hej
är det svårt att söka byggnadskreditiv på 3mille till ett nybygge på en tomt som man redan har tagit lån och köpt för 3,9? vi har bra ekonomi och klarar att betala extra 12tkr i månaden. Vi kommer att på i bef hus som rivs efter att nya huset är inflyttningsklar.

tack
 
Vi hade ungefär den situationen och fick igenom det. En förhandsvärdering på det nya huset tillsammans med en kalkyl som gick ihop för banken och vi fick ok.
Varje situation är dock unik, och det är ju bara banken som kan svara på om just ni kan få det beviljat.
 
  • Gilla
2433711
  • Laddar…
Vi har precis frågat runt bland bankerna (SHB, SEB, swedbank och nordea) och de har alla velat ha 20-25% kontantinsats (i vårt fall var det kreditiv på 3.3 mille som var aktuellt, så bankerna ville se mellan 600 och 825.000:). Vi har ordnad ekonomi utan några lån/betalningsanmärkningar. Tyvärr verkade inte betalningsförmågan intressant alls, utan endast kontantinsatsens storlek.
 
  • Gilla
2433711
  • Laddar…
Men 12 000 extra i månaden, blir inte det lite gränsfall för ett sådant lån. Bankerna brukar väl räkna att man måste klara 2 - 3 procent högre räntesats än idag, och då på hela lånet, dvs på 6.9 milj. i ert fall.
 
  • Gilla
2433711
  • Laddar…
Byggmarodören; Det är helt galet! Vi är lite i samma sits. Har full ordning på ekonomin och vi har betalningskapacitet, men vi har inte 500 000kr i reella pengar! Därför är det nobben. Det huset vi har idag ger inte heller den avkastningen så att vi får loss tillräckligt. Så för oss är det spara, spara, spara som gäller och snålt leverne. Utan att anstränga oss lägger vi undan 5000-7000kr/mån och anstränger vi oss kommer vi upp i en 9000-1000kr/mån, men det kommer ändå att ta år innan vi är uppe i dom summorna som krävs. :(
 
Jag kan förstå banken. Ni har bra ekonomi nu, men vad händer om ni blir sjuk eller arbetslös? Då sitter ni i en riktigt dålig situation med ett stort lån som ni eventuellt inte kan lösa vid en plötslig försäljning.

Om ni har en så pass bra ekonomi så vore det väl inga problem att spara ihop pengar?
 
Vi förstår också banken, även om det känns lite pyrt. Vi är lite stressade eftersom dagens hus vi bor i inte alls eg fungerar att ha småbarn i upptäckte vi. Det går, men med mycket pyssel.
Vi sparar allt vi kan, men det kommer ändå att ta "för lång tid" känns det som. Skulle vilja kunna börja dra igång processen i vår och börja ta in offerter fr husleverantörer, men vi får ha tålamod!
 
Bankerna räknar betalningsförmågan på 7-8% ränta (SHB körde 7%, SEB 8% när vi var där).

Nu handlade inte frågan om min ekonomiska situation, men jag är lite bitter på bankerna så ni får stå ut :)
När min sambo börjar jobba heltid efter sommaren så kommer vi ha bruttoinkomst på drygt 750.000:-/år, så betalningsförmågan är verkligen inget problem (vi skulle klara av lånet på en lön om nåt skulle skita sig).
Problemet är att vi "bara" har 350.000 kontant just nu, och det blev blankt nej av varenda bank pga detta. En bank sa att det finns förhandlingsutrymme om vi bara kan få ihop åtminstone 500-550, men de andra ville se minst 600 och helst 700-825 för att vi garanterat ska få ett kreditiv uppsatt.

Vår familjesituationen är, precis som Drömmarn, sådan att vi skulle behöva större boende ganska snart (barn...).
Det är förstås inga problem att spara ihop pengarna, men det kommer att ta två sega år till för oss om inte nån bank ändrar sig...
 
Vad olika det är! Vår bank (Nordea) sa att vi "bara" behövde 295 000kr kontant... Undrar hur dom räknade då??? Visst, vi bor i en småstadskommun, men att det ska skilja så mycket?
 
Fråga:
1. Kan man bygga i egen regi över 5år? betala en konsturktör, leja ut schakt och grund. stommresa själv. 150 kvm. leja ut behörighetsjobb men hjälp till med plocka skräp / spring pöjk
2. vad skulle det kosta tror ni? månadslönen åker in i byggprojektets materialkostnad.
3. behöver jag fortfarande byggfelsförsäking och färdigstllandeskydd?
 
Det är ingen rättighet att kunna köpa/bygga hus....och att komma på att man plötsligt vill låna pengar utan att ha något sparat är naturligtvis ett problem men knappast bankens.....antingen spar man pengar eller så köper man ett billigare hus.....
 
  • Gilla
Lutte och 2 till
  • Laddar…
Vi tar tjuren vid hornen trots att vi inte sparat ihop så mycket som vi behöver än. Imorgon ska vi till första banken och se vad dom säger. Anledningen är mer för att se hur dom resonerar. Vi tror inte på något sätt att vi kommer att komma därifrån med ett lånelöfte!

Vi kan absolut lägga in visst eget arbete som kontantinsats, även om vi i egenskap av småbarnsföräldrar gärna skulle slippa.

Det ska hur som helst bli intressant att höra vad denna bank säger. Vår kvalificerade gissning är: "Gå tillbaka till ritbordet och spara mer innan ni återkommer...!"
 
Intressant, fortsätt gärna återkoppla här...
 
Pelk skrev:
Intressant, fortsätt gärna återkoppla här...
Självklart! 😊
 
Då har vi besökt första banken, en "filial" till swedbank. Deras svar var ungefär som vi gissade: "Er kalkyl ser urstark ut, men...!". Får vi "bara" ihop kontantinsatsen är det grönt! De var inte alls öppna för att eget arbete var en möjlig insats för att det är så svårt att räkna på det ekonomiska värdet, enl dom.

De kom inte med några överraskningar och vi är inte alls besvikna. Jo, förresten! De kom med en överraskning faktiskt! Eftersom vi har en så stark kalkyl kan de tänka sig att låna ut pengar direkt så att vi kan köpa tomt nu, eftersom vi har hittat ett bra ställe. Pantbrev, handpenning och lagfart på den räknas då in i totala kontantinsatsen. De anser det alltså fullt möjligt för oss att bygga inom en snar framtid. Något att ta ställning till!


Vi ska nästa vecka till Handelsbanken och veckan efter står Nordea på tur....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.