via VERAn och inte behöva skapa en scen för varje kommando man kanske behöver.... Eller så får jag lära mig hantera den där inbyggda delen i VERAn som skall klara av att styra AV utrustning - känns så fel bara att behöva hoppa över något som inte har med resten att göra...
 
Kör bara film på Dune HD 303D. Provade SvtPlay/Plex på den ett tag men det var buggigt. Får se om jag får ork att fixa det någon gång.
 
vespaman skrev:
Jag har samma livsåskådning; HA skulle jag aldrig ha i en PC av något slag, för förr eller senare så pajjar den, eller måste uppgraderas, eller några dep's gör att saker slutar att funka. Vilket möjligen är ok för en filserver eller mailserver ett tag. Men HA ska bara funka 24/7/365.
Må vara att det är ett av inneorden idag men lösningen heter i mina ögon virtualisering. En halvstöddig burk med mycket minne som mestadels ligger och fiser varmluft. På den en dröse virtuella maskiner, alla med en specifik uppgift. Jag har exempelvis en för övervakning av datorutrustningen, en för telefonväxel, en för att serva filer, en router/firewall, en Windozeburk för de få tillfällen man behöver det, en för allmänt testande av Linuxprylar som man inte vill härja med på skarp burk, en burk som servar tunna klienter etc.

Behöver man testa något koncept eller ilknande är det bara att klona en basinstallation och köra igång. När man är klar kan man kasta allt, alternativt rulla tillbaka en backup eller snapshot.

Skulle hårdvaran haverera kan allt flyttas på ett nafs. De virtuella maskinerna kan man ju lätt lyfta över till en vanlig laptop eller vad som finns till hands om det är panik. Allt detta går att göra utan några extrema kunskaper. Vill man hoppa in i peka-och-klicka-världen är gratisvarianten av ESXi utmärkt.
 
  • Gilla
p.lundgren
  • Laddar…
Vår gamla trotjänare till våg i badrummet gick i graven i förrgår. Hittade snabbt en given ersättare i form av Withings WS-50. En våg helt i min smak :)
Det som är kul med den är att den "känner igen" vem som ställer sig på den och skickar in datan (via wifi) till en molntjänst.

Naturligtvis finns det ett öppet api där man kan få notifieringar när något händer eller hämta data från molntjänsten on-demand:
http://www.withings.com/api

Nu vill jag ju naturligtvis hitta på ett vettigt HA scenario där vågen är inblandad. Bästa förslaget vinner en ws-50 plugin till Vera.

main_lb_transp.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Att låsa kylen vid för stor viktuppgång är nog lite för drastiskt.
 
hek skrev:
Vår gamla trotjänare till våg i badrummet gick i graven i förrgår. Hittade snabbt en given ersättare i form av Withings WS-50. En våg helt i min smak :)
Det som är kul med den är att den "känner igen" vem som ställer sig på den och skickar in datan (via wifi) till en molntjänst.

Naturligtvis finns det ett öppet api där man kan få notifieringar när något händer eller hämta data från molntjänsten on-demand:
[länk]

Nu vill jag ju naturligtvis hitta på ett vettigt HA scenario där vågen är inblandad. Bästa förslaget vinner en ws-50 plugin till Vera.

[bild]

Att låsa kylen vid för stor viktuppgång är nog lite för drastiskt.
Skrattar, En sådan har jag... Haft i 2 år tror jag, Om du nu inte köpte den modellen som även klarar känna pulsen
 
Naturligtvis kan den känna av puls (och CO2-nivå?!) :)
 
hek skrev:
Naturligtvis kan den känna av puls (och CO2-nivå?!) :)
Haha, Du skall du alltid vara värst... Fast hade jag köpt i dag så hade jag absolut lagt 500:- mer för att få den dyrare :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.