rallypacker skrev:
En tanke som dök upp nu är att jag skulle kunna köra mina 12 volts inverters från bilen till Elverket. Då behöver jag inte oroa mig för eventuell ojämn ström.
Jag är inte helt med på hur du tänkt dig att koppla detta. Dock kan du vara säker på att inget elverk kommer att ge i närheten av lika "ful" spänning som en billig växelriktare för bilbruk.
 
Avemo skrev:
Jag är inte helt med på hur du tänkt dig att koppla detta. Dock kan du vara säker på att inget elverk kommer att ge i närheten av lika "ful" spänning som en billig växelriktare för bilbruk.
Det finns ju ett tillbehör som du pluggar i vägguttaget 220 volt och som du sedan kan plugga in 12 volts tilllbehör i.

Alltså Elverk --> "12 volts adapter" ---> 12 volts inverter

Borde ju funka om än lite omständigt.
 
Under förutsättning att 12 volts-adaptern ger tillräcklig ström fungerar det. 300W 12V innebär 25A. Dock är det sannolikt avsevärt större risk för skador på utrustningen än om du kopplar den direkt på elverket. Det finns inga elverk som ger så ful spänning som billiga 12-invertrar. Har din inverter sinusvåg ut blir det bättre, men sannolikt fortfarande onödigt.
 
Avemo skrev:
Under förutsättning att 12 volts-adaptern ger tillräcklig ström fungerar det. 300W 12V innebär 25A. Dock är det sannolikt avsevärt större risk för skador på utrustningen än om du kopplar den direkt på elverket. Det finns inga elverk som ger så ful spänning som billiga 12-invertrar. Har din inverter sinusvåg ut blir det bättre, men sannolikt fortfarande onödigt.
Så du menar att mitt Yamaha Elverk antagligen är snällare mot elektroniken än vad min 12 volts inverter är? Det förvånar mig ändå med tanke på att dessa säljs ju som speciellt avsedda för tex laptops mm. :(
 
Din inverter kanske inte är billig då :)
Men jag ser inte vad du skulle tjäna på den, för vad händer om elverket får lite hicka och spottar lite? Invertern har ingen inbyggd effektreserv som jämnar ut dessa dippar i spänningen, utan det kan tvärtom kanske förstärka dessa? Inverters inbyggda i elverk antar jag har en liten reserv som klarar av sådant.
 
Sant, finns nog inget som skyddar mot effektdipparna i invertern. Fan jag måste fixa det här med tomgången för när den inte är belastad ( alltså körs med mindre lampor osv) så går det ojämnt som fan och det borde väl betyda att strömmen är väldigt ojämn också. Lamporna blinkar ju tom...
 
Det finns invertrar som säljs speciellt för att användas till laptops mm. Därmed underförstås att det även finns sådana som inte är lämpade därtill. Om den har sinusvåg ut ger den säkert en renare spänning ut än elverket gör. I så fall står det alldeles säkert på den, för sådana är inte de billigare.

Elverk lämnar alltid sinusvåg. Orsaken att ha en inverter inbyggd i elverket är en annan. Då kan motorn sänka varvtalet vid låglast utan att frekvensen ut ändras. Därmed minskar bullret och bränsleförbrukningen.

Jag har ställt frågan förr utan svar. Är det någon här som någon gång förstört en pryl genom att koppla den till ett elverk? Själv har jag haft sönder en svets genom att envisas med att försöka använda den trots att elverket uppenbart var för klent. Det scenariot är inte aktuellt för användningen du beskriver.
 
Laptops kör med switched mode strömförsörjningar med en hög frekvens (uppskatter 20 kHz) och funkar båda med 110 och 230 V och 50/60 Hz. De är altså mycket okänsliga för spänningsfall och sinusformfel.
Enligt min uppfattning är den största risk vid små elverk:

  • Om spänningen blir låg kan elverket kanske inte kan ge tillräcklig ström till att bryta säkringarna vid fel på anlägget. Det offentliga elnätet har en mycket låg utgångsimpedans, men så är inte fallet för ett litet elverk.

  • Om en induktiv last (motor, pump) försvinner kan det bli spänningspetsar som slår ut elektronik
 
Får man inte automatiskt en utjämning i laptopens batteri eller går spänningsvariationerna rätt igenom batteriet? Ja överspänningar då, underspänningar lär ju batteriet kompensera.
 
Köpte en Kipor KGE 1300 TC för några år sedan på Jula, och har använt det några ggr när vi haft kortare elavbrott.
Stormen Sven slog ut strömmen i nästan 2 dagar fick det jobba för att hålla kyl/frys, fläkten i braskamin och lite lampor igång.
Nu gick ju strömmen kl 22, så det blev ju kolsvart, så det blev snabba ryck och rulla ut kabel och koppla loss kyl/fryskabeln och få igång den inför natten.
Den var ju helt fylld, då vi varit och veckohandlad samma dag..
Resten fick inkopplas på morgonen, braskaminen har en liten fläkt i sig, så den är skönt att ha igång, för att hålla någorlunda värme

Vad jag funderar på är jordningen. I manualen nämns jordspett, och det finns en jordskruv på aggregatet..

Behöver jag verkligen skaffa ett jordspett och slå ner i backen?
Vore ju inte kul om braskaminen blir strömförande

Kan man leda ner jordningskabeln i trekammarbrunnen som finns nära aggregatet när det är igång?
 
Du har inte borrat vatten? Isf kan du jorda i mantelröret.
 
Så länge som du matar några enskilda stickproppsanslutna apparater från ett enfasigt elverk så är det inte speciellt kritiskt med ett jordtag. Elverkets JFB, eller en extern, kommer att kunna göra sitt jobb.

Men börjar det bli en lite större mängd, t.ex handhålla elverktyg, långa skarvsladdar etc kan ett jordtag behövas för att upptäcka rena jordfel, avklippt skarvsladd mm. Trefasiga elverk ökar behovet lite också.
 
  • Gilla
corre
  • Laddar…
Jag är inte sakkunnig, så ta det med lite skepsis. Jag tror dock att det är så:

1) Om du inte kopplar elverket ihop med husets elinstallation behövs ingen jord om du endast ansluter dubbelt isolerade grejor.

2) För att koppla husets elinstallation till ett litet elverk (kräver behörighet!) krävs jord, omskifter, över- och underspändingsskydd. Koster åtminstone 10000 kronor.

Kanske någon annan mer duktig kan bekräfta att detta är rätt?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.